To danie ma wielu wiernych fanów w całej Polsce. W niektórych rejonach naszego kraju gołąbki bez zawijania zyskały popularność jako gołąbki papieskie.

Dlaczego? O tym do końca nie wiadomo. Nieznana jest przecież relacja papieża Jana Pawła II o jakichkolwiek gołąbkach, w przeciwieństwie na przykład do kremówek…

Jeszcze inni mówią na to danie: oszukane gołąbki. Tutaj chodzi na pewno o to, że do ich przygotowania nie trzeba długiego gotowania liści.

Czym jeszcze gołąbki bez zawijania różnią się od zwykłych?

Wystarczy za to poszatkować surową kapustę, delikatnie ją sparzyć, a potem wymieszać z mięsem i ryżem.

Zobacz także:

Gołąbki nabiorą ciekawego smaku dzięki zapiekaniu w pomidorowym sosie. To kolejny detal odróżniający to danie od klasycznego pierwowzoru.

Zwykłe gołąbki podawane są z sosem dopiero na talerzu. Ta niewielka różnica powoduje jednak kolosalną różnicę w smaku.

Gołąbki bez zawijania nie obędą się także bez szybkiego podsmażenia na oleju. Ten zabieg nieco wzmocni ich strukturę przed pieczeniem w sosie i zabezpieczy przed rozpadnięciem.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z dość tłustej łopatki)
  • Pół główki kapusty białej (najlepiej młodej, kruchej)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 10 dag ryżu
  • 1 jajko
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 (ryż do wody) w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujcie pod przykryciem, nie mieszajcie go i pozwólcie mu wchłonąć całą wodę.
  2. Kapustę posiekajcie drobno i zalejcie ją wrzątkiem na ok. 10 min by zmiękła.
  3. Odcedźcie kapustę i odstawcie do ostygnięcia.
  4. Gdy ryż i kapusta będą już w temperaturze pokojowej, połączcie je z mielonym mięsem, bułką tartą i jajkiem.
  5. Doprawcie masę na kotlety pieprzem i solą.
  6. Uformujcie kotleciki o kształcie zbliżonym do mięsa na hamburgery.
  7. Obsmażcie delikatnie gołąbki na oleju z obu stron przez ok. 2 min z każdej strony.
  8. Wymieszajcie koncentrat ze szklanką ciepłej wody, dodajcie majeranek i paprykę słodką, a także sól i pieprz.
  9. Wyłóżcie gołąbki w naczyniu żaroodpornym i zalejcie sosem pomidorowym.
  10. Pieczcie przez ok. 30 min.
  11. Podawajcie same lub z ziemniakami.
  12. Smacznego!