W obliczu szalejącej inflacji i rosnących cen chleba, wyrzucanie „starego" chleba byłoby prawdziwym grzechem. Jak odświeżyć czerstwy chleb? To proste. Wystarczy wam garnek z wodą i bawełniana szmatka.

Trik na odświeżenie czerstwego chleba

Ceny chleba rosną. Zamiast codziennie kupować nowy chleb, przyjrzyjcie się dobrze temu z wczoraj. To nic, że stał się już nieco suchy i twardy. Możecie go z łatwością odświeżyć. Wystarczy pewien bardzo prosty trik. Dzięki tej metodzie będzie prawie, jak nowy!

Zanim przystąpicie do odświeżania wczorajszego chleba, powinniście sprawdzić, czy nie ma on pleśni. Jeśli jest tylko suchy i nieświeży, wciąż możecie go zjeść. Jak więc odświeżyć czerstwy chleb?

  • Metoda z garnkiem i szmatką. Jeżeli chcecie szybko odświeżyć pieczywo, nalejcie do garnka trochę wody, a na wierzchu przyczepcie przy użyciu klamerek, czystą, bawełnianą szmatkę (róbcie to delikatnie, żeby się nie przypaliła). Gdy woda zacznie wrzeć, połóżcie na szmatkę pokrojone pieczywo i przykryjcie je głębokim talerzem. Para wodna odświeży wasze pieczywo. Po minucie będzie jak nowe.
  • Metoda z odrobiną wody. Namoczcie chleb lub spryskajcie go wodą. Użyjcie więcej wody, jeśli bochenek jest bardzo suchy i/lub ma grubą skórkę (mniej, jeśli bochenek ma cienką skórkę lub po prostu potrzebuje trochę odświeżenia).
  • Metoda z folią aluminiową i piekarnikiem. Zwilżcie chleb wodą, zawińcie go w folię aluminiową i włóżcie do rozgrzanego piekarnika. (140-150° C) na około 15 minut. Czas trzymania pieczywa w piekarniku, zależy od jego wielkości. Duży chleb będzie potrzebował 15-20 minut, a mała bułka będzie gotowa już w 5 minut.
  • Metoda z mikrofalówką. Ta metoda jest zdecydowanie najszybszym sposobem na zmiękczenie czerstwego chleba. Zwilżcie kawałek ręcznika papierowego i połóżcie go na pieczywo, aby całkowicie zakrył bochenek chleba (lub porcję, którą zamierzacie odświeżyć i zjeść). Umieśćcie przykryty bochenek lub plasterek w kuchence mikrofalowej i trzymajcie go tam przez 10 sekund. Wyjmijcie chleb z kuchenki mikrofalowej i usuńcie papier. Chleb jest gotowy do zjedzenia.
  • Metoda z selerem naciowym. Wsuńcie łodygę selera do torby, w której znajduje się wasz bochenek chleba. Zamknijcie torbę. Włóżcie torebkę z chlebem i z łodygą selera, do lodówki i pozostawcie w niej na kilka godzin. Najlepsze rezultaty osiągniecie, gdy chleb spędzi całą noc w lodówce. Wyjmijcie łodygę selera z torby. Chleb powinien nadawać się już do spożycia.

Jeśli powyższe metody odświeżania czerstwego pieczywa zawiodą, spróbujcie ponownie wykorzystać swój chleb, np. zróbcie z niego bułkę tartą, grzanki lub po prostu nakarmcie nim ptaki. 

Zobacz także:

Źródło: msn.com.pl