Niesamowity trik na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy garnek z wodą i szmatka
AdobeStock
Newsy

Niesamowity trik na odświeżenie czerstwego pieczywa. Wystarczy garnek z wodą i szmatka

Nie wyrzucajcie starego chleba czy bułek. Możecie je z łatwością odświeżyć i ponownie zjeść. Znaliście wcześniej ten sposób?

W obliczu szalejącej inflacji i rosnących cen chleba, wyrzucanie „starego" chleba byłoby prawdziwym grzechem. Jak odświeżyć czerstwy chleb? To proste. Wystarczy wam garnek z wodą i bawełniana szmatka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Trik na odświeżenie czerstwego chleba

Ceny chleba rosną. Zamiast codziennie kupować nowy chleb, przyjrzyjcie się dobrze temu z wczoraj. To nic, że stał się już nieco suchy i twardy. Możecie go z łatwością odświeżyć. Wystarczy pewien bardzo prosty trik. Dzięki tej metodzie będzie prawie, jak nowy!

Zanim przystąpicie do odświeżania wczorajszego chleba, powinniście sprawdzić, czy nie ma on pleśni. Jeśli jest tylko suchy i nieświeży, wciąż możecie go zjeść. Jak więc odświeżyć czerstwy chleb?

  • Metoda z garnkiem i szmatką. Jeżeli chcecie szybko odświeżyć pieczywo, nalejcie do garnka trochę wody, a na wierzchu przyczepcie przy użyciu klamerek, czystą, bawełnianą szmatkę (róbcie to delikatnie, żeby się nie przypaliła). Gdy woda zacznie wrzeć, połóżcie na szmatkę pokrojone pieczywo i przykryjcie je głębokim talerzem. Para wodna odświeży wasze pieczywo. Po minucie będzie jak nowe.
  • Metoda z odrobiną wody. Namoczcie chleb lub spryskajcie go wodą. Użyjcie więcej wody, jeśli bochenek jest bardzo suchy i/lub ma grubą skórkę (mniej, jeśli bochenek ma cienką skórkę lub po prostu potrzebuje trochę odświeżenia).
  • Metoda z folią aluminiową i piekarnikiem. Zwilżcie chleb wodą, zawińcie go w folię aluminiową i włóżcie do rozgrzanego piekarnika. (140-150° C) na około 15 minut. Czas trzymania pieczywa w piekarniku, zależy od jego wielkości. Duży chleb będzie potrzebował 15-20 minut, a mała bułka będzie gotowa już w 5 minut.
Zobacz także
Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu

Martyna Wojciechowska radzi, co zrobić z czerstwym chlebem. Przygotujcie... kostkę lodu

Przepis na kluski wrocławskie z ziemniaków i czerstwego chleba

Zostały wam ziemniaki i czerstwy chleb? Idealnie. Zróbcie z nich pyszne kluski wrocławskie

  • Metoda z mikrofalówką. Ta metoda jest zdecydowanie najszybszym sposobem na zmiękczenie czerstwego chleba. Zwilżcie kawałek ręcznika papierowego i połóżcie go na pieczywo, aby całkowicie zakrył bochenek chleba (lub porcję, którą zamierzacie odświeżyć i zjeść). Umieśćcie przykryty bochenek lub plasterek w kuchence mikrofalowej i trzymajcie go tam przez 10 sekund. Wyjmijcie chleb z kuchenki mikrofalowej i usuńcie papier. Chleb jest gotowy do zjedzenia.
  • Metoda z selerem naciowym. Wsuńcie łodygę selera do torby, w której znajduje się wasz bochenek chleba. Zamknijcie torbę. Włóżcie torebkę z chlebem i z łodygą selera, do lodówki i pozostawcie w niej na kilka godzin. Najlepsze rezultaty osiągniecie, gdy chleb spędzi całą noc w lodówce. Wyjmijcie łodygę selera z torby. Chleb powinien nadawać się już do spożycia.

Jeśli powyższe metody odświeżania czerstwego pieczywa zawiodą, spróbujcie ponownie wykorzystać swój chleb, np. zróbcie z niego bułkę tartą, grzanki lub po prostu nakarmcie nim ptaki. 

Źródło: msn.com.pl

Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Flickr
Newsy
Zostało wam po świętach pieczywo? Oto proste sposoby na odświeżenie czerstwego chleba
Święta, święta i po świętach. Chyba w każdym polskim domu po Wielkanocy zostaje w kuchni sporo chleba. Jak go odświeżyć, by potem zaraz smacznie zjeść?

Chleb. Lepiej kupić go więcej, niż by potem miało zabraknąć. Nic w tym dziwnego, że z takiego założenia wychodzi większość polskich gospodyń domowych. W końcu brak chleba w czasie tak ważnej rodzinnej uroczystości jak Wielkanoc, byłby prawdziwą wpadką, a osoba za nią odpowiedzialna spaliłaby się ze wstydu. Do jajek, do żurku, do wędlin, do sałatki jarzynowej – chleb je się podczas wielkanocnych świąt niemal ze wszystkim. Często zdarza się jednak, że zostaje wam po Poniedziałku Wielkanocnym nawet jeszcze kilka bochenków. Nawet nie myślcie o tym, by go wyrzucać. Jeżeli nie macie zwierząt domowych lub gospodarskich, które mogłyby zrobić użytek z czerstwiejącego chleba, jest jeszcze kilka innych metod. Jak poradzić sobie z dużą ilością pozostałego po świętach chleba? Na początek rada z myślą o przyszłych świętach. Jeżeli kupujecie sporo pieczywa na raz, od razu zamroźcie kilka bochenków w zamrażarce. Chleb i bułki można bez problemu mrozić także i po świętach. Wtedy jednak nie zachowa on walorów smakowych i świeżości. Wielu z nas nie ma jednak w zamrażarce wystarczająco miejsca, by zmieścić tam pieczywo żytnie, pszeniczne i jeszcze inne rodzaje. Co więc w takim wypadku czynić? Zacznijmy od przechowywania chleba. Nie należy robić tego w ciepłym miejscu. Złym wyborem będzie także zapakowanie pieczywa w foliowe torebki. Sztuczne materiały znacznie przyczynią się do przyspieszenia psucia pieczywa. Chleb owinięty w materiałowe szmatki i pozostawiony w chlebaku rzeczywiście szybciej się zeschnie i już po kilku dniach stanie się dość czerstwy, ale to żaden problem w porównaniu do jego zepsucia i konieczności niezwłocznego wyrzucenia. Jak odświeżyć suchy i czerstwiejący chleb: Takie pieczywo można bez problemu odświeżyć. Jak? Oto nasze sposoby na czerstwy i...

Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z Tik Toka
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z czerstwego pieczywa? Wszyscy oszaleli na punkcie tego dania z TikToka
Suchy chleb w chlebaku? Nie wyrzucajcie go – czerstwy chleb można wykorzystać do zrobienia bardzo smacznej i prostej przekąski.

W ostatnim czasie coraz większą popularność zyskują ciekawe triki kulinarne z TikToka – modnego serwisu społecznościowego. Niedawno przedstawialiśmy pomysły użytkowników tego serwisu na to, jak przedłużyć świeżość sałaty albo „odmłodzić” stare marchewki . Dziś pokażemy wam pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa! Marnowanie żywności Współcześnie ludzkość marnuje ogromne ilości żywności. Góry zepsutego jedzenia generują supermarkety, restauracje oraz gospodarstwa domowe. Promocje w sklepach zachęcają do tego, by kupować jak najwięcej jedzenia, którego wiele osób nie jest w stanie przejeść i w końcu żywność ląduje na śmietniku. Warto więc nauczyć się robić zakupy z głową i przyrządzać potrawy wykorzystujące jedzenie, które może jeszcze się nie zepsuło, ale nie jest już pierwszej świeżości. Na przykład chleb! Co zrobić z czerstwego chleba? Choć wiele osób wyrzuca jedzenie bez mrugnięcia okiem, to w przypadku pieczywa większość się waha. W końcu zwłaszcza dla starszego pokolenia chleb jest swego rodzaju świętością i wyrzucanie go traktują jak zbrodnię. A przecież z czerstwego pieczywa można przygotować wiele smacznych przekąsek! Zróbcie z niego na przykład: Zapiekankę z chleba Grzanki czosnkowe Zupę chlebową Tosty Knedle z bułek Przepis na kotleciki chlebowe z czerstwego chleba Użytkowniczka TikToka Anna de Nicola udostępniła na swoim profilu filmik, na którym pokazuje jak z czerstwego chleba i bułek można zrobić smaczne kotleciki chlebowe. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: Około pół kilograma pieczywa 2 jajka 2-3 łyżki startego parmezanu Słodka papryka mielona Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie:...

robert makłowicz czerstwy chleb knedle
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Makłowicz zamiast bułki tartej, robi z czerstwego pieczywa to danie. O mamo, jakie to pyszne
Nieświeży, czerstwy chleb to zmora wielu ludzi. Przetwarzanie go na bułkę tartą nie zawsze się sprawdza. Rober Makłowicz wychodzi na przeciw takim osobom i proponuje pyszne danie, że aż ślinka cieknie. Szybki i pyszny pomysł na obiad. Koniecznie go wypróbujcie!

Robert Makłowicz to jedna z barwniejszych postaci na polskiej scenie kulinarnej. Z powodzeniem łączy pasję do gotowania, podróży i kultury. Poza tym lubi eksperymentować w kuchni, co wychodzi mu całkiem nieźle. Nie marnuje żywności, dzięki czemu stwarza coraz to nowsze oraz ciekawsze przepisy. Ostatnio podzielił się ze swoimi odbiorcami za pomocą mediów społecznościowych, pomysłem na wykorzystanie czerstwego chleba i wcale nie jest to bułka tarta.  Sposoby na wykorzystanie czerstwego chleba Niekiedy zdarza się kupić więcej pieczywa, które niestety zostaje i z czasem się zsycha. Nie jest wówczas zbyt smaczne, aby wykorzystać je do kanapek. Najczęściej wtedy jest przetwarzane na domową bułkę tartą. Niektórzy przyrządzają z jego udziałem różne dania jak tosty francuskie, zupę wodziankę czy grzanki do zupy krem bądź sałatki.  Szybkie danie z czerstwego chleba Robert Makłowicz lubi zaskakiwać, jak i tym razem nie mogło być inaczej. Czerstwy, stary chleb wykorzystał w zupełnie nowy, ciekawy sposób, a mianowicie przygotował z niego knedle. To szybki pomysł na obiad. Wystarczy dodatkowo przyrządzić sos i danie gotowe. Doskonały sposób na ekspresowy posiłek bez marnowania żywności.   Przepis na knedle z czerstwego chleba Makłowicza Składniki: 200 g czerstwego pieczywa pszennego 2 łyżki masła 1 cebula 3 jajka 200 ml mleka 4-5 łyżek mąki sól pieprz Przygotowanie: Czerstwe pieczywo pszennej pokrójcie w niewielką kostkę i przełóżcie wraz z mąką do większej miski. Cebulę obierzcie oraz pokrójcie. Patelnię dobrze rozgrzejcie, dodajcie na nią masło. Kiedy tłuszcz się roztopi, to na patelnię wrzućcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia. Gdy cebula będzie gotowa, przełóżcie ją do miski z...

Pieczywo
Pexels/Hans Braxmeier
Newsy
Genialny trik na odświeżenie pieczywa. Będzie smakował jak prosto z piekarni
Pieczywo to nie tylko świetny komponent śniadania. To także dodatek do świątecznego bigosu, sałatki jarzynowej czy śledzi z cebulką.

Jeśli zrobiliście zapasy pieczywa, które mogą zostać niezjedzone w święta, podpowiadamy jak zaoszczędzić pieniądze i zjeść ten sam chleb chwilę później. Będzie się nadawał do jedzenia jak ten, dopiero co kupiony! Jak odzyskać czerstwe pieczywo? Kolejki w piekarniach to popularny, przedświąteczny widok. Polacy mają bowiem skłonność do zakupów na zapas. Pewnie też należycie do licznej grupy, która woli zamrozić niż wyrzucić. To bardzo dobre podejście, jednak nie wszystkie produkty nadają się do jedzenia po dłuższym czasie. Do odzyskania nadaje się m.in. chleb , którego z pewnością zostanie wam trochę po świętach. Czerstwy chleb, o ile nie macie na niego pomysłu, nie jest zbyt zachęcający do jedzenia. Najpopularniejszym sposobem na jego wykorzystanie jest dosuszenie go i przerobienie na bułkę tartą.  Innym, równie częstym pomysłem jest wykorzystanie go na grzanki, które mogą urozmaicić sałatkę lub zupę krem. Wystarczy uprażyć uprzednio pokrojony chleb na patelni z tłuszczem. Rumiany kolor wskaże wam czas, kiedy grzanki należy zdjąć z patelni.  Niezjedzony chleb można ponownie wykorzystać Nawet jeśli doszło do sytuacji, w której wilgoć zdążyła z niego wyparować i w ciągu dnia stał się twardy jak skała. Nic straconego! Taki chleb można jeszcze odświeżyć.  Warunkiem, który umożliwi wam decyzję będzie pleśń lub jej brak. Jeśli zauważacie choćby najmniejsze jej przejawy, chleb trzeba wyrzucić albo rozsypać w parku ptakom. Jak odświeżyć kilkudniowy  chleb? Potrzebujecie dwóch rzeczy, które macie z pewnością w domu. Przyda się bowiem woda i piekarnik rozgrzany do 150 stopni. Namoczony wodą chleb, np. przy pomocy spryskiwacza, należy umieścić na papierze do pieczenia i zostawić w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut. ...