Gołąbki to tradycyjna polska potrawa. W klasycznej wersji występuje z farszem z mięsa wieprzowego oraz z ryżu, najczęściej w sosie pomidorowym. Ważnym składnikiem dania jest także cebulka podsmażana na smalcu. Tłuszcz sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu, który udzieli się również gołąbkom. 

Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler

Magda Gessler wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje swoją wersję przepisu na wybitne gołąbki! Skład farszu może nieco zaskakiwać, a nawet dziwić, gdyż znana restauratorka zdecydowała się zastąpić mięso ziemniakami. Propozycja jest dość nietypowa w porównaniu do tradycyjnego przepisu, ale uwierzcie: żaden mięsożerca nie będzie w stanie się oprzeć!

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków (ok. 1 kg)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki soku z kiszonej kapusty
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Wykonanie: 

  1. Z kapusty usuńcie głąb i zewnętrzne liście. W dużym garnku zagotujcie wodę, a gdy będzie wrzała, włóżcie do niej główkę. Gotujcie przez około 10 minut na niewielkim ogniu.
  2. Po określonym czasie wyjmijcie kapustę z garnka i delikatnie oddzielcie liście. Z każdego z nich odetnijcie zgrubiałe części.
  3. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce.
  4. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni łyżkę smalcu.
  5. Cebulę pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie do zeszklenia.
  6. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z cebulą oraz jajkiem. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  7. W rozdzielonych liściach kapusty, układajcie porcje farszu. Całość zwijajcie jak krokiety.
  8. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka pozostałych liści kapusty, a na nich układajcie gołąbki.
  9. Wymieszajcie bulion wraz ze śmietaną, po czym daną mieszanką podlejcie ułożone zawiniątka.
  10. Gołąbki duście w tym sosie przez około 45 minut.
  11. Na 15 minut przed końcem gotowania, do garnka z gołąbkami wlejcie sok z kiszonej kapusty. 

Takie gołąbki idealnie będą smakować z sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Smacznego!