
Niesamowicie pyszny schab nadziewany kiełbasą. Doskonały jako danie lub wędlina do kanapek
Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać!
Przepis na schab nadziewany kiełbasą
Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu.
Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 1 kiełbasa podwędzana
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Papryka słodka mielona
- Kminek mielony
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
- W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
- W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki.
- Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody.
- Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby dolewać wody oraz obracać co jakiś czas mięso.
- Kiedy schab będzie już miękki, przełóżcie go do naczynia żaroodpornego i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gotowe!