Schab nadziewany kiełbasą
gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Niesamowicie pyszny schab nadziewany kiełbasą. Doskonały jako danie lub wędlina do kanapek

Nie ma nic lepszego niż zdrowe, domowe wędliny! Zróbcie sami domowy schab z tego prostego przepisu.

Nie ma chyba nic lepszego, niż domowe wędliny! Chociaż święta już minęły, to warto przygotować smaczne mięso, które świetnie będzie pasowało na karnawałowe przyjęcie lub do kanapek. W sklepach trudno o zdrową wędlinę bez dodatków, dlatego lepiej przygotować ją samodzielnie w domu. A to wcale nie jest takie trudne! Poznajcie przepis na przepyszny schab z kiełbasą. Palce lizać!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na schab nadziewany kiełbasą

Jeśli szukacie pomysłu na smaczny obiad lub przystawki dla gości, to dobrze sprawdzi się wam poniższy przepis. Nie jest skomplikowany, a smak tego schabu jest po prostu nie do opisania! Będzie wspaniale smakował zarówno na ciepło, podawany z sosem jak i na zimno - np. z odrobiną majonezu.

Do przygotowania schabu nadziewanego kiełbasą będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 1 kiełbasa podwędzana
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Majeranek
  • Papryka słodka mielona
  • Kminek mielony
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Schab umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi.
  2. W miseczce wymieszajcie musztardę, majeranek, kminek oraz przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku.
  3. W kawałku schabu za pomocą ostrego noża wydrążcie na wylot dziurę, w której zmieści się podwędzana kiełbasa. Posmarujcie środek schabu 1 łyżeczką marynaty, a następnie umieśćcie tam kiełbasę. Resztą marynaty natrzyjcie cały schab i odstawcie go na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia zamarynowany schab włóżcie do dużego garnka. Doprawcie mieloną papryką i wlejcie około pół szklanki wody.
  5. Do garnka dodajcie następnie obraną cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujcie pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny. Pamiętajcie, by w trakcie pieczenia w razie potrzeby dolewać wody oraz obracać co jakiś czas mięso.
  6. Kiedy schab będzie już miękki, przełóżcie go do naczynia żaroodpornego i wstawcie na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Gotowe!
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
AdobeStock
Newsy
Przepis na schab w musztardzie i majonezie. Idealny na obiad
Prosty schab gotowany w aromatycznej zalewie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na zimno do kanapek. Poznajcie ten przepis!

Soczysty schab w musztardowym sosie z dodatkiem majonezu to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Duszone plastry schabu wychodzą wyjątkowo miękkie i aksamitne, a sos sprawia, że danie smakuje naprawdę wyjątkowo. Wypróbujcie prosty przepis na schab w musztardzie i majonezie! Pomysły na duszony schab Przepisy na schab duszony spodobają się zwłaszcza tym, którzy zniechęcili się po przygotowaniu schabu w piekarniku. Tak przygotowywane mięso może wyjść suche i niesmaczne, jednak schab gotowany zawsze wychodzi! Wypróbujcie te proste przepisy: Przepis na schab gotowany dwa razy po 5 minut Przepis na schab ze śliwką Przepis na schab z morelą Przepis na schab w musztardzie i majonezie Do przygotowania schabu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram schabu 4 łyżki majonezu 3 łyżki soli 2 łyżki musztardy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe Kilka ziaren pieprzu Kilka ziaren jałowca Majeranek Płaska łyżeczka cukru Przygotowanie: Wrzućcie do garnka 4 łyżki majonezu, 3 łyżki musztardy, wymieszajcie i wlejcie odrobinę wody. Zamieszajcie i gdy składniki się połączą, wlejcie 1,5-2 litry wody oraz przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i jałowca, majeranek, 3 łyżki soli oraz płaską łyżeczkę cukru. Wymieszajcie. Schab umyjcie i włóżcie do garnka z zalewą. Zagotujcie, zmniejszcie ogień i duście mięso pod przykryciem przez około 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie na całą noc. Dzięki temu mięso wspaniale przejdzie aromatem przypraw! Następnego dnia ponownie zagotujcie zawartość garnka, gotujcie przez 5 minut i odstawcie do całkowitego ostygnięcia. I gotowe! Tak przygotowany schab będzie doskonale smakował zarówno na zimno, jak i na...

schab duszony z fasola i kielbasa
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
Sycące danie na chłodne dni. Nikt nie oprze się temu schabowi z fasolką
Niezwykle rozgrzewające i sycące danie, które pokochają wszyscy domownicy.

Jesienne i zimowe dni sprawiają, że jesteśmy o wiele bardziej podatni na wyziębienie i infekcje. Aby temu zapobiec warto przygotowywać więcej sycących i pożywnych dań. Dodatek przypraw sprawi, że będą przyjemnie rozgrzewać organizm od środka. Danie jest bardzo łatwe do zrobienia – wystarczy dzień wcześniej namoczyć fasolę, a przed ugotowaniem podsmażyć mięso. Następnie wszystkie składniki wrzucamy do garnka i gotujemy do miękkości. Taka gęsta potrawka ze schabu z kaszą manną i sycącą fasolą z kiełbasą idealnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Z pewnością nasyci was na długie godziny. Przepis na schab duszony z fasolą i kiełbasą Składniki 1,2 kg schabu wieprzowego 150 g kiełbasy żywieckiej lub innej ulubionej 1 szklanka drobnej białej fasoli 1 cebula 1 czerwona papryka średniej wielkości 2 duże marchewki 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego lub zwykłego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 duża łyżka kaszy manny Sól i pieprz do smaku Listek laurowy Ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie Wieczorem zalej fasolę zimną wodą, żeby się namoczyła. Wody powinno być dwa razy tyle co fasolki. Rano odsącz i przełóż ją do dużego garnka. Pokrój paprykę w wąskie paski, a marchewki w plasterki i dorzuć do fasoli. Schab pokrój na mniejsze kawałki i dopraw solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką. Cebulę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z mięsem. Całość przełóż na dużą patelnię i podsmaż, aż się zarumienią. Podsmażone mięso dodaj do garnka z warzywami. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kawałki kiełbasę. Dodaj do garnka. Drobno posiekaj natkę pietruszki...

Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Gotujmy.pl/anulkadh
Newsy
Patent na wyborny schab gotowany w mleku. Wystarczy wcześniej zrobić 1 rzecz z folią spożywczą
Jest pyszny zarówno na ciepło, jak i na zimno - gotowany schab to prosta do przygotowania domowa wędlina i zawsze się sprawdzi. Zobaczcie, co zrobić, by zapewnić mu maksimum smaku.

Kiedy ceny w sklepach nieustannie rosną, warto wrócić do starych zwyczajów przygotowywania różnych pyszności samodzielnie w domu. Na przykład wędlin - gotowany schab to genialna propozycja na kanapki, a do tego wychodzi o wiele taniej i zdrowiej niż ten, który można kupić w sklepie. Sprawdzi się też na święta czy do obiadu. Zobaczcie, jak przygotować najlepszy schab w mleku.  Jak zamarynować schab? Gotowany schab nie może się oczywiście obyć bez przypraw. Obsypcie go hojnie majerankiem, papryką, czosnkiem i tymiankiem, nie zapominając oczywiście o soli i pieprzu. Do tego liście laurowe, ziele angielskie i możecie mieć gwarancję, że wasz schab będzie pięknie pachniał i doskonale smakował. By mieć pewność, że mięso ściśle przejdzie aromatem przypraw, zastosujcie nasz trik. Po obsypaniu schabu ziołami, zawińcie go bardzo ciasno folią spożywczą i odłóżcie do lodówki, a następnego dnia ugotujcie w mleku według poniższego przepisu.  Przepis na schab gotowany w mleku Składniki: 1 kilogram chudego schabu (najlepiej środkowego lub tylnego) 1 litr mleka 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka soli pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki tymianku pół łyżeczki pieprzu  Przygotowanie: Do miski wsypcie wszystkie przyprawy, z pominięciem liści laurowych i ziela angielskiego.  Taką mieszanką posypcie umyty i osuszony wcześniej schab. Następnie zawińcie mięso ciasno folią spożywczą tak, by wszystkie przyprawy ściśle do niego przylegały i włóżcie do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc (maksymalnie 24 godziny). Kiedy wyjmiecie już schab z...

schab moczony w mleku i cebuli przepis
Adobe Stock
Newsy
Zanurzcie w tym surowego schabowego i zostawcie na noc. Po usmażeniu oczaruje was swoim smakiem
Znany kucharz i autor bloga kulinarnego, Jakub Kuroń, postanowił zdradzić swój sekretny przepis na perfekcyjnego kotleta schabowego. Okazuje się, że mięso, zanim zostanie wrzucone na tłuszcz, powinno długo moczyć się w miksturze przyrządzonej na bazie mleka. To sprawi, że schab stanie się niesamowicie delikatny i zdecydowanie bardziej aromatyczny.

Z kotletem schabowym jest trochę jak z rosołem – każdy wie jak go robić, ale jednym wychodzi to lepiej, a innym gorzej. Diabeł, jak zwykle, tkwi w szczegółach. Okazuje się bowiem, że mięso , zanim zostanie poddane obróbce termicznej, powinno przez całą noc leżakować w marynacie z mleka, cebuli, czosnku i przypraw. Spróbujcie je przyrządzić według przepisu Jakuba Kuronia . Przepis na idealnego schabowego Składniki: 500 gramów schabu w plastrach lub w kawałku (najlepiej z kością) 500 ml mleka 250 gramów mąki pszennej 150 gramów bułki tartej 1 cebula 2 ząbki czosnku Olej do smażenia Przyprawy: 1,5 łyżeczki soli, ½ łyżeczki pieprzu, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie idealnego schabowego Jeśli zdecydowaliście się na schab w kawałku, opłuczcie mięso pod bieżącą wodą, a następnie podzielcie je na 4 równe kotlety, przykryjcie kawałkiem folii spożywczej i rozbijcie przy pomocy specjalnego tłuczka. Grubość zależy od was samych, ale im cieńsze, tym smaczniejsze. Jeśli kupiliście schab w plastrach, pomińcie ten krok. Cebulę obierzcie, pokrójcie w pióra i przełóżcie do dowolnej, średniej wielkości miski. Czosnek obierzcie, rozgniećcie przy pomocy noża (nie krójcie, ani nie przeciskajcie przez praskę) i dodajcie do cebuli. W misce umieśćcie również mleko oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. W tak przygotowanej miksturze zanurzcie wasze kotlety schabowe i odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z mlecznej marynaty i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Przygotujcie sobie trzy głębsze talerze. W jednym umieśćcie mąkę, w drugim rozkłócone jajko, a w trzecim bułkę tartą. W takiej też kolejności panierujcie wasze kotlety. Na patelni rozgrzejcie olej, a następnie umieśćcie na...