W polskich lasach pojawiły się już pierwsze jagody. Zwykle znajdziemy je na kwaśnych glebach w lasach iglastych i liściastych, ale rosną też na wrzosowiskach.

Sezon na jagody jest dość krótki – trwa od końca czerwca do początku września. Najwięcej właściwości zdrowotnych skrywają sobie jagody zbierane w lipcu. Pamiętajcie jednak, że jagody mogą być niebezpieczne. Ale czy słyszeliście o tym, że niektórzy jedzą jagody wraz z liśćmi?

Korzyści zdrowotne liści jagód

Czy wiecie, że liście jagód są prawie tak samo cenne dla naszego zdrowia, jak ich owoce? Jagoda, nazywana również czarną jagodą, borówką czarną, czernicą, borowiną czy jagodziną, ma niewielkie, gładkie liście, z których można przyrządzić superzdrowy napar.

Mający zastosowanie w ziołolecznictwie odwar z liści popularnej borówki czarnej, działa przede wszystkim bakteriobójczo i przeciwzapalnie na błony śluzowe układu pokarmowego, obniża także poziom cukru we krwi – tłumaczy dietetyczka Marzena Królikowska.

Trzeba jednak zastrzec, że przed kuracją dobrze jest skonsultować się z lekarzem. Nie można także leczyć się liśćmi dłużej niż dwa, trzy tygodnie, gdyż ich przedawkowanie może okazać się groźne dla zdrowia – dodaje.

Pamiętajcie też, aby zbierać owoce i liście na terenach czystych ekologicznie.

Zobacz także:

Korzyści zdrowotne jagód

Jagody bardzo korzystnie działają na wzrok, wzmacniają układ odpornościowy, usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii oraz działają przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Owoce te są wyjątkowo niskokaloryczne – w 100 g jagód jest tylko około 51 kcal.

Jagody zawierają:

  • witaminę A
  • witaminę K
  • witaminę C
  • witaminy z grupy B (takie jak B1 i B2 oraz niacyna)
  • żelazo
  • fosfor
  • cynk
  • mangan
  • potas

Jedzcie je, póki są, bo są bardzo zdrowe, a z ich liści przygotujcie napar!

Źródło: bielawa.naszemiasto.pl