Sałatka ziemniaczana bardzo często króluje na polskich stołach – zwłaszcza w święta oraz na różne inne okazje i spotkania w większym gronie. Do wszystkiego pasuje, jest sycąca i każdy ją lubi. Jeśli macie ochotę na pyszną sałatkę ziemniaczaną, zróbcie ją z tego przepisu – wychodzi genialna!
Sałatka kartoflana ze Śląska
Ta sałatka jest bardzo popularna nie tylko na Śląsku. To znana niemiecka potrawa! „Kartoffelsalat” tradycyjnie w Niemczech przygotowywana jest głównie z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli, octu i oleju, ale dodaje się do niej także majonez i inne dodatki – na przykład ogórki kiszone, groszek, marchew, a nawet śledzie, boczek albo kiełbasę. W wersji bez kiełbasy sałatka ziemniaczana jest potrawą postną.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną
Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Sałatka wychodzi niezwykle smaczna dzięki dodaniu do niej kiełbasy! Idealnie jest zrobić ją dzień przed podaniem, ponieważ w tym czasie wszystkie składniki przejdą przyprawami i zapachami, a sałatka będzie lepiej smakować. Potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 8 jaj
- 300 g kiełbasy
- 7 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 1 puszka groszku
- 4 średnie marchewki
- 4 łyżki majonezu
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Umyjcie ziemniaki, włóżcie do garnka z wodą i zagotujcie. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszcie ogień i gotujcie do miękkości przez około 20-25 minut.
- W tym czasie włóżcie do wody 8 jaj i ugotujcie na twardo.
- Ugotowane ziemniaki odcedźcie i zostawcie do ostudzenia. Gdy będą już chłodne, obierzcie je ze skóry i pokrójcie w kostkę.
- Jajka na twardo, kiełbasę, ogórki i cebulę również pokrójcie w kosteczkę.
- Marchewki obierzcie i pokrójcie w plasterki.
- Wszystkie składniki wrzućcie do dużej miski, dodajcie 4 łyżki majonezu, sól, pieprz i wymieszajcie delikatnie. I gotowe!
Sałatka najlepiej smakuje następnego dnia. Jeśli nie macie tyle czasu, wstawcie ją do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny przed podaniem. Będzie idealnie pasować do mięsa z grilla albo do kotletów zamiast ziemniaków.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl