Lubczyk, pietruszka oraz koperek – to znane i popularne zioła, które często dodajemy do rosołu. Ale czy słyszeliście o tym, by dodawać do rosołu kozieradkę? Czym jest kozieradka, jaki ma smak i jakie są jej największe właściwości?
Czym jest kozieradka?
Kozieradka to zioło o bogatych właściwościach prozdrowotnych, które od dawna jest stosowane w medycynie alternatywnej. Nasiona kozieradki zawierają dużą ilość błonnika i minerałów, w tym żelaza i magnezu. Liczne badania naukowe potwierdziły, że roślina ta może pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi i leczeniu cukrzycy typu 1 i 2, a także obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Kozieradka leczy też zgagę, ma działanie przeciwzapalne i pomaga kontrolować apetyt. Znana jest również z tego, że poprawia odporność, obniża ciśnienie krwi i wspomaga pracę układu pokarmowego. Badania sugerują, że kozieradka może również zwiększać produkcję mleka matki i tempo przyrostu masy ciała u noworodków. Sprawdza się także w leczeniu problemów skórnych i wielu innych schorzeń.
Czy warto dodać kozieradkę do rosołu?
Jeżeli wasz bulion ma zbyt słodki smak, np. gdy dodaliście do niego za dużo marchewek, z łatwością zrównoważycie jego smak dodając do niego odrobinę kozieradki. Kozieradka ma lekko gorzki smak, który z mig zniweluje zbyt słodki posmak waszej zupy. Oprócz tego ta przyprawa nada rosołowi głębi smaku, którą wielu usiłuje uzyskać poprzez niepotrzebne dodawanie przypraw typu Maggi czy kostek rosołowych.
Zobacz także:
Jak jeszcze można wykorzystać kozieradkę w kuchni?
Liście kozieradki mają bardzo bogate zastosowanie kulinarne, zwłaszcza w kuchni indyjskiej. Zarówno w postaci świeżej, jak i wysuszonej dodaje się je do mięs, sosów oraz różnych dań na bazie warzyw. Z nasion tej rośliny wytwarza się również chałwę a gdy dodamy do zmielonych nasion kozieradki mąkę, możemy nawet w ten sposób uzyskać pikantny chleb.
Ciekawe zastosowanie mają również wyhodowane z nasion kiełki, które są świetnym dodatkiem do kanapek i sałatek.
Z nasion kozieradki można przygotować herbatkę ziołową, która doskonale się sprawdzi w okresie laktacji, ponieważ wspomaga produkcję mleka. Poprzez zmieszanie kozieradki z cynamonem, koprem włoskim, liściem pokrzywy, liściem czerwonej maliny i mniszkiem lekarskim, uzyskamy herbatkę, która jest szczególnie korzystna dla karmiących mam.
Źródło: masterclass.com, msn.com.pl