Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo
Adobe Stock
Newsy

Niesamowity trik na bardzo puszysty sernik. Musicie dodać do ciasta… warzywo

Opadający i niezbyt apetycznie wyglądający sernik to zmora wielu gospodyń domowych. Aby wypiek za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jedno warzywo. Jest zupełnie niewyczuwalne w smaku, a bliscy będą zachwyceni jakością ciasta. Koniecznie przetestujcie ten patent!

Bezkonkurencyjnie królem wypieków na stole jest sernik. To idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie się sprawdza jako słodki dodatek do niedzielnej kawy bądź jako deser na większe uroczystości czy święta. Wiele gospodyń ma problem z opadającym, niezbyt smacznym sernikiem. Aby za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jeden sekretny składnik.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sernik z ziemniakami

Choć wiele osób może się dosyć mocno zdziwić to jednak idealnym dodatkiem do sernika są ziemniaki. To warzywo sprawia, iż po upieczeniu ciasto jest idealnie wyrośnięte oraz puszyste. Wypiek również nie opada po wyciągnięciu z piekarnika, a idealnie prezentuje się na stole. Uprzedzając wątpliwości, smak ziemniaków nie jest wyczuwalny w serniku. Natomiast warzywo idealnie podkreśla wyjątkowość danego ciasta.

Zobacz także
Chcecie porządnie wyczyścić piekarnik? Włóżcie do niego tabletkę do zmywarki, a nie uwierzycie co się stanie

Chcecie porządnie wyczyścić piekarnik? Włóżcie do niego tabletkę do zmywarki, a nie uwierzycie co się stanie

Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy

Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy

Przepis na puszysty sernik z ziemniakami

Składniki:

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ekstrakt pomarańczowy
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz ugotujcie. Miękkie warzywa odcedźcie z nadmiaru wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  2. Gdy ziemniaki będą zimne, przeciśnijcie je przez praskę.
  3. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek.
  4. Do większej miski przełóżcie masło wraz z cukrem. Miksujcie je za pomocą miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy maślanej.
  5. Stale miksując, do miski dodawajcie po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodawajcie do niej po jednej łyżce zmielonego twarogu, przeciśniętych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz ekstraktu pomarańczowego.
  6. Odłożone białka jaj ubijcie na sztywną pianę, a później przełóżcie ją do masy twarogowej. Całość delikatnie wymieszajcie.
  7. Na koniec do miski wsypcie kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko ponownie wymieszajcie.
  8. Do przygotowanej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelejcie ostrożnie przygotowaną masą twarogową.
  9. Formę wstawcie do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczcie przez około 75 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione oraz sprężyste.
  10. Po upieczeniu ciasto odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  11. Sernik podawajcie oblany lukrem pomarańczowym lub posypany cukrem pudrem. Smacznego!
     
W jakiej temperaturze piec sernik by nie opadł. Większość Polaków była w błędzie
AdobeStock
Newsy
W jakiej temperaturze piec sernik, by nie opadł? Większość Polaków była w błędzie
Sernik zawsze wam opada po upieczeniu? Sprawdźcie, w jakiej temperaturze powinno się go piec.

Żadne święta nie mogą się obejść bez pieczonego sernika! To pozornie proste w przygotowaniu ciasto przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom. Zdarza się często, że po upieczeniu sernik od razu opada. Dlaczego tak się dzieje? Sprawdźcie, jak poprawnie upiec sernik! Jak piec sernik, żeby nie opadł? Sernik jest dość kapryśnym ciastem, które bardzo nie lubi zmian temperatury. Dlatego gdy pieczecie to ciasto, musicie cały czas je kontrolować! Najlepiej wstawić najpierw sernik do piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni na pół godziny i po tym czasie obniżyć temperaturę jeszcze o 30 stopni i piec kolejne pół godziny. Później zostawcie sernik w piekarniku, najlepiej na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Opisany wyżej sposób pieczenia sernika jest może uciążliwy, ale stosując się do tych wskazówek możecie mieć pewność, że upiecze się on równomiernie i nie opadnie! Ważne jest powolne obniżanie temperatury, dlatego po upieczeniu nie otwierajcie od razu drzwiczek piekarnika! Przepis na pieczony sernik Do przygotowania podstawowego sernika potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 1 kg dokładnie zmielonego twarogu 200 g masła 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Rozpuśćcie masło w rondelku i odstawcie do ostudzenia. W misce zmiksujcie dokładnie twaróg. Dodajcie ostudzone masło, 4 jajka, szklankę cukru oraz 4 łyżki mąki ziemniaczanej. Zmiksujcie do połączenia składników. Wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia i wlejcie ciasto. Wyrównajcie wierzch. Wstawcie sernik do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie zmniejszcie temperaturę do 150 stopni i pieczcie jeszcze pół godziny. Ponownie...

sernik oreo
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Puszysty i obłędnie delikatny sernik Oreo. Koniecznie dodajcie 1 składnik. Wszyscy będą się nim zajadać
Obok delikatnego, a jednocześnie wilgotnego sernika, nikt nie przejdzie obojętnie. Ten przygotowany z dodatkiem ciasteczek Oreo, z pewnością zachwyci waszych bliskich.

Na hasło „sernik Oreo” ślinka już sama cieknie. Ciasta na bazie twarogu są niezwykle delikatne i aromatyczne. Nie ma osoby, która przeszłaby obok takiego deseru obojętnie. Tym bardziej, kiedy jest on wzbogacony o kakaowe ciasteczka z kremem. Taki sernik idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy bądź jako samodzielny deser. Sekretny składnik sernika Ciasto z twarogiem samo w sobie jest dość smaczne, ale dodatek ekstraktu z wanilii dodatkowo podkręca cały aromat deseru. Dzięki niemu ser zyskuje na pięknym zapachu po upieczeniu, a także wyjątkowym smaku, którego nie da się niczym innym podrobić. Całość sernika uzupełniają ciasteczka Oreo. Stanowią one spód całego ciasta.  Przepis na dwukolorowy sernik Oreo z ekstraktem z wanilii Składniki: 350 g ciastek oreo 70 g masła 1 kg twarogu w wiaderku lub zmielonego ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 12% 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g mlecznej czekolady 50 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Masło roztopcie i ostudźcie. Do kielicha blendera przełóżcie ciastka oreo, pozostawiając 4 sztuki. Zmiksujcie je wraz z roztopionym masłem do połączenia składników. Blachę o wymiarach 24x24 cm lub większą tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do przygotowanej formy przełóżcie masę ciasteczkową i całość równomiernie rozmieśćcie. Twaróg przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie cukier oraz ekstrakt z wanilii. Całość utrzyjcie za pomocą miksera. W międzyczasie do miski wlejcie śmietankę. Później stale mieszając do masy twarogowej wbijajcie po jednym jajku. Na koniec wsypcie przesianą mąkę i wymieszajcie całość delikatnie. Obie...

Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Flickr
Newsy
Jak naprawić popękany wierzch sernika? To bardzo proste
Robicie wszystko według przepisu, a sernik pęka po upieczeniu? Da się to naprawić – sprawdźcie, jak!

Sernik wam pękł po upieczeniu? Jeszcze nic straconego! Możecie go łatwo naprawić za pomocą kilku składników, które macie w kuchni. Dlaczego sernik pęka? Zwykle powodem, dla którego sernik pęka po upieczeniu jest to, że nie wszystkie użyte składniki miały tę samą temperaturę. Dlatego tak ważne jest, by przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć je wcześniej z lodówki, a ostatecznie możecie ogrzać część z nich wkładając je do letniej wody – można tak zrobić na przykład z jajkami. Jak naprawić popękany sernik? „Naprawienie” pękniętego sernika jest bardzo proste. Będziecie potrzebowali: 2 szklanki śmietany ¼ szklanki cukru Łyżeczka ekstraktu waniliowego Wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy sernik będzie już upieczony i nieco ostygnie, posmarujcie wierzch powstałym kremem i wstawcie ciasto z powrotem do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 10 minut. W ten sposób wierzch się wyrówna i spękania nie będą już widoczne. Przepis na domowy sernik Do przygotowania klasycznego, domowego sernika potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram półtłustego twarogu mielonego 1,5 szklanki cukru 100 g masła 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek średniej wielkości 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Oddzielcie żółtka od białek. Do miski przesiejcie mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i wymieszajcie. Do dużej miski wsypcie 1,5 szklanki cukru, dodajcie masło, cukier waniliowy i za pomocą miksera ucierajcie na najwyższych. Dodawajcie powoli po jednym żółtku, cały czas ucierając. Zmniejszcie obroty do średnich i dodawajcie twaróg, a następnie mąkę. Mieszajcie cały czas do uzyskania jednolitej masy. Ubijcie białka na sztywno i wlejcie je...

sernik z jogurtu
Gotujmy.pl/misia14
Newsy
Prosty i niezwykle delikatny sernik z jogurtu. Każdy kęs będzie rozpływać się w ustach
Sernik sam w sobie jest pyszny, ale przygotowany na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze lepszy. Przygotujcie go na spotkanie z bliskimi, a nikt nie oprze się dokładce!

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Na stole pojawia się na co dzień, jak i od święta. Toteż można się spotkać z jego różnymi rodzajami. Wśród najpopularniejszych jest sernik królewski, z brzoskwiniami, wiedeński, sernik z rosą, seromakowiec czy nowojorski. Bez względu na formę, każdy jest tak samo pyszny. Sernik na jogurcie Podstawą klasycznego sernika jest twaróg. Jednak przygotowanie tego ciasta na bazie jogurtu greckiego jest jeszcze prostsze, a deser jest równie smaczny. Dodatek czereśni w rumie oraz wiórek kokosowych jest uzupełnieniem całości. Taki sernik idealnie sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, wizytę gości, a nawet zbliżające się święta wielkanocne. Z pewnością zachwyci smakiem każdego! Przepis na sernik z jogurtu Składniki: Biszkopt: 3 jajka 3 kopiaste łyżki cukru 3 kopiaste łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 620 g jogurtu greckiego 4 jajka 120 g margaryny ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1 cytryna Dodatkowo: 2 łyżki wiórek kokosowych 200 g czereśni namoczonych w rumie Przygotowanie: Przygotowanie sernika zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Jajka rozbijcie i oddzielcie białka od żółtek.  Białka ubijcie na sztywną pianę za pomocą miksera. Następnie dodawajcie stopniowo cukier, miksujcie do uzyskania błyszczącej masy.  Stale miksując, do białek dodawajcie po jednym żółtku. Na koniec do masy jajecznej dodajcie mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie. Tortownicę wyłóżcie papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelejcie przygotowaną masę.  Blachę wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. Upieczony biszkopt...