Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia
Instagram/Jakub Kuroń
Newsy

Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"

Zdarza wam się przekształcać klasyczne przepisy, śmiało podmieniać składniki czy przyrządzać je w zupełnie inny sposób? Taka odwaga w kuchni czasem przynosi zaskakujące rezultaty. Ten przepis jest tego przykładem.

Lubicie jajka faszerowane? Klasyczne wersja to skorupka faszerowana posiekanym jajkiem, z dodatkiem drobnego szczypiorku i bułki tartej. Połówki jaj należy od strony farszu posypać bułką tartą i smażyć na dużej ilości tłuszczu, najlepiej masła.

Jakub Kuroń postanowił odejść od tradycji i przygotował całkiem nową wersję faszerowanych jaj. Składniki wyglądają zachęcająco.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Awangardowe jajka faszerowane awokado i łososiem Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 10 jajek
  • Duże awokado (ok. 350 g, bez pestki)
  • 2 łyżki majonezu delikatesowego z charakterem
  • Garść natki pietruszki
  • 50 g łososia wędzonego na zimno
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie, ostudźcie i obierzcie jajka.
  2. Przekrójcie je na pół: żółtka wyjmijcie i przełóżcie do miski, białka ułóżcie na talerzu.
  3. Awokado przekrójcie na pół, w pestkę wbijcie nóż i wyjmijcie ją.
  4. Wydrążcie łyżką miąższ awokado i dodajcie do żółtek.
  5. Żółtka i awokado rozgniećcie widelcem.
  6. Dodajcie majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz.
  7. Przełóżcie farsz do rękawa cukierniczego i faszerujcie nim przygotowane na talerzu białka. Farsz można nakładać także łyżką.
  8. Łososia pokrójcie w cienkie paseczki i ułóżcie na jajkach.
Zobacz także
Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę.

Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Czym jeszcze faszerować jajka?

Jajka faszerowane to co prawda czasochłonna, ale niezwykle atrakcyjna potrawa. Jednak jak udowodnił to Jakub Kuroń, nie trzeba jeść wciąż takich samych. W internecie można znaleźć najróżniejsze przepisy na farsz do jajek. Niektóre wyglądają zachwycająco:

  • Jajka w skorupkach po staropolsku tj. z szynką i cebulą. Cebula w tej przekąsce jest drobno poszatkowana i osobno przesmażona na tłuszczu. Drobna kostka szynki, posiekana natka i koper są następnie wymieszane z dodatkiem bułki tartej, soli i pieprzu. Masą należy wypełnić połówki skorupek, a następnie posypać bułką tartą i usmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym
  • Jajka faszerowane zielonym kremem z twarożku i sezonowych ziół. Te jajka przygotowuje się dokładnie jak propozycję Jakuba Kuronia. Jajka należy obrać, przekroić na pół i białka ułożyć na talerzu, a z żółtek, twarożku i świeżych ziół zrobić farsz. Tych jajek oczywiście już się nie podsmaża
  • Jajka faszerowane pieczarkami. W tym przypadku drobno pokrojone pieczarki należy podsmażyć z solą i pieprzem, a następnie wymieszać z poszatkowanymi żółtkami i natką
  • Jajka faszerowane śledziem i kaparami. Masą również wypełnijcie białka. Zrobicie ją z żółtek, drobno pokrojonych śledzi i cebulki. Na wiechu masy ułóżcie po kilka kaparów

Źródło: Instagram/JakubKuroń

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Magda Gessler zdradziła przepis na jajka faszerowane po staropolsku. Niechcący pomyliła kolejność składników
Magda Gessler dzieli się swoim niezawodnym przepisem!

Magda Gessler to znana polska szefowa kuchni, restauratorka i celebrytka. Dla wielu osób jest prawdziwym autorytetem kulinarnym. Gwiazda ma swój własny program telewizyjny, w którym pomaga restauratorom w odbudowaniu renomy i pozyskaniu klientów. Magda Gessler znana jest ze swojej bezpośredniości i asertywności. Bez ogródek wytyka kucharzom błędy. Chętnie dzieli się też swoimi recepturami i pomysłami na najlepsze przepisy. Chciałaby, żeby każdy Polak dobrze jadł i gotował.  Jajka faszerowane z przepisu Magdy Gessler Tym razem Magda Gessler podzieliła się przepisem na jajka faszerowane po staropolsku. Przepis i sposób przygotowania umieściła na swoim koncie na Instagramie. Składniki na jajka faszerowane  Jajka ugotowane na twardo Pieczarki Masło klarowane Cebula Sól pieprz Koperek Natka pietruszki Musztarda Przygotowanie jajek po staropolsku Ugotujcie jajka na twardo. Ważne jest, żeby jajka były twarde i pochodziły z hodowli jak najwyższej jakości. Ugotowane jajka przekrójcie zdecydowanie jednym ruchem na pół. Wykorzystajcie do tego bardzo ostry nóż. Skorupka powinna być nienaruszona i pęknąć w jednej linii. Będziecie wykorzystywać ją do nadziewania jajek.  Cebulę i pieczarki oczyśćcie i obierzcie.  Pokrójcie cebulę bardzo drobno. Pokrójcie pieczarki na cząstki lub zetrzyjcie je na tarce. Na patelni rozpuśćcie masło klarowane. Magda poleca zrobić masło klarowane samodzielnie rozgrzewając masło powoli i pozbywając się osadu białkowego. Na patelnię dodajcie cebulę i przyrumieńcie ją. Bardzo ważne jest, żeby najpierw dodać cebulę i odparować wydzielający się  z niej sok. Do cebuli dodajcie po pewnym czasie pieczarki i smażcie je na maśle przez jakiś czas. Gdy cebula i...

Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Instagram/JakubKuron/AdobeStock
Newsy
Jakub Kuroń dodaje do placków ziemniaczanych ten 1 składnik. Są jeszcze bardziej chrupiące
Ilu kucharzy, tyle przepisów na placki ziemniaczane. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Znany polski kucharz dodaje do nich coś nietypowego.

Jakub Kuroń jest ostatnio jednym z najpopularniejszych kucharzy w Polsce. Swoją miłość do gotowania odziedziczył po swoim ojcu, Macieju, który także był kucharzem. Przepisy Jakuba Kuronia zachwycają swoją prostotą, a składniki do ich przygotowania większość z nas zawsze ma pod ręką. Nie oznacza to jednak, że nie wkrada się do nich czasem nutka oryginalności. Jak w przypadku placków ziemniaczanych, o których zaraz przeczytacie. Placki ziemniaczane to przysmak Polaków Polacy wprost uwielbiają placki ziemniaczane. To nie tylko proste, ale też bardzo smaczne danie, które świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do obiadu, ale też jako samodzielna potrawa. Jak je przygotowuje Jakub Kuroń? Kucharz dodaje do masy ziemniaczanej pewien bardzo nietypowy składnik. Chodzi o kozi ser: Coś czuję, że placki ziemniaczane z żółtym serem i wędzonym łososiem, musicie przyznać, że brzmi to dobrze. Większość z was przytakuje i bardzo mnie to cieszy, bo mam dla Was kolejną kulinarną inspiracje. Tym razem jest to pomysł na wytrawne, chrupiące placki z dodatkiem wędzonego łososia. Do ciasta dodałem również solidną porcję żółtego sera. Ja użyłem twardego koziego sera, ale śmiało może być to ser z mleka krowiego np. gouda, ementaler czy cheddar. Dzięki temu dodatkowi placki są jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne - mówi o swoim przepisie Kuroń. Przepis na placki ziemniaczane z kozim serem i łososiem Do przygotowania placków ziemniaczanych z przepisu Jakuba Kuronia, będziecie potrzebować tylko kilku prostych składników. Składniki: 700 g ziemniaków np. odmiany bryza 1 mała cebula 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego lub innego twardego sera 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków. Im bardziej wodniste...

jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze
Zbliżają się święta. To właśnie w tym czasie w głowach wielu gospodyń domowych rodzą się pomysły na to, co i jak przygotować na wielkanocne śniadanie.

Chyba w większości polskich domów nie obędzie się bez faszerowanych jajek. Dzisiaj mamy dla was pomysł na rybny farsz do tego sztandarowego świątecznego dania. Wykorzystajcie niedrogą, a niezwykle smaczną makrelę, która jak wiadomo, wspaniale komponuje się z gotowanym jajkiem. Co dodać do jajek faszerowanych z makrelą? W przeciwieństwie jednak do popularnej pasty jajeczno-rybnej, tutaj zamiast cebulki dodać polecamy wam świeże kiełki z rzodkiewki. Być może część was będzie miała dostęp do pomału rosnących już nowalijek – warto wykorzystać rzodkiewki nie tylko w tradycyjny sposób, ale też nieco bardziej nowoczesny. Wystarczy garść kiełków, by nadać faszerowanym jajkom eleganckiego sznytu jak z najlepszych restauracji. Tak przygotowane danie śmiało może pretendować do roli konkurenta tradycyjnych jajek faszerowanych z grzybami czy innymi dodatkami. Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu waszej rodzinie. Wystarczy zaledwie pół godziny, by zrealizować ten szybki przepis! Przepis na jajka faszerowane z makrelą i z kiełkami rzodkiewki Składniki: 4 jajka Pół makreli wędzonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany Garść kiełków rzodkiewki Pieprz Opcjonalnie sól Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Makrelę wędzoną pozbawcie szkieletu i ości, a także skóry. Rozdrobnijcie rybę widelcem. Większą część kiełków z rzodkiewki pokrójcie drobno na desce, resztę zostawcie do przyozdobienia gotowego dania. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek. Przekrójcie jaja na pół i wydrążcie żółtka z białek. Żółtka wymieszajcie z rozdrobnioną rybą, pokrojonymi kiełkami, a także z łyżką śmietany i dwiema łyżkami majonezu. Doprawcie farsz do jajek pieprzem i opcjonalnie solą...