Niektórzy jedzą arbuza z musztardą
Pixabay.com/AdobeStock
Newsy

Niektórzy jedzą arbuza z musztardą. Brzmi kontrowersyjnie? Podobno smakuje genialnie

Jedliście kiedyś arbuza z musztardą? Ten trend zdobywa coraz większą popularność w sieci.

Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby zjeść arbuza z musztardą? Ten nowy kulinarny trend robi ostatnio prawdziwą furorę w sieci. Jak smakuje arbuz z tak nietypowym dodatkiem? Możecie sami sprawdzić lub przynajmniej zdać się na tych, którzy już tego spróbowali i przeczytać co nieco na temat tego egzotycznego połączenia smaków.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy warto zjeść arbuza z musztardą?

W sieci głośno ostatnio o nowym kulinarnym trendzie a konkretnie o jedzeniu arbuza z musztardą. Czy to w ogóle ma sens? Zdaniem wielu – tak.

Trend ten postanowiła nawet przetestować znana amerykańska raperka, laureatka trzech nagród muzycznych Grammy – Lizzo. Artystka wrzuciła na swojego TikToka filmik, na którym zajada się arbuzem z musztardą. Mimo iż po pierwszym ugryzieniu arbuza posmarowanego musztardą Lizzo wyglądała na nieco zakłopotaną, szybko zdecydowała się na drugi kęs. Chociaż artystka nie powiedziała ani słowa, widać było, że takie połączenie smaków bardzo jej odpowiada.

Zobacz także
Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Dżem z cebuli to hit na TikToku! Idealny dodatek do kanapek, tostów i burgerów

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

Mrożony miód podbija cały internet. Lekarze kategorycznie przed nim ostrzegają

@lizzo

#stitch with @yayayayummy ummmm I ended up just eating it w tajin 🤭

♬ original sound - lizzo

Jak smakuje arbuz z musztardą?

Jeśli macie w swojej lodówce arbuza i musztardę, sami możecie się przekonać, jak smakuje takie połączenie smaków. Jeśli jednak nie macie wystarczająco odwagi, zdajcie się na opinię tych, którzy już tego spróbowali.

Trudno mi to przyznać, ale... nawet mi się to spodobało. Smakowało naprawdę dobrze w najdziwniejszy sposób. Ocet z musztardy zmieszany ze słodkim, soczystym arbuzem zrównoważyły się nawzajem, czego w ogóle się nie spodziewałam. Latem moja rodzina robi sałatkę z arbuza z ziołami, czerwoną cebulą i całymi tonami octu, więc od razu przypomniał mi się ten smak. Moje ostatnie przemyślenia są takie, że arbuz i musztarda tworzą zaskakująco dobry duet. Niekoniecznie robiłabym wszystko, aby cały czas łapać za słoik musztardy i łączyć ją z moim arbuzem, ale jeśli będą leżały obok siebie na moim następnym grillu… to dlaczego nie? - powiedziała Alexis Morillo, redaktorka portalu kulinarnego delish.com po odbyciu nietypowego eksperymentu.

Skusilibyście się na to nietypowe połączenie smaków czy to nie wasza bajka?

Źródło: delish.com

Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Pixabay
Newsy
Czy na pewno można jeść pestki arbuza? Lepiej sprawdźcie
Arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Ale czy można go zjeść wraz z pestkami czy lepiej się ich pozbyć? Wyjaśniamy!

Sezon na arbuzy rozpoczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Ten smaczny i niezwykle soczysty owoc to prawdziwy symbol lata. Zwykle zjadamy go pokrojonego w cząstki. Niektórzy dodają go do sałatki owocowej lub robią z niego orzeźwiający sorbet albo koktajl . Ale czy można go zjeść razem z pestkami czy lepiej je jednak wyrzucić? Czy można jeść pestki arbuza? Arbuz jest niezwykle soczysty, ponieważ zawiera około 92% wody. Owoc ten zawiera wiele cennych minerałów i witamin. Jest w nim też dużo nasion, które zazwyczaj wyrzucamy do kosza. To błąd! Czy wiecie, że te małe czarne nasionka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych? Czy pestka arbuza jest trująca? Większości z nas zdarzyło się kiedyś zjeść pestkę arbuza. Czy taka pestka może być trująca? Wręcz przeciwnie! Czarne pestki arbuza w rzeczywistości są bardzo zdrowe a ich jedzenie w żadnym stopniu nam nie zaszkodzi. W jednym z artykułów pisaliśmy, że skórka arbuza jest zdrowsza niż sam arbuz . Okazuje się, że to samo dotyczy jego pestek. Pestki arbuza to bogate źródło zdrowych tłuszczów oraz białka. Zawierają też dużo magnezu, żelaza, cynku, miedzi, potasu, witaminy C, kwasu foliowego oraz przeciwutleniaczy. Ich działanie prozdrowotne jest wprost zaskakujące. Pestki arbuza działają: Przeciwzapalnie Przeciwbólowo Wzmacniają kości Poprawiają metabolizm Wspierają układ krążenia Wzmacniają układ nerwowy a nawet spowalniają procesy starzenia Co więcej – z uwagi na fakt, że nasiona te są wypełnione proteinami i żelazem, poprawiają wygląd naszych włosów a także wspomagają ich porost. Jak jeść pestki arbuza? Spożywanie ich na surowo razem z miąższem owocu może nie być najlepszym pomysłem. Jak w takim razie jeść arbuzowe pestki? Możecie je przykładowo...

Cierpisz na tę przypadłość? Lepiej nie jedz arbuza
Pixabay
Newsy
Cierpicie na tę przypadłość? Lepiej nie jedzcie arbuza
Soczysty, czerwony arbuz to owoc, który nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Nie wszyscy jednak mogą go jeść. Kto powinien zrezygnować z jedzenia tego owocu?

Czy jest owoc, który bardziej kojarzy nam się z latem niż arbuz ? Słodki i niewiarygodnie soczysty – aż w 92% składa się z wody – doskonale gasi pragnienie i rozpieszcza podniebienie w gorące letnie dni. Nie wszyscy jednak powinni go jeść. Kto nie powinien jeść arbuza? Arbuz wygląda niezwykle apetycznie i kusząco, ale są tacy, którzy powinni się go wystrzegać. Chodzi o diabetyków. Arbuz, mimo iż jest niskokaloryczny , ma bardzo wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że jest on niewskazany dla diabetyków. Arbuza nie powinny też spożywać osoby, które są na niego uczulone. U niektórych osób po zjedzeniu arbuza, mogą wystąpić objawy reakcji alergicznej, takie jak pokrzywka, obrzęk i trudności w oddychaniu. Jeśli tak się stanie, należy bezzwłocznie zasięgnąć pomocy medycznej, ponieważ czasami może to prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, który jest stanem zagrażającym życiu. Dlaczego warto jeść arbuza? Jeżeli nie jesteście cukrzykami i nie macie alergii na arbuza, możecie spokojnie go jeść - nawet jego skórkę oraz pestki . Arbuz nie tylko wspaniale smakuje, ale też jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Ten wspaniały, soczysty owoc zawiera znaczne ilości witamin A, B6 i C, dużo likopenu, przeciwutleniaczy i aminokwasów, a nawet niewielką ilość magnezu i potasu. Dodatkowo jest beztłuszczowy, ma bardzo niską zawartość sodu i ma tylko 40 kalorii na filiżankę. Jedzcie go, póki jest, ale nie przesadzajcie z ilością. Czym grozi jedzenie zbyt dużych ilości arbuza? Spożywanie zbyt dużej ilości arbuza może powodować między innymi: wzdęcia dyskomfort trawienny gazy biegunkę nudności wymioty Jedzcie arbuzy z umiarem, ponieważ spożywając ich zbyt dużą ilość, możecie także przybrać na wadze. Źródło:...

Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne
Pixabay
Newsy
Jak pokroić arbuza? Wystarczy wam jedno nietypowe narzędzie kuchenne
Krojenie arbuza należy do uciążliwych czynności z racji na jego twardą skórkę i bardzo soczyste wnętrze. 

Jak pokroić arbuza, aby zjeść go wygodnie i nie narazić siebie (ani gości) na trudne do usunięcia plamy z soku na odzieży? Arbuz bardzo grubą skórkę , którą ciężko się kroi. Należy także do bardzo soczystych owoców, które lubią kapać podczas jedzenia. Dlatego nie polecamy kroić go w popularne trójkąty czy duże paski. Jak pokroić arbuza, aby nie kapał? Możecie pokroić arbuza za pomocą jednego narzędzia, które prawdopodobnie macie w kuchni. Jest to gałkownica do lodów, która pozwoli idealnie wykroić kulki. Podany w ten sposób arbuz będzie gotowy do jedzenia – możecie w niego wbić wykałaczki lub szpikulce do szaszłyków. Wykrajanie kulek będzie najwygodniejsze w arbuzie przekrojonym na pół. Powstałe w ten sposób kulki możecie także zamrozić na patyczkach i przygotować z nich lody arbuzowe  dla dzieci lub kostki lodu do drinków.  A tu jeszcze kilka sposobów na sprytne krojenie arbuza: Arbuz – właściwości odżywcze Arbuz, choć jest bardzo słodki, należy do niskokalorycznych owoców. Aż w 92 proc. składa się z wody, dlatego nie zawiera zbyt wielu witamin. Znajdziecie w nim jednak dużo przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie wolnych rodników, zapobiegają starzeniu się organizmu i hamują rozwój nowotworów. Ponadto, arbuz przyspiesza regenerację komórek, mięśni, a także działa jak afrodyzjak.  Arbuz zawiera ok. 30 kcal w 100 g, dlatego można go jeść również na diecie. Zawiera również sporo potasu oraz niewielkie ilości magnezu, wapnia, żelaza czy fosforu.  Substancje zawarte w tym owocu odpowiedzialne są także za obniżanie ciśnienia krwi, „złego” cholesterolu oraz obniżanie ryzyka wszelkich chorób sercowo-naczyniowych. Świeży...

Placuszki z kurczaka z musztardą
Gotujmy.pl/Kulinarna Chwila
Newsy
Nie macie pomysłu na szybki obiad? Zróbcie placuszki z kurczaka z musztardą. Wystarczy 10 minut
Pierś z kurczaka to mięso smaczne, ale dość suche. Zwłaszcza, gdy przedłużymy jego pobyt na patelni. Placuszki z kurczaka z musztardą to rozwiązanie tego problemu.

Soczyste, szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo smaczne. To wszystko z pełną odpowiedzialnością możemy powiedzieć o placuszkach z kurczaka z musztardą. Niektórzy nazywają je także kurczakowymi kotlecikami. Jak zwał, tak zwał. Tego typu potrawa będzie miłą odmianą od standardowych kotletów czy nuggetsów. Wystarczy dodać do nich jakąś surówkę, a także uzupełnić talerz solidną porcją węglowodanów w postaci ziemniaków, ryżu czy kaszy. I voilà. Szybki i smaczny obiad gotowy. Użycie jajka i mąki sprawi, że nasze placuszki w smaku będą nieco przypominały niektórym coś w rodzaju omletu. Spróbujcie sami i przekonajcie się o ich smaku. Przepis na placuszki z kurczaka z musztardą Składniki: Filet z kurczaka (podwójny kawałek mięsa) 2 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz lub papryka ostra Olej Przygotowanie: Zacznijcie od pokrojenia mięsa na dość drobne kawałki. Do naczynia włóżcie mięso, dodajcie mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbijcie jajka. Doprawcie składniki majonezem, musztardą, sosem sojowym, a także solą i pieprzem lub papryką. Wymieszajcie razem ciasto na gładką masę. Na patelni rozgrzejcie olej i łyżką nakładajcie masę formując na patelni placuszki. Smażcie kotleciki na złoty kolor. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl