Niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu
AdobeStock
Newsy

Czasem niedokładnie smażycie mięso? Uważajcie na pasożyty, mogą wywołać zapalenie mózgu

Zjedzenie surowego mięsa może mieć poważne konsekwencje - sprawdźcie, czym grozi spożycie niedosmażonych kotletów czy mięsa.

Pamiętacie, jak mama zawsze przestrzegała, by dokładnie usmażyć mięso? Miała rację. Spożycie niedosmażonego lub niedogotowanego mięsa może mieć tragiczne skutki dla zdrowia. Sprawdźcie, czym może się skończyć zjedzenie surowego mięsa.

Dlaczego nie można jeść surowego mięsa?

Zastanawialiście się kiedyś nad tym, dlaczego tatara przyrządza się tylko z wołowego mięsa, a nie na przykład z kurczaka czy wieprzowiny? To dlatego, że w tych rodzajach mięsa (a zwłaszcza wieprzowinie i dziczyźnie) mogą znajdować się pasożyty Trichinella, które wywołują chorobę zwaną włośnicą.

Do zakażenia dochodzi najczęściej na skutek spożycia niedopieczonego, niedosmażonego lub niedogotowanego mięsa wieprzowego, koniny oraz dziczyzny. 

Larwy włośnia z żołądka kierują się do jelit, gdzie zaczynają dojrzewać. Następnie wydane przez nie kolejne larwy przenikają do układu krwionośnego, a dalej do mięśni szkieletowych. Tam larwy dojrzewają, a gdy osiągną wiek dorosły zjadają kawałek mięśnia, na którym bytowały. 

Zobacz także
Nie jedzcie makreli i innych tłustych ryb przy tej chorobie. To się może źle skończyć

Nie jedzcie makreli i innych tłustych ryb przy tej chorobie. To się może źle skończyć

Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób

Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób

Objawy zarażenia włośnicą

Oznaki obecności larw w organizmie można podzielić na etapy:

  • faza jelitowa: występuje osłabienie, wymioty, biegunka i bóle brzucha. Objawy trwają około tygodnia. 

  • faza inwazyjna: następuje, gdy larwy przenikają przez naczynia krwionośne do mięśni. Możliwe objawy to gorączka, zapalenie spojówek, obrzęk płuc. Mogą być też poważniejsze, jak zapalenie płuc, zapalenie mięśnia sercowego.

  • faza mięśniowa: pojawiają się bóle spoczynkowe i wysiłkowe mięśni.

Skutki zarażenia włośnicą

Nieleczona włośnica może doprowadzić do ciężkich powikłań, np. zatoru płuc czy zapalenia mózgu. Na szczęście szybko rozpoznana jest możliwa do wyleczenia, a większość chorych przechodzi tę chorobę łagodnie. Jeżeli doszło do zaatakowania mięśni przez pasożyty, potrzebna może być rehabilitacja, by przywrócić prawidłową ruchomość mięśni. 

Aby zapobiec zarażeniu, należy przede wszystkim jeść tylko przebadane wcześniej mięso oraz zawsze poddawać je obróbce termicznej. 

Źródło: mp.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jecie takie mięso? Może powodować niedowład mięśni i trudności z mową
Pixabay
Newsy
Jecie takie mięso? Może powodować niedowład mięśni i trudności z mową
Według statystyk, Polacy nadal spożywają duże ilości mięsa. Jak je wybierać, aby na pewno nie zaszkodziło naszemu zdrowiu?

Wszyscy teoretycznie wiedzą, że nie powinno się jeść niedogotowanego mięsa. Nie każdy jednak jest świadomy, że może to mieć naprawdę katastrofalne skutki dla naszego zdrowia!  Naukowcy z Uniwersytetu Michigan udowodnili, że jedzenie niedogotowanego mięsa może przyczynić się do powstania bardzo groźnej choroby, która powoduje problemy z poruszaniem się i niedowład mięśni! Mogą także wystąpić problemy z mową i przełykaniem. Co to za dolegliwość? Zespół Guillain-Barre (GBS) - co to jest? Schorzenie to wywoływane jest przez bakterię Campylobacter jejuni. Może się ona znajdować w produktach mięsnych, które zostały poddane nieprawidłowej obróbce technicznej: ugotowane, upieczone lub usmażone w zbyt niskiej temperaturze albo zbyt krótkim czasie.  Do wczesnych objawów zespołu Guillain-Barre należą: Drętwienie i mrowienie kończyn Osłabienie siły w kończynach Brak energii przy wykonywaniu standardowej ilości codziennego ruchu. Już po kilku lub kilkunastu dniach objawy te mogą przerodzić się w poważniejsze problemy z niedowładem mięśni. Możliwe są wtedy problemy ze stawaniem na palcach, zaciskaniem pięści, a nawet wchodzeniem po schodach. W późniejszym etapie mogą pojawić się także problemy z mową, a także przełykaniem.  Zespół Guillain-Barre - skutki W rzadkich, skrajnych przypadkach GBS może doprowadzić nawet do porażenia twarzy lub kończyn, które uniemożliwi jakiekolwiek poruszanie się. Schorzenie to wpływa także na wahania ciśnienia oraz problemy układu oddechowego. Choroba może doprowadzić także do śmierci i dzieje się tak w 5 proc. przypadków. Badacze analizują teraz czy chorobę tę mogą wywoływać także inne bakterie czy wirusy. Może to wspomóc rozwój leczenia, przyspieszyć i ułatwić diagnozy oraz...

wpływ wieprzowiny na zdrowie
Adobe Stock
Newsy
5 powodów, dla których lepiej jest odstawić wieprzowinę. Numer 3 sprawi, że wstrzymacie oddech
Karkówka, łopatka, boczek, schab, a nawet szynka – te produkty z pewnością często pojawiają się w waszym jadłospisie. Badania dowodzą, że to właśnie mięso wieprzowe cieszy się największą popularnością wśród Polaków – statystyczna osoba zjada go aż 42 kilogramy rocznie. Niestety, takie praktyki mogą mieć bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Mięso wieprzowe, w zależności od części tuszy, którą wybierzecie, jest przede wszystkim bogate w białko. Najwięcej znajdziecie go w schabie, z kolei najmniej w żeberkach. Nie można również zapomnieć, że wieprzowina to źródło cennych soli mineralnych, takich jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Ponadto, mięso pozyskane ze świni zawiera mnóstwo witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Wydawać, by się mogło, że jest całkowicie zdrowe. Nic bardziej mylnego. Częste spożywanie mięsa wieprzowego może stanowić poważne zagrożenie dla waszego zdrowia, zwłaszcza jeśli je nieodpowiednio przygotujecie. Produkt ten może mieć negatywny wpływ nie tylko na wasz cholesterol i serce, ale również wątrobę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Co to oznacza? Zaraz wszystko stanie się dla was jasne. 1. Zapalenie wątroby typu E Ta zakaźna choroba przewodu pokarmowego zwykle przebiega bezobjawowo. Istnieją jednak przypadki, w których wirus daje o sobie znać poprzez gorączkę, wymioty, powiększenie wątroby lub jej niewydolność, bóle stawów oraz brzucha, a także ogólne osłabienie organizmu. Jak się okazuje, choroba jest szczególnie niebezpieczna w przypadku ciężarnych kobiet. W 25 proc. przypadków prowadzi bowiem do śmierci matki lub płodu. 2. Choroby neurologiczne Częste spożywanie wieprzowiny może również prowadzić do wielu chorób układu nerwowego – zapalenia nerwów obwodowych, drętwienia, mrowienia i bólów kończyn, a nawet stwardnienia rozsianego, które całkowicie wyniszcza organizm. 3. Nowotwory Okazuje się, że nadmierne spożywanie mięsa wieprzowego może być bezpośrednią przyczyną raka jelita grubego, przełyku, płuc, trzustki oraz wątroby. Według Światowej Organizacji Zdrowia, każde 50 gramów tego produktu, zwiększa...

gessler
ONS
Newsy
Magda Gessler ostrzegała rok temu przed jajami tasiemca w znanej potrawie wigilijnej. Warto o tym przypomnieć 
Z pewnością nikt nie chciałby się zakazić tasiemcem - a szczególnie podczas Świąt! Wiedzieliście, że w jednej z tradycyjnych potraw mogą znajdować się jaja pasożytów?

Śledzie to obowiązkowy element wigilijnego stołu. Mogą być z cebulką, w śmietanie lub w musztardzie – przepisów jest mnóstwo! Ale czy wiecie, że mogą się w nich znajdować… jaja tasiemca?! Zakażenie tasiemcem Tasiemiec to nie przelewki! Zjedzenie jego jaj powoduje chorobę zwaną tasiemczycą. Najczęściej dochodzi do tego poprzez spożycie surowego mięsa, np. tatara albo nieprzebadanych śledzi. Objawy zakażenia tasiemcem to: Nagły spadek masy ciała Bóle brzucha Nudności Brak apetytu Wymioty Zaparcia Odwodnienie Osłabienie Aby zminimalizować ryzyko zakażenia tasiemcem, należy przede wszystkim: Unikać jedzenia surowego i niedogotowanego mięsa – np. steków, tatara czy śledzi. Myć ręce Odrobaczać zwierzęta Dbać o czystość miejsc, w których przebywają nasze zwierzęta Niebezpieczne śledzie Rok temu, przed świętami Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami kilkoma filmami, w których pokazywała jak przygotowywać różne potrawy wigilijne. Wśród nich znalazły się także śledzie. Wiele osób z pewnością było w szoku, gdy restauratorka zwróciła uwagę na to, że w kupowanych przez nas śledziach mogą znajdować się jaja tasiemca! Dlaczego? Okazuje się, że obecnie śledź jest „zaniedbaną” rybą w Polsce. Producenci oszczędzają i sprzedają praktycznie surowe filety, a to właśnie w surowym mięsie kryją się jaja pasożytów. Oczywiście przed dopuszczeniem do sprzedaży śledzie są badane, ale jeżeli kupujecie je np. prosto od rybaków, to bardzo prawdopodobne jest, że będą one skażone tasiemcem! Restauratorka ubolewa także nad tym, że w Polsce nie da się już kupić śledzi „takich jak dawniej” i sama swoje śledzie kupuje w Niemczech. Jak twierdzi, Niemcy potrafią...

magda gessler śledzie
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Magda Gessler apeluje, by nigdy nie kupować takich śledzi. Mogą zawierać pasożyty
Śledzie pojawiają się na polskich stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Idealnie sprawdzają się jako przekąska podczas wielu uroczystości. Magda Gessler apeluje, aby podczas zakupów zwracać szczególną uwagę na jedną rzecz. Okazuje się, że taki śledź może być niebezpieczny dla zdrowia!

Płaty śledziowe solone w wiaderkach to najpowszechniejsza forma produktu, w jaki zaopatrują się Polacy. Jest nie tyle wygodniejsza do przechowywania, ile tańsza. Śledzie kupowane luzem są znacznie droższe od paczkowanych. Okazuje się, że te z wiaderka mogą w nieprzyjemny sposób wpłynąć na zdrowie. Apel Magdy Gessler: nie kupujcie takich śledzi Magda Gessler to niekwestionowany autorytet w kręgu kulinarnym. Restauratorka zaapelowała jakiś czas temu do Polaków, aby nie kupowali śledzi w wiaderkach w marketach, a możliwe u sprawdzonych sprzedawców. Najlepsze śledzie to te po wcześniejszej obróbce termicznej w solance z dodatkiem ikry. Takie można dostać tylko u lokalnych sprzedawców. Niestety, ryby w wiaderkach mogą zawierać różnego rodzaju patogeny, które w negatywny sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie. Śledzie w ogóle łatwo się psują. To dlatego, że zawierają dużo wody, nawet do 85 proc.! Konserwowanie ich solą zaraz po złowieniu, zapobiega rozwojowi drobnoustrojów chorobowych i tych odpowiedzialnych za gnicie. Śledzie sprzedawane w wiaderkach i na tackach mogą być konserwowane w solance o niższym stężeniu, a przez to mają krótszy okres przydatności do spożycia od tych solonych w beczkach. Pasożyty w śledziach W śledziach znajdują się różne pasożyty, z których dla człowieka najbardziej szkodliwe są nicienie Anisakis - tzw. robaki śledziowe.  Larwy tych nicieni występują we wszystkich gatunkach śledzi. Od razu po połowie śledzie są patroszone, by pozbawić je wnętrzności, w których bytują larwy Anisakis. U ludzi te nicienie wywołują anisakidozę - „chorobę wielorybów i ludzi". Jej objawy przypominają zatrucie pokarmowe, może też towarzyszyć jej wysypka skórna. Czy to oznacza, ze lepiej w ogóle nie...