Sałatka ziemniaczana, zwana też szałotem śląskim, to słynna potrawa kuchni niemieckiej. Jej oryginalna nazwa to „Kartoffelsalat”. Co ciekawe, w 2006 roku została ona wpisana na listę produktów tradycyjnych województwa opolskiego. Nie ulega więc wątpliwości, że również w kuchni polskiej zajmuje zaszczytne miejsce.
Sałatka ziemniaczana w różnych odsłonach
Sałatkę można przyrządzać zarówno w wersji postnej, jak i mięsnej. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste, szybkie i tanie. Wszystkie potrzebne składniki takie jak ziemniaki, cebulę czy ogórki, z pewnością macie w swojej kuchni.
Niektórzy doprawiają ją olejem i octem, inni dodają do niej marchewkę, pietruszkę, selera, a nawet boczek. Większość jednak preferuje ją w wersji tradycyjnej - z majonezem, solą i pieprzem. Taką też prezentujemy wam dzisiaj.
Najwięcej czasu zajmie wam ugotowanie ziemniaków, reszta to kwestia zaledwie kilku chwil.
Zobacz także:
Przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną
Będziecie potrzebować
- 10 ziemniaków (najlepiej sprawdzą się sałatkowe)
- 3 czerwonych cebul
- 5 kiszonych ogórków
- 2 łyżek majonezu
- Przypraw: soli, pieprzu
Przygotowanie
- Ziemniaki umyjcie, a następnie umieśćcie w dużym garnku, zalejcie zimną wodą i ugotujcie. Powinny stać się miękkie po ok. 30 minutach, w zależności od ich wielkości. To ważne, żeby ich nie obierać, powinny dochodzić w tak zwanych mundurkach.
- Po upływie tego czasu odcedźcie ziemniaki i od razu zacznijcie obierać ze skórki. Kiedy wystygną, skórka nie będzie już tak ładnie i łatwo od nich odchodzić. Aby się nie poparzyć, załóżcie silikonowe rękawiczki.
- Tak przygotowane ziemniaki pokrójcie w średniej wielkości kostkę, taką by mieściła się „na raz” do ust. Warzywa umieśćcie w misce i odstawcie.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w niewielką kosteczkę. Ogórki kiszone odcedźcie z wody i również pokrójcie w kostkę. Oba składniki umieśćcie w misce z ziemniakami.
- Dodajcie majonez, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Jeśli okaże się, że majonezu jest za mało, po prostu dołóżcie go więcej. Sałatka powinna się ładnie skleić w całość.
Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl