Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Niesamowite, co to daje
AdobeStock/AdobeStock
Newsy

Niektórzy dodają do rosołu tę aromatyczną przyprawę. Wzmocni smak i nada mu walorów zdrowotnych

Dodajcie do rosołu to zioło a nie pożałujecie. Nie tylko wzbogaci jego smak, ale też nada mu licznych walorów zdrowotnych.

Lubczyk, pietruszka oraz koperek – to znane i popularne zioła, które często dodajemy do rosołu. Ale czy słyszeliście o tym, by dodawać do rosołu kozieradkę? Czym jest kozieradka, jaki ma smak i jakie są jej największe właściwości?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest kozieradka?

Kozieradka to zioło o bogatych właściwościach prozdrowotnych, które od dawna jest stosowane w medycynie alternatywnej. Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość błonnika i minerałów, w tym żelaza i magnezu. Liczne badania naukowe potwierdziły, że roślina ta może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Kozieradka leczy też zgagę, ma działanie przeciwzapalne i pomaga kontrolować apetyt. Znana jest również z tego, że poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego. Badania sugerują, że kozieradka może również zwiększać produkcję mleka matki i tempo przyrostu masy ciała u noworodków. Sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i wielu innych schorzeń.

Czy warto dodać kozieradkę do rosołu?

Jeżeli wasz bulion ma zbyt słodki smak, np. gdy dodaliście do niego za dużo marchewek, z łatwością zrównoważycie jego smak dodając do niego odrobinę kozieradki. Kozieradka ma lekko gorzki smak, który z mig zniweluje zbyt słodki posmak waszej zupy. Oprócz tego ta przyprawa nada rosołowi głębi smaku, którą wielu usiłuje uzyskać poprzez niepotrzebne dodawanie przypraw typu Maggi czy kostek rosołowych.

Zobacz także
Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Kawa z cytryną pomaga nie tylko na migrenę, ale też wspomaga odchudzanie. Jak ją przygotować?

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod oknami i ma spektakularne właściwości

Znacie oliwę północy? Rośnie tuż pod waszymi oknami i ma spektakularne właściwości

Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę w kuchni?

Liście kozieradki mają bardzo bogate zastosowanie kulinarne, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej dodaje się je do mięs, sosów oraz różnych dań na bazie warzyw. Z nasion tej rośliny wytwarza się również chałwę a gdy dodamy do zmielonych nasion kozieradki mąkę, możemy nawet w ten sposób uzyskać pikantny chleb.

Ciekawe zastosowanie mają również wyhodowane z nasion kiełki, które są świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek. 

Z nasion kozieradki można przygotować herbatkę ziołową, która doskonale się sprawdzi w okresie laktacji, ponieważ wspomaga produkcję mleka. Poprzez zmieszanie kozieradki z cynamonem, koprem włoskim, liściem pokrzywy, liściem czerwonej maliny i mniszkiem lekarskim, uzyskamy herbatkę, która jest szczególnie korzystna dla karmiących mam.

Źródło: masterclass.com, msn.com.pl

Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
AdobeStock
Newsy
Przypomina kukurydzę, ale jest od niej znacznie zdrowsza. Leczy niestrawność, ból gardła i bezsenność
Nasiona kozieradki mają wiele korzyści zdrowotnych. Nie tylko dodają naszym daniom orientalnego smaku, ale też pomagają w radzeniu sobie z różnymi powszechnymi dolegliwościami.

Kozieradka, nazywana również bożą trawką, to jednoroczne zioło o żółtych kwiatach i niewielkich strąkach zawierających nasiona. Nasiona te były niegdyś używane do gotowania, aromatyzowania dań, a także do leczenia różnych dolegliwości. W swojej surowej postaci nasiona kozieradki smakują gorzko, jednak po podgrzaniu wyraźnie czuć w nich słodycz. Właściwości zdrowotne kozieradki Kozieradka to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera m.in. witaminę A, B i C, tiaminę, cynk, potas, fosfor wapń, sód, żelazo, białko, ryboflawinę, niacyną Właściwości prozdrowotne kozieradki Działa jako środek zobojętniający kwasy żołądkowe Macie problem z kwasowością? Pijcie rano miksturę z namoczonych nasion kozieradki – koniecznie na pusty żołądek. Codziennie rano sięgnijcie po szklankę takiego płynu lub zjedzcie jedną łyżeczkę namoczonych nasion kozieradki, aby złagodzić problem z kwasowością. Namoczone nasiona kozieradki pomagają utrzymać kwasowość, co z kolei sprzyja dobremu trawieniu . Reguluje poziom cukru we krwi Nasiona kozieradki działają cuda, jeśli chodzi o regulowanie poziomu cukru we krwi . Można również pić wodę z kozieradki. Możecie też spróbować kiełkujących nasion kozieradki, ponieważ mają one 30-40 procent więcej składników odżywczych niż namoczone nasiona kozieradki. Obniżają poziom cholesterolu Jeżeli macie problem z wysokim poziomem cholesterolu , włączcie do diety namoczone nasiona kozieradki. Leczy ból gardła Kozieradka wykazuje dużą skuteczność w stanach zapalnych gardła, a także ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne. Leczy bezsenność Kozieradka ma działanie antydepresyjne, uspokajające i wyciszające, więc jest...

Dieta dla większych piersi
Newsy
Większe piersi bez skalpela? Te produkty mogą sprawić, że wasz biust nabierze pełniejszych kształtów
Myślicie, że nie jest to możliwe? Okazuje się, że niektóre produkty spożywcze naprawdę mogą modelować biust!

Niemal każda kobieta chce zachować krągłe piersi przez jak najdłuższy czas. Największy wpływ na kształt biustu ma oczywiście genetyka i całkowita ilość tłuszczu w ciele, ale okazuje się, że niektóre produkty spożywcze, mogą też wspomagać wygląd piersi. Przeczytajcie o tym, jak jedzenie może wpływać pośrednio na kształt biustu. Jak uzyskać lepszy kształt biustu? Podstawową funkcją piersi jest oczywiście produkowanie, magazynowanie i wydzielanie mleka dla potomstwa. W naszej kulturze, piersi odgrywają jednak jeszcze dodatkową rolę. Przez to, że kształtne piersi są często uznawane za atrybut kobiecości, chcecie pewnie na długo zachować ich piękny kształt. Wygląd piersi zmienia się mocno w ciągu życia kobiety i w dużej mierze nie jest od was zależny. Okazuje się jednak, że na kształt piersi, można skutecznie wpłynąć nie tylko za pomocą operacji plastycznych. Pomocne okazują się: ćwiczenia fizyczne wzmacniające klatkę piersiową specjalne masaże piersi joga Oprócz tego, na wygląd piersi mogą wpłynąć też… produkty spożywcze! Produkty spożywcze wpływające na wygląd piersi Mleko i produkty mleczne Piersi są zbudowanie głównie z tkanki tłuszczowej. Rozbudowywanie tkanki tłuszczowej, powoduje też zwiększanie piersi! U niektórych kobiet to właśnie tam w pierwszej kolejności zauważalne będzie przybieranie na masie. Tłusty nabiał i produkty mleczne, ułatwiają przybieranie tłuszczu. Jeśli macie problem z niedowagą i przez to narzekacie na zbyt mały rozmiar biustu, zamieńcie odtłuszczony nabiał na ten pełnotłusty. To może być pierwszy krok do uzyskania większego rozmiaru biustu. Orzechy Orzechy to też bardzo kaloryczne produkty. Jeśli chcecie rozbudować tkankę tłsuzczową w zdrowy sposób, warto włączyć je do diety w większej ilości. Orzechy to też bogate...

Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Warzywa to jeden z podstawowych produktów, jakie powinny znaleźć się w wartościowej diecie. Jednym z nich jest marchew, która dzięki wielu cennym składnikom, poprawia działanie organizmu. Poza tym to warzywo można kupić za grosze.

Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wartościowa marchewka Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce.  Właściwości zdrowotne marchewki  Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić: pozytywny wpływ na wzrok, działa przeciw miażdżycy, wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników, dobrze oddziałuje na układ nerwowy, wpływa na produkcję kolagenu, pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych, działa antynowotworowo, zwiększa odporność, reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni mózg. Wykorzystanie marchwi w kuchni Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak: wywar warzywno-mięsny, sos marchewka z groszkiem , ciasto marchewkowe,...

cebula
Adobe Stock
Newsy
Biała, żółta czy czerwona. Która cebula jest najzdrowsza?
Cebula jest doceniana nie tylko ze względu na smak, jaki nadaje wielu potrawom, ale także dzięki cennym właściwościom. Na rynku w sprzedaży jest wiele dostępnych rodzajów. Który z nich jest najlepszy?

To warzywo niejedno ma imię, ale i niejedno zastosowanie. Poprzez cenne wartości jest jednym z warzyw, które dla większości gotujących to po prostu nieodzowny składnik w kuchni. Wiele osób wprost nie wyobraża sobie codziennego gotowania właśnie bez cebuli. Nic w tym dziwnego! Zastosowanie cebuli w gotowaniu Dodaje nie tylko aromatu potrawom, ale i również wzbogaca ich wartości odżywcze. Przede wszystkim wzmacnia smak mięs, szczególnie podkreśla go w użyciu przy mięsie mielonym. Podsmażona i dodana do masy do kotletów mielonych , sprawia iż są one niezwykle aromatyczne. Cebula ma charakterystyczną, silną a przy tym i słodką nutę, której zadaniem jest podkreślenie smaku przygotowywanych dań. W większości stanowi idealną przyprawę do różnego rodzaju zup, sosów czy marynat. Zresztą ciężko sobie wyobrazić rosół bez opalanej nad ogniem cebuli . Dzięki niej wywar ma lekko dymiony, ostry smak.  Właściwości lecznicze cebuli Cebula sprawdza się nie tylko w kuchni, ale dzięki swoim cennym wartościom wspomaga również organizm. Spożywanie tego warzywa może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka u osób, które są w danej grupie. Ponadto cebula zapobiega zakrzepom, obniża ciśnienie krwi oraz poziom złego cholesterolu. Jej dodatek do dań, wzbogaca ich wartość odżywczą, co pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.  Która z odmian cebuli jest najzdrowsza? Na rynku w sprzedaży można się spotkać z szeregiem odmian tego warzywa. Każda z nich charakteryzuje się wyglądem, smakiem, wartościami, kształtem czy kolorem. Dobór zazwyczaj zależy od przygotowanego dania, gdyż do wielu potraw będzie pasować inny rodzaj. W sklepach możemy spotkać się z takimi odmianami jak cebula zwyczajna, czerwona, dymka czy tak...