Bigos na czerwonym winie, pasztety z dziczyzny i inne rarytasy – to wszystko można kupić w internetowych Delikatesach „U Fukiera” Magdy Gessler.
Kto by się spodziewał, że 67-letnia restauratorka zaskoczy nas czymś jeszcze? Kiedy zobaczcie jej propozycję na gołąbki, nie uwierzycie. Charyzmatyczna gwiazda TVN-u lubi łamać konwenanse. Także te w kuchni. Magda lubi luksus, lubi także tradycję. Lubi też zaskakiwać.
Takim zaskoczeniem jest przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, jajek i cebuli? Chyba tylko Gessler mogłaby wpaść na połączenie gołąbków z plackami ziemniaczanymi!
Odważylibyście się wypróbować ten przepis?
Zobacz także:
Gołąbki Magdy Gessler – przepis
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- Ok. 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 jajko
- Pół szklanki kwaśnej śmietany
- Pół szklanki soku z kiszonej kapusty
- Pół szklanki bulionu
- Majeranek
- Sól i pieprz do smaku
- Smalec
Przygotowanie:
- Kapustę tradycyjnie pozbawcie głąba i gotujcie w osolonej wodzie i oddzielajcie kolejne liście.
- Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce.
- Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i zeszklijcie na smalcu.
- Obrane ziemniaki połączcie z jajkiem i cebulą. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem.
- Zawijajcie gołąbki gotowym farszem i układajcie w brytfannie.
- Podlewamy gołąbki bulionem, wcześniej wymieszanym ze śmietaną.
- Duście gołąbki przez ok. 45 minut do godziny. Na ok. 15 min przed zakończeniem duszenia wlejcie do brytfanny sok z kiszonej kapusty.