Zupa chińska
Shutterstock.com
Newsy

Niewyobrażalna tragedia. Dziewięć osób nie żyje po zjedzeniu makaronu. Rodzina zjadła pechowy posiłek

To miało być zwykłe śniadanie w gronie najbliższych. Niestety, dla dwunastoosobowej rodziny z chińskiej prowincji Heilongjiang, okazało się tragiczne w skutkach. Dziewięć osób zmarło w wyniku zatrucia makaronem. Ten przez ponad rok leżał w zamrażalniku.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzinne śniadanie

Z początkiem października dwunastoosobowa rodzina z Chin spotkała się na wspólne śniadanie. Stół został syto zastawiony. Obok tradycyjnych azjatyckich przysmaków pojawiła się na nim między innymi „Suantangzi”, czyli zupa z domowej roboty grubym makaronem przygotowywanym z fermentowanej kukurydzy. Ten, jak się okazało, leżał w zamrażarce przez ponad rok. Można więc było się domyślać, że po takim czasie nie będzie nadawał się do spożycia. Gospodarz jednak zlekceważył ten fakt. Postanowił nie marnować przysmaku i poczęstować nim przybyłych gości. 

Dziewięć osób nie żyje

Potrawy spróbowało dziewięcioro członków rodziny. Po kilku godzinach każdy z nich zaczął odczuwać silne dolegliwości, jednak nikt nie spodziewał się tak tragicznego obrotu sprawy. Aż ośmiu krewnych zmarło w ciągu tygodnia od śniadania. Siedem dni później walkę o życie przegrała kolejna osoba. W tragedii ocalało tylko trzech członków rodziny, którzy nie skosztowały feralnej potrawy zwanej „Suantangzi”.

Makaron został przebadany

Jak poinformowała lokalna komisja zdrowia, wykonane badania laboratoryjne potrawy wykazały wysokie stężenie kwasu bongkrekowego w makaronie. Jest on wytwarzany przez bakterię zagrażającą życiu ludzi i zwierząt. Ta toksyczna substancja może powodować poważne uszkodzenia wielu narządów, w tym wątroby, nerek, serca, a nawet mózgu. 

Tragedia odbiła się szerokim echem. Komunikat na temat spożywania sfermentowanych i zepsutych produktów z tak popularnej w Chinach mąki kukurydzianej i białych grzybów zamieścił między innymi portal Asia One. Przestrzegał on przed spożywaniem produktów leżących w wilgoci, bądź długo mrożonych oraz tych, na których widoczna jest pleśń.

Źródło: haps.pl

Zdjęcie: Shutterstock

jedzenie papieża Franciszka
ons
Gwiazdy
Oto ulubione danie papieża Franciszka - wydaje się wyjątkowo wykwintne, ale tak naprawdę...
Papież Franciszek urodził się w Buenos Aires, czyli stolicy Argentyny. Nic więc dziwnego, że to właśnie dania tej kuchni stały się jego ulubionymi przysmakami.

Jorge Mario Bergoglio, został wybrany na papieża już ponad 7 lat temu. Argentyński duchowny nigdy nie zdradzał, na czym opiera się jego dieta. W końcu jednak postanowił podzielić się z ludźmi swoimi kulinarnymi preferencjami. Mimo że większość czasu spędza w Watykanie, jego serce pozostało przy smakach dzieciństwa. Papież gotował od dziecka Pochodzący z Buenos Aires papież Franciszek należy do wielodzietnej rodziny . Jest jednym z pięciorga dzieci włoskich imigrantów. Taki stan rzeczy sprawił, że już jako mały chłopiec musiał szybko się usamodzielnić . W kilku wywiadach przyznaje, że kiedy mama nie miała siły gotować, razem z rodzeństwem stawał przy kuchni i wykonywał jej polecenia. W ten sposób bardzo szybko nauczył się przyrządzać ulubione potrawy. Franciszek kocha argentyńską kuchnię Jak wiadomo Argentyna słynie przede wszystkim z dań mięsnych. Należą do nich między innymi empanadas, czyli ciasto nadziewane mięsem, kurczakiem, szynką, serem, mozzarellą i pomidorami. Wśród uwielbianych w Argentynie dań można znaleźć również milanesa, czyli cienki plaster panierowanego i smażonego mięsa. Typowa dla tego regionu jest także bardzo pikantna kiełbasa chorizo oraz przepyszna wołowina przyrządzana na setki sposobów. Jak się okazuje, jednym z ulubionych dań papieża Franciszka jest pieczony na grillu argentyński stek, oryginalnie nazywany „colita de cuadril”. Tak przyrządzone mięso wprost rozpływa się w ustach. Jego smak jest naprawdę oryginalny. Jednak, choć danie wydaje się bardzo wykwintne, w rzeczywistości jest dostępne w każdej argentyńskiej budce z jedzeniem . Ponadto, na co dzień żywi się nim większość mieszkańców tego regionu. W Watykanie jada nieco inaczej Jednak w Watykanie papież rzadko ma dostęp do swoich przysmaków. Oddalony od rodzinnego miasta jada więc...

Piotr Gąsowski ma nową pracę, bo świetnie gotuje. „Nie da się tego opisać słowami, niebo w gębie”
ONS.pl
Newsy
Piotr Gąsowski ma nową pracę, bo świetnie gotuje. „Nie da się tego opisać słowami, niebo w gębie”
Większość z was kojarzy Piotra Gąsowskiego z prowadzenia różnych programów oraz występów na scenie. Tym razem jednak Piotr wcieli się w zupełnie nową rolę!

Aktor, prezenter, a do tego znakomity kabareciarz ze świetnym poczuciem humoru. Piotr Gąsowski to naprawdę człowiek-orkiestra, który doskonale odnajduje się na scenie. Jednak występowanie przed publicznością to tylko jeden z jego wielu talentów! Okazuje się, że Piotr niedługo wystąpi w programie, który może stanowić niezłą konkurencję dla „Masterchefa”… Będziecie oglądać? Ukryty talent Piotra Gąsowskiego Obecnie Gąsowski jest gwiazdą programu „Twoja twarz brzmi znajomo” emitowanego w telewizji Polsat. Piotr prowadzi program wraz z Maciejem Dowborem, jednak jego rola nie ogranicza się tylko do zapowiadania kolejnych artystów! W każdym sezonie Piotr i Maciej także występują na scenie, przebrani za różnych sławnych piosenkarzy (lub piosenkarki). Niewątpliwie Piotr ma wielki talent do zabawiania publiczności. Jednak niewiele osób wie, że Gąsowski jest także… znakomitym kucharzem! Potwierdza to jego przyjaciółka Katarzyna Skrzynecka: Piotr gotuje tak, że nie da się tego opisać słowami. Tajska kuchnia spod jego ręki jest mistrzowska. Piotrek potrafi zrobić z gotowania prawdziwy spektakl, a jak już zaserwuje to, co stworzył... niebo w gębie Ponadprzeciętne zdolności kulinarne Piotra zagwarantowały mu pracę w nowym programie poświęconemu gotowaniu, który będzie emitowany w telewizji Polsat! Nowe kulinarne show w Polsacie Jesienią w Polsacie ma wystartować nowe show o nazwie „Family Food Fight. Pojedynek na smaki”. Co ciekawe, Piotr Gąsowski wcale nie wystąpi w roli prezentera, ale… jurora! Wraz z Ewą Wachowicz i innymi jurorami będzie oceniał dania przyrządzane przez uczestników programu. „Family Food Fight. Pojedynek na smaki” będzie polegał na rywalizacji między drużynami. Trzyosobowe zespoły będą się składały z...

W sklepie Magdy Gessler znów można kupić świąteczne przysmaki. Cena pasty jajecznej podniesie wam ciśnienie
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
W sklepie Magdy Gessler znów można kupić świąteczne przysmaki. Cena pasty jajecznej podniesie wam ciśnienie
Ceny produktów od Magdy Gessler zawsze wywoływały niemałe poruszenie wśród konsumentów. Nie inaczej jest tym razem. „U Fukiera” pojawiły się bowiem Wielkanocne frykasy.

Znana restauratorka, Magda Gessler, chcąc ratować swoje gastronomiczne biznesy już na początku pandemii podjęła decyzję o uruchomieniu internetowych delikatesów „U Fukiera”. Ceny oferowanych w tym miejscu produktów dosłownie zwalają z nóg. Nic dziwnego, w końcu za wysoką jakość i tajne receptury trzeba słono zapłacić. Wielkanocne produkty w sklepie Magdy Gessler Z racji, że zbliża się Wielkanoc Magda Gessler postanowiła wyjść naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów i umieścić w ofercie delikatesów „U Fukiera” tradycyjne potrawy świąteczne. Wśród nich znajdziecie między innymi pastę jajeczną, kaczkę pieczoną w całości, żurek, śledzie, pasztet, białą kiełbaskę, chrzan tarty czy schab po warszawsku. Wszystko to brzmi i wygląda naprawdę apetycznie. Niestety ceny po raz kolejny zwalają z nóg. Wahają się od 15 do nawet 120 złotych. Ci którzy regularnie zaopatrują się w sklepie znanej restauratorki dobrze wiedzą, że wynikają one przede wszystkim z wysokiej jakości produktów i sekretnych receptur. Ile kosztują produkty w sklepie Magdy Gessler? W internetowych delikatesach „U Fukiera” możecie zaopatrzyć się między innymi w przepyszny żurek na prawdziwkach, bez którego Święta Wielkanocne nie mogłyby istnieć. Za 900 ml tego przysmaku będziecie musieli zapłacić 45 złotych. Jeśli chcecie w ten sposób nakarmić co najmniej czteroosobową rodzinę jeden słoik wam nie wystarczy. U Magdy Gessler dostaniecie także wyśmienitą pastę z wiejskich jaj z młodym szczypiorem. Za każdy słoiczek o pojemności 200 gramów zapłacicie 15 złotych. Delikatesy „U Fukiera” oferują również parzoną, białą kiełbaskę cielęco-wieprzową z własnej masarni. 500 gramów tego wyśmienitego produktu kosztuje 22 złote. Na tym jednak nie koniec. Na...

Młoda Katarzyna Figura pokazała jak gotuje obiad. Bardzo się zmieniła?
YouTube/PiotrexArchiwum2
Newsy
Młoda Katarzyna Figura pokazała jak gotuje obiad. Bardzo się zmieniła?
Zobaczcie to wideo z 1996 roku. Wiele się od tego czasu zmieniło!

Katarzyna Figura to polska aktorka, którą znają chyba wszyscy. Urodziła się w 1962 roku w Warszawie i dość szybko postanowiła postawić swoją karierę na jedną kartę. Szybko wyrobiła sobie renomę i status polskiego symbolu seksu. Katarzyna Figura wystąpiła między innymi w „Pociągu do Hollywood”, filmie „Killer” i jego drugiej części „Kiler-ów 2-óch”. Jest dwukrotną laureatką prestiżowej nagrody „Złote Lwy”. Filmografia oraz spis ról aktorskich Katarzyny Figury są naprawdę imponujące. Aktorka może poszczycić się też dużą ilością nagród oraz niezwykłą rozpoznawalnością. Obecnie Katarzyna Figura nie występuje już w filmach tak często. Archiwalne nagranie gotującej Katarzyny Figury Dotarliśmy do archiwalnego nagrania, na którym gwiazda przygotowuje obiad. Aktorka wystąpiła w ponad 12-minutowym filmie pokazując, jak robi kilka popisowych dań. Film został nagrany dla telewizji Polsat. Postał w ramach programu kulinarnego „Rozkosze i smakosze”. Popisowe danie Katarzyny Figury Katarzyna Figura lubi kuchnię zdrową, lekką i dietetyczną. Mówi, że gotowanie na parze jest jej specjalnością. Aktorka przygotowała w programie kulinarnym naprawdę proste danie. Być może wielu z was uzna je za nieciekawe, jednak gwiazda zapewnia, że jest pyszne. Kasia ugotowała na parze: Świeże brokuły Świeżego kalafiora Mieszankę mrożonych warzyw: brukselkę, marchewkę, pora Sekretem wybitnego smaku warzyw Katarzyny Figury jest podobno sos, którym aktorka polewa warzywa. Składa się on z: Oliwy z oliwek Rozgniecionego czosnku Pieprzu Soli Kasia przyprawia warzywa tak przygotowaną miksturą. Mówi, że mieszanka ta jest jej specjalnością. To właśnie te dodatki mają zapewnić niezwykły smak warzywom gotowanym na...