Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić
Adobe Stock
Newsy

Niemal wszyscy Polacy mają niedobór tej witaminy. Jedzcie codziennie te produkty, aby ją uzupełnić

Witamina D ma ogromny wpływ między innymi na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego układu odpornościowego. Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Dlatego też szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Eksperci apelują, by suplementować ją w inny sposób – poprzez żywność.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne właściwości witaminy D

Witamina D stanowi podstawę mocnych kości i zębów. Jej regularne suplementowanie może uchronić was przed cukrzycą, przeziębieniem oraz depresją. Jest ona również bardzo cenna dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, ale również chorujących na astmę i zmagających się z rozmaitymi alergiami. Niestety, szacuje się, że prawie 90 proc. Polaków cierpi na jej niedobór.

Objawy niedoboru witaminy D

Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają.

Zobacz także
Warzywo, które całe życie jedliście nieprawidłowo. Jest o wiele lepsze na surowo niż ugotowane

Przygotowujecie brokuł na obiad w ten sposób? Tak oto pozbawicie go witamin i mikroelementów

Brakuje wam cynku, wit A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam co jeść.

Brakuje wam cynku, witaminy A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam, co jeść

Ryby

Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu. Szybko zobaczycie efekty.

Grzyby

Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się poczujecie.

Jajka

Pokłady cennej witaminy słońca znajdziecie również w jajkach, a dokładniej w żółtkach. Na szczęście do ich jedzenia nie trzeba nikogo zachęcać. W końcu Polacy uwielbiają je jeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Aby dodatkowo zwiększyć wchłanianie witaminy D, możecie przygotować pastę z makreli i jajek. 

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Nawet niewielki niedobór tej witaminy grozi depresją. Wiemy, jak temu zaradzić. Zacznijcie jeść tę rzecz
Według ekspertów, zbyt niski poziom witaminy D w organizmie może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Niestety, szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z jej niedoborem.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały. Objawy niedoboru witaminy D Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają. Postanowiliśmy stworzyć ich listę. Ryby Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu.  Żółtka jaj Na szczęście dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb, niedobór witaminy D można uzupełnić również poprzez spożywanie dużych ilości jajek, a w szczególności żółtek. Kury chowane na wolnym wybiegu i karmione paszą bogatą w tę witaminę, znoszą naprawdę bardzo zdrowe jajka. Warto po nie sięgnąć. Grzyby Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się...

Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Pixabay
Newsy
Ten owoc jest stworzony dla kobiet po 50. Zadba o kości oraz wahania nastroju
Menopauza i idąca często wraz z nią osteoporoza utrudniają życie wielu kobietom po pięćdziesiątce. Warto w tym okresie wspomóc się wszelkimi naturalnymi środkami, które przyniosą ulgę lub poprawią ogólny stan zdrowia i samopoczucie. Są wśród nich również owoce. 

O tych owocach mówi się, że są prawdziwą bombą witaminową. Oddziałują na wiele różnych aspektów zdrowia i mogą pomóc w różnych schorzeniach pojawiających się w wieku średnim i dojrzałym. Ich właściwości lecznicze wykorzystywano już w tradycyjnej medycynie ludowej.  Właściwości zdrowotne jeżyn  Jeżeli macie krzak jeżyny na swojej działce - to jesteście prawdziwymi szczęściarzami. Warto w pełni wykorzystać sezon letni i włączyć jeżyny do swojej diety. Owoce te są cennym źródłem różnych witamin:  witaminy C,   witaminy A,  witaminy K,  witaminy B6.   Znajdziecie w nich również dostatek minerałów, w szczególności:  magnezu,   wapnia,   fosforu,   potasu.  Oprócz zwalczania przeziębień i stanów zapalnych w organizmie, świetnie sprawdzają się również w przypadku chorób oczu, podwyższonego cukru, dolegliwości kobiecych, a także problemów związanych z układem krążenia i kośćmi. Jak jeżyny pomagają w przypadku menopauzy i PMS?  Świeże owoce jeżyny są bogate w tak zwane fitoestrogeny, czyli estrogeny pochodzenia roślinnego. Działają one w organizmie ludzkim podobnie jak żeńskie hormony.   Mając to na uwadze, warto sięgnąć po nie zwłaszcza w przypadku bolesnych miesiączek, czy dotkliwego zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Pomagają również przy powodujących dyskomfort skutkach menopauzy, takich jak dokuczliwe uderzenia gorąca.  Jeżyny wykazują dobroczynne działanie na kości  Zawarta w jeżynach witamina K pełni ważną rolę w powstawaniu osteokalcyny - białka występującego w tkance kostnej. Jej niedobór może prowadzić do nieprawidłowej produkcji tego białka,...

Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem
Czy wiecie, że w Polsce niedobór witaminy D3 jest powszechny i dotyka aż 90% Polaków? Powodem jest zbyt mało słońca, szczególnie jesienią i zimą. Podpowiadamy jak jeść, żeby podnieść poziom tej witaminy.

Większość potrzebnej nam witaminy D3 pochodzi z biosyntezy w skórze pod wpływem słońca. Możemy ją sobie także dostarczyć spożywając produkty, bogate w ,,witaminę słońca". Są nimi ryby, sery, mleko, jaja, a także grzyby , orzechy i nasiona. Jak je jeść, żeby przyswoić jak najwięcej D3? Co jeść, by uniknąć niedoboru witaminy D3? Dla uniknięcia niedoborów witaminy D3 ważne jest nie tylko to, żeby włączać do diety produkty w nią bogate, ale też to, żeby spożywać je w obecności tłuszczów. To za ich pomocą witamina przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, a z niego do poszczególnych narządów. Najbogatsze w D3 są tłuste morskie ryby jak łosoś, makrela czy śledź. O ile danie rybne na obiad to nic niezwykłego, to nie zawsze mamy ochotę na tego rodzaju śniadanie. Na śniadania najlepszy będzie nabiał, często wybieramy też różnego rodzaju owsianki. I tu warto pamiętać o jednym ważnym zaleceniu: spożywając produkty bogate w witaminę D3, nie łączcie ich z pokarmami bogatymi w błonnik , jak owsianka, bo te zmniejszają poziom wchłaniania witaminy. Jeśli więc lubicie na śniadanie jeść owsiankę bogatą w błonnik, mający dobroczynne działanie na układ pokarmowy, poprawę flory bakteryjnej i zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, to nie dodawajcie do niej bogatych w D3 orzechów i nasion. Owsiankę zjedzcie z owcami, a orzechy zostawcie na drugie śniadanie i schrupcie je kilka godzin później same.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Sylwia (@kulinarnemigawki.pl)...

Zamiast diety, stosował suplementy z witaminą D. Wylądował przez to w szpitalu
AdobeStock
Newsy
Zamiast diety, stosował suplementy z witaminą D. Wylądował przez to w szpitalu
Z suplementami diety nie ma żartów - ich przedawkowanie może się bardzo źle skończyć. Tak jak choćby w przypadku tego mężczyzny z Wielkiej Brytanii.

Przez cały rok zewsząd atakują nas reklamy suplementów diety, które mają pomóc w walce z różnymi dolegliwościami lub po prostu wzmocnić organizm. Ostatnio dużą popularność zyskała witamina D ze względu na rosnącą wśród ludzi świadomość na temat niedoboru tej witaminy. Zwłaszcza wyraźne jest to w naszym kraju, gdzie przez większość roku niebo jest zachmurzone, a to właśnie słońce jest niezbędne do tego, by organizm wytwarzał witaminę D. W związku z tym coraz więcej osób suplementuje tę witaminę, jednak jej przedawkowanie może być bardzo niebezpieczne.  Przyjmował ogromne ilości witaminy D dziennie Zdarzenie miało miejsce w Wielkiej Brytanii - kraju, w którym podobnie jak w Polsce bezchmurne niebo to rzadkie zjawisko i dociera tam niewiele słońca przez większość roku. Pewien mężczyzna usłyszał w radiu o suplementach z witaminą D. Udał się więc do specjalisty, by dobrać odpowiednią dawkę, a następnie zaczął stosować suplement... w ilości 20 tabletek dziennie. Dr Alamin Alkundi, współautor artykułu opisującego tę sprawę zauważył, że w tylu tabletkach znajdowało się 150 tysięcy jednostek witaminy D, podczas gdy jej dzienna zalecana dawka to 400 jednostek. Wobec czego Brytyjczyk przekraczał swoje dzienne zapotrzebowanie aż 375 razy.  Objawy przedawkowania witaminy D Organizm mężczyzny dopiero po miesiącu dał znać, że dzieje się coś niepokojącego. Pojawiły się mdłości, wymioty, bóle brzucha, biegunki, dzwonienie w uszach i skurcze. W wyniku tego mężczyzna postanowił odstawić suplement, ale objawy nie ustępowały. W końcu, po dwóch miesiącach zgłosił się do szpitala. Okazało się, że Brytyjczyk zapadł na hiperwitaminozę, na skutek przyjmowania nadmiernych ilości witaminy D. Jest to jedna z witamin, która nie jest wydalana z organizmu - zamiast tego, nasze ciała magazynują ją w komórkach...