pieczeń rzymska przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy

Taniutki i nieziemski w smaku mięsny klops. Podkreślicie jego smak 1 dodatkiem

Klops lub, jak kto woli, pieczeń rzymska to danie, którego po prostu nie można nie lubić. Choć oryginalnie przyrządza się je z mielonej wołowiny, użycie cielęciny, drobiu czy wieprzowiny nie jest żadną gafą. Wręcz przeciwnie. Potrawa na bazie tego ostatniego ma naprawdę nieziemski smak. Sami się przekonajcie.

Mówi się, że co kraj to obyczaj i to sprawdza się również w przypadku klopsa. Bowiem Austriacy serwują go zarówno w wersji na ciepło – z puree ziemniaczanym, jak i na zimno – z sosem cumberland. Bułgarzy jadają go z jajkiem na twardo, posiekaną marchewką i kiszonymi ogórkami. Z kolei na Filipinach spożywa się go w towarzystwie rodzynek i kiełbasek. 

W polskiej wersji klopsa nie może zabraknąć przede wszystkim cebuli i marchewki. Obłożony plastrami boczku wyjdzie niesamowicie soczysty i przepyszny. Przepis jest banalnie prosty, a składniki bajecznie tanie. Koniecznie przetestujcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mięsny klops 

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego z łopatki wieprzowej
  • 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej
  • Warzywa: 1 cebuli, 1 marchewki
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: soli i pieprzu
Zobacz także
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie

Przygotowanie:

  1. Kaszę jęczmienną umieśćcie w garnku z osoloną, wrzącą wodą, ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie odstawcie do wystudzenia.
  2. Marchewkę oskrobcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Z kolei cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Warzywa umieśćcie na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju i zeszklijcie. Tak przygotowane odstawcie na kilkanaście minut do wystudzenia.
  3. Mięso przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do niego ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną, przesmażone warzywa oraz jajko. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie wyrabiać masę przy pomocy dłoni. 
  4. Kiedy składniki idealnie się połączą, przełóżcie mięso do prostokątnego i płytkiego naczynia, a następnie ułóżcie na nim plastry boczku. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Kotlety mielone
Gotujmy.pl/Donia1219
Newsy
Robiąc mielone zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite
Są równie popularne co schabowe, jednak należy poświęcić im więcej czasu na przygotowywanie. Aby były jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze, musicie wymienić tylko jeden składnik!

Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.  Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych? Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia. Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 100 g suchej kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku mąka sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!

paprykarz przepis
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy
Obłędnie pyszny paprykarz z wędzonej makreli. Jeden dodatek sprawia, że ma jeszcze lepszy smak
Ryba z kaszą, pomidorami i papryką to połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Szczególnym sentymentem darzą go wasze babcie i mamy, w końcu to przysmak z czasów PRL-u. Jednak mimo upływu lat, domowy paprykarz wciąż robi furorę na stołach Polaków.

Receptura na paprykarz jest banalnie prosta. Z jego przyrządzeniem poradziłoby sobie nawet dziecko. Nie zapomnijcie jednak dodać sekretnego składnika odpowiedzialnego za smak smarowidła. Jest nim… marchewka z rosołu! Spróbujcie, a poczujecie różnicę! Przepis na paprykarz z wędzonej makreli Będziecie potrzebować 100 gramów kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 wędzona makrela 1 cebula 2 marchewki z rosołu 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju Przyprawy: pieprz, sól, papryka ostra i słodka Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu producenta, a następnie umieśćcie ją w dużej misce. Cebulę obierzcie, posiekajcie w niewielką kosteczkę, a następnie zeszklijcie na oleju. Paprykę umyjcie, pokrójcie w kostkę i dodajcie do cebuli wraz z przyprawami – solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą. Całość przykryjcie pokrywką i duście przez ok. 10 minut. Po upływie tego czasu umieśćcie na patelni przecier pomidorowy, wszystko dokładnie wymieszajcie i smażcie jeszcze przez ok. 5 minut. Tak przygotowaną miksturę umieśćcie w misce z kaszą jaglaną i odstawcie do wystudzenia. Makrelę obierzcie z ości i rozdrobnijcie przy pomocy widelca lub meleksera wraz z gotowaną marchewką. Powstałą rybną masę dodajcie do pozostałych składników znajdujących się w misce. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie na koniec do smaku. Gotowe! Źródło: gotujmy

sałatka warstwowa przepis
Gotujmy.pl/MałaMi89
Newsy
Ta sałatka jest hitem każdej imprezy. Banalna do zrobienia, a efekt powala na kolana
Żadna impreza nie mogłaby istnieć bez… sałatki oczywiście! W tym dziale kompozycji może być naprawdę mnóstwo, jednak najlepiej sprawdzają się te, które nie tylko dobrze smakują, ale również wyglądają. Nie inaczej jest w przypadku sałatki warstwowej. Sami się przekonajcie!

Szynka, warzywa i majonez – te składniki kochają wszyscy Polacy. Ich połączenie jest wprost idealne na długie, imprezowe noce. Z racji tego, że jedna z nich właśnie się zbliża, będziecie mieli okazję przetestować poniższy przepis. Przepis na sałatkę warstwową Składniki 250 gramów ulubionej szynki 250 gramów żółtego sera 6 ogórków konserwowych 5 jajek 3 marchewki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 słoik cebuli konserwowej Majonez  Przygotowanie Marchewki umieśćcie w garnku z wodą doprawioną szczyptą soli i ugotujcie. Po lekkim wystudzeniu obierzcie warzywo ze skórki i pokrójcie w kosteczkę (możecie też użyć marchewek z rosołu, wtedy wystarczy tylko je pokroić). Jajka umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków). Tak przygotowane jajka odstawcie do lekkiego wystudzenia, a następnie również pokrójcie w kosteczkę. Ulubioną szynkę pokrójcie w paseczki o szerokości ok. 1 cm. Jeśli ma skórkę, najlepiej ją odkroić. Cebulę, kukurydzę i czerwoną fasolę odcedźcie z zalewy. Z kolei ogórki konserwowe pokrójcie w niewielką kostkę. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o grubych oczach, chyba że używacie sypanej mozzarelli, wtedy już nic nie musicie robić. W wysokim, szklanym naczyniu zacznijcie umieszczać składniki warstwami. Możecie to zrobić w dowolny sposób, wedle upodobań. Jednak najładniej zaprezentuje się tak: cebulka konserwowa, marchewka, kukurydza, szynka, czerwona fasola, ogórek konserwowy, jajka, majonez, ser żółty. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce do lekkiego schłodzenia. Gotowe, smacznego! Źródło: gotujmy.pl

sposób na mętny rosół
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie odrobinę tego soku do drobiowego rosołu. Smak petarda
Rosół to nie tylko przepyszna zupa. Uwarzony na bazie warzyw i mięsa bulion stanowi również podstawę wielu dań. Aby jego smak był jeszcze lepszy wzbogaćcie go o sok z popularnego owocu.

W Polsce rosół przyrządza się z wysokiej jakości mięsa, warzyw, przypraw oraz ziół. Najczęściej serwuje się go z bardzo cienkim makaronem. Okazuje się jednak, że rosół to zupa znana również za granicą. Ale jak wiadomo, co kraj to obyczaj. Toteż w Grecji przygotowuje się go na bazie kurczaka i soku z cytryny, a serwuje z ryżem.  Nie od dziś wiadomo, że polski rosół potrafi uleczyć nawet najgorsze przeziębienie, z kolei regularne spożywanie soku z cytryny niesamowicie wzmacnia odporność, a co za tym idzie, zapobiega infekcjom. Ich połączenie to istna prozdrowotna bomba, którą powinien przetestować każdy chorowitek.  Przepis na grecki rosół jest dziecinnie prosty. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko kilku składników, wszystkie na pewno macie w swojej kuchni. Przepis na grecki rosół z cytryną Będziecie potrzebować 1 litra bulionu 250 gramów piersi z kurczaka 100 gramów ryżu 1 cytryny 1 jajka 1 cebuli 2 łyżek oliwy Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie W średniej wielkości garnku umieśćcie pierś z kurczaka, zalejcie zimną wodą, posólcie i ugotujcie (powinien być gotowy po ok. 10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Tak przygotowane mięso wyjmijcie z wody, odstawcie do wystudzenia, a następnie pokrójcie na paski wzdłuż włókien. W czystym garnku po raz kolejny zagotujcie świeżą wodę lub zwykły, polski bulion warzywny. Kiedy mikstura zacznie wrzeć, umieśćcie w niej kurczaka, oliwę, sól oraz pieprz. Całość gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. W tym czasie obierzcie cebulę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną dodajcie do zupy. Całość gotujcie przez ok. 10 minut. Surowy ryż przepłuczcie pod bieżącą wodą i również umieśćcie go w...