Zatyczka do oleju
Gotujmy.pl/mkieblesz
Newsy

Nietypowe zastosowanie plastikowej zatyczki od oleju. Jeśli wyrzucacie ją do śmieci, robicie błąd

Coś nam mówi, że mało kto słyszał o tej zmyślnej funkcji małej plastikowej zawleczki od oleju. Nie wyrzucajcie jej. Na pewno się przyda.

Olej rzepakowy, słonecznikowy, czasem oliwa – wszystkie te produkty sprzedawane są w plastikowych butelkach.

W sprzedaży dominują warianty 1-litrowe i 5-litrowe. Jeden i drugi rodzaj butelek łączy jeden, mały plastikowy szczegół.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ochrona przed rozlaniem

Zwykle zakrętki butelek od oleju wyglądają dość podobnie. Po ich odkręceniu znajdziecie pod kurkiem coś w rodzaju plastikowej zawleczki.

By móc wlać olej na patelnię lub do ciasta, koniecznie należy oderwać tę zatyczkę. Zapewne po chwili wyrzucacie ją zwykle do kosza.

Jesteśmy przekonani, że właśnie tak czyni większość z was. Powszechnie uważa się, że to nic innego jak zabezpieczenie przed rozlaniem oleju.

Zadanie zawleczki w butelce

Poniekąd to właściwe rozumowanie. Olej należy do substancji, których wylanie może grozić stworzeniem nieodwracalnych i niezmywalnych plam.

Taka maleńka plastikowa zawleczka rzeczywiście zabezpiecza butelkę przed rozlaniem w razie przypadkowego odkręcenia.

Myśleliście, że to już wszystko? Nic z tych rzeczy. Na tym nie kończą się zadania tej małej plastikowej części.

Zobacz także
placki

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ściemniały? 1 prosty trik, o którym nie mieliście pojęcia

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Genialny trik na kapustę do gołąbków. Już nie musicie gotować jej w garnku i czekać aż zmięknie

Jak nie rozlać oleju?

Butelki z olejem mają to do siebie, że dozowanie z nich właściwych porcji nie jest zbyt prostym zadaniem.

Wiedzą to wszystkie gospodynie domowe. Problem jest jeszcze poważniejszy, gdy butelka z olejem ma niezbyt poręczny kształt.

Któż z nas nie zna widoku zaplamionej z każdej strony butelki – nie ma w tym nic dziwnego. Olej „lubi” uciekać podczas wlewania go na patelnię.

Sprytny trik z zatyczką od oleju

I tutaj właśnie leży tajemnica plastikowej zawleczki przy gwincie każdej butelki z olejem czy to rzepakowym, czy słonecznikowym.

Kiedy oderwiecie następnym razem plastikową zatyczkę, nie wyrzucajcie jej natychmiast do kosza na śmieci.

Po jej wyrwaniu postarajcie się włożyć ją odwrotną stroną do butelki z olejem. Po co? Taki trik sprawi, że strumień oleju będzie łatwiejszy do okiełznania!

Dość przetłuszczonych butelek, dość plam na kuchence i na blacie. Wszystko to dzięki jednej małej sztuczce z niewinnym plastikiem.

Zobaczcie tylko jakie to proste:

Źródło: YouTube

do czego służy korek od szampana
AdobeStock
Newsy
Nie wyrzucajcie korka od szampana. Będziecie żałować, że nie znaliście tego triku wcześniej
Co można zrobić z korkiem od szampana? Na pewno nie znaliście tej sztuczki!

Zbliżający się sylwester to idealna okazja do tego, by nauczyć się różnych imprezowych trików! Z pewnością zaszokujecie swoich gości popisując się sztuczkami, z których słyną barmani. Większość z nich jest trudna i wymaga wielu miesięcy ćwiczeń, ale niektórych można się nauczyć bardzo szybko. Doświadczony barman ma w zanadrzu kilka trików, które niekoniecznie muszą być efektowne, ale są bardzo praktyczne. Dziś przedstawiamy wam jeden z nich, który na pewno przyda się nie tylko w trakcie noworocznego przyjęcia, ale i innych uroczystości na których pije się szampana! Być może czasami zastanawialiście się, do czego służy charakterystyczna kolorowa zatyczka w korku od szampana. W końcu reszta win ma tradycyjny korek, dlaczego więc wino musujące (czyli szampan) jest sprzedawany w butelkach z plastikowym korkiem? Odpowiedź może was naprawdę zdziwić! Opakowania wielu produktów są wyposażone w różne udogodnienia, które mają ułatwić korzystanie z nich – choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Nie inaczej jest w przypadku szampana! Musujące napoje, jeśli po otwarciu nie zostaną ponownie zamknięte za pomocą nakrętki lub korka, szybko tracą bąbelki i stają się niezbyt smaczne. Jeśli pijecie napoje z plastikowej butelki, to nie jest to jakiś duży problem. Niestety, korek od szampana dość trudno wciska się do butelki i otwiera z powrotem. Wyjścia są dwa – albo wypijecie wino szybko, by od razu wyrzucić butelkę, lub wykorzystacie ten prosty trik! Sprytna zawleczka Wiecie, do czego służy kolorowa „czapeczka” z wierzchu plastikowego korka od szampana? Do bezproblemowego otwierania i zamykania butelki! Wystarczy odciąć dolną część korka za pomocą noża, wsadzić go do butelki, a kolorową zawleczkę po prostu ściągnąć. Teraz z łatwością możecie nalewać...

śledzie w oleju z cebulką
gotujmy.pl/IKa
Newsy
Wszystko robiliście zgodnie z recepturą, a śledzie z cebulą wyszły gorzkie? Ratunkiem jest 1 przyprawa
Śledzi nie może zabraknąć wśród 12 wigilijnych potraw w żadnym domu. Na słodko z przyprawami korzennymi, z buraczkami, a może po prostu z cebulką? Wybór jest ogromny.

Czasem najprostsze wybory to te najlepsze. Wydaje się, że w sztuce gotowania jest podobnie. Żaden przepis nie dorówna smakiem klasycznemu śledziowi z cebulą w oleju. Może wynika to stąd, że jesteśmy po prostu do tego smaku przyzwyczajeni. A może dlatego, że nie lubimy w kuchni zbyt wielkiej ekstrawagancji. Powody nie są aż tak ważne. Ważne jest to, że czasem aż szkoda dobrego, świeżego fileta ze śledzia marynować, doprawiać czy obkładać wieloma składnikami. Trzy składniki, moc smaku Sekretem smacznego smaku klasycznego śledzia z cebulą w oleju jest oczywiście jego odpowiednie wymoczenie. Eksperci twierdzą, że w razie potrzeby śledzia należy moczyć nawet przez 3 godziny. W tym czasie zaleca się trzykrotnie zmieniać zimną wodę. Śledź będzie odpowiednio wymoczony, gdy woda po moczeniu stanie się klarowna. Drugą sprawą jest olej. Nasze podniebienia przyzwyczajone są do smaku tradycyjnego, rafinowanego oleju rzepakowego. Śledź z nierafinowanym olejem tłoczonym na zimno albo z oliwą też będzie fantastyczny. Trzeci ze składników to cebula. Tutaj wydaje się, że nie mamy zbyt wielkiego pola manewru. Pozostaje zdecydować, czy wybierzemy zwykłą białą cebulę, czy cebulę czerwoną. Cebulowy trik Cebula biała lepiej będzie prezentowała się na talerzu. Czerwona jest za to nieco łagodniejsza w smaku. Czasami jednak z cebulą wynika jeden niespodziewany problem. W połączeniu z olejem i ze śledziami staje się trochę gorzka. Jak sobie z tym poradzić? Tutaj ratunkiem będzie jeden prosty składnik. A właściwie to jeden zabieg dokonany na naszej cebuli przed połączeniem jej z rybą. Chodzi o zasolenie pokrojonego w piórka warzywa. Jeszcze tego nie próbowaliście? Wystarczy odstawić osoloną cebulę na ok. 20 min, następnie porządnie ją przepłukać i odsączyć. Po gorzkim smaku nie będzie ani śladu!...

kwaśna kawa
Adobe Stock
Newsy
Twoja kawa ma kwaśny lub gorzki smak? Włóż do niej jedną rzecz, a problem zniknie w mgnieniu oka
Gorzki lub kwaśny smak kawy to nie koniec świata. Tak przyrządzonej nie musisz od razu wylewać do zlewu. W twojej kuchni z pewnością znajduje się produkt, który sprawi, że napój znowu nabierze smaku.

Bez względu na to czy pijesz kawę sypaną, rozpuszczalną czy prosto z ekspresu, po zaparzeniu każda z nich może okazać się gorzka lub kwaśna. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka. Niektóre z nich zależą bezpośrednio od ciebie.  Dlaczego twoja kawa jest gorzka lub kwaśna? Ogromny wpływ na smak kawy ma sposób w jaki ją przechowujesz. Choć ta zasada może wydać ci się zbyt banalna, w rzeczywistości naprawdę ma znaczenie. Bowiem ziarna narażone na wilgoć, ciepło, bądź światło niesamowicie szybko tracą swoją jakość. Pamiętaj więc, by chronić kawę przed tymi czynnikami. Kolejnym z powodów, dla których twoja kawa stała się kwaśna lub gorzka, może być również jej niska jakość . Niekiedy produkuje się ją bowiem z niedojrzałych, starych lub nadgnitych ziaren . Podczas wybierania kawy nie należy więc skupiać się na najtańszej opcji. Zawsze dokładnie przeczytaj etykietę i dopiero podejmij decyzję. Jeśli jednak twoja kawa została wyprodukowana z wysokiej jakości ziaren i jest przechowywana prawidłowo, a jej smak mimo to wciąż jest gorzki lub kwaśny, być może wynika to z jej natury . Bowiem kawa kawie nierówna.  Domowy sposób na zmianę smaku kawy Wiadomo jednak, że produktu, na który trzeba przyznać, wydałaś trochę pieniędzy, nie wyrzucisz ot tak do kosza. Na szczęście taką kawę da się jeszcze uratować! Wystarczy, że wrzucisz do niej… skorupki jajek!  Skorupki z jajek powszechnie uznawane są za niepotrzebne odpady, które należy wyrzucić do kosza. Nic bardziej mylnego. Można je przecież wykorzystać nie tylko do nawożenia roślin. Wspaniale sprawdzą się również jako produkt wchłaniający gorycz i kwas kawy.  To banalnie prosty trik. Wystarczy, że umieścisz pokruszone skorupki jajka w filiżance, zasypiesz je kawą, a następnie...

Karp smażony
Gotujmy.pl/GrażynaMAtuszczyk
Newsy
Czym przyprawić karpia przed smażeniem? Prosta mikstura tylko dla wtajemniczonych
Już za chwilę zasiądziecie przy świątecznym stole. Przed przygotowaniem kolacji wigilijnej, warto wiedzieć kilka rzeczy o przyrządzaniu karpia.

Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.  Karp z chrupiąca skórką Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej. Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.  Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką. Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.  Składniki marynaty: sok z cytryny kawałki pokrojonej cebuli starty seler i marchewka sól i pieprz do smaku Ile powinien się smażyć wigilijny karp? Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym...