tatar ze śledzia przepis
Gotujmy.pl/anakola
Newsy

Niepowtarzalny w smaku tatar ze śledzia. Nie ma prostszej przekąski na święta

Tatar ze śledzia to niesamowicie smakowita alternatywa dla wołowego odpowiednika. Połączenie ryby, marynowanych grzybków i musztardy sprawi, że danie z pewnością zagości w twojej kuchni na stałe.
Weronika Kępa
grudzień 10, 2020

Tatar w klasycznej wersji przygotowuje się z idealnie posiekanego lub zmielonego mięsa wołowego. Z biegiem lat danie doczekało się jednak wielu kulinarnych wariacji i urozmaiceń. Do tych najbardziej udanych z pewnością zalicza się tatar ze śledzia. Jego przyrządzenie jest banalnie proste!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na tatar ze śledzia

Będziesz potrzebować

  • 2 filety ze śledzia
  • 30 gramów marynowanych grzybów
  • 2 jajka
  • 1 średnia cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Przyprawy i zioła: sól, pieprz, świeża natka pietruszki i koperek

Przygotowanie

  1. W rozgrzanym do 160 st. C piekarniku umieść czerwoną paprykę. Warzywo piecz przez ok. 8 minut, do momentu, w którym stanie się lekko miękkie, a jego skórka zacznie się marszczyć.
  2. Upieczoną paprykę wystudź przez chwilę. Następnie obierz warzywo ze skórki, posiekaj w niewielką kosteczkę i umieść w dużej misce. 
  3. Filety ze śledzia umieść w niewielkiej miseczce i zalej wodą. Po kilku minutach moczenia pokrój je w drobną kosteczkę i dodaj do papryki.
  4. Jajka umieść w małym rondelku wypełnionym wodą przy pomocy łyżki, a następnie gotuj na twardo przez ok. 8 – 10 minut. 
  5. Po upływie tego czasu polej jajka zimną wodą, a po ostygnięciu obierz ze skorupki, a następnie posiekaj w bardzo małą kosteczkę i umieść w misce z innymi składnikami.
  6. Cebulę obierz, również posiekaj i także dodaj do innych składników. Podobnie zrób z ogórkami kiszonymi i grzybkami marynowanymi.
  7. W misce ze składnikami na tatara umieść również musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Całość dokładnie wymieszaj. 

Gotowe!

Tak przygotowanego tatara wykładaj na talerz przy pomocy kuchennego ringu. W ten sposób uzyskasz idealny okrąg. Możesz też wykorzystać filiżankę. Wystarczy, że wypełnisz ją po brzegi łososiem i przewrócisz do góry dnem.

Komentarze
karp czy swiezy
AdobeStock
Newsy 4 oznaki świeżego karpia - sprawdź, zanim kupisz rybę na święta
Na twojej Wigilii musi obowiązkowo znaleźć się karp? Dowiedz się, w jaki sposób możesz rozpoznać, czy ryba którą kupujesz jest świeża!
Katarzyna Wyborska
grudzień 10, 2020

Większość Polaków w ogóle nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia bez karpia na stole. Ta tradycja na dobre zagościła w naszych domach i wiele polskich rodzin przygotowuje karpia na różne sposoby. Dawniej, w czasach przedwojennych częściej jedliśmy na święta sandacza albo węgorze, a karp był tylko jedną z wielu przyrządzanych wówczas ryb. Dziś, obok barszczu i pierogów, to król na polskiej wigilii! A czy wiecie, po czym poznać, że karp jest świeży? W końcu od tego zależy powodzenie bożonarodzeniowej kolacji! Jak sprawdzić, czy karp jest świeży? Na początku warto wyjaśnić, że poniższe zasady dotyczą tylko karpia, który już dokonał żywota. Jeżeli kupujecie żywą rybę, to wątpliwości co do jej świeżości są pozbawione sensu. Nie musicie się martwić, że kupicie starego karpia – ryby te są specjalnie hodowane u nas z myślą o świętach i sprzedaje się osobniki dość młode, ważące około 1,5 – 2 kg. Jeśli więc zamierzacie kupić już wypatroszonego i gotowego do przyrządzenia na święta karpia, możecie sprawdzić jego świeżość na 4 różne sposoby. Na co należy zwracać największą uwagę? Oczy – rybie ślepia powinny być błyszczące i wypukłe. Jeżeli są mętne i zapadnięte, oznacza to, że karp został ubity już jakiś czas temu. Skrzela – mocno czerwone skrzela to znak, że ryba została wyłowiona bardzo niedawno i jest świeża. Jeżeli jednak skrzela są blade lub, co gorsza, są na nich plamy – lepiej jej nie kupować. Skóra – świeży karp powinien mieć skórę gładką, zarówno w dotyku jak i w kolorze. Wszelkie plamy świadczą o tym, że jest nieświeży. Sprężystość – ostatnim sposobem jest wykonanie prostego testu. Należy nacisnąć karpia w miejscu tuż za jego skrzelami. Jeżeli jest w dotyku jędrne i...

Przeczytaj