Niektórzy jedzą arbuza z musztardą
Pixabay.com/AdobeStock
Newsy

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Jedliście kiedyś arbuza z musztardą? Ten trend zdobywa coraz większą popularność w sieci.

Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby zjeść arbuza z musztardą? Ten nowy kulinarny trend robi ostatnio prawdziwą furorę w sieci. Jak smakuje arbuz z tak nietypowym dodatkiem? Możecie sami sprawdzić lub przynajmniej zdać się na tych, którzy już tego spróbowali i przeczytać co nieco na temat tego egzotycznego połączenia smaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy warto zjeść arbuza z musztardą?

W sieci głośno ostatnio o nowym kulinarnym trendzie a konkretnie o jedzeniu arbuza z musztardą. Czy to w ogóle ma sens? Zdaniem wielu – tak.

Trend ten postanowiła nawet przetestować znana amerykańska raperka, laureatka trzech nagród muzycznych Grammy – Lizzo. Artystka wrzuciła na swojego TikToka filmik, na którym zajada się arbuzem z musztardą. Mimo iż po pierwszym ugryzieniu arbuza posmarowanego musztardą Lizzo wyglądała na nieco zakłopotaną, szybko zdecydowała się na drugi kęs. Chociaż artystka nie powiedziała ani słowa, widać było, że takie połączenie smaków bardzo jej odpowiada.

Zobacz także
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

@lizzo

#stitch with @yayayayummy ummmm I ended up just eating it w tajin 🤭

♬ original sound - lizzo

Jak smakuje arbuz z musztardą?

Jeśli macie w swojej lodówce arbuza i musztardę, sami możecie się przekonać, jak smakuje takie połączenie smaków. Jeśli jednak nie macie wystarczająco odwagi, zdajcie się na opinię tych, którzy już tego spróbowali.

Trudno mi to przyznać, ale... nawet mi się to spodobało. Smakowało naprawdę dobrze w najdziwniejszy sposób. Ocet z musztardy zmieszany ze słodkim, soczystym arbuzem zrównoważyły się nawzajem, czego w ogóle się nie spodziewałam. Latem moja rodzina robi sałatkę z arbuza z ziołami, czerwoną cebulą i całymi tonami octu, więc od razu przypomniał mi się ten smak. Moje ostatnie przemyślenia są takie, że arbuz i musztarda tworzą zaskakująco dobry duet. Niekoniecznie robiłabym wszystko, aby cały czas łapać za słoik musztardy i łączyć ją z moim arbuzem, ale jeśli będą leżały obok siebie na moim następnym grillu… to dlaczego nie? - powiedziała Alexis Morillo, redaktorka portalu kulinarnego delish.com po odbyciu nietypowego eksperymentu.

Skusilibyście się na to nietypowe połączenie smaków czy to nie wasza bajka?

Źródło: delish.com

Cierpisz na tę przypadłość? Lepiej nie jedz arbuza
Pixabay
Newsy
Cierpicie na tę przypadłość? Lepiej nie jedzcie arbuza
Soczysty, czerwony arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Nie wszyscy jednak mogą go jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia tego owocu?

Czy jest owoc, który bardziej kojarzy nam się z latem niż arbuz ? Słodki i niewiarygodnie soczysty – aż w 92% składa się z wody – doskonale gasi pragnienie i rozpieszcza podniebienie w gorące letnie dni. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto nie powinien jeść arbuza? Arbuz wygląda niezwykle apetycznie i kusząco, ale są tacy, którzy powinni się go wystrzegać. Chodzi o diabetyków. Arbuz, mimo iż jest niskokaloryczny , ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że jest on niewskazany dla diabetyków. Arbuza nie powinny też spożywać osoby, które są na niego uczulone. U niektórych osób po zjedzeniu arbuza, mogą wystąpić objawy reakcji alergicznej, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu. Jeśli tak się stanie, należy bezzwłocznie zasięgnąć pomocy medycznej, ponieważ czasami może to prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrażającym życiu. Dlaczego warto jeść arbuza? Jeżeli nie jesteście cukrzykami i nie macie alergii na arbuza, możecie spokojnie go jeść - nawet jego skórkę oraz pestki . Arbuz nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ten wspaniały, soczysty owoc zawiera znaczne ilości witamin A, B6 i C, dużo likopenu, przeciwutleniaczy i aminokwasów, a nawet niewielką ilość magnezu i potasu. Dodatkowo jest beztłuszczowy, ma bardzo niską zawartość sodu i ma tylko 40 kalorii na filiżankę. Jedzcie go, póki jest, ale nie przesadzajcie z ilością. Czym grozi jedzenie zbyt dużych ilości arbuza? Spożywanie zbyt dużej ilości arbuza może powodować między innymi: wzdęcia dyskomfort trawienny gazy biegunkę nudności wymioty Jedzcie arbuzy z umiarem, ponieważ spożywając ich zbyt dużą ilość, możecie także przybrać na wadze. Źródło:...

   Nie uwierzycie, co się stanie, jak posolicie arbuza. Spróbujcie, a nie pożałujecie
Flickr
Newsy
Nie uwierzycie, co się stanie, jak posolicie arbuza. Spróbujcie, a nie pożałujecie 
Słodki i słony to połączenie, które może wielu nawet zszokować. Takich nietypowych, ale smacznych połączeń jest dużo więcej więcej. Jednak, czy w wypadku solonego arbuza rzeczywiście chodzi o mieszanie smaków?

Arbuz to jeden z ulubionych, letnich owoców wielu Polaków. Wspaniale orzeźwia, nawadnia i jest przyjemnie słodki. Coraz częściej jednak słychać o nietypowych dodatkach do niego, jak chociażby musztardzie czy soli. I o ile nie każdemu może odpowiadać tak nietypowe zestawienie, to warto choć raz spróbować.  Jak smakuje arbuz z solą? Jak działa sól na arbuzy? Ku zaskoczeniu wielu osób okazuje się, że nie psuje ich smaku, wręcz przeciwnie. Podkreśla słodycz, wydobywa ją i po prostu podkręca. Arbuzy, zwłaszcza te, które są trochę niedojrzałe, po prostu nie tak smaczne jak być powinny lub te, które mają słabą nutę goryczy i cierpkości bardzo skorzystają na posoleniu.   Dotyczy to nie tylko arbuza, ale też innych owoców, np. grejpfrutów czy jabłek. Sól naturalnie ukrywa gorzkie nuty, dzięki czemu słodycz staje się bardziej wyrazista. Można wyraźnie poczuć to jedząc choćby gorzką czekoladę z płatkami morskiej soli. Co więcej, sól sprawia, że owoc robi się bardziej soczysty.   Jak posolić arbuza?  Potrzebujecie tylko niewielkiej ilości soli, którą oprószycie każdy z kawałków arbuza.  Możecie użyć do tego dowolnej soli. Jej rodzaj ma tu drugorzędne znaczenie, o wiele ważniejsza jest jej wielkość. Smak owoców bardziej podkreśla sól w dużych płatkach lub grubo mielona. Sól drobnoziarnista spełnia swoją rolę, ale nie tak dobrze jak ta grubsza.   Solenie arbuza poprawia również jego teksturę. Odrobina soli doprowadza cały płyn na powierzchnię bogatego w wodę owocu. Dzięki temu arbuz lepiej smakuje, ale także znacznie lepiej nawadnia organizm. W rezultacie każdy kęs gwarantuje nie tylko słodycz, ale i soczystość.   Posólcie zatem plasterki arbuza, delikatnie - używając symbolicznej ilości soli, odczekajcie kilka minut i smakujcie! Naprawdę warto. ...

Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Pixabay
Newsy
Ile kalorii ma arbuz? Czy jedzenie arbuza tuczy?
Słyszeliście kiedyś o tym, że arbuzy tuczą i nie powinno się ich jeść ze względu na wysoki indeks glikemiczny? Przekonajcie się, czy faktycznie tak jest i czy można jeść arbuzy i nie tyć.

Arbuz to przepyszny i kojarzący się z latem owoc. W sezonie jest też bardzo tani. Kilogram arbuza można kupić nawet za mniej niż złotówkę. Wiele osób propaguje jednak twierdzenia, że arbuzy są tuczące i nie powinno się ich jeść, bo mają dużo cukru. Przekonajcie się, czy to prawa! Czy arbuzy tuczą? Ten czerwony i soczysty owoc składa się w 91% z wody! Świetnie zaspokaja więc uczucie pragnienia i może być pomocny dla osób, które mają problem z wypiciem dostatecznie dużej ilości wody każdego dnia. Jedzenie arbuza jako dodatkowe źródło wody w diecie polecane jest szczególnie osobom starszym, które nie odczuwają tak intensywnie pragnienia . Słodkie arbuzy zawierają trochę cukru owocowego, czyli fruktozy. Nie można jeść więc ich bez ograniczeń , ale to samo dotyczy też wszystkich innych słodkich owoców. Mimo wszystko arbuzy nie są to tuczące owoce! 100 g arbuza to tylko 36 kcal. Jedząc nawet duży kawałek, nie pochłoniecie więc wielu kalorii, których nadmiar jest główną przyczyną tycia. Czy arbuz ma wysoki indeks glikemiczny? Arbuz jest niektórym znany z tego, że góruje w tabelach indeksu glikemicznego i jest tam oznaczony na czerwono, jako niepolecany produkt. Faktycznie arbuzy mają wysoki IG, ale nie oznacza to, że są niezdrowe lub mają dużo cukru! W praktyce bardziej wartościowym wskaźnikiem jest  tzw. ładunek glikemiczny. Nawet cukrzycy czy osoby będące na diecie o niskim IG mogą więc włączać do swojej diety arbuzy. Jeśli obawiacie się o ich wysoki IG, łączcie arbuzy z innymi produktami spożywczymi. Np. zróbcie sałatkę z arbuzem i fetą, sałatkę owocową z dodatkiem arbuza lub zjedzcie arbuza z jogurtem i pestkami słonecznika. Te dodatki obniżają właściwości podnoszące poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Wartości odżywcze arbuza...

Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne
Pixabay
Newsy
Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne
Krojenie arbuza należy do uciążliwych czynności z racji na jego twardą skórkę i bardzo soczyste wnętrze. 

Jak pokroić arbuza, aby zjeść go wygodnie i nie narazić siebie (ani gości) na trudne do usunięcia plamy z soku na odzieży? Arbuz bardzo grubą skórkę , którą ciężko się kroi. Należy także do bardzo soczystych owoców, które lubią kapać podczas jedzenia. Dlatego nie polecamy kroić go w popularne trójkąty czy duże paski. Jak pokroić arbuza, aby nie kapał? Możecie pokroić arbuza za pomocą jednego narzędzia, które prawdopodobnie macie w kuchni. Jest to gałkownica do lodów, która pozwoli idealnie wykroić kulki. Podany w ten sposób arbuz będzie gotowy do jedzenia – możecie w niego wbić wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków. Wykrajanie kulek będzie najwygodniejsze w arbuzie przekrojonym na pół. Powstałe w ten sposób kulki możecie także zamrozić na patyczkach i przygotować z nich lody arbuzowe  dla dzieci lub kostki lodu do drinków.  A tu jeszcze kilka sposobów na sprytne krojenie arbuza: Arbuz – właściwości odżywcze Arbuz, choć jest bardzo słodki, należy do niskokalorycznych owoców. Aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego nie zawiera zbyt wielu witamin. Znajdziecie w nim jednak dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegają starzeniu się organizmu i hamują rozwój nowotworów. Ponadto, arbuz przyspiesza regenerację komórek, mięśni, a także działa jak afrodyzjak.  Arbuz zawiera ok. 30 kcal w 100 g, dlatego można go jeść również na diecie. Zawiera również sporo potasu oraz niewielkie ilości magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu.  Substancje zawarte w tym owocu odpowiedzialne są także za obniżanie ciśnienia krwi, „złego” cholesterolu oraz obniżanie ryzyka wszelkich chorób sercowo-naczyniowych. Świeży...