Gołąbki to tradycyjna polska potrawa. W klasycznej wersji występuje z farszem z mięsa wieprzowego oraz z ryżu, najczęściej w sosie pomidorowym. Ważnym składnikiem dania jest także cebulka podsmażana na smalcu. Tłuszcz sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu, który udzieli się również gołąbkom.
Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler
Magda Gessler wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje swoją wersję przepisu na wybitne gołąbki! Skład farszu może nieco zaskakiwać, a nawet dziwić, gdyż znana restauratorka zdecydowała się zastąpić mięso ziemniakami. Propozycja jest dość nietypowa w porównaniu do tradycyjnego przepisu, ale uwierzcie: żaden mięsożerca nie będzie w stanie się oprzeć!
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 6-8 średnich ziemniaków (ok. 1 kg)
- 2 cebule
- 1 jajko
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- ½ szklanki soku z kiszonej kapusty
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- majeranek
- sól
- pieprz
- smalec
Wykonanie:
- Z kapusty usuńcie głąb i zewnętrzne liście. W dużym garnku zagotujcie wodę, a gdy będzie wrzała, włóżcie do niej główkę. Gotujcie przez około 10 minut na niewielkim ogniu.
- Po określonym czasie wyjmijcie kapustę z garnka i delikatnie oddzielcie liście. Z każdego z nich odetnijcie zgrubiałe części.
- Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce.
- W międzyczasie rozgrzejcie na patelni łyżkę smalcu.
- Cebulę pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie do zeszklenia.
- W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z cebulą oraz jajkiem. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
- W rozdzielonych liściach kapusty, układajcie porcje farszu. Całość zwijajcie jak krokiety.
- Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka pozostałych liści kapusty, a na nich układajcie gołąbki.
- Wymieszajcie bulion wraz ze śmietaną, po czym daną mieszanką podlejcie ułożone zawiniątka.
- Gołąbki duście w tym sosie przez około 45 minut.
- Na 15 minut przed końcem gotowania, do garnka z gołąbkami wlejcie sok z kiszonej kapusty.
Takie gołąbki idealnie będą smakować z sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Smacznego!