skrzydełka z kurczaka
gotujmy.pl/igraszkilosu
Newsy

Niepozorne, a urzekają doskonałym smakiem. Kruchutkie skrzydełka z kurczaka dzięki genialnej panierce

Jeśli lubicie skrzydełka z kurczaka a jednocześnie chcecie przygotować coś zdrowszego, podpowiadamy. Ten przepis zwali z nóg waszych bliskich!
Aleksandra Jaworska
styczeń 03, 2021

Kruche, chrupiące skrzydełka z kurczaka, można jeść same lub z ziemniakami albo frytkami. Mamy przepis!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Skrzydełka - smaczna część drobiu

Skrzydełka to części drobiu, które przydadzą się w gotowaniu zarówno zup, jak i w przygotowaniu dań głównych. Wywar na zupę, skrzydełka z grilla to tylko przykłady przepisów, w których pojawiają się skrzydełka. Najważniejsze by zadbać o zakup mięsa ze sprawdzonego źródła, bowiem tylko taki wybór da wam gwarancję smaku i dostarczy koniecznych dla organizmu wartości odżywczych.

Skrzydełka smażone a'la KFC

Optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC to prawdziwy hit. Tym bardziej, że w Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne już niekoniecznie. Klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych nie przemawia do wszystkich. Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue. 

Kentucky Fried Chicken

KFC to amerykańska sieć barów szybkiej obsługi założona 20 marca 1930 roku przez Harlanda Sandersa, bardziej znanego jako pułkownik Sanders. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w Louisville, w stanie Kentucky, w Stanach Zjednoczonych. W Polsce pierwszy bar sieci został otwarty w Szczecinie, w listopadzie 1995 roku. Od kilku lat w Polsce można spotkać również bary typu drive-through, w których klienci mogą zamawiać i odbierać dania bez wysiadania z samochodu. Wyłącznym franczyzobiorcą Kentucky Fried Chicken (KFC) w Polsce jest europejska spółka AmRest Holdings z siedzibą w Madrycie.

KFC kontra reszta świata

Już od początków XXI wieku fast food był krytykowany za podejście do dobrostanu zwierząt, wpływ na otyłość i wpływ na klimat. Od 2003 roku organizacja People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) protestowała przeciwko wybieranym przez KFC dostawcom drobiu na całym świecie. Wyjątkiem jest kanadyjskie KFC, które korzysta wyłącznie z „przyjaznych dla zwierząt” dostarczycieli.

Jeśli podzielacie podobne obawy, ale też nie lubicie restauracji typu fast-food, proponujemy zrobienie kruchych skrzydełek z kurczaka w domu. Niektórzy mogą się nie zorientować, że to domowa receptura.

Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka

  • 500 ml oleju

  • kilka łyżek mleka

  • czosnek granulowany

  • papryka słodka

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

  1. Na początek skrzydełka myjecie i oprószacie wszystkimi przyprawami.

  2. Dodajecie pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie mieszacie i upewniacie się, że przyprawy są dobrze rozprowadzone na wszystkich skrzydełkach.

  3. W osobnej misce przygotowujecie mleko i kilka łyżek oleju, wsypujecie jeszcze raz te same przyprawy i pozostałe pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  4. Dokładnie mieszacie i wkładacie w to skrzydełka, obtaczając z każdej strony.

  5. Na koniec - obtaczacie skrzydełka w mące pszennej i wrzucacie na gorący, głęboki olej, smażycie kilka minut, nie za długo, skórka powinna być lekko złocista.

  6. Później układacie skrzydełka na blasze do pieczenia i wkładacie na piekarnika na 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia. Palce lizać!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Komentarze
Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy Zamarynujcie tak schabowego, a wyjdzie taki, że palce lizać. Nietypowy składnik ze słoika
Sposób na soczyste kotlety? Odpowiednia marynata! Przygotujcie w ten sposób schabowe, a będą doskonale smakowały.
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów! Co powiecie na małą odmianę? Tradycyjny schabowy Kotlety schabowe w Polsce mają dość długą historię. Przepis na to znane danie pojawił się w 1860 roku w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bardzo popularnej wówczas i uznanej autorki poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego oraz gotowania. Najbardziej klasyczny przepis na kotlety to rozbite tłuczkiem płaty schabu, panierowane z dodatkiem przypraw w jajku i bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu – oleju lub na smalcu. Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie! Marynowane plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy. Do przygotowania marynowanych kotletów będą wam potrzebne poniższe składniki: 4 płaty schabowe 1-2 jajka Łyżka majonezu Łyżka świeżego koperku Łyżka świeżej natki pietruszki Pół płaskiej łyżeczki pieprzu Łyżka soku z cytryny Pół łyżeczki soli Bułka tarta Olej Przygotowanie Kotlety rozbijcie tłuczkiem. Do miseczki wbijcie całe jajka, dodajcie majonez, sok z cytryny, koperek, pietruszkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie Przelejcie marynatę do zamykanego pojemnika i zanurzcie w niej kotlety. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem. Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce tartej i...

Przeczytaj