Szarlotka z dodatkiem
Newsy

Niektórzy dodają coś nieoczekiwanego do szarlotki. Wytrzeszczycie oczy, gdy to przeczytacie

Nie uwierzycie, że można dodawać ten składnik do szarlotki! Kreatywność ludzi nie zna granic!

Szarlotka to znane i ukochane ciasto z jabłkami. Jada się je nie tylko w Polsce, ale też na świecie. W Stanach Zjednoczonych niektórzy mają osobliwe upodobania smakowe i dodają do szarlotki jeden bardzo dziwny składnik…

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dodatki do szarlotki

Nikogo nie dziwi dodawanie do szarlotki:

  • Goździków, które wzmacniają jej smak.
  • Podawanie szarlotki na ciepło z lodami to też klasyk i wiele osób uwielbia to połączenie. 
  • Dodawanie do szarlotki szczypty soli, by podkreślić jej słodycz także nie jest wcale szokująca.

Gwarantujemy wam jednak, że będziecie zaskoczeni, jak przeczytacie w jaki sposób niektórzy jedzą szarlotkę.

Szarlotka z niezwykłym dodatkiem

Okazuje się, że niektórym ludziom nie wystarcza sam słodki smak szarlotki. Postanawiają wzbogacić ją oni o kaloryczny dodatek, który z pozoru zupełnie nie pasuje do tego ciasta. Dodają oni do szarlotki… ser! Nie jest to jednak ser biały, który mógłby wydawać się całkiem normalnym pomysłem. Chodzi o żółty, dojrzały ser cheddar!

Osoby, które kochają to połączenie, mówią, że najsmaczniejszy jest cienki plasterek żółtego sera położony na świeżej szarlotce, która jeszcze jest gorąca. Gdy ser się topi, zmienia się też jego struktura. Podobno ser cheddar podany na szarlotce jest wtedy najlepszy. Niektórzy kładą jeszcze na wierzchu lody waniliowe.

Zobacz także
szybka i łatwa napoleonka na krakersach

Przepis na błyskawiczną napoleonkę bez pieczenia. To ciasto wychodzi zawsze i każdemu

kotlety mielone z cukinią

Genialny trik na pulchne kotlety mielone. Dodajcie do mięsa kilka łyżek 1 składnika, a zyskają nowego charakteru

Znany amator szarlotki z serem

Były prezydent Stanów Zjednoczonych Harry Truman, który uwielbiał nietypowe połączenia smakowe, najchętniej zajadał się właśnie szarlotką z serem cheddar. Był on znany ze swoich niezwykłych upodobań kulinarnych. Posiłki zamawiane przez prezydenta były zawsze złożone z wielu dań i niekiedy nawet jego kucharze przyjmujący zamówienia nie mogli uwierzyć w to, co zażyczył sobie prezydent. 

Test smaku szarlotki z serem

Choć to osobliwe połączenie smakowe pochodzi właśnie z USA, nie jest tam wcale popularne. Dziennikarze z prasy i różnych portali internetowych po uzyskaniu informacji, że właśnie to jest ulubiony deser prezydenta, postanowili oczywiście sprawdzić smak szarlotki z żółtym serem. Podobno żółty ser naprawdę pasuje do tego ciasta! 

Jego słony smak ma doskonale komponować się ze słodyczą szarlotki. Do zasmakowania takiego połączenia zachęcają też niektórzy ichniejsi szefowie kuchni. Podkreślają oni jednak, że by połączenie smakowe miało sens, szarlotka musi być serwowana na gorąco, by ser mógł się rozpuścić. 

 

Szarlotka
Gotujmy.pl/Zbysiowa
Triki kulinarne
Zdradzamy przepis na wyborną szarlotkę. Dzięki dwóm trikom, stworzycie prawdziwy, kulinarny rarytas
Trudno nie znać szarlotki. Sam sposób jej podania to jednak kwestia indywidualna. Jedno jest pewne, szarlotka z dobrego przepisu nie znudzi się wam nigdy!

Szarlotka kojarzy się z jesienią i zapachem kuchni babci. Trzeba się porządnie natrudzić, by ją zepsuć. Ten pyszny i popularny deser można też urozmaicać. W jaki sposób? Szarlotka oryginalnie pochodzi z Francji. Powszechnie znana jako wyrób cukierniczy, którego autorstwo przypisuje się Marie-Antoine'owi Carême'owi. Deser to smakowite połączenie półkruchego lub kruchego ciasta i owoców.  Nadzienie nie tylko jabłkowe Do szarlotki używa się głównie różnych odmian jabłek. To najprostsza wersja deseru. Zamiast jabłek, równie dobrze, sprawdzą się gruszki, brzoskwinie, morele, czy śliwki. Wersją ponadprogramową szarlotki może też być połączenie ciasta z przyprawami korzennymi lub zmiana spodu na biszkopty. Składniki na pyszną szarlotkę: 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 25 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek już obranych 1/2 szklanki cukru 1 kisiel pomarańczowy lub cytrynowy Szarlotka w kilku etapach Margarynę mieszamy z cukrem. Dodajemy żółtka jajek, przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i szybko zagniatamy ciasto. Kiedy całość stanowi jedną, zbitą masę, dzielimy ją na dwie części i jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażalnika. Następnie obieramy jabłka. Po obraniu powinny ważyć około 1 kilograma. Trzemy wszystkie na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy do nich cukier i suchy kisiel. Powstały miks dłuższą chwilę mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z jabłkami. Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy na nią schłodzone ciasto. Na wierzch ląduje masa z jabłek i białek. Na koniec jabłka przykrywamy startym na tarce zamrożonym wcześniej...

Słyszeliście, że ser zjedzony przed snem powoduje koszmary? Sprawdzamy to
Pixabay
Newsy
Gatunek sera wpływa na to, o czym śnicie? Mogą przyśnić się wam koszmary, przeszłość, celebryci…
Słyszeliście kiedyś o tym, że nie można jeść sera przed snem, bo będziecie mieć koszmary? Albo, że po goudzie przyśni się wam ukochany celebryta? Postanowiliśmy sprawdzić, czy to prawda.

Jeśli poskarżycie się komuś, że mieliście zły sen lub koszmar, istnieje duże prawdopodobieństwo, że osoba ta spyta się was, czy jedliście przed snem ser. Wiele osób naprawdę w to wierzy i unika jedzenia sera w porze wieczornej, żeby nie obudzić się z powodu złych snów. Czy to słuszne zachowanie? Sprawdzamy, czy ser faktycznie powoduje koszmarne sny. Ser przed snem, a koszmary – skąd się to wzięło? Przekonanie to przyszło do nas prawdopodobnie z Wielkiej Brytanii. Prawie każdy Brytyjczyk zetknął się kiedyś z tym stwierdzeniem. Bardzo wiele osób unika tam jedzenia sera przed snem w obawie o koszmary. Okazuje się, że temat podłapali nawet producenci serów i jedna z organizacji zajmująca się propagowaniem lokalnych brytyjskich serów. Przeprowadzili oni małe badanie, w którym podali kilku osobom sery i poprosili o zdanie relacji z jakości snu. W ten sposób wyodrębnili oni gatunki serów, które mogą zmieniać sny: Niebieski ser Silton powoduje bardzo dziwne sny Czerwony ser podobny do Goudy, Red Leicester ma powodować sny o przeszłości Ser Lancashire podobno powoduje prorocze sny o przyszłości Cheddar to ser wywołujący sny o celebrytach Oczywiście badanie to nie miało zbyt wiele wspólnego z poważaną nauką. Można to traktować bardziej jako anegdotę, niż jako faktyczne przedstawienie rzeczywistości. Czy ser przed snem powoduje koszmary? Żadne poważniejsze badania naukowe nie potwierdziły jednak zależności pomiędzy spożyciem sera wieczorem a koszmarami w nocy. Wygląda na to, że to jeden z licznych mitów powtarzanych na tyle często by został uznany za prawdę. Ser jest jednak produktem ciężkostrawnym, a ciężkostrawne posiłki utrudniają dobry sen, więc może być w tym ziarno prawdy. Po zjedzeniu sera niektórzy będą spać gorzej, częściej się...

Owoce z cukrem? Nigdy! Najlepiej smakują posypane tą ostro-słoną przyprawą. Spróbowalibyście?
AdobeStock
Newsy
Owoce z cukrem? Nigdy! Najlepiej smakują posypane tą ostro-słoną przyprawą. Spróbowalibyście?
Nie wpadlibyście na to! Owoce z tą przyprawą? Podobno smak jest niesamowity!

Jecie truskawki z cukrem ? Meksykanie pewnie wyśmialiby Polaków. Uważają oni, że najlepiej smak owoców podkreśla przyprawa o zupełnie innym, przeciwstawnym smaku. W Meksyku nikt nie wpadłby na to, żeby owoce dodatkowo posypać cukrem. Zamiast tego jada się je w tej ciekawej posypce. Owoce w słono-ostrej odsłonie Mieszkańcy egzotycznych krajów, w tym szczególnie Meksyku, chwalą sobie jedzenie owoców z tą przyprawą. Robią lub kupują oni specjalną ostrą mieszankę, którą posypują owoce. Przyprawa ma swoją nawę: tajin. Ma bardzo specyficzny, mocno ostry i słony smak. Jeśli chcielibyście spróbować czegoś podobnego, zmieszajcie sproszkowaną paprykę chili z solą gruboziarnistą. Szczypta takiej mieszanki wystarczy, by wydobyć smak owoców. Najczęściej jada się w ten sposób bardzo słodkie owoce takie jak: Arbuzy Świeże ananasy Melony Brzoskwinie Gdybyście wybrali się do Meksyku lub niektórych krajów Azji Południowo-Wschodniej i zakupili świeże owoce na ulicy, z dużym prawdopodobieństwem podadzą je wam właśnie z dodatkiem takiej posypki. Cukier do owoców? Owoce są naturalne słodkie, dodawanie do nich cukru mija się z celem. Żeby wytworzyć głębszy, lepszy smak, warto dodać do nich zupełnie inne aromaty. Posypka z soli i chili sprawdza się tu idealnie. Jeśli lubicie takie ciekawe smaki na pewno docenicie ten pomysł. Inne zaskakujące połączenia wykorzystujące ten trik to: Czekolada z dodatkiem chili Ananas w daniach na słono (np. kotlet schabowy z ananasem) Słony karmel, czyli masa karmelowa z dodatkiem soli Słodki popcorn Mięso w miodowej glazurze Te połączenia smakowe mają wielu fanów. Niedawno informowaliśmy was też o zaskakującym pomyśle dodania pieprzu do truskawek . Wielu z was chwaliło sobie bardzo to...

Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
AdobeStock
Newsy
Ten popularny produkt uzależnia niczym narkotyk. Większość Polaków je go na śniadanie
Znaleziono w nim substancję, która działa jak silne narkotyki. Zjadacie to codziennie!

Zaskakujące, jak wiele pozornie nieszkodliwych produktów może negatywnie wpływać na zdrowie! Szokiem może być dla wielu z was fakt, że według ostatnich badań wyjątkowo uzależniający okazuje się być… żółty ser. I to równie mocno, jak niektóre narkotyki! Jak to możliwe? Czy żółty ser uzależnia? Naukowcy z Uniwersytetu Michigan w Stanach Zjednoczonych przeprowadzili badanie, które wykazało wyjątkowo uzależniające właściwości żółtego sera. Porównali je do działania niektórych silnych narkotyków! W żółtym serze znajduje się bowiem kazomorfina – substancja, która powstaje w procesie trawienia kazeiny znajdującej się w serze. Kazomorfina jest opiatem i należy do tej samej rodziny co kodeina, morfina i heroina Na „haju” po żółtym serze Podobno to właśnie kazomorfina sprawia, że jedzenie żółtego sera jest tak przyjemne. Podczas spożywania sera, w mózgu pobudzane są receptory opioidowe, które odpowiadają za uczucie odprężenia, uśmierzają ból, a także działają uzależniająco przez pobudzanie w mózgu układu nagrody. Dokładnie tak samo działają narkotyki! Dr Neal Barnard, założyciel Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej twierdzi, że to właśnie przez kazomorfinę ser jest tak uzależniający. Jeszcze niedawno sądzono, że winnymi łatwego uzależnienia się od żółtego sera jest sól i tłuszcz. Ser jest nie tylko smaczny. Tak naprawdę, oprócz soli i tłuszczu, zawiera skoncentrowane opiaty, które sprawiają, że jesteśmy na haju. Czy ser ma wpływ na plagę otyłości? W książce dr Bernarda o tytule „Cheese Trap” zwrócono także uwagę na fakt, iż rosnące spożycie żółtego sera w Stanach Zjednoczonych przyczynia się do plagi...