Jak często wypijacie sok z cytryny? Mamy nadzieję, że przynajmniej co kilka dni. To porcja niezastąpionych składników, potrzebnych organizmowi do m.in. wzmacniania odporności.

Zastosowanie cytryny

To owoc, który służy dosłownie do wszystkiego. Dodajemy ją do herbaty, dressingów, marynat, deserów, drinków i wytrawnych dań. Sięgamy po nią szczególnie często w gorące lato, ale i podczas przeziębienia.

Zaleca się picie przegotowanej wody z cytryną tuż po wstaniu, na czczo. Cenimy jej kwaśny charakter, gdyż dodaje gotowanym przez nas potrawom zdecydowanej wyrazistości. Cytryna to owoc tak wszechstronny, że trudno sobie wyobrazić codzienne funkcjonowanie bez niego.

Cytryna - zalety dla zdrowia

To najpopularniejszy owoc wśród cytrusów, który w Europie jest uprawiany głownie w rejonie basenu Morza Śródziemnego. Drzewo cytrynowe może osiągać nawet 10 metrów wysokości! Elementy charakterystyczne dla dobrego rodzaju cytryny to jajowaty kształt, soczyście żółty kolor i delikatnie chropowata skórka.

Zobacz także:

Cytryna służy przemysłowi spożywczemu, kosmetycznemu oraz farmaceutycznemu. Jest niskokaloryczna i super zdrowa! Nie znajdziemy w niej tłuszczu ani cholesterolu. To cenne źródło błonnika, choć nie tylko. W cytrynie można znaleźć również witaminę B6, miedź, wapń, żelazo i potas.

Owoc, który wzmacnia odporność

Praca nad odpornością systemu immunologicznego jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Właśnie wtedy nietrudno o infekcję i przeziębienia. Wystarczy zastosować regularne picie soku z cytryny, a ból gardła i osłabienie organizmu pójdą w niepamięć.

Sok z cytryny jako dodatek do herbaty lub wody

Wiele z nas zna ten patent. Szklanka wody z lodem lub w wersji zimowej herbata z sokiem z cytryny. Najczęściej sok z cytryny uzyskujemy krojąc ją na cienkie plastry lub wyciskając na wyciskarce. Mamy inną, mniej skomplikowaną propozycję. Jest banalnie prosta!

Cytryna pokrojona na plasterki szybko wysycha. Po jakimś czasie nie nadaje się już do użycia.

Jak wycisnąć owoc w inny sposób?

Jeśli chcemy wycisnąć cytrynę bez krojenia jej, warto kilkukrotnie zrolować owoc na blacie, tak aby puścił jak najwięcej naturalnego soku. Po rolowaniu nakłuwamy cytrynę po przeciwnej stronie do tej, z której wyrastała szypułka. 

Z otworu zacznie wydobywać się sok. Możemy wycisnąć tyle, ile akurat potrzebujemy. Sprytne, prawda?