Domowa pizza trik
Unsplash
Newsy

Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot

Sekretem włoskiej pizzy jest niezwykle cienkie ciasto i wysoka temperatura pieczenia. Wiemy, jak osiągnąć ten efekt w domu

Pizza to bardzo popularne danie. Najczęściej Polacy zamawiają pizzę z pizzerii, jednak niektórzy robią ją sami w domach. Zrobienie domowej pizzy jest całkiem proste, ale najczęściej nie smakuje ona jak z pizzerii. Ta porada odmieni waszą domową pizzę raz na zawsze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na pizzę jak z pizzerii

Powodem dla którego pizza robiona w domu nie smakuje tak, jak ta z pizzerii jest sposób pieczenia. Domowe piekarniki nie pozwalają na wytworzenie zbyt wysokiej temperatury, która jest konieczna do wypieku tradycyjnej pizzy.

To dlatego ciasto w domowej pizzy znacznie mocniej wyrasta i przypomina ciasto chlebowe niż cienkie ciasto prawdziwej włoskiej pizzy z pizzerii. Mamy na to sposób! Internauci jak zwykle wykazali się niezwykłą kreatywnością. Wpadli na to, jak rozwiązać problem zbyt niskiej temperatury domowych piekarników i jak upodobnić je trochę do włoskiego pieca na pizzę.

Chodzi o wykorzystanie kafelka podłogowego. Jeśli macie w domu kafelek, który został wam po remoncie, możecie wykorzystać go jako kamień, na którym zrobicie pizzę. Musicie oczywiście najpierw dobrze umyć ten kafelek i obchodzić się z nim ostrożnie.

Zobacz także
zakręcona pizza

Ta "zakręcona" pizza wprost zniewala swoim farszem. Jest lepsza niż z Pizza Hut

czy płatki są zdrowe na śniadanie?

Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę

Jak przygotować pizzę na kafelku?

Żeby przygotować pizzę na kafelku, rozgrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury i włóżcie tam kafelek. Pozostawcie go przez kilka minut do pełnego nagrzania. Na tak nagrzanym kafelku wyłóżcie ciasto do pizzy, najlepiej zróbcie je z tego przepisu. Uważajcie, kafelek będzie bardzo gorący!

Włóżcie pizzę do piekarnika na kilka-kilkanaście minut. Czas będzie zależał od tego, jak mocno może rozgrzać się wasz piekarnik.

 

Dlaczego pizza z kafelka smakuje tak dobrze?

Dzięki użyciu gorącego kafelka pizza jest przypiekana od spodu i tworzy się bardzo pyszny, chrupiący spód. Kafelek skraca też czas pieczenia pizzy, a przez to ciasto w niej nie wyrasta aż tak bardzo. Jeśli lubicie pizzę na cienkim cieście, będzie to dla was ogromna zaleta. Wypróbujcie tą metodę, a zachwycicie wszystkich domowników! Pizza zniknie w mgnieniu oka, ale jeśli trochę zostanie, odgrzejcie ją tą metodą.

Czytaj także:

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
p.jola1/Gotujmy.pl
Newsy
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
Fit pizza z mąki pełnoziarnistej zagwarantuje sytość na dłużej niż ta tradycyjna, a jednocześnie pobudzi metabolizm i nie odłoży się w boczkach.

Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej. Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika , a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas. Przepis na pełnoziarnistą pizzę Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii.  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki mleka 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta kilka plasterków polędwicy sopockiej 1 ser mozzarella 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej Przygotowanie: W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut.  Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyciągnijcie...

Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut
Pixabay
Newsy
Przepis na pizzę na cieście twarogowym podbija Internet. Bez wyrastania, robi się w kilka minut
Czy da się zrobić pizzę w kilka minut, nie używając przy tym ani grama mąki i drożdży? Poznajcie świetny przepis na pizzę z twarogu, która robi furorę w internecie.

W ostatnim czasie na popularności zyskuje kolejny portal społecznościowy – TikTok. Początkowo jego użytkownicy dzielili się na nim głównie krótkimi filmikami, na których tańczą, jednak dziś znajduje się tam o wiele więcej treści. Forma została zachowana i nadal różne ciekawe porady lub triki publikowane są w formie bardzo krótkich, zaledwie kilkunastosekundowych filmików. Tyle jednak wystarczy nawet do tego, by… opublikować przepis. Zobaczcie, co teraz robi furorę na TikToku! Wyjątkowa pizza z twarogu Użytkowniczka TikToka o nicku pigula_paulina podzieliła się filmikiem, na którym pokazuje, jak w prosty sposób można zrobić bardzo dietetyczną pizzę. Nie zawiera ani grama mąki ani nawet drożdży! Ciasto do tej pizzy składa się tak naprawdę głównie z twarogu, płatków owsianych oraz białek. Składniki wystarczy wymieszać widelcem, rozprowadzić na blasze, podpiec, ułożyć ulubione składniki, piec przez kilka minut i gotowe. Przepis jest banalny, a pizza wygląda bardzo smacznie! Twarogowa pizza na pewno spodoba się wszystkim osobom, które dbają o linię, ponieważ ta wersja pizzy jest bardzo dietetyczna i zawiera mało kalorii. Można ją jeść bez wyrzutów sumienia! Przepis na pizzę twarogową z TikToka Do przygotowania tej wyjątkowej pizzy będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 150 g chudego białego sera 70 g białek 50 g sera mozzarella 30 g mąki pszennej Sos pomidorowy Papryka Pieczarki Zioła prowansalskie Szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki umieśćcie w dużej misce i rozgniećcie widelcem. Wymieszajcie, aż się połączą. Wyłóżcie blachę papierem do pieczenia i rozprowadźcie „ciasto” na kształt cienkiego placka. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni...

pizza wskazowki
AdobeStock
Newsy
W jakiej kolejności układać dodatki na pizzy? To ma ogromny wpływ na jej smak
Pewnie większość z was przynajmniej raz w życiu upiekła pizzę w domu. W końcu nie jest to nic trudnego! Wiedzieliście jednak, jakie znaczenie ma kolejność ułożenia dodatków do pizzy?

Znana na całym świecie, podawana z najróżniejszymi dodatkami i w różnych formach. A do tego nie znamy nikogo, komu by nie smakowała. Chodzi oczywiście o dumę Włoch, czyli pizzę! Jej przygotowanie jest bardzo proste, a smak zachęca nawet najbardziej niechętnych do spróbowania swoich sił w kuchni i upieczenia własnej pizzy. Gdy robicie ją sami w domu, musicie koniecznie pamiętać o tym, jak układacie składniki. Może brzmi to zabawnie, ale uwierzcie – kolejność dodatków na pizzy ma wielkie znaczenie! Jeden błąd i przestanie wam tak smakować. Dowiedzcie się, jak robić to poprawnie! Przysmak starożytnych Dziś pizzę kojarzymy z niezbyt zdrowym jedzeniem i wymieniamy ją jednym tchem wraz z innymi daniami znajdującymi się w kategorii „fast food”, jak hamburgery i frytki. Jeżeli się zastanowić, to trudno wymyślić chociaż jeden powód, dla którego pizza powinna się znaleźć w tym niezbyt zaszczytnym gronie. Jedyny składnik, który może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie to duże ilości sera – tłuszcz w takich ilościach to nie tylko kalorie, ale i problemy z nadciśnieniem oraz miażdżycą. Ale ciasto na pizzę jest bardzo lekkie! Sos zrobiony z pomidorów nie ma praktycznie kalorii, a dodatki to najczęściej warzywa i odrobina mięsa. Spożywana od tysięcy lat – placki pieczone w piecu uwielbiali już starożytni Grecy, a z czasem zaczęto przyprawiać je serem, bazylią, a nawet rybami. Pizza w takiej formie, jaką znamy, rozpowszechniła się około XVIII wieku, gdy w Europie zaczęto na dużą skalę uprawiać pomidory, które przybyły do nas z Ameryki. Jak zrobić dobrą pizzę? Kolejność, w jakiej układamy dodatki na pizzy ma ogromne znaczenie. Dzięki temu smaki odpowiednio się przenikają – jeśli zrobimy błąd, to pizza nie będzie zbyt smaczna. Należy trzymać się następującej kolejności:...