Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały. 

Cenne właściwości witaminy D

Witamina D stanowi podstawę mocnych kości i zębów. Jej regularne suplementowanie może uchronić was przed cukrzycą, przeziębieniem oraz depresją. Jest ona również bardzo cenna dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również chorujących na astmę i zmagających się z rozmaitymi alergiami. Niestety, szacuje się, że prawie 90 proc. Polaków cierpi na jej niedobór.

Objawy niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają.

Ryby

Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu. Szybko zobaczycie efekty.

Zobacz także:

Grzyby

Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się poczujecie.

Jajka

Pokłady cennej witaminy słońca znajdziecie również w jajkach, a dokładniej w żółtkach. Na szczęście do ich jedzenia nie trzeba nikogo zachęcać. W końcu Polacy uwielbiają je jeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Aby dodatkowo zwiększyć wchłanianie witaminy D, możecie przygotować pastę z makreli i jajek.