Cytryna, jak wycisnąć cytrynę
Pixabay/Richard John
Newsy

Niesamowity trik na wyciśnięcie soku z cytryny... bez krojenia. Na pewno wcześniej tak nie robiliście

Sok wyciśnięty z cytryny to nie tylko spora dawka witaminy C. Dodany do wody, ale i drinka, wspaniale orzeźwia.

Jak często wypijacie sok z cytryny? Mamy nadzieję, że przynajmniej co kilka dni. To porcja niezastąpionych składników, potrzebnych organizmowi do m.in. wzmacniania odporności.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie cytryny

To owoc, który służy dosłownie do wszystkiego. Dodajemy ją do herbaty, dressingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Sięgamy po nią szczególnie często w gorące lato, ale i podczas przeziębienia.

Zaleca się picie przegotowanej wody z cytryną tuż po wstaniu, na czczo. Cenimy jej kwaśny charakter, gdyż dodaje gotowanym przez nas potrawom zdecydowanej wyrazistości. Cytryna to owoc tak wszechstronny, że trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez niego.

Cytryna - zalety dla zdrowia

To najpopularniejszy owoc wśród cytrusów, który w Europie jest uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe może osiągać nawet 10 metrów wysokości! Elementy charakterystyczne dla dobrego rodzaju cytryny to jajowaty kształt, soczyście żółty kolor i delikatnie chropowata skórka.

Cytryna służy przemysłowi spożywczemu, kosmetycznemu oraz farmaceutycznemu. Jest niskokaloryczna i super zdrowa! Nie znajdziemy w niej tłuszczu ani cholesterolu. To cenne źródło błonnika, choć nie tylko. W cytrynie można znaleźć również witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas.

Owoc, który wzmacnia odporność

Praca nad odpornością systemu immunologicznego jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nietrudno o infekcję i przeziębienia. Wystarczy zastosować regularne picie soku z cytryny, a ból gardła i osłabienie organizmu pójdą w niepamięć.

Sok z cytryny jako dodatek do herbaty lub wody

Wiele z nas zna ten patent. Szklanka wody z lodem lub w wersji zimowej herbata z sokiem z cytryny. Najczęściej sok z cytryny uzyskujemy krojąc ją na cienkie plastry lub wyciskając na wyciskarce. Mamy inną, mniej skomplikowaną propozycję. Jest banalnie prosta!

Cytryna pokrojona na plasterki szybko wysycha. Po jakimś czasie nie nadaje się już do użycia.

Jak wycisnąć owoc w inny sposób?

Jeśli chcemy wycisnąć cytrynę bez krojenia jej, warto kilkukrotnie zrolować owoc na blacie, tak aby puścił jak najwięcej naturalnego soku. Po rolowaniu nakłuwamy cytrynę po przeciwnej stronie do tej, z której wyrastała szypułka. 

Z otworu zacznie wydobywać się sok. Możemy wycisnąć tyle, ile akurat potrzebujemy. Sprytne, prawda?

woda z cytryną
Adobe Stock
Zdrowie
Działa niczym tarcza na cały organizm. Wystarczy odrobina dziennie, by poczuć różnicę
Choć picie szklanki ciepłej wody z cytryną zaraz po przebudzeniu to metoda stara, jak świat, wciąż wielu o niej zapomina. To błąd. Koniecznie wyrób w sobie ten nawyk. Cytryna działa na nasz organizm niczym tarcza!

Ten niepozorny owoc, na co dzień dodawany głównie do herbaty , potrafi zdziałać cuda. Zawarte w nim wartości odżywcze są bowiem niebywale cenne dla naszego organizmu. Wbrew powszechnemu myśleniu, cytryna to nie tylko źródło witaminy C, ale również między innymi błonnika, wapnia, żelaza, potasu oraz witaminy B6. Nie bez powodu jest więc nazywana jednym z najzdrowszych produktów dostępnych na rynku. Na co pomaga picie wody z cytryną z rana? Regularne picie soku z cytryny korzystnie wpływa przede wszystkim na pracę układu pokarmowego . Eliminuje zgagę, nudności i wszelkie problemy trawienne. Szklanka ciepłej wody z cytryną i miodem to również idealny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów - owoc ten wspaniale przyspiesza oczyszczanie organizmu. Na tym jednak nie koniec! Cytrynę poleca się również osobom chorym na nadciśnienie . Zawarty w niej potas może bowiem pomóc w utrzymaniu ciśnienia w granicach normy. Eksperci twierdzą także, że zawarta w cytrynie witamina C i limonen, może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc, piersi, wątroby, a nawet żołądka. Cytryna to również niezawodny sposób na wzmocnienie odporności. Picie jej soku zaleca się więc jesienią i zimą, kiedy nasz organizm szczególnie narażony jest na różne infekcje. Jeśli jednak na profilaktykę jest już za późno i leżysz chora w łóżku, spróbuj wyleczyć się cytryną. Zawarte w niej wartości odżywcze szybko postawią cię na nogi. Która z gwiazd pije na co dzień wodę z cytryną? Wbrew powszechnemu myśleniu cytryna, mimo że jest kwaśna, nie zakwasza organizmu. Przeciwnie. Jest produktem alkalizującym, który pozwala zachować równowagę kwasowo-zasadową. Woda z cytryną to podstawa codziennej diety wielu gwiazd. Napój stał się największym...

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej! Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę) 2 cytryny 4 torebki herbaty miętowej 1 gałązka świeżej mięty Miód Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe! Korzyści z picia lemoniady Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i...

Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Weźcie połówkę cytryny i natrzyjcie nią pięty. Efekt totalnie was zaskoczy
Znaliście ten prosty trik z wykorzystaniem kwaśnej cytryny? To prawdziwy naturalny hit w pielęgnacji ciała!

Cytryna ma bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w pielęgnacji ciała. Czy wiecie, że świetnie się sprawdza jako sposób na zrogowaciałe pięty? Zastosowanie cytryny w pielęgnacji ciała Cytryna posiada prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Od wieków znana jest ze swoich właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Posiada ona również bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała. Jak wykorzystuje się ten owoc w kosmetyce? Zanim zaczniecie stosować cytrynę w codziennej pielęgnacji twarzy i ciała, powinniście wiedzieć, że owoc ten posiada naturalne kwasy owocowe, które mogą podrażniać skórę i powodować jej pieczenie. Dlatego nigdy nie powinniście stosować cytryny na popękaną skórę z widocznymi rankami. Mało kto wie, że poza właściwościami wybielającymi, cytryna świetnie się sprawdza, jako środek na zrogowaciałe pięty. Jak to zrobić? Znamy pewien genialny trik. Sprawdźcie! Trik z cytryną na zrogowaciałe pięty Jeśli skóra na waszych piętach jest twarda i zrogowaciała, zastosujcie ten prosty trik z cytryną. Umyjcie dokładnie stopy, weźcie cytrynę, przekrójcie ją na pół i wetrzyjcie ją w pięty (możecie też ją wetrzeć w całe stopy) i odczekajcie ok. pół godziny. Po upływie tego czasu zmyjcie stopy ciepłą wodą i wetrzyjcie w nie krem nawilżający. Po takim zabiegu skóra na waszych stopach będzie gładka i przyjemna, a zrogowaciały naskórek zniknie. Jak jeszcze można wykorzystać cytrynę w pielęgnacji ciała? Czy wiecie, że cytryna świetnie się sprawdza jako naturalny środek na trądzik i zaskórniki? Owoce cytrusowe mają właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, dzięki czemu cytryna jest świetną alternatywą dla chemicznych produktów do walki z trądzikiem. Wystarczy, że pokroicie...

Herbata z cytryną
Wikipedia commons
Newsy
Wrzucacie cytrynę do herbaty? Przestańcie, to bardzo niezdrowe. Lepiej jeśli zrobicie z nią 1 rzecz
Picie czarnej herbaty z cytryną to niemalże polska, narodowa tradycja. Podczas takiej degustacji lepiej jednak uważać…

Polacy piją bardzo duże ilości herbaty. Co prawda wciąż daleko nam do Turków czy Brytyjczyków, to ciągle właśnie herbata jest naszym ulubionym ciepłym napojem. Mamy też swoje własne przyzwyczajenia. Jednym z nich jest picie słodzonej herbaty z plastrem cytryny. Taki widok u wspomnianych Brytyjczyków budzi niemały szok. Okazuje się, że dodawanie kwaśnego cytrusa do herbaty to zwyczaj charakterystyczny dla Europy środkowowschodniej. Czy herbata z cytryną jest niezdrowa? W ostatnim czasie wokół picia herbaty z cytryną narosło sporo mitów. Sporo z nas zaczęło bronić się przed jej piciem rękami i nogami. Wszystko przez tajemniczy cytrynian glinu. Związek ten wytwarza się poprzez połączenie soku z cytryny z gorącą herbatą. Co prawda glin rzeczywiście jest pierwiastkiem szkodliwym dla organizmu, to jednak z jego nadwyżkami radzą sobie spokojnie ludzkie nerki. Pod tym względem nie ma powodu do obaw. Śmiało można popijać herbatę z cytryną, bez większych obaw o stan swoich narządów wewnętrznych. Dlaczego skórka z cytryny jest niebezpieczna? Kłopot z dodawaną cytryną do herbaty jest inny. Chodzi o jej skórkę. Producenci cytrusów spryskują je obficie pestycydami i konserwantami. Tiabendazol i imazalil to tylko niektóre z substancji, których używa się w celu zabezpieczenia owoców przed gniciem i psuciem. Nie przenikają one do wewnątrz owocu, ale pozostają na skórce do samego końca. Dlatego konieczne jest wyparzanie skórki przed użyciem jej dla kulinarnych celów. Jeszcze bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie po prostu obranie cytryny ze skórki przed wrzuceniem jej do szklanki z herbatą. Inną opcją jest krojenie cytrusa na małe kawałki i wyciskanie z niego soku bezpośrednio do filiżanek z gorącym napojem.