pieczeń rzymska przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy

Niewiarygodnie tani i nieziemski w smaku mięsny klops. Zachwycicie nim całą rodzinę

Klops lub, jak kto woli, pieczeń rzymska to danie, którego po prostu nie można nie lubić. Choć oryginalnie przyrządza się je z mielonej wołowiny, użycie cielęciny, drobiu czy wieprzowiny nie jest żadną gafą. Wręcz przeciwnie. Potrawa na bazie tego ostatniego ma naprawdę nieziemski smak. Sami się przekonajcie.
Weronika Kępa
styczeń 20, 2021

Mówi się, że co kraj to obyczaj i to sprawdza się również w przypadku klopsa. Bowiem Austriacy serwują go zarówno w wersji na ciepło – z puree ziemniaczanym, jak i na zimno – z sosem cumberland. Bułgarzy jadają go z jajkiem na twardo, posiekaną marchewką i kiszonymi ogórkami. Z kolei na Filipinach spożywa się go w towarzystwie rodzynek i kiełbasek. 

W polskiej wersji klopsa nie może zabraknąć przede wszystkim cebuli i marchewki. Obłożony plastrami boczku wyjdzie niesamowicie soczysty i przepyszny. Przepis jest banalnie prosty, a składniki bajecznie tanie. Koniecznie przetestujcie.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na mięsny klops 

Będziecie potrzebować

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego
  • 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej
  • Warzyw: 1 cebuli, 1 marchewki
  • 1 jajka
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli i pieprzu

Przygotowanie

  1. Kaszę jęczmienną umieśćcie w garnku z osoloną, wrzącą wodą, ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie odstawcie do wystudzenia.
  2. Marchewkę oskrobcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Z kolei cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Warzywa umieśćcie na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju i zeszklijcie. Tak przygotowane odstawcie na kilkanaście minut do wystudzenia.
  3. Mięso przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do niego ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną, przesmażone warzywa oraz jajko. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie wyrabiać masę przy pomocy dłoni. 
  4. Kiedy składniki idealnie się połączą, przełóżcie mięso do prostokątnego i płytkiego naczynia, a następnie ułóżcie na nim plastry boczku. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Komentarze