
Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste!
Przepis na tatar ze śledzia
Będziesz potrzebować
- 2 filety ze śledzia
- 30 gramów marynowanych grzybów
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 2 ogórki kiszone
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek
Przygotowanie
- W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć.
- Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce.
- Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki.
- Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut.
- Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami.
- Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi.
- W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe!
Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten sposób uzyskasz idealny okrąg. Możesz też wykorzystać filiżankę. Wystarczy, że wypełnisz ją po brzegi łososiem i przewrócisz do góry dnem.