jak zrobić gołąbki bez zawijania gołąbki bez zawijania
Adobe Stock
Newsy

Nietypowe gołąbki z kapustą w środku. Szybsze i prostsze do zrobienia, niż tradycyjne

Marzy wam się obiad z kapustą i mięsem w roli głównej, a nie macie czasu na zawijanie gołąbków? Pora na gołąbki bez zawijania!

To danie ma wielu wiernych fanów w całej Polsce. W niektórych rejonach naszego kraju gołąbki bez zawijania zyskały popularność jako gołąbki papieskie.

Dlaczego? O tym do końca nie wiadomo. Nieznana jest przecież relacja papieża Jana Pawła II o jakichkolwiek gołąbkach, w przeciwieństwie na przykład do kremówek…

Jeszcze inni mówią na to danie: oszukane gołąbki. Tutaj chodzi na pewno o to, że do ich przygotowania nie trzeba długiego gotowania liści.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jeszcze gołąbki bez zawijania różnią się od zwykłych?

Wystarczy za to poszatkować surową kapustę, delikatnie ją sparzyć, a potem wymieszać z mięsem i ryżem.

Gołąbki nabiorą ciekawego smaku dzięki zapiekaniu w pomidorowym sosie. To kolejny detal odróżniający to danie od klasycznego pierwowzoru.

Zwykłe gołąbki podawane są z sosem dopiero na talerzu. Ta niewielka różnica powoduje jednak kolosalną różnicę w smaku.

Gołąbki bez zawijania nie obędą się także bez szybkiego podsmażenia na oleju. Ten zabieg nieco wzmocni ich strukturę przed pieczeniem w sosie i zabezpieczy przed rozpadnięciem.

Przepis na gołąbki bez zawijania

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z dość tłustej łopatki)
  • Pół główki kapusty białej (najlepiej młodej, kruchej)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 10 dag ryżu
  • 1 jajko
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Majeranek
  • Papryka słodka
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Olej

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotujcie w proporcji 1:2 (ryż do wody) w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujcie pod przykryciem, nie mieszajcie go i pozwólcie mu wchłonąć całą wodę.
  2. Kapustę posiekajcie drobno i zalejcie ją wrzątkiem na ok. 10 min by zmiękła.
  3. Odcedźcie kapustę i odstawcie do ostygnięcia.
  4. Gdy ryż i kapusta będą już w temperaturze pokojowej, połączcie je z mielonym mięsem, bułką tartą i jajkiem.
  5. Doprawcie masę na kotlety pieprzem i solą.
  6. Uformujcie kotleciki o kształcie zbliżonym do mięsa na hamburgery.
  7. Obsmażcie delikatnie gołąbki na oleju z obu stron przez ok. 2 min z każdej strony.
  8. Wymieszajcie koncentrat ze szklanką ciepłej wody, dodajcie majeranek i paprykę słodką, a także sól i pieprz.
  9. Wyłóżcie gołąbki w naczyniu żaroodpornym i zalejcie sosem pomidorowym.
  10. Pieczcie przez ok. 30 min.
  11. Podawajcie same lub z ziemniakami.
  12. Smacznego!
Gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy przepis na gołąbki leniwe. Lepszych nie jedliście
Ten świetny przepis spodoba się wszystkim zabieganym smakoszom gołąbków. Jeśli nie macie cierpliwości, czasu lub ochoty, by bawić się w kuchni z kapustą, zróbcie gołąbki leniwe w tej pysznej odsłonie!

Gołąbki leniwe , które są gwiazdą tego przepisu, to po prostu gołąbki zrobione bez zawijania. Pyszna kapusta ma swój udział, ale w środku mięsnej masy, którą formuje się na kształt gołąbków, podsmaża na oleju i podaje z przepysznym, pomidorowym sosem.   Gołąbki może wyglądają trochę inaczej, ale smakują równie wybornie jak te tradycyjne. Polecamy je na szybki obiad lub na wieczorną kolację!  Przepis na gołąbki leniwe Składniki: 700 g mięsa mielonego  1/2 główki młodej kapusty 100 g ryżu 2 łyżki bułki tartej 1 jajko mąka sól mielony pieprz suszony majeranek mielona słodka papryka olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 4-5 pomidorów lub pomidory w puszce 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka listków świeżej bazylii mielony pieprz papryka słodka szczypta chili  szczypta cukru sól olej do smażenia Sposób przygotowania: Młodą kapustę pokrójcie w kostkę, a następnie przełóżcie ją na patelnię lub do garnka. Pokrojoną kapustę zalejcie niewielką ilością wody i podgotujcie do miękkości przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.  Mięso mielone przełóżcie do miski. Dodajcie do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: sól, mielony pieprz, suszony majeranek oraz mieloną słodką paprykę. Ryż ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości i dodajcie razem z podgotowaną kapustą do miski z mięsem. Wszystko dokładnie mieszajcie na mięsną masę. Z masy uformujcie owalne gołąbki i obtoczcie je w mące. Na patelni na dobrze rozgrzanym oleju, podsmażcie gołąbki z każdej strony na lekko rumiany kolor.  Sposób przygotowania sosu: Cebulę i czosnek obierzcie z łupin,...

Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Gotujmy.pl
Newsy
Błyskawiczne gołąbki z kiszonej kapusty. Z takim sosem smakują genialnie
Szukacie pomysłu na odczarowanie standardowych i tradycyjnych gołąbków? Zróbcie je z użyciem kapusty kiszonej!

To naprawdę niecodzienny przepis. Słyszeliście kiedyś o gołąbkach bez zawijania z dodatkiem kapusty kiszonej? Jeśli nie, nic nie stoi na przeszkodzie, by spróbować je przygotować. Z dodatkiem prostego, szybkiego pomidorowego sosu, smakują naprawdę nieźle. To także alternatywa dla długiego gotowania liści ze świeżej białej kapusty. W tym przypadku wystarczy ugotować ryż i kapustę kiszoną, a reszta zrobi się właściwie sama. Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty bez zawijania Składniki: 2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko 50 dag mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej) 1 cebula 30 dag kiszona kapusta 2 jajka Sól Pieprz 2 kostki rosołowe Koncentrat pomidorowy Śmietana Olej rzepakowy Mąka pszenna Przygotowanie: W razie potrzeby wypłuczcie kapustę kiszoną. Zróbcie to jeżeli jest zbyt kwaśna lub słona. Zalejcie kapustę wodą i ugotujcie. Ryż ugotujcie na sypko z dodatkiem soli. Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie drobno. Pokrojoną cebulę podsmażcie na oleju. Wymieszajcie ugotowaną kapustę z cebulką i chwilę razem poduście na małym ogniu. Kiedy kapusta już będzie miękka, ostudźcie ją, a potem połączcie z ugotowanym ryżem i z mięsem mielonym. Dodajcie rozbite jajka i uformujcie masę na gołąbki. Formujcie gołąbki o podłużnym kształcie i obtaczajcie je w mące. Obsmażcie tak uformowane gołąbki na dobrze rozgrzanym oleju. Przełóżcie do garnka lub do naczynia żaroodpornego. Rozpuście kostki rosołowe w wodzie i zalejcie gołąbki tak, by przykryć je powstałym bulionem. Duście gołąbki pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż mięso będzie miękkie. Zagęśćcie pozostały po gołąbkach bulion łyżką lub dwiema łyżkami mąki. Następnie dodajcie do niego odrobinę koncentratu pomidorowego w celu...

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Flickr
Newsy
Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Potrzebujecie 1 rzeczy
Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Poznajcie najprostszy z nich.

Gołąbki to idealne danie na rodzinny obiad. Co prawda ich przygotowanie wymaga nieco pracy, ale smak wynagradza wszystko! Zaletą gołąbków jest to, że można do nich dodać praktycznie wszystko, na co macie ochotę. Świetnie smakują zarówno z mięsem, jak i grzybami albo warzywami. Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Sprawdźcie, jak można to łatwo zrobić za pomocą samego widelca! Przepis na gołąbki Do przygotowania klasycznych gołąbków potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 główka białej kapusty 150 g ryżu (suchego) Kilogram wieprzowego mięsa mielonego z łopatki lub szynki 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki majeranku Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie kapustę, obetnijcie końcówkę i zdejmijcie wierzchnie liście. Nie ma potrzeby, żeby wycinać głąb. Natnijcie liście od spodu Wlejcie wodę do dużego garnka i zagotujcie. Gdy już będzie wrzeć, wbijcie w kapustę widelec i włóżcie ją do wrzątku. Obracajcie kapustę do momentu, aż liście zaczną delikatnie odchodzić. Wyjmijcie kapustę i delikatnie odrywajcie liście np. szczypcami, żeby się nie poparzyć. Gdy już będziecie mieli tyle liści, ile wam potrzeba, odłóżcie je na bok do ostudzenia. Zagotujcie w mniejszym garnku wodę na ryż i ugotujcie go na pół twardo. Odcedźcie i odstawcie. Cebulę obierzcie, pokrójcie w kostkę i podsmażcie na oleju. Ostudźcie. W dużej misce wymieszajcie mięso z podsmażoną cebulą i ryżem. Dodajcie dwa jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek oraz sól i pieprz. Rękami dokładnie wyróbcie masę tak, by wszystkie składniki się połączyły. Gotowy farsz nakładajcie na liście. Złóżcie boki liści do środka i zawińcie ciasno. Na dnie garnka...