Mówi się, że co kraj to obyczaj i to sprawdza się również w przypadku klopsa. Bowiem Austriacy serwują go zarówno w wersji na ciepło – z puree ziemniaczanym, jak i na zimno – z sosem cumberland. Bułgarzy jadają go z jajkiem na twardo, posiekaną marchewką i kiszonymi ogórkami. Z kolei na Filipinach spożywa się go w towarzystwie rodzynek i kiełbasek. 

W polskiej wersji klopsa nie może zabraknąć przede wszystkim cebuli i marchewki. Obłożony plastrami boczku wyjdzie niesamowicie soczysty i przepyszny. Przepis jest banalnie prosty, a składniki bajecznie tanie. Koniecznie przetestujcie.

Przepis na mięsny klops 

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego z łopatki wieprzowej
  • 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej
  • Warzywa: 1 cebuli, 1 marchewki
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Kaszę jęczmienną umieśćcie w garnku z osoloną, wrzącą wodą, ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie odstawcie do wystudzenia.
  2. Marchewkę oskrobcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Z kolei cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Warzywa umieśćcie na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju i zeszklijcie. Tak przygotowane odstawcie na kilkanaście minut do wystudzenia.
  3. Mięso przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do niego ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną, przesmażone warzywa oraz jajko. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie wyrabiać masę przy pomocy dłoni. 
  4. Kiedy składniki idealnie się połączą, przełóżcie mięso do prostokątnego i płytkiego naczynia, a następnie ułóżcie na nim plastry boczku. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 40 minut.

Gotowe!