Domowa pizza trik
Unsplash
Newsy

Niesamowity sposób na pizzę jak z włoskiej pizzerii. Wykorzystajcie ten znany przedmiot

Sekretem włoskiej pizzy jest niezwykle cienkie ciasto i wysoka temperatura pieczenia. Wiemy, jak osiągnąć ten efekt w domu

Pizza to bardzo popularne danie. Najczęściej Polacy zamawiają pizzę z pizzerii, jednak niektórzy robią ją sami w domach. Zrobienie domowej pizzy jest całkiem proste, ale najczęściej nie smakuje ona jak z pizzerii. Ta porada odmieni waszą domową pizzę raz na zawsze!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sposób na pizzę jak z pizzerii

Powodem dla którego pizza robiona w domu nie smakuje tak, jak ta z pizzerii jest sposób pieczenia. Domowe piekarniki nie pozwalają na wytworzenie zbyt wysokiej temperatury, która jest konieczna do wypieku tradycyjnej pizzy.

To dlatego ciasto w domowej pizzy znacznie mocniej wyrasta i przypomina ciasto chlebowe niż cienkie ciasto prawdziwej włoskiej pizzy z pizzerii. Mamy na to sposób! Internauci jak zwykle wykazali się niezwykłą kreatywnością. Wpadli na to, jak rozwiązać problem zbyt niskiej temperatury domowych piekarników i jak upodobnić je trochę do włoskiego pieca na pizzę.

Chodzi o wykorzystanie kafelka podłogowego. Jeśli macie w domu kafelek, który został wam po remoncie, możecie wykorzystać go jako kamień, na którym zrobicie pizzę. Musicie oczywiście najpierw dobrze umyć ten kafelek i obchodzić się z nim ostrożnie.

Zobacz także
zakręcona pizza

Ta "zakręcona" pizza wprost zniewala swoim farszem. Jest lepsza niż z Pizza Hut

czy płatki są zdrowe na śniadanie?

Co jest zdrowsze na śniadanie - pizza czy płatki? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę

Jak przygotować pizzę na kafelku?

Żeby przygotować pizzę na kafelku, rozgrzejcie piekarnik do maksymalnej temperatury i włóżcie tam kafelek. Pozostawcie go przez kilka minut do pełnego nagrzania. Na tak nagrzanym kafelku wyłóżcie ciasto do pizzy, najlepiej zróbcie je z tego przepisu. Uważajcie, kafelek będzie bardzo gorący!

Włóżcie pizzę do piekarnika na kilka-kilkanaście minut. Czas będzie zależał od tego, jak mocno może rozgrzać się wasz piekarnik.

 

Dlaczego pizza z kafelka smakuje tak dobrze?

Dzięki użyciu gorącego kafelka pizza jest przypiekana od spodu i tworzy się bardzo pyszny, chrupiący spód. Kafelek skraca też czas pieczenia pizzy, a przez to ciasto w niej nie wyrasta aż tak bardzo. Jeśli lubicie pizzę na cienkim cieście, będzie to dla was ogromna zaleta. Wypróbujcie tą metodę, a zachwycicie wszystkich domowników! Pizza zniknie w mgnieniu oka, ale jeśli trochę zostanie, odgrzejcie ją tą metodą.

Czytaj także:

Resztki pizzy
Adobe Stock
Newsy
Została wam pizza? Odgrzejcie ją w ten sposób, a będzie smakowała jak świeżo zrobiona
Urodziny dziecka, huczna impreza z wieloma gośćmi, czy po prostu niezjedzony wczorajszy obiad. Często po takich właśnie okazjach zostaje wam kilka kawałków pizzy.

Pizza najlepiej smakuje tuż po wyjęciu jej z pieca. Niewiele można z tym zrobić. Smak włoskich placków dość trudno odtworzyć samemu w domu. Wszystko to jest zasługą specjalnych pieców, w które zaopatrzone są profesjonalne pizzerie. Szczególnie udane placki wychodzą z kamiennych pieców opalanych drewnem. Pizza z patelni Smak i aromat – nie do podrobienia. Czasem zdarza się, że zostaje wam nieco tego smacznego włoskiego specjału. Jak smakuje dwudniowy kawałek pizzy, nie trzeba nikomu tłumaczyć. Zeschnięte ciasto, wysuszone dodatki – niezależnie od tego, gdzie danie było przechowywane. Ani myślcie jednak o wyrzucaniu pizzy. Można ją odgrzać na kilka naprawdę łatwych sposobów. W sam raz na smaczne śniadanie dzień po imprezie! Pierwszym wyjściem jest użycie zwykłej patelni. Połóżcie kawałek pizzy na suchej powierzchni naczynia i ustawcie niewielki płomień na waszej kuchence gazowej. Patelnię warto przykryć pokrywką. Po kilku minutach pizza będzie smakowała niemal tak samo jak po wyjęciu z pieca! Jeśli wybierzecie ten sposób, uważajcie by pizza nie przypaliła się wam od spodu. Szczególnie wtedy, gdy jeszcze przed odgrzaniem na jej spodzie były już charakterystyczne ciemne zwęglone plamki. Jak odgrzać pizzę, żeby była chrupiąca? Pizzy z pewnością nie przypalicie za to w mikrofalówce. Połóżcie pizzę na talerzu lub na metalowej kratce i nastawcie waszą kuchenkę mikrofalową na dosłownie kilkadziesiąt sekund. Ciasto odgrzewane w mikrofalówce ma to do siebie, że nagrzewa się niezwykle szybko. Podobnie rzecz ma się ze zwykłym pieczywem. Uwaga! Jeżeli zbyt długo będziecie odgrzewali pizzę w mikrofalówce, stanie się ona za twarda. Dlatego też radzimy mocno uważać i co kilkanaście sekund sprawdzać, czy kawałek jest już odgrzany. Na...

Ekspresowa pizza bez wyrastania. Gotowa w 20 min, uratuje was gdy goście pukają do drzwi
AdobeStock
Newsy
Ekspresowa pizza bez wyrastania, gotowa w 20 min. Uratuje was, gdy goście pukają do drzwi
Ten przepis na pizzę to wybawienie, gdy nie macie dużo czasu na przygotowania. Przed wami pizza ekspresowa bez wyrastania w 20 minut.

Domowa pizza to jeden z lepszych pomysłów na posiłek, gdy jesteście bardzo głodni i nie macie ochoty na długie stanie przy garach. Sprawdza się też w trakcie imprez - w końcu pyszny placek z serem i innymi dodatkami robi się łatwo i szybko, a do tego syci i każdemu smakuje. Naprawdę trudno znaleźć osobę, która nie lubiłaby pizzy! Jeśli czas goni, a wy chcecie szybko przyrządzić to danie, wykorzystajcie przepis na pizzę bez wyrastania. Przepis na pizzę bez wyrastania Do przygotowania takiej ekspresowej pizzy potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: ¾ kilograma mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody ¼ kostki świeżych drożdży (25 g) 2 łyżki oliwy pół płaskiej łyżeczki cukru szczypta soli Oraz ulubione dodatki, np: koncentrat pomidorowy, ser mozzarella, salami, pieczarki, cebula, oliwki, oregano.  Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozkruszcie świeże drożdże i wsypcie pół płaskiej łyżeczki cukru. Wymieszajcie i odstawcie na kilka minut.  Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie zaczyn, sól i dwie łyżki oliwy. Wymieszajcie ciasto do połączenia składników i wyróbcie. W razie potrzeby dodajcie trochę mąki. Tak przygotowane ciasto przełóżcie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnijcie placek w kształt pizzy. Następnie posmarujcie pizzę sosem z pomidorów, połóżcie wybrane przez was dodatki, posypcie ziołami i wstawcie blachę z pizzą do piekarnika. Pieczcie przez 10-15 minut w temperaturze 210 stopni Celsjusza.  I gotowe! Tak przygotowana pizza będzie gotowa, zanim się obejrzycie. Szybkie przekąski na imprezę Jeżeli szykuje wam się przyjęcie i chcecie szybko przygotować smaczne przekąski dla gości, skorzystajcie z garści poniższych...

Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
p.jola1/Gotujmy.pl
Newsy
Fit pizza pełnoziarnista – dietetyczny przepis na pizzę
Fit pizza z mąki pełnoziarnistej zagwarantuje sytość na dłużej niż ta tradycyjna, a jednocześnie pobudzi metabolizm i nie odłoży się w boczkach.

Fit pizza to marzenie wielu osób zakochanych w kuchni włoskiej. Chociaż na ogół pizza jest zabroniona na wszystkich dietach, możecie wypróbować przepisu, który podkręci metabolizm i nie zagrozi sylwetce – a wszystko to dzięki mące pełnoziarnistej. Dietetycy od dawna są zgodni, że pieczywo czy makarony podczas diety redukcyjnej powinny być spożywane w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak wyjątkowo macie na nie ochotę, zawsze wybierajcie wersje pełnoziarniste, które zawierają znacznie więcej błonnika , a także wartościowych węglowodanów złożonych zapewniających sytość na dłuższy czas. Przepis na pełnoziarnistą pizzę Poniżej znajdziecie przepis na zdrowszą, dietetyczną pizzę, która zaspokoi wasz głód na dłuższy czas niż ta tłusta, kaloryczna i mało wartościowa z pizzerii.  Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki mleka 5 dag drożdży 3 łyżki oliwy szczypta przyprawy bałkańskiej do ciasta kilka plasterków polędwicy sopockiej 1 ser mozzarella 1 pomidor 5 łyżek keczupu pikantnego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej Przygotowanie: W garnku wymieszajcie mleko z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką soli, a następnie lekko podgrzejcie. Dodajcie 5 dag drożdży i utrzyjcie aż do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypcie po 1 szklance mąki pszennej i żytniej, dodajcie 1 jajko, wlejcie zaczyn, dodajcie 3 łyżki oleju i szczyptę przyprawy bałkańskiej. Ciasto wyróbcie za pomocą haka do pizzy – mieszajcie kilka minut.  Wstawcie misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia.  Po tym czasie wyciągnijcie...

Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali
Instagram/pizzapacayadedavid
Newsy
Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu. Przeczytajcie o tym niebezpiecznym trendzie z Gwatemali
Co powiecie na pizzę pieczoną na lawie wulkanu? Szalony pomysł? Ktoś się jednak na to odważył.

Na zboczach wulkanu Pacaya, który wznosi się nad stolicą Gwatemali, ma miejsce bardzo niebezpieczna praktyka. Nejaki David Garcia z Gwatemali proponuje turystom pieczenie pizzy na aktywnym wulkanie. Czy to na pewno bezpieczne? Pieką pizzę na gorącej lawie wulkanu Popularny w Gwatemali szef kuchni David Garcia robi pizzę na tamtejszym wulkanie Pacaya. Garcia powiedział, że zaczyna proces robienia pizzy o 7 rano, co daje mu wystarczająco dużo czasu na przygotowanie składników, przygotowanie ciasta i rozłożenie prowizorycznej pizzerii pod parasolem na gwatemalskim wulkanie Pacaya. Dlaczego rozpoczyna pracę tak wcześnie? Ponieważ za moment pojawią się tu turyści, którzy będą chcieli skosztować jego pizzy.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Mario David Garcia Mansilla (@pizzapacayadedavid) - Wtedy zaczynają napływać zamówienia - wyjaśnia. Technika Davida, którą sam nazywa on „szaloną” – jest złożona, ponieważ mężczyzna pracuje w niewyobrażalnie wysokich temperaturach, cały czas walcząc z żywiołami, takimi jak silne wiatry czy poruszająca się pod jego stopami lawa. Przyznajcie, że brzmi to bardzo niebezpiecznie, jednak chętnych na taką degustację nie brakuje.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Mario David Garcia Mansilla (@pizzapacayadedavid)...