Tarczyca produkuje hormony, które determinują prawidłowy przebieg większości procesów życiowych. Gdy choruje tarczyca, ma to więc wpływ na cały organizm. Wiele dolegliwości ze strony tarczycy, poza włączeniem odpowiedniego leczenia, wymaga dostosowania diety. Wyjaśniamy jak jeść, gdy cierpicie na zmniejszoną produkcję hormonów tarczycy.

Na czym polega niedoczynność tarczycy?

Niedoczynność to stan, w którym stężenie hormonów wytwarzanych przez tarczycę (a dokładniej mówiąc gruczoł tarczowy, położony u dołu szyi, przed tchawicą) jest niedostateczne. W wyniku tego organizm ma niewystarczająca ilość hormonów sterujących przemianą materii w tkankach i narządach. A to powoduje, że zaczynają one działać nieprawidłowo.

Ponieważ hormony tarczycy wpływają na większość procesów życiowych, to objawy, jakie obserwują u siebie chorzy z niedoczynnością tarczycy, mogą być wiązane z wieloma różnymi chorobami. Z tego powodu w wywiadzie lekarskim należy podawać je wszystkie oraz poddać się szeregu badań, żeby potwierdzić diagnozę.

Najczęstsze objawy mogące sugerować problemy z niedoczynnością tarczycy:

Zobacz także:

  • Przyrost wagi
  • Zaparcia
  • Duszności
  • Sztywność mięśni
  • Obolałe stawy
  • Obniżenie libido, a nawet impotencja
  • Osłabiona pamięć, trudności z koncentracją
  • Bóle głowy
  • Uczucie przejmującego zimna nawet w upalne dni
  • Przesuszona skóra, przede wszystkim na łokciach i kolanach
  • Suche i łamliwe włosy
  • Spuchnięta twarz, obrzęknięte powieki

Dieta w niedoczynności tarczycy

Gdy lekarz zaleca zastosować dietę, polecaną w niedoczynności tarczycy, nie ma co z nim dyskutować, trzeba od razu zajrzeć do lodówki i zaplanować, czego od dziś nie jecie. A są to:

  • Warzywa kapustne: brokuł, kalafior, brukselka, kapusta, kalarepa, szczególnie surowe
  • Mięso (zwłaszcza tłuste)
  • Wędliny 
  • Tłuszcze: boczek, słonina, smalec i utwardzone margaryny
  • Słone przekąski: chipsy, paluszki, nachosy, krakersy, solone orzeszki
  • Ciastka, wyroby cukiernicze i inne słodycze (w tym wysokoprzetworzone desery)
  • Napoje gazowane i alkohol
  • Produkty z wysokooczyszczonej mąki pszennej, w tym białe pieczywo, makarony, a także oczyszczone z błonnika drobne kasze i biały ryż

Wymienione produkty to takie, które powodują zatrzymanie wody w organizmie, są bombami cukrowymi, pustymi kaloriami i tłuszczami trans.

Jednak przyjrzyjmy się bliżej pierwszym z wymienionych, czyli warzywom kapustnym, bo powód, dla którego ta grupa żywności jest wymieniana, jest szczególny.

Warzywa kapustne zawierają tzw. substancje antyodżywcze, a także utrudniają wchłanianie jodu. Dotyczy to jednak surowych warzyw. Poddane obróbce termicznej tracą znaczna część składników, które są niekorzystne dla tarczycy. Oznacza to, że nie należy w ogóle włączać do diety surówek z kapusty, jednak zjedzenie raz na jakiś czas ulubionego gołąbka czy duszonej młodej kapusty nie będzie już zbrodnią popełnianą na własnej tarczycy.

Źródło: Interia.pl, medonet.pl, healthcaremarketexperts.com