To danie ma wielu wiernych fanów w całej Polsce. W niektórych rejonach naszego kraju gołąbki bez zawijania zyskały popularność jako gołąbki papieskie.
Dlaczego? O tym do końca nie wiadomo. Nieznana jest przecież relacja papieża Jana Pawła II o jakichkolwiek gołąbkach, w przeciwieństwie na przykład do kremówek…
Jeszcze inni mówią na to danie: oszukane gołąbki. Tutaj chodzi na pewno o to, że do ich przygotowania nie trzeba długiego gotowania liści.
Czym jeszcze gołąbki bez zawijania różnią się od zwykłych?
Wystarczy za to poszatkować surową kapustę, delikatnie ją sparzyć, a potem wymieszać z mięsem i ryżem.
Zobacz także:
Gołąbki nabiorą ciekawego smaku dzięki zapiekaniu w pomidorowym sosie. To kolejny detal odróżniający to danie od klasycznego pierwowzoru.
Zwykłe gołąbki podawane są z sosem dopiero na talerzu. Ta niewielka różnica powoduje jednak kolosalną różnicę w smaku.
Gołąbki bez zawijania nie obędą się także bez szybkiego podsmażenia na oleju. Ten zabieg nieco wzmocni ich strukturę przed pieczeniem w sosie i zabezpieczy przed rozpadnięciem.
Przepis na gołąbki bez zawijania
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z dość tłustej łopatki)
- Pół główki kapusty białej (najlepiej młodej, kruchej)
- 3 łyżki bułki tartej
- 10 dag ryżu
- 1 jajko
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- Majeranek
- Papryka słodka
- Sól
- Pieprz czarny
- Olej
Przygotowanie:
- Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 (ryż do wody) w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujcie pod przykryciem, nie mieszajcie go i pozwólcie mu wchłonąć całą wodę.
- Kapustę posiekajcie drobno i zalejcie ją wrzątkiem na ok. 10 min by zmiękła.
- Odcedźcie kapustę i odstawcie do ostygnięcia.
- Gdy ryż i kapusta będą już w temperaturze pokojowej, połączcie je z mielonym mięsem, bułką tartą i jajkiem.
- Doprawcie masę na kotlety pieprzem i solą.
- Uformujcie kotleciki o kształcie zbliżonym do mięsa na hamburgery.
- Obsmażcie delikatnie gołąbki na oleju z obu stron przez ok. 2 min z każdej strony.
- Wymieszajcie koncentrat ze szklanką ciepłej wody, dodajcie majeranek i paprykę słodką, a także sól i pieprz.
- Wyłóżcie gołąbki w naczyniu żaroodpornym i zalejcie sosem pomidorowym.
- Pieczcie przez ok. 30 min.
- Podawajcie same lub z ziemniakami.
- Smacznego!