Szarlotka to znane i ukochane ciasto z jabłkami. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też na świecie. W Stanach Zjednoczonych niektórzy mają osobliwe upodobania smakowe i dodają do szarlotki jeden bardzo dziwny składnik…

Dodatki do szarlotki

Nikogo nie dziwi dodawanie do szarlotki:

  • Goździków, które wzmacniają jej smak.
  • Podawanie szarlotki na ciepło z lodami to też klasyk i wiele osób uwielbia to połączenie. 
  • Dodawanie do szarlotki szczypty soli, by podkreślić jej słodycz także nie jest wcale szokująca.

Gwarantujemy wam jednak, że będziecie zaskoczeni, jak przeczytacie w jaki sposób niektórzy jedzą szarlotkę.

Szarlotka z niezwykłym dodatkiem

Okazuje się, że niektórym ludziom nie wystarcza sam słodki smak szarlotki. Postanawiają wzbogacić ją oni o kaloryczny dodatek, który z pozoru zupełnie nie pasuje do tego ciasta. Dodają oni do szarlotki… ser! Nie jest to jednak ser biały, który mógłby wydawać się całkiem normalnym pomysłem. Chodzi o żółty, dojrzały ser cheddar!

Zobacz także:

Osoby, które kochają to połączenie, mówią, że najsmaczniejszy jest cienki plasterek żółtego sera położony na świeżej szarlotce, która jeszcze jest gorąca. Gdy ser się topi, zmienia się też jego struktura. Podobno ser cheddar podany na szarlotce jest wtedy najlepszy. Niektórzy kładą jeszcze na wierzchu lody waniliowe.

Znany amator szarlotki z serem

Były prezydent Stanów Zjednoczonych Harry Truman, który uwielbiał nietypowe połączenia smakowe, najchętniej zajadał się właśnie szarlotką z serem cheddar. Był on znany ze swoich niezwykłych upodobań kulinarnych. Posiłki zamawiane przez prezydenta były zawsze złożone z wielu dań i niekiedy nawet jego kucharze przyjmujący zamówienia nie mogli uwierzyć w to, co zażyczył sobie prezydent. 

Test smaku szarlotki z serem

Choć to osobliwe połączenie smakowe pochodzi właśnie z USA, nie jest tam wcale popularne. Dziennikarze z prasy i różnych portali internetowych po uzyskaniu informacji, że właśnie to jest ulubiony deser prezydenta, postanowili oczywiście sprawdzić smak szarlotki z żółtym serem. Podobno żółty ser naprawdę pasuje do tego ciasta! 

Jego słony smak ma doskonale komponować się ze słodyczą szarlotki. Do zasmakowania takiego połączenia zachęcają też niektórzy ichniejsi szefowie kuchni. Podkreślają oni jednak, że by połączenie smakowe miało sens, szarlotka musi być serwowana na gorąco, by ser mógł się rozpuścić.