udka z piekarnika przepis
Gotujmy.pl/kodziro
Newsy

Niedrogi pomysł na obiad? Te udka w pysznej marynacie pokochacie od pierwszego kęsa

Do przyrządzenia tych przepysznych udek z kurczaka potrzebujecie tylko czosnku, oliwy i kilku przypraw. Wszystkie produkty na pewno macie w swojej kuchni, więc śmiało – bierzcie się za gotowanie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na udka z piekarnika

Składniki

  • 1 kilogram udek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Woda

Przygotowanie

  1. Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu.
  2. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu).
  5. Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut.

Gotowe!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
kurczak z solanki
Gotujmy.pl/Di bloguje
Newsy Oto najlepszy kurczak pieczony w całości - smakuje dokładnie tak, jak pamiętacie z dzieciństwa
Pieczony kurczak to prawdziwy rarytas z domu dziadków. Pieczony w całości nie tylko wygląda, ale i wyśmienicie smakuje.
Aleksandra Jaworska
grudzień 16, 2020

Jeżeli brak wam pomysłu na drugie danie podczas świąt Bożego Narodzenia, musicie zajrzeć do naszego przepisu z kurczakiem w roli głównej. Gwarantujemy, że zrobi wrażenie na wszystkich domownikach! Kurczak to najpopularniejszy drób na świecie Mięso z drobiu pod względem popularności nie ma sobie równych. Niskie koszty hodowli zachęcają przedsiębiorców do inwestowania w taki, a nie inny rodzaj mięsa. W porównaniu do hodowli innych zwierząt drób po prostu się opłaca.  Kurczak jest podstawą dań na całym świecie. Stał się powszechny głównie dzięki swojej uniwersalności. Z kurczaka możemy przyrządzić pożywne drugie danie, lekką przekąskę oraz nakarmić najmłodszych. Ponadto mięso z drobiu jest małokaloryczne i zawiera dużo białka. Sprawdzi się w dietach o obniżonej zawartości tłuszczu, ale i w momentach, kiedy nie macie pomysłu na obiad. Wystarczy porcja kurczaka i pyszne danie to tylko kwestia czasu i jednego sprawdzonego przepisu. Kurczak na świecie znany jest także jako jedno z najbardziej popularnych dań, które znajdziemy w restauracjach typu fast-food. Na Ziemi jest obecnie około 19 miliardów kurcząt Ta zatrważająca liczba to stan faktyczny hodowli drobiu. Wieki temu, to kurczak był droższy niż każde inne mięso. Pomimo wysokiej ceny zyskał na popularności, a jego hodowla na wysoką skalę sprawiła, że stał się wyjątkowo tani. Dwie dekady temu w Europie spożycie kurczaka znacząco wyprzedziło konsumpcję wołowiny i cielęciny. Kurczak z solanki pieczony w całości na ruszcie Jego największym sekretem jest solanka, do której możecie włożyć same udka lub inne części kurczaka.  My wolimy wersję w całości. Do przepisu powinna was przekonać chrupiąca, maślana skórka. Ale nie tylko! Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,5-2 kg)...

Przeczytaj