sok pomaranczowy
unsplash.com/@greg_rosenke
Newsy

Niesamowite właściwości zdrowotne tego świeżo wyciśniętego owocu zaskakują

Nie ma to jak szklanka świeżego, wyciśniętego na śniadanie soku. Pewne owoce zaskakują szczególnie! Sięgaj po nie tak często ja tylko możesz.

Codzienna dawka witamin płynących z soku to nie tylko modne zalecenie dietetyczne, to także dbałość o swoje zdrowie i dostarczanie organizmowi pożywnych składników odżywczych. W owocach znajdziemy ich najwięcej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szklanka soku z rana

Dobre nawyki warto wprowadzać w życie każdego dnia. Jednym z nich jest szklanka soku pomarańczowego podawana do pierwszego posiłku. Ma słoneczny kolor, odświeża, budzi i nadaje rytm dalszej części codziennych działań. Ten z kartonu nie zastąpi świeżo wyciśniętego. 

Oprócz efektów wizualnych szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy zaskakuje licznymi korzyściami dla zdrowia i urody, które zostają utracone w procesie pasteryzacji. Wystarczy kilogram owoców i poręczna wyciskarka, a twoje śniadanie znacząco zyska na wartości. 

  1. Wyciśnięty sok pomarańczowy jest bogaty w dobroczynne enzymy oraz substancje odżywcze. Zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które są doskonałym wsparciem dla naszego zdrowia. Ludzie pijący komercyjnie produkowany sok są ich pozbawieni. Wybierając świeżo wyciśnięty sok masz pewność, że w twoim organizmie znajdą się tez dobre enzymy.

  2. Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu. To naturalna walka z pierwszymi objawami starzenia. Witamina C jest bardzo ważna, jeśli chodzi o produkcję kolagenu. Bez odpowiedniej ilości witaminy C wyglądalibyśmy jak nasze starsze, poprzednie wcielenie. Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy jest bogaty w tę witaminę, która pomaga przyswajać i produkować kolagen. 

  3. W soku z pomarańczy jest mnóstwo potasu. Powinieneś uwielbiać potas z całego serca, bo właśnie serce czerpie z jego bogactwa najszerzej. Ta substancja odżywcza niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Pomaga w nawadnianiu komórek oraz w metabolizmie węglowodanów. Nie wspominając o syntezie białka i stabilizacji zatrzymywania wody!

  4. Pomoc dla tarczycy która kontroluje produkcję białka i decyduje o tym jak szybko twój organizm zużywa energię. Nie zapominajmy, że szczęśliwa tarczyca oznacza zdrowe ciało. Wyciskany ręcznie sok to zastrzyk potasu, magnezu i witaminy C – anty-stresowych substancji odżywczych, które w zdecydowany sposób wspomagają produkcję hormonu tarczycy T3.

  5. Sok bogaty w magnez to sok, który musi znaleźć się z twojej codziennej diecie. W jednym litrze soku pomarańczowego znajduje się około 100 miligramów magnezu, który wspomaga metabolizm komórkowy i dostarcza naszemu ciału energii, której potrzebuje, aby podołać codziennym obowiązkom. Sok s pomarańczy dodaje siły na cały dzień!

  6. Pełen naturalnych cukrów. Cukry naturalne występują w 3 różnych formach i zapewniają energię dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bez nich byłbyś zmęczony, zestresowany i rozbity. Każdy potrzebuje jego określonej ilości we krwi, dlaczego więc nie czerpać go ze świeżo wyciśniętego soku? To takie proste!

Jak zabarwić lukier do pierników?
Adobe Stock
Newsy
Czym zabarwić lukier do pierniczków? Te naturalne barwniki każdy ma w kuchni
Boże Narodzenie to wspaniała okazja, by wspólnie z rodziną upiec świąteczne ciasteczka. Dekorowanie pierniczków to ogromna frajda dla najmłodszych - sprawdźcie, jak można zrobić naturalne i zdrowe barwniki do lukru!

Święta to czas, gdy pieczemy mnóstwo ciast i ciasteczek, a przede wszystkim – pierników. Zapach korzennych ciastek jednoznacznie każdemu kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia i w tym szczególnym okresie nie ma co ich sobie żałować. Dlatego warto upiec ich jak najwięcej i bez wyrzutów sumienia zajadać się pierniczkami przed nadejściem Nowego Roku. Pierniczki nie tylko wspaniale smakują, ale także stanowią doskonałą dekorację choinki i świątecznych stroików. Wystarczy ozdobić je wzorkami z lukru, a będą wyglądać przepięknie na choince w towarzystwie bombek i światełek. Większość pewnie skorzysta z tradycyjnego przepisu na biały lukier (pisaliśmy o nim tutaj ). Warto jednak wypróbować różne barwniki do pierniczków, dzięki czemu będą wyglądały bardzo efektownie. Kolorowy lukier do pierników Być może krzywicie się na myśl o barwnikach do lukru. Wiele osób stara się odżywiać zdrowo, a to oznacza jedzenie żywności bez sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Z tego powodu część osób pewnie rezygnuje z kolorowych dekoracji do ciast. Zupełnie niepotrzebnie. Można bowiem bardzo łatwo stworzyć naturalne i bezpieczne dla zdrowia barwniki do żywności . Z ich pomocą można wyczarować piękne dekoracje do świątecznych pierniczków. Jeżeli odżywiacie się zdrowo, a do tego macie dzieci, to nie musicie rezygnować ze wspólnej zabawy w pieczenie i dekorowanie świątecznych ciastek. Dzięki naturalnym barwnikom z łatwością stworzycie kolorowe ludziki z piernika, choinki i bałwanki. Sprawdźcie poniżej, jak uzyskać poszczególne kolory lukru. Czerwony W czasie przygotowywania lukru do cukru (zamiast wody) dodaj sok z żurawiny albo porzeczek . Zielony Wystarczy wycisnąć liście szpinaku . Powstały sok wymieszany z cukrem pudrem...

Sok z buraka
Madeleine Steinbach/Adobe Stock
Zdrowie
Przez trzy miesiące piła sok z buraków. Zmiany w jej organizmie są spektakularne!
Sok z buraka niejednemu z nas z trudem przechodzi przez gardło. Po przeczytaniu tych wiadomości z pewnością nabierzecie chęci do picia buraczanego napoju.

Jesień to sezon na buraki. Ich cena w sklepach zachęca do hurtowych zakupów. Oprócz przyrządzania aromatycznego barszczu czy ostrej ćwikły warto użyć buraków na jeszcze jeden sposób. Pytanie tylko, ilu z nas będzie w stanie uporać się ze szklanką soku z buraka dziennie? Taka dawka pita przez dłuższy okres może naprawdę zdziałać cuda w naszym organizmie. Burak to istna bomba witaminowa. Jego właściwości mogą odmienić nasze zdrowie. Przed wami lista udowodnionych naukowo, fantastycznych zalet codziennego picia soku z buraka. Sok z buraka: właściwości Pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. To wskazówka dla tych, którzy od dawna ze strachem w oczach spoglądają na wynik z ciśnieniomierza. Szklanka buraczanego soku dziennie to rozwiązanie w sam raz dla nich. Pozwala zwiększyć wytrzymałość – to z kolei zachęta dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Zamiast sztucznych suplementów warto postawić na naturę. Zwiększa siłę mięśnia sercowego – to kolejny powód, dla którego z sokiem z buraka powinny zaprzyjaźnić się osoby cierpiące na dolegliwości krążeniowo-sercowe. Zwalnia rozwój demencji starczej – co prawda seniorzy niechętnie zmieniają swoje przyzwyczajenia żywieniowe, warto namówić ich do codziennego picia tego życiodajnego płynu. Pomaga w walce z otyłością – sok z buraka ma mało kalorii. Świetną opcją na mocny, energetyczny start dla osób otyłych jest smaczny koktajl na bazie buraka . Może uchronić od nowotworu – buraki zawierają betalainy, czyli substancje, które są naturalnymi antyoksydantami. Badania dowiodły, że betalainy w pewnym stopniu mogą zwalczać rozwój komórek rakowych. To wspaniałe źródło potasu, kwasu foliowego i całej masy innych cennych minerałów...

Wigilia
Pexels/Nicole Michalou
Newsy
Czujecie się ciężko po świętach? Ten sok pomaga schudnąć. Zrobisz go z 3 tanich składników
Soki warzywne mają doskonałe właściwości odtruwające. Jeśli nie oszczędzaliście żołądka w święta Bożego Narodzenia, podpowiadamy warzywny detoks, który przyda się jeszcze przed sylwestrem.

Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je jeść właściwie bez limitu. Dietetycy od lat alarmują o ich częste spożywanie. Po świętach mogą przynieść ulgę waszej wątrobie. Warzywa są niskokaloryczne i smaczne. Ich wielkim plusem jest możliwość przygotowania z nich różnych potraw, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Co prawda, trudno namówić na nie dzieci, jednak z czasem same zaczną po nie sięgać - to możemy wam zagwarantować.  Różne ich rodzaje nadają się do prostych i zdrowych detoksów. Wystarczy kilka dni na sokach warzywnych i wasze jelita odczują dużą ulgę. Niektóre warzywa, ale i owoce, nadają się do podobnych celów wprost idealnie. Przedstawiamy wspaniałą trójkę, dzięki której święta nie będą wam już dłużej ciążyć! Burak czerwony jest źródłem białka  W buraku znajdziemy nie tylko białko i cukier, ale również ważne dla organizmu składniki odżywcze. W burakach jest dużo substancji o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybicznym i przeciwpasożytniczym. Właściwości prozdrowotne  buraka są dzięki temu nieograniczone. Ze względu na swój bogaty skład, sok z buraka polecany jest szczególnie osobom cierpiącym na anemię. Zawarte w nim żelazo i witaminy z grupy B działają korzystnie na układ krwionośny i procesy tworzenia czerwonych krwinek. Sok z buraka obniży także ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.  Marchew - idealne warzywo do chrupania Jeśli szukacie przekąski lub ograniczacie kalorie, na pewno sięgacie po marchew. Jest ona przede wszystkim cennym źródłem karotenoidów - przeciwutleniaczy, będących jednocześnie barwnikami nadającymi marchewce jej charakterystyczny pomarańczowy kolor. Marchew obfituje...

koktajl owocowo-warzywny przepis
Adobe Stock
Newsy
Chcecie schudnąć i pozbyć się toksyn? Pijcie szklankę tego płynu codziennie rano
Jeśli od pewnego czasu staracie się zgubić zbędne kilogramy, ale wciąż wam nie wychodzi, spróbujcie włączyć do swojej codziennej diety ten zdrowy, warzywno-owocowy koktajl. Napój oprócz tego, że korzystnie wpłynie na waszą sylwetkę, to również oczyści organizm ze szkodliwych z toksyn.

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce to źródło wielu cennych składników i wartości odżywczych. Włączone do codziennej diety służą nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.  Bowiem produkty przyczyniają się między innymi do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego, ale także wspomagają usuwanie z organizmu szkodliwych toksyn oraz odchudzanie. Specjaliści twierdzą, że codzienną dawkę warzyw i owoców najlepiej jest spożywać w formie zdrowych koktajli. Ten sposób sprawia, że organizm zdecydowanie szybciej przyswaja cenne składniki oraz łatwiej trawi produkty.  Należy również pamiętać, że o wiele łatwiej jest wypić jeden sok niż zjeść w ciągu jednego dnia mnóstwo różnych warzyw. Dlatego mamy dla was propozycję nie do odrzucenia. Ten koktajl z pewnością wam zasmakuje! Przepis na koktajl owocowo-warzywny Będziecie potrzebować 1 świeżego ogórka 1 łodygę selera 1 jabłko 2 szklanki szpinaku 1 cytrynę Przygotowanie Świeżego ogórka umyjcie, obierzcie ze skóry i pokrójcie na kilka mniejszych części. Jabłko umyjcie, obierzcie ze skóry i usuńcie gniazda nasienne oraz pestki. Selera i liście szpinaku przepłuczcie pod bieżącą wodą. Tak przygotowane składniki umieśćcie w sokowirówce jeden po drugim.  Jeśli powstały sok jest według was zbyt gęsty możecie dolać do niego niewielką ilość wody lub dorzucić kilka kostek lodu. Na sam koniec do koktajlu dodajcie świeżo wyciśnięty z cytryny. Całość dokładnie zamieszajcie. Gotowe!