Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać!
Przepis na schab nadziewany kiełbasą
Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu.
Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników:
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 1 kiełbasa podwędzana
- 2 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Majeranek
- Papryka słodka mielona
- Kminek mielony
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
- W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
- W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki.
- Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody.
- Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby dolewać wody oraz obracać co jakiś czas mięso.
- Kiedy schab będzie już miękki, przełóżcie go do naczynia żaroodpornego i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gotowe!