
Lubczyk, pietruszka oraz koperek – to znane i popularne zioła, które często dodajemy do rosołu. Ale czy słyszeliście o tym, by dodawać do rosołu kozieradkę? Czym jest kozieradka, jaki ma smak i jakie są jej największe właściwości?
Czym jest kozieradka?
Kozieradka to zioło o bogatych właściwościach prozdrowotnych, które od dawna jest stosowane w medycynie alternatywnej. Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość błonnika i minerałów, w tym żelaza i magnezu. Liczne badania naukowe potwierdziły, że roślina ta może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Kozieradka leczy też zgagę, ma działanie przeciwzapalne i pomaga kontrolować apetyt. Znana jest również z tego, że poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego. Badania sugerują, że kozieradka może również zwiększać produkcję mleka matki i tempo przyrostu masy ciała u noworodków. Sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i wielu innych schorzeń.
Czy warto dodać kozieradkę do rosołu?
Jeżeli wasz bulion ma zbyt słodki smak, np. gdy dodaliście do niego za dużo marchewek, z łatwością zrównoważycie jego smak dodając do niego odrobinę kozieradki. Kozieradka ma lekko gorzki smak, który z mig zniweluje zbyt słodki posmak waszej zupy. Oprócz tego ta przyprawa nada rosołowi głębi smaku, którą wielu usiłuje uzyskać poprzez niepotrzebne dodawanie przypraw typu Maggi czy kostek rosołowych.
Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę w kuchni?
Liście kozieradki mają bardzo bogate zastosowanie kulinarne, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej dodaje się je do mięs, sosów oraz różnych dań na bazie warzyw. Z nasion tej rośliny wytwarza się również chałwę a gdy dodamy do zmielonych nasion kozieradki mąkę, możemy nawet w ten sposób uzyskać pikantny chleb.
Ciekawe zastosowanie mają również wyhodowane z nasion kiełki, które są świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek.
Z nasion kozieradki można przygotować herbatkę ziołową, która doskonale się sprawdzi w okresie laktacji, ponieważ wspomaga produkcję mleka. Poprzez zmieszanie kozieradki z cynamonem, koprem włoskim, liściem pokrzywy, liściem czerwonej maliny i mniszkiem lekarskim, uzyskamy herbatkę, która jest szczególnie korzystna dla karmiących mam.
Źródło: masterclass.com, msn.com.pl