pieczeń rzymska przepis
Gotujmy.pl/Marta1986
Newsy

Taniutki i nieziemski w smaku mięsny klops. Podkreślicie jego smak 1 dodatkiem

Klops lub, jak kto woli, pieczeń rzymska to danie, którego po prostu nie można nie lubić. Choć oryginalnie przyrządza się je z mielonej wołowiny, użycie cielęciny, drobiu czy wieprzowiny nie jest żadną gafą. Wręcz przeciwnie. Potrawa na bazie tego ostatniego ma naprawdę nieziemski smak. Sami się przekonajcie.

Mówi się, że co kraj to obyczaj i to sprawdza się również w przypadku klopsa. Bowiem Austriacy serwują go zarówno w wersji na ciepło – z puree ziemniaczanym, jak i na zimno – z sosem cumberland. Bułgarzy jadają go z jajkiem na twardo, posiekaną marchewką i kiszonymi ogórkami. Z kolei na Filipinach spożywa się go w towarzystwie rodzynek i kiełbasek. 

W polskiej wersji klopsa nie może zabraknąć przede wszystkim cebuli i marchewki. Obłożony plastrami boczku wyjdzie niesamowicie soczysty i przepyszny. Przepis jest banalnie prosty, a składniki bajecznie tanie. Koniecznie przetestujcie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na mięsny klops 

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego z łopatki wieprzowej
  • 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej
  • Warzywa: 1 cebuli, 1 marchewki
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: soli i pieprzu
Zobacz także
Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Klopsy mielone z jajkiem na twardo. Przepis na smaczny obiad

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie

Przygotowanie:

  1. Kaszę jęczmienną umieśćcie w garnku z osoloną, wrzącą wodą, ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta, a następnie odstawcie do wystudzenia.
  2. Marchewkę oskrobcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Z kolei cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Warzywa umieśćcie na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju i zeszklijcie. Tak przygotowane odstawcie na kilkanaście minut do wystudzenia.
  3. Mięso przełóżcie do dużej miski. Dodajcie do niego ugotowaną wcześniej kaszę jęczmienną, przesmażone warzywa oraz jajko. Całość doprawcie solą i pieprzem, a następnie zacznijcie wyrabiać masę przy pomocy dłoni. 
  4. Kiedy składniki idealnie się połączą, przełóżcie mięso do prostokątnego i płytkiego naczynia, a następnie ułóżcie na nim plastry boczku. Tak przygotowane danie umieśćcie w nagrzanym do 180 st. C piekarniku i pieczcie przez ok. 40 minut.

Gotowe!

Rozpływający się w ustach pasztet świąteczny. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Adobe Stock
Newsy
Rozpływający się w ustach pasztet. Doprawcie go w ten sposób, a domownicy jękną z zachwytu
Pasztet od lat gości na stołach Polaków, nie tylko na co dzień, ale przede wszystkim w czasie Świąt Wielkanocnych czy Bożego Narodzenia. Jak sprawić, by wyszedł idealny? Wystarczy, że zastosujecie rady zawarte w tym przepisie!

Przyrządzenie domowego pasztetu spędza sen z powiek niejednej pani domu. Ważne wydarzenia, święta, czy inne specjalne okazje dodatkowo potęgują stres związany z tym wyrobem. Każda gospodyni zadaje sobie pytanie – czy na pewno wyjdzie idealnie mokry, aromatyczny i smaczny?  Przygotowany przez nas przepis sprawi, że w końcu odetchniecie z ulgą. Wystarczy, że zastosujecie zawarte w nim triki i rady. Każda z nich jest na wagę złota! Przepis na pasztet wieprzowy Składniki: 750 gramów łopatki wieprzowej, surowego boczku, wołowiny z kością oraz wątroby wieprzowej (każdego mięsa ma być po 750 gramów, to nie jest wartość łączna) 4 duże jajka 3 czerstwe kajzerki 6 suszonych grzybów Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Grzyby dokładnie umyjcie i umieśćcie w misce z wodą. Odstawcie do namoczenia na całą noc. Wszystkie rodzaje mięsa umyjcie, a następnie pokrójcie na mniejsze części. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie dodajcie mięso. Smażcie przez kilka minut aż do zarumienienia. Po upływie tego czasu przełóżcie mięso do dużego, płaskiego garnka. Mięso zalej wrzącą wodą i dodaj namoczone wcześniej grzyby. Całość duś pod przykryciem przez ok. 1,5 h (2 trik). Po upływie tego czasu w garnku umieśćcie 3 czerstwe kajzerki i gotujcie jeszcze przez ok. 15 minut bez przykrycia, a następnie odstawcie całość do wystudzenia. Wystudzoną zawartość garnka zmielcie przy użyciu maszynki (3 trik). Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek. Te pierwsze ubijcie na sztywną pianę wraz z szczyptą soli (4 trik). Z kolei do żółtek dodajcie majeranek, imbir i gałkę muszkatołową.  Przyprawione żółtka dodajcie do zmielonego wcześniej mięsa i dokładnie wyróbcie. Na sam koniec tej czynności dodajcie również ubite białka....

grochówka Ewy Wachowicz przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Perfekcyjny przepis na treściwą grochówkę Ewy Wachowicz. Doprawia ją tą 1 nietypową przyprawą
Znana dziennikarka i prezenterka telewizyjna od lat związana z programami o tematyce kulinarnej, Ewa Wachowicz, podzieliła się swoim przepisem na przepyszną i treściwą grochówkę. Jej smak zachwyci każdego.

Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że podczas coraz zimniejszych dni nie ma nic cenniejszego od talerza gorącej zupy. Tego typu potrawy nie tylko zapełniają na dłużej nasze brzuchy, ale również sprawiają, że jest nam cieplej.  Do najbardziej rozgrzewających zup zalicza się nie tylko rosół, gulaszową czy krem z pieczonej papryki, ale również grochówkę. Ta z przepisu Ewy Wachowicz smakuje naprawdę wybornie. Koniecznie spróbujcie odwzorować tę prostą recepturę. Co jest sekretem smaku grochówki naszej byłej miss? Tę tajemnicę upatrujemy w wędzonej papryce. Polskie gospodynie wciąż ostrożnie podchodzą do tej przyprawy, która jednak potrafi wnieść naprawdę całą masę smaku do tego typu dań jak właśnie grochówka. Uważajcie jedynie, by nie pomylić w sklepie torebki z wędzoną papryką z tą ostrą czy słodką!  Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! Przepis na grochówkę wg Ewy Wachowicz Będziecie potrzebować: 1 szklanka grochu łuskanego 300 gramów wędzonego boczku 300 gramów kiełbasy  Warzyw: 3 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, pół selera, 6 ząbków czosnku 1 łyżki mąki 1 łyżki smalcu Przypraw: pieprzu, soli, majeranku, wędzonej papryki Przygotowanie: Groch umieśćcie w sitku i przepłuczcie wodą, a następnie przełóżcie do średniej wielkości garnka, zalejcie zimną wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia postawcie garnek na kuchence i zagotujcie jego zawartość. Następnie wymieńcie wodę na świeżą i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie groch aż do miękkości. Boczek pokrójcie w niewielką kosteczkę, umieśćcie w dużym, czystym garnku i podsmażcie. Po kilku minutach dodajcie do niego pokrojoną w talarki kiełbasę. Wszystkie warzywa obierzcie. Ziemniaki pokrójcie w kosteczkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o...

Kotlety mielone
Gotujmy.pl/Donia1219
Newsy
Robiąc mielone zastąpcie bułkę tartą 1 składnikiem, a po usmażeniu będą niebywale soczyste i smakowite
Są równie popularne co schabowe, jednak należy poświęcić im więcej czasu na przygotowywanie. Aby były jeszcze smaczniejsze i wilgotniejsze, musicie wymienić tylko jeden składnik!

Kotlety mielone tuż obok tradycyjnych schabowych, to jeden z popularniejszych pomysłów na obiad. Są przygotowywane wymiennie, gdyż oba tak samo idealnie wpasowują się w zestaw ziemniaki plus surówka. Zazwyczaj klasyczne kotlety mielone podaje się z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami.  Czym zamienić bułkę tartą w kotletach mielonych? Według tradycyjnego przepisu, do mięsa dodaje się bułkę tartą. Jej zadaniem jest scalenie całości, aby kotlety były bardziej zwięzłe. Jeśli chcecie, by wasze mielone były bardziej soczyste i smaczniejsze wystarczy, że bułkę tartą zmienicie na kaszę jęczmienną. Ona zdecydowanie lepiej poradzi sobie z wchłanianiem soków z mięsa podczas smażenia. Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 jajko 100 g suchej kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku mąka sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kaszę jęczmienną ugotujcie, a następnie odstawcie do ostudzenia. Marchew umyjcie, obierzcie i zetrzyjcie na tarce, cebulę pokrójcie drobno. Na patelni rozgrzejcie olej. Podsmażcie na nim wcześniej przygotowane warzywa oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażcie do momentu, aż będą miękkie. Do miski przełóżcie mięso mielone. Wbijcie do niego jajko oraz dodajcie ostudzoną kaszę, podsmażone warzywa, sól i pieprz. Wszystko wymieszajcie na jednolitą masę. Z tak przygotowanego mięsa formujcie nieduże kotlety i obtoczcie je w mące. Aby masa nie lepiła się do dłoni, warto je wcześniej zwilżyć wodą. Uformowane kotlety smażcie na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Idealnie będą komponować się z puree ziemniaczanym oraz buraczkami. Smacznego!

schab moczony w mleku i cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy
Zanurzcie w tym surowego schabowego i zostawcie na noc. Po usmażeniu oczaruje was swoim smakiem
Znany kucharz i autor bloga kulinarnego, Jakub Kuroń, postanowił zdradzić swój sekretny przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego. Okazuje się, że mięso, zanim zostanie wrzucone na tłuszcz, powinno długo moczyć się w miksturze przyrządzonej na bazie mleka. To sprawi, że schab stanie się niesamowicie delikatny i zdecydowanie bardziej aromatyczny.

Z kotletem schabowym jest trochę jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to lepiej, a innym gorzej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Okazuje się bowiem, że mięso , zanim zostanie poddane obróbce termicznej, powinno przez całą noc leżakować w marynacie z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Spróbujcie je przyrządzić według przepisu Jakuba Kuronia . Przepis na idealnego schabowego Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku (najlepiej z kością) 500 ml mleka 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie idealnego schabowego Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 4 równe kotlety, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Grubość zależy od was samych, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i przełóżcie do dowolnej, średniej wielkości miski. Czosnek obierzcie, rozgniećcie przy pomocy noża (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę) i dodajcie do cebuli. W misce umieśćcie również mleko oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. W tak przygotowanej miksturze zanurzcie wasze kotlety schabowe i odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na...