Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia

O roli wapnia w budowie kości i zębów powiedziano już wiele. A skąd bierze się jego nadmiar w organizmie i jak poradzić sobie z jego większą ilością?

Od najmłodszych lat powtarza się, że aby mieć zdrowe mocne kości i prawidłowo rosnąć, trzeba spożywać produkty bogate wapń. Wśród nich dominuje i cieszy się największą popularnością oczywiście mleko.

Być może część z was pamięta jeszcze takie zwyczaje, jak zapewnianie dzieciom w szkole szklanki czy kartonika tego białego napoju dziennie. Innym w pamięć wryła się na pewno głośna kampania społeczna sprzed lat z przewodnim hasłem: „Pij mleko, będziesz wielki”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego wapń jest ważny dla ludzkiego organizmu?

Jaką rolę tak naprawdę odgrywa w ludzkim organizmie wapń? Nie da się ukryć, że jest podstawowym składnikiem kości. O wapniu mówi się nie tylko w kontekście budowy mocnego szkieletu, ale także wtedy, gdy mowa o właściwej kondycji zębów.

Rola wapnia nie kończy się tylko na budowie kości i zębów. Ten pierwiastek jest ważny także z tego powodu, że jest niezbędny także dla właściwego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego.

Większość z nas dobrze wie, jak radzić sobie z niedoborami wapnia. Chodzi tutaj głównie o dietę bogatą w nabiał i unikanie szczawianów obecnych w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze.

Odłóżmy niedobór wapnia na bok. Dlaczego? Warto rozważyć scenariusz, w którym tego pierwiastka jest w naszym organizmie aż za dużo. Czy to możliwe – mogliby zapytać sceptycy. Niestety, ten problem spotyka całkiem dużą grupę osób.

Zobacz także
W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?

Jak pozbyć się z organizmu nadmiaru wapnia?

Nadmiar wapnia w organizmie, czyli hiperkalcemia, ściśle wiąże się z nadmiarem innego pierwiastka w ludzkim organizmie. Chodzi tutaj o magnez. Wówczas dochodzi do wystąpienia stanu nierównowagi między tymi oboma pierwiastkami a sodem i potasem.

Oprócz tego wpływ na nadmiar wapnia w organizmie ma działanie hormonu PTH – jego niewłaściwa praca przyczynia się do wystąpienia problemów ze zbyt dużą ilością tego pierwiastka w organizmie

Warto zadać sobie pytanie, dlaczego tak na dobrą sprawę, niektórzy ludzie gromadzą w swoim ciele tak duże pokłady wapnia? Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Wśród nich można dodać kolejny pierwiastek do naszej chemicznej układanki, czyli potas.

Jak dbać o właściwy poziom wapnia w organizmie?

Jego brak nie pozwala organizmowi na wykorzystanie i wchłonięcie do komórek nadmiarów m.in. wapnia. Czym charakteryzuje się nadmiar wapnia w organizmie? Typowe objawy to:

  • Nudności
  • Zaparcia
  • Brak apetytu
  • Senność
  • Osłabienie
  • Powstawanie kamieni nerkowych

Leczenie nadmiaru wapnia nie obędzie się bez terapii lekarskiej. Jednak właściwa równowaga w tym zakresie może zostać odzyskana także dzięki odpowiedniemu nawadnianiu organizmu i piciu dużych ilości płynów.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, Sundose.pl, Lifeline Diag

Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. Ten produkt zawiera go mnóstwo
AdobeStock
Newsy
Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. W tym produkcie znajdziecie go mnóstwo
Szczególnie po menopauzie należy zwiększyć podaż tego pierwiastka w diecie. Niedobór może prowadzić do osteoporozy i innych chorób.

Z wiekiem dieta każdego człowieka powinna się zmieniać po to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Niezwykle ważny w codziennym jadłospisie jest wapń - zwłaszcza u kobiet po 50. roku życia, ponieważ niedobór wapnia może prowadzić m.in. do osteoporozy. Wysokie ilości tego pierwiastka znajdziecie w produkcie, który od kilku lat jest coraz bardziej popularny i stosunkowo tani.  Rola wapnia w organizmie Wapń jest pierwiastkiem, który odpowiada za prawidłowy wzrost i kondycję kości oraz zębów. W ludzkim organizmie znajduje się go najwięcej między 23. a 25. rokiem życia i po tym czasie ilość wapnia zaczyna spadać - w tempie około 1% na rok. Pierwiastek ten powinny suplementować szczególnie kobiety po 50. roku życia, ponieważ po menopauzie następuje zmniejszenie gęstości kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do: próchnicy zębów krzywicy problemów z krzepliwością krwi krwotoków z nosa bóli mięśni i stawów stanów depresyjnych Wapń w diecie po 50. roku życia Dorosły człowiek powinien dziennie spożywać około 1000 mg wapnia. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, jednak najwięcej w mleku oraz produktach mlecznych - na przykład w jogurtach, twarogu czy serze. Przyjmowanie wapnia do organizmu z tych produktów jest utrudnione w sytuacji, gdy cierpi się na nietolerancję laktozy. Wówczas można dostarczać wapń z roślin, takich jak brokuły, kapusta pekińska, czerwona fasola, ciecierzyca, sezam czy migdały. Jednakże, trzeba by zjeść tych roślin bardzo dużo, by spełnić dziennie zapotrzebowanie wapnia. Jak temu zaradzić? Rozwiązaniem może być mleko roślinne, które w procesie produkcji jest wzbogacane wapniem. Dzięki temu stanowi ono doskonałe źródło tego pierwiastka dla osób, które z różnych powodów nie...

Mają więcej wapnia niż mleko. Jest jeden warunek: wybierajcie te sprzedawane w całości
Adobe Stock
Newsy
Mają więcej wapnia niż mleko. Pomogą wam pod warunkiem, że wybierzecie te sprzedawane w całości
Pamiętacie rządową reklamę zachęcającą dzieci do spożywania większych ilości mleka: „Pij mleko będziesz wielki”? Chodziło o wapń zawarty w mleku, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju kośćca. Ale wapń znajduje się nie tylko w mleku.

Wapń to pierwiastek wchodzący w skład kości, zębów i ścian komórkowych. 99% minerału znajduje się w kościach, reszta krąży w organizmie, w osoczu lub w postaci jonów. Pełni bardzo ważną rolę w prawidłowych funkcjonowaniu wielu narządów:  Wpływa na przewodzenie bodźców nerwowych oraz kurczliwość mięśni Reguluje wydzielanie hormonów Jest niezbędny do właściwej pracy kostnego, układu naczyniowego oraz mięśnia sercowego Bierze również udział w krzepnięciu krwi Skąd czerpać wapń i ile należy go przyjmować? Całe migdały – jedno z najbogatszych źródeł wapnia Migdały to nasiona migdałowca, a nie orzechy, za które się je powszechnie uważa. Mało tego, migdały otrzymały nawet tytuł „króla orzechów". Niezależnie od pochodzenia i klasyfikacji biologicznej to produkty, które zawierają nawet więcej wapnia niż mleko 239 mg na 100 g migdałów. Szklanka migdałów ma więcej wapnia niż szklanka mleka krowiego, ale trzeba pamiętać, że ma także znacznie więcej kalorii. Tłuszcze, których w migdałach jest dużo: prawie 50 g na 100 g produktu, to na szczęście w dużej części tłuszcze nienasycone, które mają wpływ na obniżenie nie zarówno całkowitego poziomu cholesterolu, jak i tzw. złego cholesterolu. Powodują też zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca. W migdałach znajduje się także dużo białka: 21 g na 100 g produktu. To tyle, co w indyku, wołowinie czy cielęcinie i więcej niż w kurczaku. Inne cenne składniki migdałów to błonnik, magnez i witamina E. Warunkiem przyswojenia dużych ilości wapnia z migdałów jest jedzenie ich w całości, ze skórką. Mogą być świetną przekąską do chrupania lub dodatkiem do owsianki, sałatek czy koktajli. Gdy czujecie mały...

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...

Bor, to minerał którego niedobór (zwiększa ryzyko wielu chorób), w tym raka. Gdzie go znaleźć
Adobe Stock
Newsy
Niedobór boru zwiększa ryzyko zmian kostnych i nowotworów. Sprawdźcie, w jakich jest produktach
O równowagę w organizmie człowieka dba bardzo wiele substancji, których na co dzień dostarczamy sobie wraz z pokarmem. Bor jest jednym z nich.

Bor to mikroskładnik występujący w organizmie w śladowych ilościach. Oznacza to, że potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego minerału, żeby zachować zdrowie. Złą wiadomością jest to, że niedobór tego minerału może powodować nieprzyjemne i niebezpieczne dla zdrowia dolegliwości, z nowotworami włącznie. Podpowiadamy, z jakich produktów czerpać bor, żeby utrzymywać prawidłowe stężenie w organizmie. Niedobór boru ma ogromne konsekwencje O ile potrzebujemy bardzo niewiele boru, żeby być zdrowym, to jednak jego niewystarczające ilości w organizmie mogą mieć groźne następstwa. Znacząco zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób Najczęstsze skutki niedoboru boru: Problemy ze stawami Skurcze mięśni Zaburzenia hormonalne Nadczynność tarczycy Przyspieszona praca serca Chorobowe zmiany w układzie kostnym przypominające osteoporozę Nowotwory prostaty Często niedobór boru łączy się z niedoborem witaminy D i wapnia w organizmie. Minerał, można jednak przedawkować. Dzieje się tak najczęściej w przypadku suplementacji tego składnika. Objawami nadmiaru boru w organizmie są: biegunka, wysypka, ból brzucha, osłabienie, przemęczenie, a także wysypka i wypadanie włosów. W jakich produktach znajduje się bor? Obawiając się o niedobory mikroelementów w organizmie, w przypadku boru mamy 2 dobre wiadomości: Potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego pierwiastka Bor występuje w wielu produktach łatwo dostępnych w polskiej kuchni, możemy więc w bardzo prosty sposób, odpowiednio się w niego zaopatrywać Wystarczy stosować zdrową, różnorodną dietę, bogatą w owoce i warzywa. Proste, popularny produkty zawierające duże ilości boru: Fasola Ziemniaki Kawa Mleko Suszone śliwki Rodzynki Awokado Brzoskwinie...