Bezkonkurencyjnie królem wypieków na stole jest sernik. To idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie się sprawdza jako słodki dodatek do niedzielnej kawy bądź jako deser na większe uroczystości czy święta. Wiele gospodyń ma problem z opadającym, niezbyt smacznym sernikiem. Aby za każdym razem wychodził idealnie, wystarczy do masy twarogowej dodać jeden sekretny składnik.

Sernik z ziemniakami

Choć wiele osób może się dosyć mocno zdziwić to jednak idealnym dodatkiem do sernika są ziemniaki. To warzywo sprawia, iż po upieczeniu ciasto jest idealnie wyrośnięte oraz puszyste. Wypiek również nie opada po wyciągnięciu z piekarnika, a idealnie prezentuje się na stole. Uprzedzając wątpliwości, smak ziemniaków nie jest wyczuwalny w serniku. Natomiast warzywo idealnie podkreśla wyjątkowość danego ciasta.

Przepis na puszysty sernik z ziemniakami

Składniki:

  • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego, trzykrotnie zmielonego
  • 300 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej
  • ekstrakt pomarańczowy
  • ½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierzcie, umyjcie oraz ugotujcie. Miękkie warzywa odcedźcie z nadmiaru wody i odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  2. Gdy ziemniaki będą zimne, przeciśnijcie je przez praskę.
  3. Jajka rozbijcie, oddzielcie białka od żółtek.
  4. Do większej miski przełóżcie masło wraz z cukrem. Miksujcie je za pomocą miksera do uzyskania puszystej i jasnej masy maślanej.
  5. Stale miksując, do miski dodawajcie po jednym żółtku. Gdy masa będzie jednolita, dodawajcie do niej po jednej łyżce zmielonego twarogu, przeciśniętych ziemniaków, skrobi ziemniaczanej oraz ekstraktu pomarańczowego.
  6. Odłożone białka jaj ubijcie na sztywną pianę, a później przełóżcie ją do masy twarogowej. Całość delikatnie wymieszajcie.
  7. Na koniec do miski wsypcie kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wszystko ponownie wymieszajcie.
  8. Do przygotowanej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przelejcie ostrożnie przygotowaną masą twarogową.
  9. Formę wstawcie do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i pieczcie przez około 75 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione oraz sprężyste.
  10. Po upieczeniu ciasto odstawcie do całkowitego ostudzenia.
  11. Sernik podawajcie oblany lukrem pomarańczowym lub posypany cukrem pudrem. Smacznego!