Awangardowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia
Instagram/Jakub Kuroń
Newsy

Nietypowy przepis na jajka faszerowane Jakuba Kuronia: „Fantastyczne danie, które zachwyci waszych gości"

Zdarza wam się przekształcać klasyczne przepisy, śmiało podmieniać składniki czy przyrządzać je w zupełnie inny sposób? Taka odwaga w kuchni czasem przynosi zaskakujące rezultaty. Ten przepis jest tego przykładem.

Lubicie jajka faszerowane? Klasyczne wersja to skorupka faszerowana posiekanym jajkiem, z dodatkiem drobnego szczypiorku i bułki tartej. Połówki jaj należy od strony farszu posypać bułką tartą i smażyć na dużej ilości tłuszczu, najlepiej masła.

Jakub Kuroń postanowił odejść od tradycji i przygotował całkiem nową wersję faszerowanych jaj. Składniki wyglądają zachęcająco.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Awangardowe jajka faszerowane awokado i łososiem Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 10 jajek
  • Duże awokado (ok. 350 g, bez pestki)
  • 2 łyżki majonezu delikatesowego z charakterem
  • Garść natki pietruszki
  • 50 g łososia wędzonego na zimno
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie, ostudźcie i obierzcie jajka.
  2. Przekrójcie je na pół: żółtka wyjmijcie i przełóżcie do miski, białka ułóżcie na talerzu.
  3. Awokado przekrójcie na pół, w pestkę wbijcie nóż i wyjmijcie ją.
  4. Wydrążcie łyżką miąższ awokado i dodajcie do żółtek.
  5. Żółtka i awokado rozgniećcie widelcem.
  6. Dodajcie majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz.
  7. Przełóżcie farsz do rękawa cukierniczego i faszerujcie nim przygotowane na talerzu białka. Farsz można nakładać także łyżką.
  8. Łososia pokrójcie w cienkie paseczki i ułóżcie na jajkach.
Zobacz także
Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę.

Śledziowa bajedera Magdy Gessler. 1 nietypowy składnik tych śledzi robi całą robotę

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Sałatka po polsku. Tak Francuzi nazywają sałatkę jarzynową. Dodają do niej 1 rzecz

Czym jeszcze faszerować jajka?

Jajka faszerowane to co prawda czasochłonna, ale niezwykle atrakcyjna potrawa. Jednak jak udowodnił to Jakub Kuroń, nie trzeba jeść wciąż takich samych. W internecie można znaleźć najróżniejsze przepisy na farsz do jajek. Niektóre wyglądają zachwycająco:

  • Jajka w skorupkach po staropolsku tj. z szynką i cebulą. Cebula w tej przekąsce jest drobno poszatkowana i osobno przesmażona na tłuszczu. Drobna kostka szynki, posiekana natka i koper są następnie wymieszane z dodatkiem bułki tartej, soli i pieprzu. Masą należy wypełnić połówki skorupek, a następnie posypać bułką tartą i usmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym
  • Jajka faszerowane zielonym kremem z twarożku i sezonowych ziół. Te jajka przygotowuje się dokładnie jak propozycję Jakuba Kuronia. Jajka należy obrać, przekroić na pół i białka ułożyć na talerzu, a z żółtek, twarożku i świeżych ziół zrobić farsz. Tych jajek oczywiście już się nie podsmaża
  • Jajka faszerowane pieczarkami. W tym przypadku drobno pokrojone pieczarki należy podsmażyć z solą i pieprzem, a następnie wymieszać z poszatkowanymi żółtkami i natką
  • Jajka faszerowane śledziem i kaparami. Masą również wypełnijcie białka. Zrobicie ją z żółtek, drobno pokrojonych śledzi i cebulki. Na wiechu masy ułóżcie po kilka kaparów

Źródło: Instagram/JakubKuroń

Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulą
Adobe Stock
Newsy
Przepyszne jajka faszerowane śledziem i cebulką. Murowany hit wielkanocnego śniadania
Wielkanocne śniadanie nie mogłoby się obyć bez jajek oczywiście. Te faszerowane śledziem i cebulką z pewnością zachwycą waszą rodzinę. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste.

Jajka stanowią ważny symbol, który nie bez powodu każdego roku pojawia się na wielkanocnych stołach Polaków. Jest on ściśle związany z Zmartwychwstaniem Pańskim, które wówczas świętujemy. Czego symbolem jest jajko? Jajko to przede wszystkim symbol nowego życia i przezwyciężenia śmierci, ale również nadziei oraz cierpliwości. Nic więc dziwnego, że święcimy, a następnie jemy je podczas Świąt Wielkiej Nocy. Zaserwowane z farszem śledziowo-cebulowym zachwycą waszych gości.  Przepis na jajka faszerowane śledziem i cebulką Będziecie potrzebować: 1 ogórka konserwowego 2 filetów ze śledzia 4 łyżek majonezu 6 jajek ½ cebuli Przypraw: soli, pieprzu Jeśli chcecie zrobić więcej jajek pomnóżcie każdy składnik przez pożądaną ilość. Na przykład jeśli potrzebujecie 24 jajek do ich przygotowania powinniście wykorzystać 8 filetów, 4 ogórki i 2 cebule. Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku wypełnionym wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 8 do 10 minut.  Po upływie tego czasu odcedźcie je z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Kiedy trochę wystygną zacznijcie obierać je ze skorupek. Tak przygotowane jajka przekrójcie wzdłuż na pół (zróbcie to bardzo delikatnie, uważajcie, by ich nie uszkodzić), a następnie oddzielcie białka od żółtek. Białka ułóżcie na dużym półmisku lub talerzu z kolei żółtka umieśćcie w średniej wielkości misce i dodajcie do nich majonez. Całość zblendujcie na gładko. Cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Filety śledziowe (wymoczone wcześniej przez kilka godzin w wodzie) również pokrójcie na malutkie kawałki. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi.  Tak...

jajka faszerowane z makrelą na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Jajka faszerowane makrelą to wielkanocny hit. Zapamiętacie ten przepis na zawsze
Zbliżają się święta. To właśnie w tym czasie w głowach wielu gospodyń domowych rodzą się pomysły na to, co i jak przygotować na wielkanocne śniadanie.

Chyba w większości polskich domów nie obędzie się bez faszerowanych jajek. Dzisiaj mamy dla was pomysł na rybny farsz do tego sztandarowego świątecznego dania. Wykorzystajcie niedrogą, a niezwykle smaczną makrelę, która jak wiadomo, wspaniale komponuje się z gotowanym jajkiem. Co dodać do jajek faszerowanych z makrelą? W przeciwieństwie jednak do popularnej pasty jajeczno-rybnej, tutaj zamiast cebulki dodać polecamy wam świeże kiełki z rzodkiewki. Być może część was będzie miała dostęp do pomału rosnących już nowalijek – warto wykorzystać rzodkiewki nie tylko w tradycyjny sposób, ale też nieco bardziej nowoczesny. Wystarczy garść kiełków, by nadać faszerowanym jajkom eleganckiego sznytu jak z najlepszych restauracji. Tak przygotowane danie śmiało może pretendować do roli konkurenta tradycyjnych jajek faszerowanych z grzybami czy innymi dodatkami. Jesteśmy pewni, że przypadnie do gustu waszej rodzinie. Wystarczy zaledwie pół godziny, by zrealizować ten szybki przepis! Przepis na jajka faszerowane z makrelą i z kiełkami rzodkiewki Składniki: 4 jajka Pół makreli wędzonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany Garść kiełków rzodkiewki Pieprz Opcjonalnie sól Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo. Makrelę wędzoną pozbawcie szkieletu i ości, a także skóry. Rozdrobnijcie rybę widelcem. Większą część kiełków z rzodkiewki pokrójcie drobno na desce, resztę zostawcie do przyozdobienia gotowego dania. Ugotowane jajka obierzcie ze skorupek. Przekrójcie jaja na pół i wydrążcie żółtka z białek. Żółtka wymieszajcie z rozdrobnioną rybą, pokrojonymi kiełkami, a także z łyżką śmietany i dwiema łyżkami majonezu. Doprawcie farsz do jajek pieprzem i opcjonalnie solą...

Jajka faszerowane smażone
Adobe Stock
Newsy
Jajka smażone w skorupkach. Ten przepis jest znany od lat
Też przygotowujecie je na Wielkanoc w ten sposób? Jeśli nie, musicie poznać ten przepis!

Jajka bezsprzecznie królują na stołach w trakcie Wielkanocy. Przygotowujecie je pewne na twardo, dodajcie do żurku, robicie faszerowane jajka. To znane wszystkim potrawy i odsłony jajek, którymi nie zaskoczycie swoich gości, ale na pewno ich zadowolicie. Jeśli macie ochotę na przygotowanie czegoś innowacyjnego, zróbcie ten przepis. Może wasze babcie tez go znały, bo jest przygotowywany od lat, ale wciąż mało popularny! To jajka faszerowane w skorupkach. Jajka faszerowane w skorupkach – przepis Składniki na jajka faszerowane, smażone w skorupkach 8 jajek 200 g pieczarek ¼ sera camembert Pęczek posiekanego szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu Sól Biały pieprz Masło klarowane Kilka łyżek bułki tartej do panierowania Przygotowanie jajek smażonych Jajka ugotujcie na twardo. Przekrójcie skorupki jajek bardzo ostrym nożem na pół. Uważajcie, żeby nie uszkodzić skorupki. To najtrudniejsza część w tym przepisie! Wyjmijcie z każdej połówki jajka jego zawartość. Róbcie to bardzo delikatnie, żeby skorupka była cała i mogła posłużyć do nafaszerowania. Wykorzystajcie w tym celu łyżeczkę. Pieczarki umyjcie i posiekajcie drobno w małą kostkę. Podsmażcie pieczarki na odrobinie oliwy z oliwek, aż będą miękkie. Pokrójcie na małe kostki farsz jajeczny. Wymieszajcie z pieczarkami.  Dodajcie do farszu siekany szczypiorek i pokrojony w małe kosteczki ser camembert. Dodajcie majonez, przyprawcie solą i pieprzem i delikatnie wszystko wymieszajcie. Każdą skorupkę nafaszerujcie powstałym farszem.  Wierzch jajka przyłóżcie do rozsypanej bułki tartej, by dużo bułki przykleiło się do farszu. Na patelni rozgrzejcie łyżkę masła klarowanego.  Wyłóżcie jajka farszem (bułką tartą) do dołu i smażcie ok....

jajka faszerowane
Newsy
Jajka faszerowane z sosem tatarskim z przepisu siostry Anastazji. Musicie ich spróbować
Idealne danie na wielkanocny stół. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i zimną przekąskę przed obiadem z rodziną.

Najsłynniejsza zakonnica, czyli siostra Anastazja zdradziła swój sprawdzony przepis na faszerowane jajka. Dodaje do nich szynkę i całość dekoruje sosem tatarskim. Jeśli choć raz spróbowaliście zrobić coś z jej przepisu, to dobrze wiecie, że potrawa zawsze wychodzi i jest pyszna. Anastazja Pustelnik, bo właśnie tak nazywa się zakonnica, zaczęła gotować już w wieku 17 lat. Początkowo, gdy wstąpiła do zakonu, gotowała dla niepełnosprawnych dzieci, a następnie dla krakowskich jezuitów. Nigdy nie ukrywała, że gotowanie i pieczenie to jej ogromna pasja, która zaowocowała wydaniem 17 książek z przepisami kuchennymi. Posiada również swoją stronę z przepisami, a czasem nagrywa filmy, w których pokazuje jak gotować. Przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji Składniki 6 jajek 150g szynki 2-3 łyżki śmietany, najlepiej kwaśnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka umyjcie i ugotujcie na twardo w osolonej wrzącej wodzie. Gdy jajka ostygną, przekrójcie je na pół i wyjmijcie żółtka. W maszynce do mięsa zmielcie szynkę razem z żółtkami. Do masy dodajcie śmietanę i przyprawy. Wymieszajcie dokładnie. Połówki jajek napełnijcie przygotowanym farszem. Ułóżcie ja na talerzu lub półmisku i polejcie sosem tatarskim. Przepis na sos tatarski Składniki 1 mały słoik majonezu 3 średnie ogórki kiszone 1 słoik marynowanych pieczarek 1/2 puszki groszku Koperek, szczypiorek lub pietruszka do posypania Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ogórki kiszone obierzcie ze skórki i pokrójcie w drobną kostkę. Pieczarki również pokrójcie w kostkę. Do miski przełóżcie ogórki, pieczarki, groszek konserwowy oraz majonez. Doprawcie solą i...