Nie raz pewnie zdarzyło się wam, że wzięła was ogromna ochota na słodycze, więc postanowiliście na szybko coś upiec. Sięgacie do szafki w kuchni, a tam nie ma jajek! Zaglądacie do lodówki – mleko się skończyło. Czy to oznacza wycieczkę do sklepu lub obejście się smakiem? W żadnym wypadku! Można bardzo prosto zrobić smaczne rogaliki… na wodzie. Znacie ten przepis?

Przepis na rogaliki drożdżowe

Te pyszne rogaliki sprawdzają się zawsze, gdy nie macie pod ręką kilku podstawowych składników do ciasta. Są bardzo delikatne w smaku i leciutkie. Zrobią furorę na spotkaniu ze znajomymi! Posmakują też dzieciom, dlatego warto mieć ten przepis w zanadrzu na wypadek, gdyby wasi milusińscy nagle zaczęli głośno domagać się czegoś słodkiego. W końcu czy można im odmówić?

Do przygotowania rogalików potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Pół szklanki oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • Słoik dżemu
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie szklankę ciepłej wody. Rozkruszcie drożdże, wsypcie łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawcie na parę minut.
  2. W tym czasie do drugiej miski, przesiejcie 3 szklanki mąki. Następnie powoli wlewajcie do niej drożdże i pół szklanki oleju. Wyróbcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  3. Kiedy ciasto już urośnie, podzielcie je na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placuszki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następnie każdy placek podzielcie w trójkąty jak pizzę.
  4. Czas na trochę geometrii! W podstawie wyciętego z ciasta trójkąta, połóżcie łyżką trochę dżemu. Następnie zawińcie brzegi i złóżcie ciasto w rogalik. Powtórzcie to z resztą ciasta.
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóżcie rogaliki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut, aż rogaliki przypieką się na złoto. Po pieczeniu odstawcie do ostygnięcia.
  6. Rumiane rogaliki podawajcie posypane cukrem pudrem.

Smacznego!