Proste, tanie i szybkie obiady mają wielu zwolenników. Szczególnie miłują się w nich zapracowane panie domu, które oprócz wielu obowiązków służbowych, na co dzień wychowują gromadkę dzieci. Wtedy nieocenionym przyjacielem okazuje się piekarnik. Na szczęście, mięso w nim przyrządzone kochają dosłownie wszyscy – i mali i duzi. 

Przepis na udka z piekarnika

Składniki:

  • 1 kilogram udek z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 8 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki papryki ostrej, curry, soli i pieprzu
  • 7 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Woda

Przygotowanie:

  1. Udka z kurczaka dokładnie wypuczcie pod bieżącą wodą i umieśćcie w dużym, niewysokim, żaroodpornym naczyniu.
  2. W małej miseczce umieśćcie oliwę, wszystkie przyprawy (paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe) i kilka łyżek wody. Całość dokładnie wymieszajcie.
  3. Ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę wprost do miski z marynatą, a następnie ponownie wymieszajcie.
  4. Tak przygotowaną marynatą nasmarujcie udka z kurczaka. Mięso wraz z przyprawami odstawcie do lodówki na całą noc (lub na ok. 2h, jeśli nie macie tyle czasu).
  5. Następnego dnia rozgrzejcie piekarnik do 180 st. C i pieczcie mięso pod folią aluminiową przez ok. 40 minut, a następnie bez folii przez kolejne 40 minut.

Gotowe!