Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać!

Przepis na schab nadziewany kiełbasą

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu.

Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 1 kiełbasa podwędzana
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Papryka słodka mielona
  • Kminek mielony
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
  3. W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody.
  5. Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby dolewać wody oraz obracać co jakiś czas mięso.
  6. Kiedy schab będzie już miękki, przełóżcie go do naczynia żaroodpornego i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gotowe!