rogaliki przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy

Niesamowite w smaku rogaliki w 20 minut. Nie trzeba mleka ani jajek. Smak uzależnia, będziecie je robić non stop

W lodówce zabrakło podstawowych składników? Z łatwością zrobicie smaczną, słodką przekąskę z tego przepisu!

Nie raz pewnie zdarzyło się wam, że wzięła was ogromna ochota na słodycze, więc postanowiliście na szybko coś upiec. Sięgacie do szafki w kuchni, a tam nie ma jajek! Zaglądacie do lodówki – mleko się skończyło. Czy to oznacza wycieczkę do sklepu lub obejście się smakiem? W żadnym wypadku! Można bardzo prosto zrobić smaczne rogaliki… na wodzie. Znacie ten przepis?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rogaliki drożdżowe

Te pyszne rogaliki sprawdzają się zawsze, gdy nie macie pod ręką kilku podstawowych składników do ciasta. Są bardzo delikatne w smaku i leciutkie. Zrobią furorę na spotkaniu ze znajomymi! Posmakują też dzieciom, dlatego warto mieć ten przepis w zanadrzu na wypadek, gdyby wasi milusińscy nagle zaczęli głośno domagać się czegoś słodkiego. W końcu czy można im odmówić?

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Do przygotowania rogalików potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Pół szklanki oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • Słoik dżemu
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie szklankę ciepłej wody. Rozkruszcie drożdże, wsypcie łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawcie na parę minut.
  2. W tym czasie do drugiej miski, przesiejcie 3 szklanki mąki. Następnie powoli wlewajcie do niej drożdże i pół szklanki oleju. Wyróbcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  3. Kiedy ciasto już urośnie, podzielcie je na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placuszki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następnie każdy placek podzielcie w trójkąty jak pizzę.
  4. Czas na trochę geometrii! W podstawie wyciętego z ciasta trójkąta, połóżcie łyżką trochę dżemu. Następnie zawińcie brzegi i złóżcie ciasto w rogalik. Powtórzcie to z resztą ciasta.
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóżcie rogaliki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut, aż rogaliki przypieką się na złoto. Po pieczeniu odstawcie do ostygnięcia.
  6. Rumiane rogaliki podawajcie posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

Chleb przepis
Adobe Stock
Przepisy
Tradycyjny polski chleb, który pokochacie. Nie będziecie chcieli jeść innego. Łatwa i tania receptura
Niesamowicie miękki w środku i rozkosznie chrupiący na zewnątrz – taki właśnie powinien być idealnie przyrządzony, tradycyjny, polski chleb. Kto spróbował go choć raz z pewnością potwierdzi, że nasze pieczywo jest najlepsze na świecie.

Polski chleb to pierwsze, za czym tęsknimy wyjeżdżając za granicę. W końcu tak dobrego pieczywa nie podają praktycznie nigdzie. Na szczęście, niezależnie od miejsca, w którym przebywasz możesz go upiec samodzielnie! Ten przepis jest banalnie prosty, a składniki niewiarygodnie tanie! Przepis na chleb Będziesz potrzebować 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju Ulubione ziarna, na przykład słonecznik Sól Przygotowanie Zacznij od przygotowania zaczynu . W niewielkiej misce umieść rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodaj łyżeczkę cukru i ½ szklanki mąki żytniej. Całość zalej 125 ml ciepłej wody i zamieszaj, tak aby nie powstały żadne grudki. Tak przygotowany zaczyn przykryj ścierką i odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieść pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodaj zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznij dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub, jeśli go nie masz, nasmaruj olejem i oprósz mąką. Do tak przygotowanej foremki przełóż przygotowane wcześniej ciasto i odstaw do wyrośnięcia na kolejną godzinę (dla lepszego i szybszego efektu foremkę możesz postawić na przykład na kaloryferze i przykryć ściereczką). W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. C.  Kiedy ciasto ładnie wyrośnie włóż je do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 st. C i piecz przez kolejne ok. 40 minut. Tak przygotowany chleb wyjmij z foremki, usuń papier i umieść na kratce od piekarnika. Po kilkunastu minutach będzie gotowy do jedzenia! Smacznego!

Racuchy wigilijne
Wikipedia Commons
Newsy
Tradycyjne racuchy wigilijne. Dzięki 1 składnikowi wyjdą puszyste jak nigdy. Są pyszne 
Wigilia łączy się z tradycyjnym postem, który obchodzimy w związku z nadchodzącym Bożym Narodzeniem. W związku z tym, tego dnia nie jemy mięsa. Na stołach nie ma także tortów, ani ciast z tłustymi kremami.

Nie oznacza to jednak, że na wigilii nie ma miejsca na deser! Przecież nawet staropolska kutia była takim właśnie deserem i kończyła tę wyjątkową kolację w wielu polskich domach. Tak jest i dziś. Oprócz kutii na wigilijnych stołach pojawiają się pierniki, owocowe kisiele, galaretki, kompoty z suszu. Na wschodzie naszego kraju popularne są także świąteczne racuchy. Inne niż na co dzień Bożonarodzeniowa wersja tych smacznych placuszków różni się nieco od ich zwykłej odsłony. Na wigilię przyrządza się racuchy bez kefiru, a za to na drożdżach. Ten składnik sprawi, że racuchy będą niezwykle pulchne i puszyste. By nie wchłonęły podczas smażenia zbyt dużej ilości tłuszczu, wykorzystajmy dwa triki. Po pierwsze nie należy dodawać do środka cukru – wystarczy posypać je potem delikatnie cukrem pudrem. Po drugie warto odsączać wysmażone placuszki na papierowym ręczniku. Materiał wchłonie nadmiar oleju, który „wypiły” nasze racuszki. Składniki: 50 dag mąki pszennej Szklanka ciepłego mleka 1/5 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży (ok. 1/5 opakowania) 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli Olej do smażenia Cukier puder do posypania Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy z kilkoma łyżkami mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki dodajemy powoli resztę mleka, dolewamy ciepłą wodę, roztrzepane jajko i drożdże. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, zostawiamy na ok. 25 min do wyrośnięcia. Smażymy racuchy na sporej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Nakładamy porcje ciasta łyżką. Gotowe racuchy układamy najpierw na papierze kuchennym do odsączenia tłuszczu, a następnie na talerzu lub półmisku. Posypujemy cukrem pudrem do smaku.

pieczone pierogi z mięsem przepis
Adobe Stock
Newsy
Pieczone pierogi z mięsem o jakich nawet nie śniłaś. Deklasują wszystkie inne - cały sęk tkwi w jednym dodatku
Jeśli uwielbiasz pierogi, ale jeszcze nigdy nie zdarzyło ci się próbować ich w pieczonej wersji, koniecznie nadrób kulinarne zaległości! Ten przepis bije na głowę tradycyjne, gotowane w wodzie pierogi. Niesamowitego smaku nadaje im granulowany czosnek!

Aby przyrządzić domowe pieczone pierogi z mięsem wcale nie trzeba być wybitnym szefem kuchni. Wystarczą dobre chęci i sprawny piekarnik, a zrobiony przez ciebie obiad trudno będzie odróżnić od tego z drogiej restauracji.  Przepis na pieczone pierogi z mięsem Do przygotowania ciasta będziesz potrzebować 400 gramów mąki pszennej 20 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody 1 jajko 2 łyżki oliwy Szczypty soli Do przygotowania farszu będziesz potrzebować 500 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub mięsa z rosołu) 1 cebulę 1 ząbek czosnku 1 jajko Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie W niewielkim rondelku podgrzej mleko i zdejmij naczynie z ognia. Dodaj cukier, mąkę i rozkruszone drożdże. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu do rozczynu dodaj ciepłą wodę, oliwę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Całość wyrób dłonią aż do połączenia się składników, a następnie odstaw na ok. 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie obierz i pokrój cebulę oraz czosnek, a następnie umieść je na rozgrzanej patelni z dwoma łyżkami oleju. Całość zeszklij. Po kilku minutach do cebuli dodaj mięso mielone i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz majerankiem. Całość smaż jeszcze przez ok. 10 minut. Wyrośnięte ciasto wyjmij z naczynia, podziel na mniejsze części i zacznij rozwałkowywać na grubość ok. 5 mm. W rozwałkowanym cieście przy pomocy szklanki wytnij kółka. W środek włóż przygotowany wcześniej mięsny farsz. Sklejaj tak jak zwykłe pierogi. Tak przygotowane pierogi ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce....

andrzejkowe ciasteczka z wrozba
Gotujmy.pl/bąbelek85
Przepisy
Andrzejkowe ciasteczka z wróżbą to świetna zabawa dla dużych i małych 
Kilka składników, które na pewno masz w domu i karteczki z miłą wróżbą to pomysł na fajną andrzejkową zabawę.

Pomysły na andrzejkowe zabawy  Choć w tym roku nie będziemy świętować andrzejek tak hucznie jak w poprzednich latach to nadal warto zorganizować je w rodzinnym, okrojonym składzie. Obok tradycyjnych zabaw takich jak lania wosku i interpretowania otrzymanych kształtów, rzucania długiej skórki z jabłka za siebie czy przekładania butów warto przygotować również pyszne ciasteczka z wróżbami. Są bardzo łatwe do zrobienia, a sprawiają bardzo dużo frajdy podczas otwierania.  Pamiętaj, żeby wróżby były pozytywne i miłe, dzięki temu z pewnością wywołają uśmiech na twarzach domowników i gości. Taką zabawę pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli.  Ciasto jest zwarte i nietłuste, dlatego karteczki po wyjęciu z rogalików nie będą poplamione. Przepis na ciasteczka z wróżbą  Do ich przygotowania wcale nie potrzeba wielu składników. Z pewnością każda pani domu ma je w swojej kuchni. Bo kto z nas nie ma masła, mąki proszku do pieczenia czy cukru? Ciasto można wzbogacić dodając do masy kilka kropli zapachu. Doskonale współgra waniliowy albo pomarańczowy. Koniecznie zanotuj w zeszycie ten prosty przepis, bo sprawdzi się nie tylko na andrzejki. W ciągu 20 minut pachnące rogaliki będą gotowe do podania, więc jeśli masz niespodziewanych gości to szybko przygotujesz małą przekąskę do kawy czy herbaty.  300 g mąki  2 łyżki masła  1 łyżeczka proszku do pieczenia  2 kopiaste łyżki cukru pudru  Cukier puder do posypania  Karteczki z wróżbami  Przygotowanie  Do miski wsyp mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia.   Dodaj miękkie masło, najlepiej w temperaturze pokojowej.  Całość dokładnie zagnieć. Ciasto będzie zwarte i dość twarde.  Na stolnicy lub blacie...