Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli. Znaliście ten patent?
AdobeStock
Newsy

Nietypowy sposób na pozbycie się zapachu krojonej cebuli z dłoni. Znaliście ten patent?

Przeszkadza wam długo utrzymujący się zapach cebuli na dłoniach po jej krojeniu? Znamy pewien świetny trik, który wam na pewno pomoże.

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Cenimy ją nie tylko za jej wyrazisty i pikantny smak, ale też za jej liczne walory zdrowotne. Niestety, cebula ma to do siebie, że pozostawia po sobie silny zapach. Utrzymuje się on nie tylko w naszych ustach, ale również na naszych dłoniach, czy desce do krojenia.

Cebula pozostawia zapach, który łatwo przenosi się też na inne produkty spożywcze. Pozostawiony na desce zapach cebuli jest wyjątkowo trudny do usunięcia. Samo mydło i woda go nie usuną. A co z usuwaniem zapachu cebuli z dłoni?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak usunąć zapach cebuli z dłoni?

Zarówno  czosnek, jak i cebula, zawierają związki siarki o bardzo ostrym zapachu, który utrzymuje się na dłoniach, gdy kroimy je na surowo. Zapach ten może utrzymywać się na skórze długo po ich pokrojeniu lub zmiażdżeniu - od godziny do nawet dwóch dni.

Żeby doszło do wyeliminowania tego przykrego zapachu, nasz organizm musi zmetabolizować związki siarki. Na szczęście, możemy ten proces przyspieszyć za pomocą produktów, które na pewno macie w swoim domu.

Zobacz także
Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety. Efekt jest zaskakujący

Włóżcie plastry cebuli na noc w skarpety. Efekt jest zaskakujący

Przepis na syrop z cebuli „Pana Tabletki”. Przygotuje was na zbliżający się sezon grypowy

  • Przede wszystkim - zacznijcie nosić podczas krojenia jednorazowe rękawiczki. Ta metoda całkowicie usunie ryzyko pozostania zapachu cebuli na waszych dłoniach.
  • Użyjcie pasty do zębów i płynu do płukania ust. Pasta do zębów i płyn do płukania ust mogą wyeliminować siarkowe związki chemiczne w cebuli, które pozostawiły ślad na waszych dłoniach. Natrzyjcie ręce pastą do zębów i płynem do płukania ust na około trzydzieści sekund. Potem zmyjcie wszystko pod bieżącą wodą i gotowe.
  • Peeling z ziarnami kawy. Żeby usunąć z dłoni brzydki zapach cebuli, możecie też użyć peelingu z całych ziaren kawy lub fusów. Szorujcie nimi dłonie przez trzydzieści sekund, a następnie opłuczcie ręce zimną wodą z kranu.
  • Użyjcie soku z cytryny. Wyciśnijcie trochę soku z cytryny na dłonie i potrzyjcie je, aż płyn dobrze wchłonie się w skórę. Następnie opłuczcie ręce, aby upewnić się, że sok zniknął. Nie używajcie tej metody, gdy macie na dłoniach skaleczenia, ponieważ sok może sprawić, że będziecie odczuwać silne pieczenie.

Nietypowa metoda na usunięcie zapachu cebuli z dłoni

Żeby pozbyć się zapachu krojonej cebuli lub czosnku z dłoni, możecie też zrobić coś niekonwencjonalnego - potrzeć nią zlew lub łyżkę ze stali nierdzewnej. Pocieranie dłoni stalą nierdzewną może skutecznie usunąć zapach cebuli z dłoni, ponieważ przylega ona do cząsteczek siarki pozostawionych na dłoniach i usuwa je ze skóry.

Jak usunąć zapach cebuli z deski do krojenia?

To  bardzo proste. Trzymajcie się poniższych kroków.

  1. Posypcie drewnianą deskę do krojenia duża ilością grubej soli lub sody oczyszczonej.
  2. Użyjcie miękkiej szmatki, aby wetrzeć sól/sodę oczyszczoną w deskę.
  3. Pozostawcie sól lub sodę oczyszczoną na powierzchni deski przez 4 minuty.
  4. Usuńcie sól lub sodę z deski. 
  5. Zwilżcie w letniej wodzie czystą, miękką szmatkę. 
  6. Wyciśnijcie nadmiar wody ze szmatki i wytrzyjcie deskę do krojenia do czysta.
  7. Dobrze wysuszcie deskę. 

Źródło: mamadu.pl

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...

Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić i odkazić deskę do krojenia? Nawet umyta może być wylęgarnią chorób
Deska do krojenia to podstawowy sprzęt kuchenny. Niewiele osób jednak wie, jak prawidłowo czyścić deskę, aby nie była źródłem bakterii i wylęgarnią nowych zarazków.

Deska do krojenia pochłania cząsteczki pożywienia, które (niedokładne wyczyszczone i usunięte) mogą gnić i stanowić zagrożenie dla zdrowia. Najbardziej „chłonne” są deski drewniane, dlatego są one niewskazane do krojenia konkretnych typów żywności takich jak surowe mięso czy ryby.  Jak czyścić deskę do krojenia? Należy pamiętać, że czyszczenie i odkażanie (dezynfekowanie) to nie to samo. Czyszczenie to powierzchniowe mycie deski z zabrudzeń. Odkażanie wykorzystuje gorącą wodę lub detergenty, aby dogłębnie oczyścić powierzchnię deski nie tylko z resztek, ale także z rozwijających się bakterii. Chociaż deski przeważnie są czyszczone po każdym użyciu – powinny być również regularnie dezynfekowane, a o tym już zapomina wielu domowych kucharzy. Deski powinny być bezwzględnie dezynfekowane po krojeniu surowych produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak mięsa albo ryby. Jak dokładnie wyczyścić deskę do krojenia [KROK PO KROKU] Zdrapcie resztki jedzenia Umyjcie ciepłą wodą z mydłem Wypłuczcie w czystej wodzie Zdezynfekujcie za pomocą gorącej wody lub specjalnego detergentu Wysuszcie na powietrzu lub osuszcie za pomocą czystej szmatki Wyjątkowo oporne resztki żywności można wyczyścić za pomocą octu, soku z cytryny i sody oczyszczonej. Pastę z tych składników należy nanieść na deskę i pozostawić na 15-30 minut.  Desce można wykonać także „peeling” przy użyciu gruboziarnistej soli i połówki cytryny – sposobu tego nie można jednak stosować do powierzchni z marmuru, drewna bądź stali nierdzewnej. Czyszczenie i dezynfekcja różnych rodzajów desek Szkło, plastik i stal nierdzewna Po ich wyczyszczeniu możecie użyć zmywarki. Skutecznie zdezynfekuje ona deski wykonane ze szkła, plastiku i stali nierdzewnej. Wysoka...

jak pozbyć się zapachu czosnku
AdobeStock
Newsy
Jak usunąć zapach czosnku z dłoni? To proste. Wystarczy odrobina...
Lubicie czosnek, ale nie możecie znieść zapachu, który zostawia na rękach? Jeżeli zapomnieliście użyć rękawiczek, to jednym prostym sposobem możecie szybko pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni.

Czosnek zdecydowanie nadaje wielu potrawom charakteru. Są znacznie głębsze w smaku i bardziej aromatyczne. Można wykorzystać czosnek granulowany, jednak najlepszy jest oczywiście świeży, wyciskany przez praskę. Niestety, przyrządzanie potraw z wykorzystaniem świeżego czosnku ma dużą wadę – bardzo ciężko jest później umyć ręce! Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu czosnku z dłoni? Podpowiadamy! Aromatyczny czosnek Bardzo zdrowy czosnek jest dość ciekawym warzywem. Podobnie jak cebula sprawia, że potrawy są znacznie smaczniejsze – lekko ostry posmak i mocny aromat polepszają smak różnych dań. Ale paradoksalnie zapach samego czosnku jest dość nieprzyjemny, nie mówiąc już o oddechu osoby, która go zje! Wszystko przez fakt, że zjedzenie czosnku powoduje iż organizm człowieka zaczyna wydzielać allicynę, związek siarki. Ta bardzo szybko rozkłada się w organizmie i przekształca się w inne substancje, które powodują mieszanie się bakterii z potem, w wyniku czego ciało zaczyna wydzielać niezbyt przyjemny zapach. Mimo to warto regularnie jeść czosnek, zwłaszcza w okresie zimowym. Warzywo to zawiera bowiem bardzo wiele witamin odpowiedzialnych za zwalczanie infekcji – w końcu nazywany jest naturalnym antybiotykiem nie bez powodu! Czosnek może między innymi: Zmniejszyć ciśnienie krwi Obniżyć poziom cholesterolu Wzmocnić odporność Zapobiec zawałom serca Jak pozbyć się zapachu czosnku? Jakkolwiek czosnek nie byłby smaczny i zdrowy, to nie można powiedzieć, żeby jego zapach był szczególnie przyjemny dla nosa. Jeżeli gołymi rękami obieraliście czosnek, to pewnie wiecie, jak trudno jest usunąć charakterystyczny aromat z dłoni. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób! Wystarczy wziąć plasterek świeżej cytryny i potrzeć nim dłonie – kwas skutecznie wyczyści...

deska do krojenia
Pixabay
Newsy
Szklana, drewniana czy plastikowa? Która z tych desek do krojenia jest najbardziej niebezpieczna dla zdrowia?
Jaką deskę do swojej kuchni wybrać? Która jest bezpieczna, a która grozi namnażaniem bakterii? Postanowiliśmy przyjrzeć się temu zagadnieniu specjalnie dla was.

Polietylen, czyli sztuczny materiał z którego robione są plastikowe deski, jest lżejszy od drewna, dostępny w przeróżnych kolorach i kształtach. Jest bezpieczny, pozbawiony groźnych toksyn, odporny na działanie różnych kwasów i wysokoprocentowych alkoholi i wysokich temperatur. To wszystko pozwala na wybór odpowiedniego przedmiotu. W sam raz dla waszych potrzeb, a także tak, by deska współgrała z wystrojem waszej kuchni. Jaką deskę plastikową wybrać do swojej kuchni? Solidne deski plastikowe uchodzą za dość higieniczne. Ponadto, można je myć w coraz popularniejszych w polskich domach zmywarkach. Dlatego też chętnie używa się plastikowych, polietylenowych desek w gastronomii – według ekspertów z Państwowej Inspekcji Sanitarnej – dla zachowania higieny przygotowania jedzenia i wygody. Przyjęło się używać plastikowych desek czerwonych do mięsa surowego, brązowe do mięsa po obróbce termicznej, niebieskie do surowych ryb, żółte do drobiu, a zielone do krojenia warzyw. Wbrew pozorom, taki podział wcale nie musi uchodzić za bezsensowny – odgórne przydzielenie desek do konkretnego rodzaju jedzenia, pozwala na zachowanie lepszego standardu higieny. Miedzy bajki należy włożyć pokutujący wciąż mit, że deski plastikowe są zawsze tańsze niż te solidne, drewniane. Jaką deskę powinno się wybrać? Niestety, plastikowa deska innej plastikowej desce nierówna. Na rynku są i droższe, solidniejsze i bezpieczniejsze deski z tworzywa sztucznego i gorsze, bardzo niebezpieczne w codziennym użytkowaniu. Różnicę poczujecie już po kilku tygodniach intensywnego użytkowania. Tanie, miękkie, kiepskiej jakości deski plastikowe, będą zmasakrowane nożem już po niecałym miesiącu. Nie chodzi tu o wrażenia wizualne i wygląd deski - dziury, zagłębienia i rysy na desce...