sałatka niemiecka przepis
Gotujmy.pl/kloruś
Newsy

Niemiecka sałatka ziemniaczana to popularny klasyk. Składniki na nią na pewno macie w domu

Niemiecka sałatka ziemniaczana to jedno z najpopularniejszych dań serwowanych przy okazji domówek, świąt, imprez rodzinnych czy spotkań ze znajomymi. Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 4 składników.

Sałatka ziemniaczana, zwana też szałotem śląskim, to słynna potrawa kuchni niemieckiej. Jej oryginalna nazwa to „Kartoffelsalat”. Co ciekawe, w 2006 roku została ona wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. Nie ulega więc wątpliwości, że również w kuchni polskiej zajmuje zaszczytne miejsce.

Zobacz także
Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

Zanurzcie schab w tym płynie i włóżcie do piekarnika. Będzie mięciutki i delikatny jak nigdy dotąd

lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka ziemniaczana w różnych odsłonach

Sałatkę można przyrządzać zarówno w wersji postnej, jak i mięsnej. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, szybkie i tanie. Wszystkie potrzebne składniki takie jak ziemniaki, cebulę czy ogórki, z pewnością macie w swojej kuchni. 

Niektórzy doprawiają ją olejem i octem, inni dodają do niej marchewkę, pietruszkę, selera, a nawet boczek. Większość jednak preferuje ją w wersji tradycyjnej - z majonezem, solą i pieprzem. Taką też prezentujemy wam dzisiaj. 

Najwięcej czasu zajmie wam ugotowanie ziemniaków, reszta to kwestia zaledwie kilku chwil.

Przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną

Będziecie potrzebować

  • 10 ziemniaków (najlepiej sprawdzą się sałatkowe)
  • 3 czerwonych cebul
  • 5 kiszonych ogórków
  • 2 łyżek majonezu
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyjcie, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i ugotujcie. Powinny stać się miękkie po ok. 30 minutach, w zależności od ich wielkości. To ważne, żeby ich nie obierać, powinny dochodzić w tak zwanych mundurkach.
  2. Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać ze skórki. Kiedy wystygną, skórka nie będzie już tak ładnie i łatwo od nich odchodzić. Aby się nie poparzyć, załóżcie silikonowe rękawiczki.
  3. Tak przygotowane ziemniaki pokrójcie w średniej wielkości kostkę, taką by mieściła się „na raz” do ust. Warzywa umieśćcie w misce i odstawcie.
  4. Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Ogórki kiszone odcedźcie z wody i również pokrójcie w kostkę. Oba składniki umieśćcie w misce z ziemniakami.
  5. Dodajcie majonez, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Jeśli okaże się, że majonezu jest za mało, po prostu dołóżcie go więcej. Sałatka powinna się ładnie skleić w całość.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami i jajkiem
Adobe Stock
Newsy
Oszałamiająca wiejska sałatka śledziowa z ziemniakami. Ten 1 składnik wspaniale podkręci jej smak
Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to wspaniała przekąska, która sprawdzi się zarówno podczas uroczystości rodzinnych, jak i na co dzień. Dodajcie do niej jajka na twardo, a będzie smakować niesamowicie.

Niekwestionowaną zaletą sałatek jest fakt, że można je zrobić dosłownie ze wszystkim – ryżem, makaronem, warzywami, owocami, mięsem, a nawet rybą. Jeśli kochacie śledzie nasz przepis na sałatkę z ich wykorzystaniem z pewnością przypadnie wam do gustu. Sałatka śledziowa z ziemniaczkami to nie tylko przepyszna, ale również niesamowicie pożywna przekąska. Jej smak wspaniale podkręca dodatek jajek na twardo. Sami się przekonajcie. Przepis na sałatkę śledziową z ziemniakami Będziecie potrzebować: 300 gramów filetów śledziowych 500 gramów ziemniaków 4 ogórków konserwowych 3 łyżek majonezu 4 jajek 1 cebuli 1 łyżki octu Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Śledzie umieśćcie w średniej wielkości misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na ok. 4 godziny.  Po upływie tego czasu wyjmijcie śledzie z wody, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, pokrójcie na mniejsze kawałki, skropcie niewielką ilością octu i przełóżcie do czystej, najlepiej przezroczystej miski. Ziemniaki opłuczcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w osolonym wrzątku i ugotujcie (w zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 25 minutach). Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki z wody, obierzcie ze skórki, pokrójcie w kostkę i dodajcie do śledzi. Cebulę obierzcie, posiekajcie w drobną kosteczkę, oprószcie solą i rozgniećcie na drewnianej desce przy pomocy noża. Dzięki temu zabiegowi warzywo zmięknie i odda cały swój smak reszcie składników sałatki. Tak przygotowaną dodajcie do śledzi i ziemniaków. Jajka ugotujcie na twardo, obierzcie ze skorupek i pokrójcie w kosteczkę. W zależności od ich wielkości powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od pojawienia się bąbelków na...

sałatka jarzynowa z kabanosem przepis
Gotujmy.pl/gosia56
Newsy
Ta prosta sałatka jest hitem na rodzinnych spotkaniach. Każdy poprosi o kolejną porcję
Sałatka jarzynowa od lat gości na naszych stołach, przede wszystkim przy okazji rodzinnych spotkań. Nie ulega wątpliwości, że bez tego wspaniałego przysmaku, polska kuchnia po prostu nie mogłaby istnieć. Jej prostoty i idealnego smaku nikt nie jest w stanie zakwestionować.

Powstająca poprzez połączenie gotowanych warzyw z surowym jabłkiem i majonezem, sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Internet jest przepełniony kulinarnymi wariacjami na ten temat. W końcu każdy przyrządza ją trochę inaczej. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie próbowaliście jej w wersji z kabanosem, koniecznie nadróbcie zaległości. Przepis na sałatkę jarzynową z kabanosem Będziecie potrzebować Świeżych warzyw: 2 marchewek, 1 cebuli, 8 ziemniaków 300 gramów selera marynowanego 400 gramów groszku konserwowego 3 korniszonów 1 jabłka 1 natkę pietruszki 3 kabanosów 4 łyżek majonezu Bulionu lub wody Przypraw: soli i pieprzu Przygotowanie Ziemniaki obierzcie ze skórki, pokrójcie na ćwiartki i ugotujcie do miękkości w bulionie lub osolonej wodzie (powinny być gotowe po ok. 20 minutach od momentu, w którym bulion zacznie wrzeć). Marchewki oskrobcie i również podgotujcie. Kiedy warzywa będą już miękkie wyjmijcie je z wody i przestudźcie, a następnie pokrójcie w średniej wielkości kostkę (nie może być za mała, bo inaczej z sałatki zrobi się papka). Całość umieśćcie w dużej misce. Groszek konserwowy i seler marynowany odcedźcie z wody, a następnie dodajcie do pokrojonych warzyw. Korniszony pokrójcie w kosteczkę, natkę posiekajcie drobno, z kolei kabanosa podzielcie na cienkie plasterki - połączcie z pozostałymi składnikami. Cebulę obierzcie, a następnie posiekajcie w drobną kosteczkę. Tak przygotowaną również umieśćcie w misce. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec do sałatki dodajcie majonez, pieprz oraz sól. Całość bardzo dokładnie wymieszajcie i odstawcie do lodówki, najlepiej na całą noc. Gotowe! Źródło: gotujmy

sałatka śledziowa przepis
Adobe Stock
Newsy
Sałatka śledziowa na Wigilię. Uwaga - znika w błyskawicznym tempie z półmiska. Nie zapomnijcie o tych dwóch przyprawach
Pomysłów na przyrządzenie świątecznych śledzi jest tak wiele, że próżno wyliczać. Możecie przecież zaserwować je nie tylko w oleju czy śmietanie, ale również w sałatce śledziowej z dodatkiem warzyw. Koniecznie pamiętajcie, żeby doprawić ją vegetą i chili. To sprawi, że będzie naprawdę wyjątkowa!

Mówi się, że „co kraj to obyczaj”, ale w tym przypadku należy chyba powiedzieć „co dom to obyczaj”. Bowiem sałatka śledziowa, choć przyrządzana w każdym gospodarstwie, wszędzie smakuje nieco inaczej. Jeśli więc jeszcze nie próbowaliście wersji z sosem śmietanowo majonezowym, vegetą i chili, koniecznie nadróbcie zaległości! Przepis na sałatkę śledziową Składniki 6 filetów śledziowych 2 ogórki konserwowe 270 gramów kukurydzy z puszki 230 gramów groszku z puszki 1 jabłko 4 jajka 2 łyżki śmietany 18 proc. 2 łyżki majonezu Przyprawy: vegeta, chili  Przygotowanie Filety śledziowe umieśćcie w misce i zalejcie zimną wodą. Odstawcie na ok. 1 godzinę. Po upływie tego czasu wymieńcie wodę i ponownie odstawcie na 1 godzinę. Proces powtórzcie w sumie 3 razy. Po namoczeniu śledzie przepłuczcie pod bieżącą zimną wodą, osuszcie ręcznikiem papierowym, a następnie pokrójcie pod skosem w niewielkie paski o grubości maksymalnie 2 centymetrów. Tak przygotowane umieśćcie w dużej misce. Jajka na twardo umieśćcie w rondelku z wodą i ugotujcie na twardo (w zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8 – 10 minutach od momentu zagotowania się wody). Ugotowane jajka zalejcie zimną wodą i odstawcie do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skorupki, a następnie kroić w kostkę. Tak przygotowane umieśćcie w misce ze śledziami. Do powstającej sałatki dodajcie również kukurydzę oraz groszek odsączone uprzednio z wody. Jabłko obierzcie ze skórki, pozbądźcie się gniazd nasiennych oraz pestek i również pokrójcie w kostkę, a następnie dodajcie do innych składników. Podobnie zróbcie z ogórkami konserwowymi. Na koniec do sałatki dodajcie...

Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Adobe Stock
Newsy
Gotujecie warzywa na sałatkę jarzynową w skórce czy bez? 1 metoda jest o wiele lepsza
Sałatka jarzynowa to niekwestionowana królowa wśród wszystkich sałatek. Choć znają ją wszyscy, niewielu wie, że potrzebne do jej przygotowania warzywa powinno się gotować w skórce.

Od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Z pewnością przygotowujecie ją nie tylko z okazji świąt, ale również innych wydarzeń okolicznościowych. Uwielbiana przez dzieci, wychwalana przez dorosłych. Mowa oczywiście o niezawodnej sałatce jarzynowej.  Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Nie jest tajemnicą, że podczas obróbki termicznej, warzywa tracą nieco swoich witamin oraz minerałów. By nie wspierać tego procesu, najlepiej gotować je w tak zwanych mundurkach, a dopiero później obierać. Pamiętajcie również, by zbyt długo nie trzymać ich w wodzie. Po wyjęciu z wrzątku, powinny być półtwarde. Okazuje się również, że warzywa należy umieszczać w garnku stopniowo (nie wszystkie na raz). Najpierw włóżcie do niego marchew, po 6 minutach ziemniaki, po kolejnych 6 minutach pietruszkę, a na koniec seler (jeśli go używacie). Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebowali: Warzyw: 3 ziemniaków, 2 marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego 1 jabłka 3 jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie i NIE OBIERAJCIE. Wszystkie warzywa umieśćcie w garnku z osoloną wrzątkiem i gotujcie pod przykryciem przez ok. 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie warzywa z wody i odstawcie do ostygnięcia. Po kolejnych kilkunastu minutach zacznijcie obierać je ze skórki. Obrane warzywa pokrójcie w drobną kosteczkę i umieśćcie w dowolnej misce (pamiętajcie, żeby nie była za mała, do warzyw dojdzie jeszcze wiele innych składników). W rondelku z zimną wodą przy pomocy łyżki umieśćcie jajka (ta metoda sprawy, że skorupka nie pęknie). Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich...