Najsmaczniejsze gołąbki Magdy Gessler
Gotujmy.pl/choineczka04
Newsy

Niesamowicie pyszne gołąbki z przepisu Magdy Gessler. Do farszu dodaje 1 kg tego warzywa

W sosie pomidorowym czy pieczarkowym? Pieczone czy duszone na wolnym ogniu? Co dom, to inny przepis. Jedno jest pewne, gołąbki kochają wszyscy! Magda Gessler proponuje nową wariację odnośnie tej potrawy, która z pewnością wielu zaskoczy.

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa. W klasycznej wersji występuje z farszem z mięsa wieprzowego oraz z ryżu, najczęściej w sosie pomidorowym. Ważnym składnikiem dania jest także cebulka podsmażana na smalcu. Tłuszcz sprawi, że nabierze ona wyjątkowego aromatu, który udzieli się również gołąbkom. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na gołąbki z ziemniakami Magdy Gessler

Magda Gessler wychodzi naprzeciw tradycji i proponuje swoją wersję przepisu na wybitne gołąbki! Skład farszu może nieco zaskakiwać, a nawet dziwić, gdyż znana restauratorka zdecydowała się zastąpić mięso ziemniakami. Propozycja jest dość nietypowa w porównaniu do tradycyjnego przepisu, ale uwierzcie: żaden mięsożerca nie będzie w stanie się oprzeć!

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 6-8 średnich ziemniaków (ok. 1 kg)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • ½ szklanki soku z kiszonej kapusty
  • ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • smalec
Zobacz także
Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Nie uwierzycie, co Tomasz Strzelczyk robi z gołąbkami z młodej kapusty. Smakują obłędnie

Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków

Przepis na gołąbki z ziemniakami prosto z Kresów. Skromne, ale pyszne danie naszych przodków

Wykonanie: 

  1. Z kapusty usuńcie głąb i zewnętrzne liście. W dużym garnku zagotujcie wodę, a gdy będzie wrzała, włóżcie do niej główkę. Gotujcie przez około 10 minut na niewielkim ogniu.
  2. Po określonym czasie wyjmijcie kapustę z garnka i delikatnie oddzielcie liście. Z każdego z nich odetnijcie zgrubiałe części.
  3. Ziemniaki obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce.
  4. W międzyczasie rozgrzejcie na patelni łyżkę smalcu.
  5. Cebulę pokrójcie w małą kostkę i wrzućcie na rozgrzaną patelnię. Smażcie do zeszklenia.
  6. W dużej misce wymieszajcie ziemniaki z cebulą oraz jajkiem. Całość doprawcie do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
  7. W rozdzielonych liściach kapusty, układajcie porcje farszu. Całość zwijajcie jak krokiety.
  8. Na dnie dużego garnka ułóżcie kilka pozostałych liści kapusty, a na nich układajcie gołąbki.
  9. Wymieszajcie bulion wraz ze śmietaną, po czym daną mieszanką podlejcie ułożone zawiniątka.
  10. Gołąbki duście w tym sosie przez około 45 minut.
  11. Na 15 minut przed końcem gotowania, do garnka z gołąbkami wlejcie sok z kiszonej kapusty. 

Takie gołąbki idealnie będą smakować z sosem pomidorowym bądź pieczarkowym. Smacznego!

Gołąbki z siekanej kapusty. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gotujmy.pl/skatarzynka
Newsy
Gołąbki siekane. Przepis na szybkie gołąbki, które robią się same
Gołąbki siekane z tego przepisu robią się teoretycznie same. Tradycyjne gołąbki są dosyć pracochłonne. A gołąbki z siekanej kapusty to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, bez spędzania pół dnia w kuchni. Wasi bliscy będą zachwyceni smakiem.

Gołąbki siekane to ciekawa wariacja jednego z klasyków polskiej kuchni. Gołąbki to potrawa półmięsna. Farsz pół mięsny przygotowany z ryżu, kaszy oraz mięsa mielonego jest zawijany w obgotowane liście kapusty. W tej wersji kapustę do gołąbków trzeba jednak posiekać i dodać do farszu. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym, aczkolwiek niektórzy podają je również z pieczarkowym. Szybkie gołąbki siekane  Mimo iż gołąbki to jedno z aromatyczniejszych i pyszniejszych dań kuchni polskiej, są dosyć pracochłonne, dlatego niezbyt często przyrządzamy je w domu. Ich przygotowanie wiążę się z kilkugodzinnym pobytem w kuchni. Dla osób, które mają mniej czasu, wersja gołąbków z siekanej kapusty sprawdzi się idealnie. Są równie smaczne, ale ich przyrządzenie zajmuje kilka chwil. Bliscy z pewnością nie odczują różnicy i będą zachwyceni nową formą podania gołąbków. Przepis na szybkie gołąbki z siekanej kapusty Składniki: ½ kg mięsa mielonego ½ kg białej kapusty 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 2 jajka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz 1 kostka bulionu drobiowego olej do smażenia Przygotowanie siekanych gołąbków: Surowe mięso mielone przełóżcie do większej miski. Kapustę pokrójcie w drobną kostkę i dodajcie ją do mięsa. Składniki wymieszajcie. Surowy ryż oraz kaszę jęczmienną bez gotowania dodajcie do miski. Wbijcie również jajka. Całość doprawcie do smaku solą i pieprzem, a następnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.  Z tak przygotowanej masy uformujcie nieduże kotlety, najlepiej jest to zrobić zwilżonymi dłońmi, by nie się nie lepiły. Na patelni rozgrzejcie niewielką ilość oleju, a następnie układajcie na...

Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Gołąbki z młodej kapusty. Prosty przepis
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów i wszystkie są pyszne. Czy próbowaliście kiedyś gołąbków przyrządzonych z młodej kapusty? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować. Gołąbki z młodej kapusty są bardzo delikatne. Smakują wybornie z sosem pomidorowym.

Gołąbki są idealnym pomysłem na rodzinny obiad. Świetnie smakują zarówno z ryżem i mięsem, jak i grzybami czy ziemniakami. Obowiązkowo polane sosem pomidorowym są po prostu przepyszne. Zanim jednak je przygotujecie, koniecznie przeczytajcie nasze triki na idealne gołąbki: Jak wybrać najlepszą kapustę na gołąbki?  Najlepsza kapusta na domowe gołąbki Babcine sposoby na kapustę do gołąbków Jak szybko przygotować liście kapusty na gołąbki?  Zanim zawiniecie gołąbki, koniecznie trzeba najpierw sparzyć liście. Jak równomiernie sparzyć liście kapusty na gołąbki? Z tego artykułu dowiecie się jak szybko to zrobić za pomocą widelca. Istnieje kilka sposobów na sparzenie kapusty do gołąbków. Ten jest zdecydowanie najprostszy.   Gołąbki z młodej kapusty  Składniki: Gołąbki: 1 główka młodej kapusty 0,5 kilograma mięsa mielonego 1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 1 kajzerka 2 jajka sól  pieprz Vegeta Sos pomidorowy: 1 litr przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz cukier Sposób przygotowania: Z młodej kapusty ostrożnie wytnijcie głąb nożem. Kapustę przełóżcie do większego garnka, zalejcie wodą i gotujcie ją przez około 10 minut.  Po tym czasie wyjmijcie kapustę z wody i delikatnie oddzielcie liście. Liście ostudźcie i odkrójcie zgrubiałe ich części. Kaszę jaglaną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu. Kajzerkę namoczcie w miseczce z wodą.  Mięso mielone przełóżcie do miski i dodajcie do niego ugotowaną kaszę jaglaną, namoczoną kajzerkę oraz 2 jajka.  Masę dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą oraz pieprzem....

Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Pixabay
Newsy
Jak zrobić gołąbki w liściach kiszonej kapusty? Lepsze niż tradycyjne
Gołąbki to absolutny przebój na polskich stołach. Doczekały się już dziesiątek różnych wariantów ze zmodyfikowanymi farszami bądź owinięte w zupełnie inne odmiany kapusty. 

Gołąbki wykonuje się klasycznie w liściach podgotowanej kapusty, która delikatnie mięknie pod wpływem gorącej wody, a następnie pieczenia w sosie pomidorowym. W sieci jednak roi się od przepisów unowocześnionych i urozmaiconych gołąbków: serwowanych na liściach szpinaku, a nawet owijanych w kapustę kiszoną! Właściwości kapusty kiszonej Wszelkie kiszonki, włącznie z kapustą, są niezwykle bogate w korzystne dla zdrowia składniki. Dostarczają one wielu witamin, od tych z grupy B, aż po A, C, E i K. Są także źródłem magnezu, wapnia, potasu czy fosforu. Regulują pracę układu trawiennego, poprawiają odporność oraz przyspieszają metabolizm. Kiszonki pozytywnie wpływają też na spalanie tłuszczu. Przepis na gołąbki w liściach kapusty kiszonej Składniki: 80 dag mielonej łopatki wieprzowej 3-4 cebule 3 woreczki ryżu 3 woreczki kaszy jęczmiennej ok. 1,5 opakowania liści kiszonej kapusty 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz ,maggi, papryka słodka mielona 2 łyżki smalcu Do sosu: 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła lub margaryny 2 kartoniki 500ml przecieru pomidorowego 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz, maggi, papryka słodka mielona kostka rosołowa 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Ryż razem z kaszą ugotujcie w osolonej wodzie, odcedźcie i wyjmijcie z woreczków. Cebulę pokrójcie w kostkę i usmażcie na łyżce smalcu, dodajcie do ryżu i kaszy, Mięso usmażcie na smalcu, doprawcie solą, pieprzem i papryką słodką. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, smażcie jeszcze chwilkę i dodajcie do ryżu z kaszą i cebulą. Wymieszajcie i doprawcie jeszcze w razie potrzeby maggi pieprzem i solą. Liście z kapusty odsączcie z wody (zostawiając ok. szklankę płynu)....

Gołąbki Gessler
ONS, Wikipedia Commons
Newsy
Nietypowe gołąbki Magdy Gessler - zamiast ryżu użyła... Przesadziła?
Z Magdą Gessler nigdy nie ma nudy. A to zdecyduje się, by handlować bigosem za 60 zł, a to zaskoczy przepisem. Na przykład na gołąbki.

Bigos na czerwonym winie, pasztety z dziczyzny i inne rarytasy – to wszystko można kupić w internetowych Delikatesach „U Fukiera” Magdy Gessler. Kto by się spodziewał, że 67-letnia restauratorka zaskoczy nas czymś jeszcze? Kiedy zobaczcie jej propozycję na gołąbki, nie uwierzycie. Charyzmatyczna gwiazda TVN-u lubi łamać konwenanse. Także te w kuchni. Magda lubi luksus, lubi także tradycję. Lubi też zaskakiwać. Takim zaskoczeniem jest przepis na gołąbki z farszem z ziemniaków, jajek i cebuli? Chyba tylko Gessler mogłaby wpaść na połączenie gołąbków z plackami ziemniaczanymi! Odważylibyście się wypróbować ten przepis? Gołąbki Magdy Gessler – przepis Składniki: 1 główka białej kapusty Ok. 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajko Pół szklanki kwaśnej śmietany Pół szklanki soku z kiszonej kapusty Pół szklanki bulionu Majeranek Sól i pieprz do smaku Smalec Przygotowanie: Kapustę tradycyjnie pozbawcie głąba i gotujcie w osolonej wodzie i oddzielajcie kolejne liście. Obrane ziemniaki zetrzyjcie na tarce. Cebulę obierzcie, pokrójcie drobno i zeszklijcie na smalcu. Obrane ziemniaki połączcie z jajkiem i cebulą. Doprawcie majerankiem, solą i pieprzem. Zawijajcie gołąbki gotowym farszem i układajcie w brytfannie. Podlewamy gołąbki bulionem, wcześniej wymieszanym ze śmietaną. Duście gołąbki przez ok. 45 minut do godziny. Na ok. 15 min przed zakończeniem duszenia wlejcie do brytfanny sok z kiszonej kapusty.