mandaryna choroba
ONS
Newsy

Nieuleczalna choroba Mandaryny. Żeby przeżyć musi być na specjalnej diecie

Choroby dotykają także znanych i lubianych. Piosenkarka Mandaryna zdradziła, że od wielu lat zmaga się z nieuleczalną chorobą.

Mandaryna była prawdziwym fenomenem polskiej sceny muzycznej początku XXI wieku. Młoda, piękna i zgrabna śpiewała wpadające w ucho piosenki, a do tego świetnie tańczyła w teledyskach. Jej karierze z pewnością pomogło małżeństwo z bardzo popularnym wówczas Michałem Wiśniewskim. Para miała status prawdziwych gwiazd i nie schodziła z okładek kolorowych magazynów. Niewiele osób wie jednak, że już wtedy Mandaryna chorowała na nieuleczalną chorobę, z którą będzie się zmagać do końca życia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Odkryła, że ma cukrzycę

W 2003 roku na świat przyszło drugie dziecko piosenkarki – córka Fabienne. To właśnie wtedy, pod koniec ciąży piosenkarka dowiedziała się, że cierpi na cukrzycę typu pierwszego. Natychmiast rozpoczęła leczenie dietą, by ratować własne zdrowie i swojego dziecka.

Po porodzie objawy ustąpiły, ale niestety po kilku miesiącach cukrzyca powróciła. Objawy były na tyle niepokojące, że bliscy poradzili jej konsultację z lekarzem. Piosenkarka po ciąży bardzo szybko schudła, ale nie zwracała na to szczególnej uwagi – była zadowolona, że prędko udało się jej wrócić do formy. Jednak to, co wzbudzało niepokój to fakt, że stale odczuwała silne pragnienie, a do tego zaczęła mieć problemy ze wzrokiem. Mama poradziła jej wizytę u lekarza, który zdiagnozował cukrzycę i zalecił całkowitą zmianę diety.

Zobacz także
Joanna Michalska z 40 kontra 20

Joanna z „40 kontra 20” ma boską figurę, a... zajada się boczkiem. Jak to możliwe?

Izabela Małysz w Tańcu z gwiazdami

Izabela Małysz zachwyca figurą na treningach do „TzG". „Jest mi ciężko"

Dieta w cukrzycy typu 1

Przy cukrzycy typu 1 bardzo ważne jest rozważne planowanie posiłków i jedzenie o stałych porach. Trzeba pilnować, by spożywane produkty miały niski indeks glikemiczny, czyli żeby nie powodowały gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Powinno się jeść wiele razy w ciągu dnia, ale przyjmując małe porcje. Dla cukrzyka nie ma nic gorszego, niż długie przerwy pomiędzy posiłkami! Dieta powinna się składać przede wszystkim z chudego mięsa oraz warzyw, najlepiej gotowanych na parze (rozgotowane jedzenie ma wysoki indeks glikemiczny, w przeciwieństwie do tego gotowanego na parze). Owoce powinno się ograniczać ze względu na dużą zawartość cukru.

Mandaryna do końca życia musi przestrzegać ścisłych zasad żywienia, by nie doprowadzić do rozwinięcia się choroby.

Źródło: wp

Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Adobe Stock
Newsy
Jak obniżyć indeks glikemiczny posiłku? Dodajcie do niego 1 składnik. To abecadło dla cukrzyka
Przyrządzony przez was posiłek ma zbyt wysoki indeks glikemiczny? Można temu łatwo zaradzić.

Osoby, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność powinny stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym, by zapobiegać gwałtownym wyrzutom insuliny po posiłkach. Nie zawsze jednak uda się skomponować danie tak, by jego indeks glikemiczny był odpowiednio niski. Wówczas pomocne będzie dodanie do niego pewnych produktów. Jak zmniejszyć indeks glikemiczny posiłku? Nie wszyscy cukrzycy wiedzą, że tym, co skutecznie może zmniejszyć indeks glikemiczny danej potrawy jest tłuszcz. Jeśli w posiłku znalazło się za dużo węglowodanów, które podniosą poziom insuliny, należy dodać do jedzenia nieco tłuszczu - na przykład w postaci orzechów, pestek dyni lub odrobiny oliwy. Dzięki temu posiłek będzie wolniej trawiony i nie dojdzie do wyrzutu insuliny. Zamiast tłuszczu można też użyć białka - dobrym wyborem są chude mięsa. Również błonnik obniża indeks glikemiczny posiłku, dlatego dobrze jest włączyć do swojej diety warzywa i owoce, które naturalnie zawierają bardzo dużo tego składnika.  Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym Osoby, u których dochodzi do wahań poziomu cukru we krwi, powinny odpowiednio zmienić swój sposób żywienia, co pozytywnie wpłynie na ich zdrowie i samopoczucie. Najlepszym wyborem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym, która jest polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, insulinooporność, otyłość oraz choroby układu krążenia. Podstawowe zasady diety o niskim indeksie glikemicznym to: jedzenie ostatniego posiłku od 2 do 3 godzin przed snem stałe pory spożywania posiłków jedzenie 5 razy dziennie picie od 1,5 do 2 litrów wody każdego dnia Ponadto, ważny jest także sposób przygotowywania posiłków. Nie powinno się ich rozgotowywać - dotyczy to przede wszystkim makaronów, ryżu i kasz, ale także warzyw. Najlepiej jest gotować warzywa na parze....

cukrzyca dieta
AdobeStock
Newsy
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedzcie po 50-tce. Powodują cukrzycę 
Profilaktyka jest bardzo ważna - szczególnie po pięćdziesiątym roku życia, gdy wiele chorób daje o sobie znać. Na szczęście niektórym można zapobiegać pilnując zdrowej diety.

Z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby. Część schorzeń rozwija się latami i dają o sobie znać bardzo późno. Właśnie dlatego w okolicach pięćdziesiątego roku życia ludzie uskarżają się na problemy ze zdrowiem, które nigdy wcześniej im nie dokuczały. Jednym z nich jest cukrzyca, a zwłaszcza LADA – rodzaj cukrzycy typu 1. Dowiedzcie się, jak jej zapobiegać. Cukrzyca typu LADA Ten rodzaj cukrzycy rozwija się u ludzi po 35 roku życia, choć jej objawy zaczynają być bardziej widoczne i uciążliwe około pięćdziesiątki. LADA to rodzaj cukrzycy typu 1, która rozwija się bardzo wolno, przez wiele lat. Jakie są cechy charakterystyczne tej choroby? Objawia się u osób z prawidłową masą ciała Chorzy mają współistniejące choroby autoimmunologiczne, np. niedoczynność tarczycy Pojawia się u ludzi, u których w rodzinie nikt nie chorował na cukrzycę Często poprzedzona jest epizodami umiarkowanej hiperglikemii Ma objawy podobne do cukrzycy typu 1, czyli silne pragnienie czy zaburzenia widzenia Jak zapobiegać cukrzycy? Aby zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę, bardzo ważne jest pilnowanie diety. Należy unikać produktów, które spożywane często i w nadmiarze mogą doprowadzić do rozwinięcia się cukrzycy. Poniżej zebraliśmy dla was krótką listę produktów, które powinny się znaleźć w diecie osób chcących zapobiec cukrzycy. Warzywa Nie zawierają dużo cukru, jednak trzeba sprawdzać jaki indeks glikemiczny mają poszczególne warzywa. Na przykład gotowana marchew jest niewskazana, za to można ją jeść na surowo. Najlepiej większość warzyw gotować na parze lub zjadać w formie surówek i sałatek. W diecie cukrzyka powinny znaleźć się: Buraki Szpinak Rzodkiewka Cebula i czosnek...

Dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie garść dziennie, a obniżą cukier we krwi. Pozycja obowiązkowa dla diabetyków
Co jeść, żeby normalizować cukier we krwi? Te produkty są smaczne, zdrowe i pozwalają zapobiegać rozwojowi cukrzycy.

Niezdrowy tryb życia, wysokoprzetworzona żywność, nadwaga i brak ruchu prostą drogą prowadzą do cukrzycy. Niestety, tą drogą idzie dziś wielu Polaków. To dlatego na cukrzycę choruje w naszym kraju nawet 2 mln osób. Do tego aż 25% aż nich nawet o tym nie wie! Co jeść, żeby uniknąć lub opóźnić cukrzycę typu II? Orzechy i migdały trzymajcie pod ręką i jedzcie na „mały głód” Orzechy, a także migdały, które błędnie są traktowane jako rodzaj orzecha, a nie są orzechem, tylko pestką, są bogate w najzdrowsze, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy E. Przede wszystkim zawierają jednak błonnik, który spowalnia wchłanianie cukrów. Dzięki tej właściwości, orzechy i migdały, zmniejszają ryzyko rozwoju insulinoodporności i cukrzycy typu II. Są zalecane dla osób, które mają zbyt wysoki poziom cukru we krwi. Ich rozsądne jedzenie sprzyja normowaniu się poziomu cukru. Rozsądne, to znaczy w niedużych ilościach. Orzechy i migdały są produktami wysokokalorycznymi. Nie są to jednak puste kalorie, jak w przypadku słodyczy. Są cennymi kaloriami, ale jedzenie zbyt dużej ilości wpływa jak każda nadmierna ilość kalorii na przybieranie na wadze. Warto je jednak jeść, ze względu na wartości odżywcze. Najlepiej zastąpić garścią dziennie niezdrowe przekąski  lub przygotować na drugie śniadanie, na przemian z owocem czy warzywem. Inne produkty obniżające cukier we krwi Najważniejsze w obniżeniu poziomu cukru we krwi jest redukowanie, spożycia cukrów prostych i zastępowanie ich wartościowymi węglowodanami złożonymi. Te produkty warto znać i włączyć je do swojej diety: Bulwy topinamburu mają kilka pozytywnych działań, jeśli zaczniemy systematycznie je jeść. Są źródłem inuliny, która nie jest rozpuszczana w organizmie, działa więc w jelitach jak błonnik. Ma korzystny wpływ na metabolizm cukrów,...

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...