Niesamowicie łatwa sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie
Adobe Stock
Newsy

Szybka sałatka ziemniaczana. 1 składnik tak podkręca jej smak, że będziecie w siódmym niebie

Spodziewacie się gości? Zróbcie prostą i przepyszną sałatkę ziemniaczaną! Mamy najlepszy przepis.

Sałatka ziemniaczana bardzo często króluje na polskich stołach – zwłaszcza w święta oraz na różne inne okazje i spotkania w większym gronie. Do wszystkiego pasuje, jest sycąca i każdy ją lubi. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę ziemniaczaną, zróbcie ją z tego przepisu – wychodzi genialna!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka kartoflana ze Śląska

Ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko na Śląsku. To znana niemiecka potrawa! „Kartoffelsalat” tradycyjnie w Niemczech przygotowywana jest głównie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli, octu i oleju, ale dodaje się do niej także majonez i inne dodatki – na przykład ogórki kiszone, groszek, marchew, a nawet śledzie, boczek albo kiełbasę. W wersji bez kiełbasy sałatka ziemniaczana jest potrawą postną.

Przepis na sałatkę ziemniaczaną

Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Sałatka wychodzi niezwykle smaczna dzięki dodaniu do niej kiełbasy! Idealnie jest zrobić ją dzień przed podaniem, ponieważ w tym czasie wszystkie składniki przejdą przyprawami i zapachami, a sałatka będzie lepiej smakować. Potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 8 jaj
  • 300 g kiełbasy
  • 7 ogórków kiszonych
  • 1 cebula
  • 1 puszka groszku
  • 4 średnie marchewki
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Ta sałatka to hit każdego wesela. Z tego przepisu zrobicie ją sami w domu

Ta sałatka to hit każdego wesela. Z tego przepisu zrobicie ją sami w domu

Sałatka jarzynowa

Zastosujcie ten trik a sałatka jarzynowa wyjdzie jeszcze smaczniejsza. Czy może być bardziej? Tak!

Przygotowanie:

  1. Umyjcie ziemniaki, włóżcie do garnka z wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości przez około 20-25 minut.
  2. W tym czasie włóżcie do wody 8 jaj i ugotujcie na twardo.
  3. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w kostkę.
  4. Jajka na twardo, kiełbasę, ogórki i cebulę również pokrójcie w kosteczkę.
  5. Marchewki obierzcie i pokrójcie w plasterki.
  6. Wszystkie składniki wrzućcie do dużej miski, dodajcie 4 łyżki majonezu, sól, pieprz i wymieszajcie delikatnie. I gotowe!

Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. Jeśli nie macie tyle czasu, wstawcie ją do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny przed podaniem. Będzie idealnie pasować do mięsa z grilla albo do kotletów zamiast ziemniaków.

Źródło: gotujmy.pl

sałatka jarzynowa
Newsy
Tak sałatkę jarzynową przyrządzają na Śląsku. Jeden składnik rozwala system
Znacie śląski szałot? To sałatka jarzynowa, do której dodaje się... mięso!

Sałatka jarzynowa to stały punkt podczas świątecznych spotkań z bliskimi. Każda gospodyni domowa ma swój sposób na jej przygotowanie. Niektóre dodają groszek i kukurydzę konserwowe, inne pora czy cebulę, majonez mieszają z musztardą. Możliwości jest mnóstwo i każda osoba twierdzi, że jej wersja jest najlepsza. Szałot jarzynowy, czy sałatka jarzynowa po śląsku Śląski szałot to tradycyjna sałatka jarzynowa z bardzo nietypowym dodatkiem. Dodaje się do niej… filety śledziowe, pokrojoną w kawałki kiełbasę, wysmażoną słoninę albo boczek. Przyznacie, że to dość nietypowy sposób podania tej potrawy. Podstawą sałatki są ziemniaki ugotowane w mundurkach, kiszone ogórki, jajka na twardo i cebula. Wiele przepisów zakłada dodanie marchewki, selera i pietruszki, czyli tych samych jarzyn, które dodaje się w tradycyjnych przepisach. W dawnych czasach, jeśli składniki sałatki były pokrojone bardzo drobno, oznaczało to, że potrawa przygotowywana jest na specjalną okazję np. urodziny. Stanowiło to ogromny powód do dumy, a śląskie gospodynie prześcigały się w tym, która pokroi warzywa drobniej. Przepis na śląski szałot jarzynowy Składniki 200g kiełbasy kawałek słoniny lub boczku 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 puszka groszku konserwowego 6 większych ziemniaków 4 jajka 4 ogórki kiszone 2 małe kwaskowate jabłka Majonez i musztarda Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Warzywa ugotujcie do miękkości w łupinach w lekko osolonej wodzie, ostudźcie i obierzcie. Drobno pokrójcie. Jajka ugotujcie na twardo, gdy ostygną, obierzcie ze skorupek i drobno posiekajcie. Jabłka obierzcie ze skórki i pokrójcie w kostkę. Kiszone ogórki możecie obrać ze skórki, jeśli tak...

Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań
migotka28/gotujmy.pl
Newsy
Najlepsza sałatka ziemniaczana do grilla. Pasuje do wszystkich dań
Do smażonych na grillu mięs świetnie pasują pyszne i pożywne sałatki – wykorzystajcie ten banalnie prosty przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną!

Sezon na grillowanie trwa! Poza pysznym mięsem z grilla, na stole podczas wspólnego biesiadowania muszą się znaleźć smaczne sałatki. Wielu amatorów grillowania nie wyobraża sobie ucztowania bez dobrze schłodzonego piwa, dlatego jedzenie z grilla powinno być jak najbardziej sycące. Wypróbujcie doskonały i bardzo prosty przepis na smaczną sałatkę ziemniaczaną autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl o nicku migotka28! Pomysły na dania z grilla Jeżeli zaplanowaliście już grilla ze znajomymi, wypróbujcie ciekawe przepisy na dania z grilla – polecamy je zwłaszcza tym, którym już znudziła się klasyczna kiełbasa z grilla i mają ochotę na jakąś odmianę! Poznajcie te ciekawe przepisy: Karkówka w piwnej marynacie Spiralki z boczku Kiełbasa marynowana w sosie sojowym i miodzie z cebulą Grillowane kotlety schabowe z octem balsamicznym Przepis na sałatkę ziemniaczaną Do przygotowania pysznej i sycącej sałatki ziemniaczanej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram młodych ziemniaków 400 g rzodkiewek 1 mały pęczek koperku 3-4 łyżki majonezu Sól ziołowa Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki umyjcie i wyszorujcie za pomocą szczoteczki. Jeżeli wolicie, to obierzcie je ze skórki, choć w przypadku młodych ziemniaków nie jest to konieczne. Włóżcie ziemniaki do zimnej wody, posólcie i ugotujcie do miękkości. Umyjcie rzodkiewkę i pokrójcie w grubsze plasterki, a koperek posiekajcie drobno. Gdy ziemniaki się ugotują, odcedźcie je i odstawcie, by ostygły. Gdy będą już chłodne, pokrójcie je w kostkę. Rzodkiewkę, ziemniak i koperek wrzućcie do jednej miski i wymieszajcie. Dodajcie 3 lub 4 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku i jeszcze raz wymieszajcie. W razie potrzeby...

sałatka niemiecka przepis
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy
Niemiecka sałatka ziemniaczana to popularny klasyk. Składniki na nią na pewno macie w domu
Niemiecka sałatka ziemniaczana to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych przy okazji domówek, świąt, imprez rodzinnych czy spotkań ze znajomymi. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników.

Sałatka ziemniaczana, zwana też szałotem śląskim, to słynna potrawa kuchni niemieckiej. Jej oryginalna nazwa to „Kartoffelsalat”. Co ciekawe, w 2006 roku została ona wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. Nie ulega więc wątpliwości, że również w kuchni polskiej zajmuje zaszczytne miejsce. Sałatka ziemniaczana w różnych odsłonach Sałatkę można przyrządzać zarówno w wersji postnej, jak i mięsnej. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, szybkie i tanie. Wszystkie potrzebne składniki takie jak ziemniaki, cebulę czy ogórki, z pewnością macie w swojej kuchni.  Niektórzy doprawiają ją olejem i octem, inni dodają do niej marchewkę, pietruszkę, selera, a nawet boczek. Większość jednak preferuje ją w wersji tradycyjnej - z majonezem, solą i pieprzem. Taką też prezentujemy wam dzisiaj.  Najwięcej czasu zajmie wam ugotowanie ziemniaków, reszta to kwestia zaledwie kilku chwil. Przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną Będziecie potrzebować 10 ziemniaków (najlepiej sprawdzą się sałatkowe) 3 czerwonych cebul 5 kiszonych ogórków 2 łyżek majonezu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie Ziemniaki umyjcie, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i ugotujcie. Powinny stać się miękkie po ok. 30 minutach, w zależności od ich wielkości. To ważne, żeby ich nie obierać, powinny dochodzić w tak zwanych mundurkach. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać ze skórki. Kiedy wystygną, skórka nie będzie już tak ładnie i łatwo od nich odchodzić. Aby się nie poparzyć, załóżcie silikonowe rękawiczki. Tak przygotowane ziemniaki pokrójcie w średniej wielkości kostkę, taką by mieściła się „na raz” do ust. Warzywa...

Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Newsy
Oto najstarszy przepis na sałatkę jarzynową. Nie zgadniecie, co do niej dodawano
Tak kiedyś przyrządzano sałatkę jarzynową. Będziecie w szoku, co do niej dodawano. Ze współczesną wersją ma niewiele wspólnego!

Sałatka jarzynowa to królowa sałatek. Nie ma chyba domu, w którym nie podawałoby się jej z okazji Wielkanocy, Bożego Narodzenia czy uroczystości typu imieniny lub urodziny. Wydawać by się mogło, że przepis na sałatkę jarzynową jest jeden, ale nic bardziej mylnego. Każda gospodyni domowa ma swój własny przepis na to danie i każda dodaje inne składniki. Jabłka pokrojone w kostkę, konserwowa kukurydza, cienko skrojony por czy cebula, fasolka… To tylko niektóre składniki, które wywołują niekończące się dyskusje na temat tego, jak właściwie przyrządzać tę potrawę. Sałatka jarzynowa z 1894 roku Pierwsza wzmianka o sałatce jarzynowej pochodzi z rosyjskiej gazety „Nasze jedzenie”. Przepis na to danie wymyślił kucharz Lucien Olivier, dlatego sałatka często nazywana jest sałatką Olivier lub sałatką rosyjską. Ze współczesną sałatką jarzynową, którą podaje się w Polsce, ma ona niewiele wspólnego. Jednak w Rosji nadal się ją podaje, choć w nieco zmodyfikowanej i uwspółcześnionej wersji. Drogie i obecnie trudniej dostępne składniki zostały zastąpione tymi tańszymi. Składniki na sałatkę Olivier z 1984 roku 3 duże ogony raków Pół jarząbka 1/4 szklanki pokrojonej w kostkę galaretki mięsnej 3-4 liście sałaty 1 duży korniszon 2 ziemniaki 1 łyżeczka kaparów Kilka oliwek 1,5 łyżki majonezu Przepis na sałatkę rosyjską Składniki 1 pierś z kurczaka 1 cebula 3 jajka 3 ziemniaki 2 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 puszka groszku konserwowego Majonez 1 ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotujcie w wodzie lub na parze kurczaka. Zimnego pokrójcie w grubszą kostkę. W lekko osolonej wodzie ugotujcie...