Kruche, chrupiące skrzydełka z kurczaka, można jeść same lub z ziemniakami albo frytkami. Mamy przepis!

Skrzydełka - smaczna część drobiu

Skrzydełka to części drobiu, które przydadzą się w gotowaniu zarówno zup, jak i w przygotowaniu dań głównych. Wywar na zupę, skrzydełka z grilla to tylko przykłady przepisów, w których pojawiają się skrzydełka. Najważniejsze by zadbać o zakup mięsa ze sprawdzonego źródła, bowiem tylko taki wybór da wam gwarancję smaku i dostarczy koniecznych dla organizmu wartości odżywczych.

Skrzydełka smażone a'la KFC

Optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC to prawdziwy hit. Tym bardziej, że w Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne już niekoniecznie. Klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych nie przemawia do wszystkich. Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue. 

Kentucky Fried Chicken

KFC to amerykańska sieć barów szybkiej obsługi założona 20 marca 1930 roku przez Harlanda Sandersa, bardziej znanego jako pułkownik Sanders. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w Louisville, w stanie Kentucky, w Stanach Zjednoczonych. W Polsce pierwszy bar sieci został otwarty w Szczecinie, w listopadzie 1995 roku. Od kilku lat w Polsce można spotkać również bary typu drive-through, w których klienci mogą zamawiać i odbierać dania bez wysiadania z samochodu. Wyłącznym franczyzobiorcą Kentucky Fried Chicken (KFC) w Polsce jest europejska spółka AmRest Holdings z siedzibą w Madrycie.

Zobacz także:

KFC kontra reszta świata

Już od początków XXI wieku fast food był krytykowany za podejście do dobrostanu zwierząt, wpływ na otyłość i wpływ na klimat. Od 2003 roku organizacja People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) protestowała przeciwko wybieranym przez KFC dostawcom drobiu na całym świecie. Wyjątkiem jest kanadyjskie KFC, które korzysta wyłącznie z „przyjaznych dla zwierząt” dostarczycieli.

Jeśli podzielacie podobne obawy, ale też nie lubicie restauracji typu fast-food, proponujemy zrobienie kruchych skrzydełek z kurczaka w domu. Niektórzy mogą się nie zorientować, że to domowa receptura.

Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka

  • 500 ml oleju

  • kilka łyżek mleka

  • czosnek granulowany

  • papryka słodka

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

  1. Na początek skrzydełka myjecie i oprószacie wszystkimi przyprawami.

  2. Dodajecie pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie mieszacie i upewniacie się, że przyprawy są dobrze rozprowadzone na wszystkich skrzydełkach.

  3. W osobnej misce przygotowujecie mleko i kilka łyżek oleju, wsypujecie jeszcze raz te same przyprawy i pozostałe pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  4. Dokładnie mieszacie i wkładacie w to skrzydełka, obtaczając z każdej strony.

  5. Na koniec - obtaczacie skrzydełka w mące pszennej i wrzucacie na gorący, głęboki olej, smażycie kilka minut, nie za długo, skórka powinna być lekko złocista.

  6. Później układacie skrzydełka na blasze do pieczenia i wkładacie na piekarnika na 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia. Palce lizać!

 

Źródło: Gotujmy.pl