Niektórzy jedzą arbuza z musztardą
Pixabay.com/AdobeStock
Newsy

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Jedliście kiedyś arbuza z musztardą? Ten trend zdobywa coraz większą popularność w sieci.

Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby zjeść arbuza z musztardą? Ten nowy kulinarny trend robi ostatnio prawdziwą furorę w sieci. Jak smakuje arbuz z tak nietypowym dodatkiem? Możecie sami sprawdzić lub przynajmniej zdać się na tych, którzy już tego spróbowali i przeczytać co nieco na temat tego egzotycznego połączenia smaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy warto zjeść arbuza z musztardą?

W sieci głośno ostatnio o nowym kulinarnym trendzie a konkretnie o jedzeniu arbuza z musztardą. Czy to w ogóle ma sens? Zdaniem wielu – tak.

Trend ten postanowiła nawet przetestować znana amerykańska raperka, laureatka trzech nagród muzycznych Grammy – Lizzo. Artystka wrzuciła na swojego TikToka filmik, na którym zajada się arbuzem z musztardą. Mimo iż po pierwszym ugryzieniu arbuza posmarowanego musztardą Lizzo wyglądała na nieco zakłopotaną, szybko zdecydowała się na drugi kęs. Chociaż artystka nie powiedziała ani słowa, widać było, że takie połączenie smaków bardzo jej odpowiada.

Zobacz także
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

@lizzo

#stitch with @yayayayummy ummmm I ended up just eating it w tajin 🤭

♬ original sound - lizzo

Jak smakuje arbuz z musztardą?

Jeśli macie w swojej lodówce arbuza i musztardę, sami możecie się przekonać, jak smakuje takie połączenie smaków. Jeśli jednak nie macie wystarczająco odwagi, zdajcie się na opinię tych, którzy już tego spróbowali.

Trudno mi to przyznać, ale... nawet mi się to spodobało. Smakowało naprawdę dobrze w najdziwniejszy sposób. Ocet z musztardy zmieszany ze słodkim, soczystym arbuzem zrównoważyły się nawzajem, czego w ogóle się nie spodziewałam. Latem moja rodzina robi sałatkę z arbuza z ziołami, czerwoną cebulą i całymi tonami octu, więc od razu przypomniał mi się ten smak. Moje ostatnie przemyślenia są takie, że arbuz i musztarda tworzą zaskakująco dobry duet. Niekoniecznie robiłabym wszystko, aby cały czas łapać za słoik musztardy i łączyć ją z moim arbuzem, ale jeśli będą leżały obok siebie na moim następnym grillu… to dlaczego nie? - powiedziała Alexis Morillo, redaktorka portalu kulinarnego delish.com po odbyciu nietypowego eksperymentu.

Skusilibyście się na to nietypowe połączenie smaków czy to nie wasza bajka?

Źródło: delish.com

Domowy majonez
Adobe Stock
Newsy
Domowy majonez znowu nie wyszedł? Najwidoczniej ubijacie go w złą stronę
Święta to czas, w którym w kuchni wykorzystujemy spore ilości majonezu. Zamiast iść na zakupy po gotowiec, zróbcie go samodzielnie w domu.

Smak domowego majonezu docenią wszyscy ci, którzy choć raz go spróbowali. Oprócz świeżości taki oto sposób jego przygotowania pozwala na doprawienie go według własnych gustów. Znacie na pewno różnice smakowe, które występują na przykład pomiędzy delikatnym, bielszym Majonezem Kieleckim, a Majonezem Winiary, który jest gęstszy i bardziej zawiesisty. O gustach się nie dyskutuje. Jedno jest pewne – najlepiej zawsze będzie smakował ten przygotowany własnymi rękami. Jak zrobić majonez? Na robieniu majonezu łatwo się jednak wyłożyć. Nie pomyślelibyście nawet, że o wpadce może przesądzić tak prosty błąd. O co chodzi? Majonez nie ubije nam się tak jak należy, jeżeli zmienimy kierunek ubijania w trakcie pracy. Przyznacie sami, brzmi to dość niedorzecznie, ale takie są fakty. Jeśli zaczniemy kombinować z ubijaniem najpierw w prawo, a potem w lewo nie skończy się to zbyt dobrze. Taki majonez nie będzie puszysty i klarowny. Szybkość ubijania Przygotowywanie majonezu to także kwestia szybkiego tempa pracy. Niezwykle trudne będzie ubicie kremu ręcznie – do produkcji domowego majonezu przyda się niewątpliwie mikser. Dlaczego? Domowemu majonezowi źle robi przerywanie co chwila procesu ubijania. Powinniśmy zrobić to w sposób dynamiczny, „za jednym zamachem”. Domowy majonez a salmonella Składniki, z których przyrządzamy domowy majonez, powinny znajdować się temperaturze pokojowej. Pamiętajmy, że do tego jasnego sosu dodajemy surowe jajka. Dlatego też nieodzowne będzie ich sparzenie przed ubiciem w mikserze. W przeciwnym wypadku może zagrozić nam zarażenie niebezpieczną salmonellą. Kielecki, Winiary, a może domowy? Nasz majonez wcale nie musi stać na straconej pozycji w rywalizacji z tym sklepowymi. Wystarczy przygotować go w umiejętny sposób i...

coleslaw przepis
AdobeStock
Newsy
Colesław lepszy z KFC? Prosta formuła i niepowtarzalny smak gwarantowany
Jeśli uwielbiacie jedzenie z KFC, to na pewno znacie ich wersję popularnej surówki. Teraz możecie przyrządzić ją sami w domu - przepis jest bardzo prosty!

Choć większość z nas robi surówkę coleslaw według własnego przepisu w domu lub kupuje od sprawdzonego sprzedawcy, to warto poznać nowe receptury na ten znany przysmak. Spodoba się szczególnie miłośnikom jedzenia z restauracji KFC!   Sieć KFC znana jest z tego, że przepisy na jej kultowe przekąski są trzymane w ścisłej tajemnicy. W internecie krąży wiele przepisów na słynne smażone kurczaki w chrupiącej, pikantnej panierce, jednak nikomu jeszcze nie udało się idealnie skopiować smaku tych sprzedawanych w KFC. Wiele dań w tej restauracji podaje się z klasyczną surówką coleslaw. Jest ona dużo łatwiejsza do przyrządzenia niż legendarne kurczaki, dlatego zachęcamy, byście sami wypróbowali ten przepis! Przepis na coleslaw z KFC Przygotowanie tej surówki jest naprawdę proste i nie wymaga wielu składników. Jeżeli macie w domu miłośnika fast-foodów lub sami lubicie od czasu do czasu zjeść coś w KFC, to ten przepis będzie dla was jak znalazł! Spodoba się także osobom dbającym o linię, ponieważ mimo tego, że zawiera majonez, coleslaw jest zdecydowanie mniej kaloryczny niż panierowane skrzydełka kurczaka smażone w głębokim tłuszczu. Do przygotowania tej sałatki potrzebne wam będą poniższe składniki: Pół główki białej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża cebula 50 ml mleka 20 dag majonezu 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Sól Pieprz Przygotowanie Kapustę i marchewkę ścieramy na tarce. Jeżeli macie maszynkę z funkcją szatkowania warzyw, to warto jej użyć do kapusty! Cebulę siekamy bardzo drobno. Wrzucamy do miski, dodajemy kapustę i marchew. W osobnej miseczce wymieszaj majonez, cukier, mleko, ocet, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Dodajemy sos do miski z poszatkowanymi...

mdły barszcz czerwony
AdobeStock
Newsy
Podkręćcie smak barszczu - dzięki temu trikowi będzie smakował nieziemsko
Przygotowujecie na Wigilię barszcz i martwicie się, że wyjdzie mdły? Niepotrzebnie! Jego smak można bardzo łatwo naprawić.

Już za kilka dni podczas wigilijnej wieczerzy w każdym polskim domu będzie królował czerwony barszcz z uszkami. Ta potrawa to absolutny symbol świąt Bożego Narodzenia! Tradycyjnie tego dnia spożywa się jarski barszcz, gotowany bez użycia mięsa. Aby zupa wyszła naprawdę aromatyczna, trzeba zastosować kilka specjalnych sztuczek – a my je znamy! Dowiedzcie się, co zrobić by wigilijny barszczyk smakował jeszcze lepiej. Jak poprawić smak barszczu? Idealny, wigilijny barszcz powinien mieć klarowną konsystencję, głęboki, czerwony kolor i intensywny smak. Czasami, pomimo największych starań, zupa wychodzi zbyt łagodna. Ratujemy się wtedy różnymi przyprawami, a efekty nie zawsze są powalające. Co więc zrobić, by uratować mdły barszcz? Dzięki poniższym sposobom dodacie mu charakteru! Sok z czarnej porzeczki – nie tylko poprawi smak barszczu, ale i jego kolor! Wystarczy wlać około 100 ml soku z porzeczek na litr zupy. Chilli – coś dla miłośników naprawdę ostrych smaków! Do gotującego się barszczu należy dodać plasterek papryczki chilli. Dzięki zawartej w niej kapsaicynie, zupa będzie zdecydowanie bardziej ostra i charakterna. Jednak uważajcie! Z chilli można łatwo przesadzić, dlatego zacznijcie od naprawdę małego kawałeczka. Suszone grzyby – to jest podstawa wigilijnej kuchni. Zwłaszcza ususzone prawdziwki nadadzą zupie niesamowity aromat. Dla optymalnego efektu, najlepiej dodać do barszczu dwa – trzy namoczone wcześniej suszone grzyby. Zakwas buraczany – podstawa każdego barszczu! Jeżeli nie macie czasu ani wprawy, możecie kupić gotowy zakwas w butelce. Ale zachęcamy do tego, byście spróbowali go przygotować sami. To wcale nie jest takie trudne, a daje bardzo dużo satysfakcji! O najczęstszych problemach w przygotowywaniu zakwasu do barszczu pisaliśmy w tym artykule . Po jego lekturze na pewno...

Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Triki kulinarne
Te dodatki sprawią, że zupa pomidorowa będzie smakowała genialnie! Oniemiejesz, gdy spróbujesz!
Tradycyjną pomidorówkę znają chyba wszyscy. Ta niekwestionowana królowa od lat pieści nasze podniebienia. W pojedynkę smakuje wybornie, z dodatkami jeszcze lepiej!

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bywa, że jemy ją z ryżem, ale głównie serwujemy z makaronem. Jednak bez względu na to, którą wersję lubisz najbardziej zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie! Z włoskim przysmakiem Nie od dziś wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z wieloma potrawami. Ich używanie jest szczególnie popularne nie tylko w kuchni Polskiej, ale również Włoskiej. Mimo to niewielu dotąd wpadło na pomysł połączenia zupy pomidorowej z… pizzą! Choć na pierwszy rzut oka propozycja wydaje się szalona to rzeczywiście smakuje wybornie. Bynajmniej nie chodzi tu o wersję z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, a bardziej stonowany wariant. Krem pomidorowy podawany z pizzą z białym sosem i czosnkiem może na długo pozostać w pamięci niejednego smakosza! Z owocami morza Idealnym dodatkiem do popularnej zupy okazują się również owoce morza . W sklepach spożywczych znajdziesz mnóstwo mieszanek, które pozwolą na przyrządzenie orientalnej pomidorówki. Wystarczy zmieszać jedną z nich z wcześniej przygotowanym wywarem i gotowe! Jeśli jednak takie połączenie wydaje ci się zbyt szalone, możesz przygotować owoce na oddzielnym talerzu. Najlepiej sprawdzą się do tego krewetki . Wystarczy, że podsmażysz je na maśle, przyprawisz i gotowe! Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem sałatek spróbuj pomidorówki w towarzystwie ceviche. Z serem Fani serów również będą wniebowzięci! Nie od dziś przecież wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z nabiałem! Niesamowity smak uzyskasz dzięki burracie zalanej gorącą zupą. Ten wytwarzany z mozzarelli...