Bigos na czerwonym winie, pasztety z dziczyzny i inne rarytasy – to wszystko można kupić w internetowych Delikatesach „U Fukiera” Magdy Gessler.

Kto by się spodziewał, że 67-letnia restauratorka zaskoczy nas czymś jeszcze? Kiedy zobaczcie jej propozycję na gołąbki, nie uwierzycie. Charyzmatyczna gwiazda TVN-u lubi łamać konwenanse. Także te w kuchni. Magda lubi luksus, lubi także tradycję. Lubi też zaskakiwać.

Takim zaskoczeniem jest przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, jajek i cebuli? Chyba tylko Gessler mogłaby wpaść na połączenie gołąbków z plackami ziemniaczanymi!

Odważylibyście się wypróbować ten przepis?

Zobacz także:

Gołąbki Magdy Gessler – przepis

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • Ok. 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany
  • Pół szklanki soku z kiszonej kapusty
  • Pół szklanki bulionu
  • Majeranek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Smalec

Przygotowanie:

  1. Kapustę tradycyjnie pozbawcie głąba i gotujcie w osolonej wodzie i oddzielajcie kolejne liście.
  2. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce.
  3. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i zeszklijcie na smalcu.
  4. Obrane ziemniaki połączcie z jajkiem i cebulą. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem.
  5. Zawijajcie gołąbki gotowym farszem i układajcie w brytfannie.
  6. Podlewamy gołąbki bulionem, wcześniej wymieszanym ze śmietaną.
  7. Duście gołąbki przez ok. 45 minut do godziny. Na ok. 15 min przed zakończeniem duszenia wlejcie do brytfanny sok z kiszonej kapusty.