Lubicie jajka faszerowane? Klasyczne wersja to skorupka faszerowana posiekanym jajkiem, z dodatkiem drobnego szczypiorku i bułki tartej. Połówki jaj należy od strony farszu posypać bułką tartą i smażyć na dużej ilości tłuszczu, najlepiej masła.

Jakub Kuroń postanowił odejść od tradycji i przygotował całkiem nową wersję faszerowanych jaj. Składniki wyglądają zachęcająco.

Awangardowe jajka faszerowane awokado i łososiem Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 10 jajek
  • Duże awokado (ok. 350 g, bez pestki)
  • 2 łyżki majonezu delikatesowego z charakterem
  • Garść natki pietruszki
  • 50 g łososia wędzonego na zimno
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Ugotujcie, ostudźcie i obierzcie jajka.
  2. Przekrójcie je na pół: żółtka wyjmijcie i przełóżcie do miski, białka ułóżcie na talerzu.
  3. Awokado przekrójcie na pół, w pestkę wbijcie nóż i wyjmijcie ją.
  4. Wydrążcie łyżką miąższ awokado i dodajcie do żółtek.
  5. Żółtka i awokado rozgniećcie widelcem.
  6. Dodajcie majonez, posiekaną natkę, sól i pieprz.
  7. Przełóżcie farsz do rękawa cukierniczego i faszerujcie nim przygotowane na talerzu białka. Farsz można nakładać także łyżką.
  8. Łososia pokrójcie w cienkie paseczki i ułóżcie na jajkach.

Czym jeszcze faszerować jajka?

Jajka faszerowane to co prawda czasochłonna, ale niezwykle atrakcyjna potrawa. Jednak jak udowodnił to Jakub Kuroń, nie trzeba jeść wciąż takich samych. W internecie można znaleźć najróżniejsze przepisy na farsz do jajek. Niektóre wyglądają zachwycająco:

  • Jajka w skorupkach po staropolsku tj. z szynką i cebulą. Cebula w tej przekąsce jest drobno poszatkowana i osobno przesmażona na tłuszczu. Drobna kostka szynki, posiekana natka i koper są następnie wymieszane z dodatkiem bułki tartej, soli i pieprzu. Masą należy wypełnić połówki skorupek, a następnie posypać bułką tartą i usmażyć na złoty kolor na maśle klarowanym
  • Jajka faszerowane zielonym kremem z twarożku i sezonowych ziół. Te jajka przygotowuje się dokładnie jak propozycję Jakuba Kuronia. Jajka należy obrać, przekroić na pół i białka ułożyć na talerzu, a z żółtek, twarożku i świeżych ziół zrobić farsz. Tych jajek oczywiście już się nie podsmaża
  • Jajka faszerowane pieczarkami. W tym przypadku drobno pokrojone pieczarki należy podsmażyć z solą i pieprzem, a następnie wymieszać z poszatkowanymi żółtkami i natką
  • Jajka faszerowane śledziem i kaparami. Masą również wypełnijcie białka. Zrobicie ją z żółtek, drobno pokrojonych śledzi i cebulki. Na wiechu masy ułóżcie po kilka kaparów

Źródło: Instagram/JakubKuroń

Zobacz także: