rogaliki przepis
gosiapiotrek23/gotujmy.pl
Newsy

Niesamowite w smaku rogaliki w 20 minut. Nie trzeba mleka ani jajek. Smak uzależnia, będziecie je robić non stop

W lodówce zabrakło podstawowych składników? Z łatwością zrobicie smaczną, słodką przekąskę z tego przepisu!

Nie raz pewnie zdarzyło się wam, że wzięła was ogromna ochota na słodycze, więc postanowiliście na szybko coś upiec. Sięgacie do szafki w kuchni, a tam nie ma jajek! Zaglądacie do lodówki – mleko się skończyło. Czy to oznacza wycieczkę do sklepu lub obejście się smakiem? W żadnym wypadku! Można bardzo prosto zrobić smaczne rogaliki… na wodzie. Znacie ten przepis?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na rogaliki drożdżowe

Te pyszne rogaliki sprawdzają się zawsze, gdy nie macie pod ręką kilku podstawowych składników do ciasta. Są bardzo delikatne w smaku i leciutkie. Zrobią furorę na spotkaniu ze znajomymi! Posmakują też dzieciom, dlatego warto mieć ten przepis w zanadrzu na wypadek, gdyby wasi milusińscy nagle zaczęli głośno domagać się czegoś słodkiego. W końcu czy można im odmówić?

Zobacz także
czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Do przygotowania rogalików potrzebne wam będą poniższe składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • Pół szklanki oleju
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • Słoik dżemu
  • Sól

Przygotowanie:

  1. Do miski wlejcie szklankę ciepłej wody. Rozkruszcie drożdże, wsypcie łyżkę cukru i szczyptę soli. Odstawcie na parę minut.
  2. W tym czasie do drugiej miski, przesiejcie 3 szklanki mąki. Następnie powoli wlewajcie do niej drożdże i pół szklanki oleju. Wyróbcie ciasto, przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  3. Kiedy ciasto już urośnie, podzielcie je na 3 części. Każdą z nich rozwałkujcie na placuszki o grubości mniej więcej pół centymetra. Następnie każdy placek podzielcie w trójkąty jak pizzę.
  4. Czas na trochę geometrii! W podstawie wyciętego z ciasta trójkąta, połóżcie łyżką trochę dżemu. Następnie zawińcie brzegi i złóżcie ciasto w rogalik. Powtórzcie to z resztą ciasta.
  5. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyłóżcie rogaliki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez 20 minut, aż rogaliki przypieką się na złoto. Po pieczeniu odstawcie do ostygnięcia.
  6. Rumiane rogaliki podawajcie posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

rogaliki drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Delikatne jak mgiełka rogaliki drożdżowe z marmoladą. Wychodzą pyszne. Nie znajdziecie takich w sklepie
Z twarogiem bądź czekoladą, jednak te z marmoladą są na pierwszym miejscu. Mowa oczywiście o delikatnych, przepysznych rogalikach drożdżowych. Tak dobrych jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Puszyste rogaliki drożdżowe z nadzieniem z marmolady to powrót do dzieciństwa. Podane z ciepłym mlekiem są iście wyborne. Mogą również stanowić jako słodki dodatek do kawy. Wiele osób wzbrania się przed wypiekami z ciasta drożdżowego w obawie przed nieudanym zaczynem. Jednak nie należy się go bać. Odpowiednie proporcje sprawią, że wypiek wyjdzie każdemu. Rogaliki drożdżowe to jeden z pyszniejszych mini wypieków. Są puszyste, delikatne, a nadzienie z marmoladą jest dopełnieniem słodyczy. Idealnie sprawdzą się do popołudniowej kawy bądź na przekąskę do szklanki ciepłego mleka. Koniecznie sprawdźcie ten przepis na rogaliki. Tak dobrych nigdzie nie dostaniecie! Przepis na rogaliki drożdżowe z marmoladą Składniki: ½ opakowania drożdży  1 szklanka ciepłego mleka 1 kg mąki 6 łyżek cukru 3 jajka ¾ szklanki oleju białko jaja do smarowania marmolada Przygotowanie: Na początku przygotujcie rozczyn. Mleko delikatnie podgrzejcie. Do większej miski wkruszcie drożdże, dodajcie trzy łyżki cukru, jedną szklankę mąki oraz ciepłe mleko. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie i odstawcie do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypcie pozostałą mąkę oraz cukier, wbijcie trzy jajka i wlejcie olej. Partiami dodawajcie wyrośnięty rozczyn z drożdży, cały czas zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie dokładnie wyrobione odstawcie je ponownie do wyrośnięcia. Ciasto podzielcie na cztery części. Weźcie pierwszą z nich i rozwałkujcie na stolnicy posypanej mąką na kształt koła na grubość około 3mm. Tak rozwałkowane ciasto pokrójcie na 8 trójkątów. Na każdą podstawę trójkąta ciasta układajcie po łyżeczce marmolady, a następnie zwijajcie ku wierzchołkowi tworząc w ten sposób rogaliki. Postąpcie tak z resztą ciasta....

Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto
Flickr
Newsy
Przepis na krakowskiego laguna. Czasochłonny, ale warto zrobić croissanty z tego przepisu
Po tym jak pewna krakowianka na drzewie za oknem swojego mieszkania ujrzała „laguna”, Polacy nabrali apetytu na rogaliki z ciastem francuskim. Specjalnie dla wszystkich smakoszy zamieszczamy przepis na pyszne croissanty.

Nie tak dawno pisaliśmy o nietypowym zdarzeniu z Krakowa. To właśnie w dawnej stolicy naszego kraju pewna kobieta zauważyła na drzewie „laguna”.  Oczom krakowianki ukazał się nieznanego pochodzenia gad podobny do żółtawego legwana. Ostatecznie wezwane na ratunek Krakowskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt uspokoiło zdenerwowaną kobietę zapewnieniem, że to nie zwierzę, a po prostu... rogalik. Sprawa rozbawiła do łez połowę Polski. Emocje, które towarzyszyły krakowiance podczas obserwacji „laguna”, już zdążyły zapewne opaść. Jednak dzięki tej sympatycznej pomyłce, nasz kraj ogarnia moda na rogaliki z ciasta francuskiego. Tylko zamiast croissanty, coraz więcej miejsc nazywa je „lagunami"!  Jak przyrządzić we własnym domu osławionego „laguna”? Nie będzie to proste zadanie – nie od dziś wiadomo, że ciasto francuskie wymaga do osoby pieczącej naprawdę sporo wytężonej pracy. Tym niemniej trzeba sobie jasno powiedzieć – ten wymagający pracy i czasu przepis jest wart poświęcenia! Ewentualnie sięgnijcie po gotowe ciasto francuskie - w sklepach można kupić świeże lub mrożone płaty tego ciasta. Przepis na rogaliki francuskie, czyli „laguny", zwane też croissantami Składniki: 15 g masła 5 g świeżych drożdży 85 ml wody 210 g mąki pszennej Niepełna łyżeczką soli 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki mleka w proszku 125 g masła o temperaturze pokojowej Jak zrobić ciasto francuskie: Roztopcie w garnku 15 g masła. Drożdże rozkruszcie, zalejcie wodą i rozpuście. Przesiejcie mąkę do miski, dodajcie do niej sól, cukier, mleko w proszku, roztopione masło i drożdże. Zagniećcie ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po pierwszym wyrośnięciu usuńcie z ciasta powietrze, uderzając je dość...

Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Szybki chleb drożdżowy, który zawsze wychodzi. Ma cudownie chrupiącą skórkę
Ten chleb wyjdzie nawet osobom, które nigdy wcześniej nie piekły chleba. Jest przepyszny i chrupiący, a w środku delikatny.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty – ciasto zróbcie wieczorem, a rano upieczcie. Cudowny zapach świeżego chleba będzie unosił się w całym domu! Przepis na szybki chleb drożdżowy Składniki 300g mąki pszennej typ 750 250g mąki orkiszowej 100g pestek słonecznika 20g świeżych drożdży Pół łyżki soli 1 łyżeczka cukru 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody 1,5 łyżki oleju z orzechów włoskich Przygotowanie Drożdże pokruszcie i wymieszajcie z cukrem, dobrze rozetrzyjcie łyżeczką. Dodajcie 2 łyżki mąki i ponownie rozetrzyjcie, aż powstanie gładka masa. Dodajcie pół szklanki ciepłej wody i wymieszajcie. Zaczyn przykryjcie czystą, bawełnianą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Do dużej miski (to ważne, bo ciasto mocno rośnie) dodajcie obydwie mąki, wodę, olej, zaczyn, pestki słonecznika i sól. Wszystko dobrze wymieszajcie łyżką, a następnie wyróbcie ciasto ręką. Miskę przykryjcie folią spożywczą i wstawcie do lodówki na noc. Rano wysypcie na stolnicę lub blat trochę mąki i wyróbcie ciasto. Jest gotowe, gdy nie klei się do dłoni. Uformujcie bochenek, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na 30-40 minut. Czas wyrastania zależy od temperatury, im jest cieplej tym jest krótszy. Do piekarnika wstawcie żaroodporne naczynie z pokrywką. Rozgrzejcie piekarnik do 220 stopni i podgrzejcie naczynie przez 15 minut. Zmniejszcie temperaturę do 200 stopni. Wyjmijcie naczynie (Uwaga! Jest bardzo gorące!), wsypcie do środka cienką warstwę mąki i włóżcie wyrośnięte ciasto. Wierzch możecie posmarować wodą albo roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi pestkami lub przyprawami. Nałóżcie pokrywę na naczynie i...

przepis na drożdżowy koszyk wielkanocny
Gotujmy.pl
Newsy
Drożdżowy koszyczek wielkanocny oczaruje waszych gości. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Jest banalnie prosty
Szukacie pomysłu na zaskoczenie swoich bliskich w czasie najbliższych świąt wielkanocnych? Jak zobaczą ten koszyczek z ciasta, to zaniemówią z wrażenia!

Ten naprawdę genialny pomysł na nadanie swojej święconce jeszcze bardziej odświętnego charakteru. Wypieczony z mozołem i pieczołowitością koszyczek, nie jest łatwy do przygotowania, ale na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jak sprawić, by koszyczek z ciasta się nie zawalił? Jego wykonanie będzie niezwykle trudne bez pomocy w postaci wykałaczek. Dzięki nim cała konstrukcja będzie stabilniejsza i się nie zawali. Wykałaczki zapobiegną także wpadce, jeśli chcielibyście włożyć do takiego koszyczka coś trochę cięższego. Po zakończeniu pieczenia i składania koszyczka, dobrym pomysłem będzie wyłożenie go od środka folią aluminiową. Z zewnątrz warto pokusić się za to o ciekawe, wielkanocne, eleganckie ozdoby. Wybór ozdób pozostaje kwestią waszej własnej finezji i inwencji Przepis na drożdżowy koszyk wielkanocny Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki suchych drożdży Pół szklanki ciepłej wody Pół ciepłego mleka 1 jajko Ćwierć szklanki oleju Ćwierć szklanki cukru Pół łyżeczki soli 1 roztrzepane jajko do smarowania Przygotowanie: Wymieszajcie drożdże z cukrem, solą i mąką. Wlewajcie do mąki wodę, mleko, jajko i wyrabiajcie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlejcie olej. Wyrabiajcie elastyczne ciasto i odstawcie je do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, tak by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielcie na trzy części. Największy kawałek rozwałkujcie na placek i pokrójcie go na paski o średnicy ok. 1,5 cm i grubości 1 cm. Ułóżcie promieniście paski na blasze, tak by ciasto utworzyło potem spód koszyczka. Ze średniego kawałka ciasta uformujcie warkocz, który będzie potem służył za ucho. Z ostatniego kawałka ciasta uplećcie boczne ścianki koszyczka. Posmarujcie wszystko...