skrzydełka z kurczaka
gotujmy.pl/igraszkilosu
Newsy

Niepozorne, a urzekają doskonałym smakiem. Kruchutkie skrzydełka z kurczaka dzięki genialnej panierce

Jeśli lubicie skrzydełka z kurczaka a jednocześnie chcecie przygotować coś zdrowszego, podpowiadamy. Ten przepis zwali z nóg waszych bliskich!

Kruche, chrupiące skrzydełka z kurczaka, można jeść same lub z ziemniakami albo frytkami. Mamy przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skrzydełka - smaczna część drobiu

Skrzydełka to części drobiu, które przydadzą się w gotowaniu zarówno zup, jak i w przygotowaniu dań głównych. Wywar na zupę, skrzydełka z grilla to tylko przykłady przepisów, w których pojawiają się skrzydełka. Najważniejsze by zadbać o zakup mięsa ze sprawdzonego źródła, bowiem tylko taki wybór da wam gwarancję smaku i dostarczy koniecznych dla organizmu wartości odżywczych.

Skrzydełka smażone a'la KFC

Optymalna receptura na skrzydełka smażone a la KFC to prawdziwy hit. Tym bardziej, że w Internecie roi się od pomysłów „jak zrobić oryginalną panierkę KFC”. Jedne są całkiem w porządku, inne już niekoniecznie. Klasyczna panierka, czy panierka z płatków kukurydzianych nie przemawia do wszystkich. Skrzydełka smażone najlepiej komponują się z sałatką z czerwonej kapusty i sosem barbecue. 

Kentucky Fried Chicken

KFC to amerykańska sieć barów szybkiej obsługi założona 20 marca 1930 roku przez Harlanda Sandersa, bardziej znanego jako pułkownik Sanders. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w Louisville, w stanie Kentucky, w Stanach Zjednoczonych. W Polsce pierwszy bar sieci został otwarty w Szczecinie, w listopadzie 1995 roku. Od kilku lat w Polsce można spotkać również bary typu drive-through, w których klienci mogą zamawiać i odbierać dania bez wysiadania z samochodu. Wyłącznym franczyzobiorcą Kentucky Fried Chicken (KFC) w Polsce jest europejska spółka AmRest Holdings z siedzibą w Madrycie.

KFC kontra reszta świata

Już od początków XXI wieku fast food był krytykowany za podejście do dobrostanu zwierząt, wpływ na otyłość i wpływ na klimat. Od 2003 roku organizacja People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) protestowała przeciwko wybieranym przez KFC dostawcom drobiu na całym świecie. Wyjątkiem jest kanadyjskie KFC, które korzysta wyłącznie z „przyjaznych dla zwierząt” dostarczycieli.

Jeśli podzielacie podobne obawy, ale też nie lubicie restauracji typu fast-food, proponujemy zrobienie kruchych skrzydełek z kurczaka w domu. Niektórzy mogą się nie zorientować, że to domowa receptura.

Składniki:

  • 6 skrzydełek z kurczaka

  • 500 ml oleju

  • kilka łyżek mleka

  • czosnek granulowany

  • papryka słodka

  • sól i pieprz

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • mąka pszenna

Sposób przygotowania:

  1. Na początek skrzydełka myjecie i oprószacie wszystkimi przyprawami.

  2. Dodajecie pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie mieszacie i upewniacie się, że przyprawy są dobrze rozprowadzone na wszystkich skrzydełkach.

  3. W osobnej misce przygotowujecie mleko i kilka łyżek oleju, wsypujecie jeszcze raz te same przyprawy i pozostałe pół łyżeczki proszku do pieczenia.

  4. Dokładnie mieszacie i wkładacie w to skrzydełka, obtaczając z każdej strony.

  5. Na koniec - obtaczacie skrzydełka w mące pszennej i wrzucacie na gorący, głęboki olej, smażycie kilka minut, nie za długo, skórka powinna być lekko złocista.

  6. Później układacie skrzydełka na blasze do pieczenia i wkładacie na piekarnika na 170 stopni na 30 minut. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia. Palce lizać!

 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować
cheddar4.7/TikTok
Newsy
Pokazał na TikToku, jak powstaje jeden z sosów w KFC. Uwaga – można zwymiotować!
Miłośnicy sosu pieczeniowego z KFC, po tym filmiku zdecydowanie stracili na niego ochotę. Zobaczcie, jak się go przyrządza.

Sieci restauracji serwujących dania typu fast-food, takie jak McDonald’s i KFC, nie słyną ze zbyt zdrowego jedzenia. Każdy wie, że serwowane tam potrawy nie należą do wymyślnych i na pewno nie są zdrowe! Niedawno pisaliśmy choćby o tym, ile kalorii znajduje się w lubianych przez wiele osób sosach z McDonald’s oraz jakie jest najbardziej kaloryczne danie w tej restauracji . Kto jest na ścisłej diecie, ten zdecydowanie nie powinien się tam stołować! Z kolei, sieć KFC mimo, że też serwuje panierowane mięso smażone w głębokim tłuszczu, to stara się reklamować swoje jedzenie jako bardziej „naturalne” niż to w McDonald’s i innych podobnych restauracjach. Jednak udostępniony przez pracownika KFC filmik pokazujący jak powstaje jeden z bardziej znanych sosów dodawanych do jedzenia w tej restauracji może sprawić, że już więcej nie będziecie chcieli tam zjeść! Jak powstaje sos pieczeniowy z KFC? Jednym z bardziej popularnych sosów w KFC, jest sos pieczeniowy. Pewnie niewiele z zamawiających go osób zastanawiało się wcześniej, jak ten sos w ogóle powstaje. Pracownik sieci KFC z Wielkiej Brytanii udostępnił na swoim profilu na TikToku filmik, na którym pokazuje cały proces przygotowywania sosu. Nie wygląda to zbyt zachęcająco! @cheddar4.7 KFC GRAVY ##kfc ##foryoupage ##foryou ##for ##gravy ##food ##work ##fast ##mcdonalds ##firedsoon ##tasty ##uk ##usa ##asia ♬ The Chicken Wing Beat - Ricky Desktop Najpierw do pojemnika zrzucane są resztki ze smażonych kurczaków. To głównie spalona i tłusta panierka. Zalewa się ją wodą i zamknięty pojemnik odstawia na około 6 godzin. Po tym czasie sos jest podgrzewany, mieszany i dodaje się do niego różne przyprawy, które nadają mu jego charakterystyczny smak. Na końcu sos nie wygląda już tak źle, choć...

kurczak
Pixabay
Newsy
Oto najlepszy kurczak pieczony w całości - smakuje dokładnie tak, jak pamiętacie z dzieciństwa
Pieczony kurczak to prawdziwy rarytas z domu dziadków. Pieczony w całości nie tylko wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.

Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach! Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca.  Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka. Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food. Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny. Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko! Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)...

Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!
Pixabay
Newsy
Skąd KFC bierze mięso kurczaka? Prawda może szokować!
Niewielu klientów fast-foodów zastanawia się wciąż, skąd pochodzi mięso, po które tak chętnie sięgają. Warunki hodowli kurczaków z których powstają potem np. nuggetsy, wołają jednak o pomstę do nieba.

O tym jak wygląda hodowla kurczaków w wielkich fermach, większość świadomych konsumentów doskonale wie. Minimalne ilości miejsca, światła, a potem szybki i bolesny ubój. To jednak nie wszystko. Jak hodowane są kurczaki na mięso do fast-foodów? Z raportu, który władze KFC zdecydowały się opublikować pod presją działaczy na rzecz dobrostanu zwierząt, wynikają jeszcze inne, niezbyt przyjemne fakty: Zdecydowana większość mięsa drobiowego pozyskiwanego do przyrządzania dań w KFC, to mięso z kurczaków ras szybko rosnących. Ubój takich kur następuje po zaledwie miesiącu od wyklucia się pisklęcia z jaja. Ponad 1/3 kurczaków cierpi na zapalenie skóry nóżek, co spowodowane jest kiepskie jakości ściółką i twardą posadzką w fermach. Właściciele ferm walczą z chorobami kurczaków poprzez użycie coraz większych ilości antybiotyków. Z jakiego powodu właściciele KFC zdecydowali się na odsłonięcie niezbyt przychylnych dla nich faktów i tajemnic? Jak już wspominaliśmy, swoje zrobiła presja działaczy na rzecz zwierząt. Po drugie, duże znaczenie ma także coraz większa świadomość klientów, którzy z większym zastanowieniem starają się wybierać kupowane produkty. Jakie mięso będą podawać w fast-foodach w przyszłości? Kolejnym czynnikiem jest także presja z jeszcze innej strony, a mianowicie inwestorów i wielkiego biznesu, który coraz bardziej stawia na rozwiązania bardziej przyjazne dla świata natury. KFC podpisało już specjalne zobowiązania, w których władze obiecują dalsze działanie na rzecz poprawy doli kurczaków. Oprócz tego, w dalszej przyszłości zanosi się na próby przełożenia projektów tzw. mięsa z próbówki na szerszą, masową skalę. Miałoby ono być pozyskiwane metodą...

coleslaw przepis
AdobeStock
Newsy
Colesław lepszy z KFC? Prosta formuła i niepowtarzalny smak gwarantowany
Jeśli uwielbiacie jedzenie z KFC, to na pewno znacie ich wersję popularnej surówki. Teraz możecie przyrządzić ją sami w domu - przepis jest bardzo prosty!

Choć większość z nas robi surówkę coleslaw według własnego przepisu w domu lub kupuje od sprawdzonego sprzedawcy, to warto poznać nowe receptury na ten znany przysmak. Spodoba się szczególnie miłośnikom jedzenia z restauracji KFC!   Sieć KFC znana jest z tego, że przepisy na jej kultowe przekąski są trzymane w ścisłej tajemnicy. W internecie krąży wiele przepisów na słynne smażone kurczaki w chrupiącej, pikantnej panierce, jednak nikomu jeszcze nie udało się idealnie skopiować smaku tych sprzedawanych w KFC. Wiele dań w tej restauracji podaje się z klasyczną surówką coleslaw. Jest ona dużo łatwiejsza do przyrządzenia niż legendarne kurczaki, dlatego zachęcamy, byście sami wypróbowali ten przepis! Przepis na coleslaw z KFC Przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i nie wymaga wielu składników. Jeżeli macie w domu miłośnika fast-foodów lub sami lubicie od czasu do czasu zjeść coś w KFC, to ten przepis będzie dla was jak znalazł! Spodoba się także osobom dbającym o linię, ponieważ mimo tego, że zawiera majonez, coleslaw jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż panierowane skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu. Do przygotowania tej sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża cebula 50 ml mleka 20 dag majonezu 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce. Jeżeli macie maszynkę z funkcją szatkowania warzyw, to warto jej użyć do kapusty! Cebulę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy kapustę i marchew. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, cukier, mleko, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy sos do miski z poszatkowanymi...