Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. Okazuje się, że można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia
Adobe Stock
Newsy

Niedobór wapnia to słabe kości i zęby. A nadmiar? Tak, można go przedawkować ze szkodą dla zdrowia

O roli wapnia w budowie kości i zębów powiedziano już wiele. A skąd bierze się jego nadmiar w organizmie i jak poradzić sobie z jego większą ilością?

Od najmłodszych lat powtarza się, że aby mieć zdrowe mocne kości i prawidłowo rosnąć, trzeba spożywać produkty bogate wapń. Wśród nich dominuje i cieszy się największą popularnością oczywiście mleko.

Być może część z was pamięta jeszcze takie zwyczaje, jak zapewnianie dzieciom w szkole szklanki czy kartonika tego białego napoju dziennie. Innym w pamięć wryła się na pewno głośna kampania społeczna sprzed lat z przewodnim hasłem: „Pij mleko, będziesz wielki”.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego wapń jest ważny dla ludzkiego organizmu?

Jaką rolę tak naprawdę odgrywa w ludzkim organizmie wapń? Nie da się ukryć, że jest podstawowym składnikiem kości. O wapniu mówi się nie tylko w kontekście budowy mocnego szkieletu, ale także wtedy, gdy mowa o właściwej kondycji zębów.

Rola wapnia nie kończy się tylko na budowie kości i zębów. Ten pierwiastek jest ważny także z tego powodu, że jest niezbędny także dla właściwego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego.

Większość z nas dobrze wie, jak radzić sobie z niedoborami wapnia. Chodzi tutaj głównie o dietę bogatą w nabiał i unikanie szczawianów obecnych w szpinaku, szczawiu czy rabarbarze.

Odłóżmy niedobór wapnia na bok. Dlaczego? Warto rozważyć scenariusz, w którym tego pierwiastka jest w naszym organizmie aż za dużo. Czy to możliwe – mogliby zapytać sceptycy. Niestety, ten problem spotyka całkiem dużą grupę osób.

Zobacz także
W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

W miodzie znaleziono radioaktywny pierwiastek. Skąd się tam wziął i jak bardzo trzeba się bać?

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?

Mleko wciąż drożeje. Takich wzrostów cen nie było od lat. Też to zauważyliście?

Jak pozbyć się z organizmu nadmiaru wapnia?

Nadmiar wapnia w organizmie, czyli hiperkalcemia, ściśle wiąże się z nadmiarem innego pierwiastka w ludzkim organizmie. Chodzi tutaj o magnez. Wówczas dochodzi do wystąpienia stanu nierównowagi między tymi oboma pierwiastkami a sodem i potasem.

Oprócz tego wpływ na nadmiar wapnia w organizmie ma działanie hormonu PTH – jego niewłaściwa praca przyczynia się do wystąpienia problemów ze zbyt dużą ilością tego pierwiastka w organizmie

Warto zadać sobie pytanie, dlaczego tak na dobrą sprawę, niektórzy ludzie gromadzą w swoim ciele tak duże pokłady wapnia? Przyczyn takiego stanu rzeczy może być wiele. Wśród nich można dodać kolejny pierwiastek do naszej chemicznej układanki, czyli potas.

Jak dbać o właściwy poziom wapnia w organizmie?

Jego brak nie pozwala organizmowi na wykorzystanie i wchłonięcie do komórek nadmiarów m.in. wapnia. Czym charakteryzuje się nadmiar wapnia w organizmie? Typowe objawy to:

  • Nudności
  • Zaparcia
  • Brak apetytu
  • Senność
  • Osłabienie
  • Powstawanie kamieni nerkowych

Leczenie nadmiaru wapnia nie obędzie się bez terapii lekarskiej. Jednak właściwa równowaga w tym zakresie może zostać odzyskana także dzięki odpowiedniemu nawadnianiu organizmu i piciu dużych ilości płynów.

Źródło: poradnikzdrowie.pl, Sundose.pl, Lifeline Diag

Granat, starzenie się
Brozova/Adobe Stock
Newsy
Ten owoc jest pyszny i spowalnia procesy starzenia. Znajdziesz go w każdym supermarkecie
Maseczki, peelingi, ale i aktywny tryb życia i dieta – metod na „odmładzanie” jest wiele. W tym procesie pomóc może nam jeden owoc.

Mowa tutaj o granacie. Ten egzotyczny dla nas owoc uprawiany jest przez ludzi od tysięcy lat. O tym, jak  długo popularny jest granat w ciepłych krajach, świadczy jeden ciekawy fakt. O tym owocu z czerwoną skórką na kartach Biblii wspomina się aż 30 razy! Najwięcej drzew granatowych rośnie właśnie na Bliskim Wschodzie, w Afryce i na Kaukazie. Owoc ten pochodzi jednak z terytorium leżącego dziś między Indiami a Iranem. Najczęstszą metodą spożywania granatu jest wytwarzanie z niego smacznego soku. Oczywiście poza jedzeniem go na surowo. Granat w obecnym stuleciu zawitał na dobre do Europy, ale jego cena w naszych sklepach wciąż pozostawia wiele do życzenia. A szkoda. Dlaczego? Ten niezbyt tani owoc ma  niesamowite właściwości. Według badań szwajcarskich naukowców, owoce granatu hamują proces zaniku mięśni. Utrata masy mięśniowej, która dokonuje się w ludzkim organizmie zwykle po 50. roku życia. Według badaczy to najwyraźniejsza oznaka starzenia. Jakby tego mało, granat zawiera kwas elagowy, który nie tylko hamuje te procesy, ale także pozwala na proces regeneracji komórek. Krótko mówiąc: granat odmładza! Jeść czy nie jeść? Niestety, nie wszystko złoto co się świeci. Szwajcarzy zastrzegają, że nie można przesadzać ze spożyciem granatu i soku z tego owocu. Po pierwsze - może uszkodzić szkliwo naszych zębów. Po drugie – nie jest polecany osobom z dolegliwościami żołądkowymi. To nam chyba jednak nie grozi – nawet jeśli dysponujemy sporym budżetem na owoce egzotyczne, nie zawsze możemy spotkać granaty w naszych lokalnych sklepach. Warto polować na nie także w sezonie. Jakie są więc jeszcze inne zalety granatu? Granat regeneruje komórki organizmu nie tylko wewnątrz, ale i na zewnątrz – chodzi tu o skórę. Działa...

woda na herbatę
Adobe Stock
Zdrowie
Wstawiasz w ten sposób wodę na herbatę? Ten błąd popełnia wielu z nas. Konsekwencje mogą być poważne
W świecie kulinariów mówi się, że jedyne czego tak naprawdę nie da się źle przygotować, to woda na herbatę. Nic bardziej mylnego! Eksperci zwracają uwagę na bardzo istotną dla zdrowia kwestię.

Bez względu na to, czy masz czajnik elektryczny czy gazowy, z pewnością wlewana do niego woda jest przez ciebie gotowana więcej niż raz. W końcu nigdy nie wiadomo komu za chwilę zachce się herbaty. Lepiej więc ugotować od razu 2 litry zamiast stać przy kuchence pół dnia.  Nawet jeśli jesteś sama w domu z pewnością gotujesz więcej wody niż w rzeczywistości potrzebujesz, a każda następna osoba, widząc pełny czajnik, ponownie wstawia tę samą wodę. Okazuje się jednak, że to duży błąd. Woda ma wiele cennych składników odżywczych Z natury woda bogata jest w wiele cennych składników odżywczych, takich jak między innymi wapń oraz magnez. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. I o ile jednokrotne zagotowanie wody jedynie zmniejsza jej twardość i uzdatnia do picia, o tyle powtórne doprowadzenie do wrzenia tej samej wody diametralnie zmienia jej właściwości. Studenci z Wrocławia zbadali problem Studenci na czele z doktorami z wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego przeprowadzili badanie pod kątem właściwości wielokrotnie zagotowanej wody. Okazało się, że już drugie doprowadzenie płynu do wrzenia zmniejszyło ilość związków wapnia i magnezu. Jak zaznacza ekspert, picie wody o zbyt małej ilości wapnia prowadzi do wypłukiwania tego cennego składnika odżywczego z organizmu. Dlatego też, mimo że kilkukrotnie zagotowana woda nie jest toksyczna, to wciąż stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia.  Magnez jest bowiem odpowiedzialny za ludzkie kości, mięśnie, stawy i zęby. Jego niedobór może prowadzić do trudności z chodzeniem, większej podatności na złamania, odrętwień i skurczy, a nawet wypadania zębów. Nie zaleca się również picia wody, która stała w dzbanku lub szklance więcej niż dobę. Bowiem po pewnym czasie w płynie...

pilne
Newsy
Masz w swojej kuchni tę kaszkę? Natychmiast wyrzuć ją do kosza. GIS znalazł w niej niezwykle groźny kadm
Uwaga! Główny Inspektorat Sanitarny wykrył niedopuszczalnie wysokie stężenie kadmu w popularnej kaszce dla dzieci. Jeżeli ją kupiłaś, absolutnie nie podawaj jej dzieciom i wyrzuć!

Wszystkie mamy powinny pilnie przeczytać tę informację! W kaszce dla dzieci bardzo popularnej firmy wykryto groźny dla zdrowia kadm! Wpływ kadmu na zdrowie Kadm jest pierwiastkiem chemicznym, który w przyrodzie występuje dość rzadko – został rozpowszechniony przez działalność człowieka. Można go znaleźć w barwnikach, bateriach alkaicznych, fajerwerkach i farbach. Znajduje się także w nawozach i w ten sposób trafia do żywności. W ludzkim organizmie kadm gromadzi się głównie w nerkach i wątrobie. Ostre zatrucie kadmem wywołuje takie objawy, jak: Gorączka Metaliczny posmak w ustach Osłabienie Problemy z oddychaniem Zapalenie płuc Obrzęk płuc Istnieje też przewlekłe zatrucie kadmem, które nie daje objawów od razu, lecz dopiero po kilku miesiącach. Jego destrukcyjny wpływ na zdrowie objawia się: Odwapnieniem kości Uszkodzeniem nerek i wątroby Niedokrwistością Nowotworami Problemami z płodnością Wadliwa partia produktów Z obrotu została wycofana partia kaszek dla dzieci ze względu na wykrytą w niej niezwykle wysoką zawartość kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że zbadane produkty z podwyższoną ilością tego pierwiastka zostaną natychmiast usunięte ze sklepów. Chodzi o kaszkę Sinlac marki Nestle, jednak producent prowadząc własne postępowanie podjął decyzję o wycofaniu kilku partii innych kaszek, w których również stwierdził niedopuszczalne stężenie kadmu. Główny Inspektorat Sanitarny wydał następujący komunikat: Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu kadmu w badanej próbce produktu Nestlé Sinlac Bezglutenowy produkt zbożowy po 4 miesiącu, 500 g, numer partii / najlepiej spożyć przed końcem: 01970291R / 09/2021, wyprodukowany przez...

czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy
Ile jajek można zjeść codziennie? Przez lata wszyscy żyliśmy w błędzie
Jajka stanowią nieodłączny składnik diety większości Polaków. W końcu jadamy je nie tylko solo - na twardo lub miękko, ale również w naleśnikach, makaronach oraz ciastach. I choć powszechnie jajka owiane są złą sławą, w rzeczywistości wiele związanych z nimi kwestii to mity.

Jajka na śniadanie Jajka to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. W końcu, zaraz obok kawy, jajecznica zaraz po przebudzeniu to podstawa. Nie brakuje też smakoszy, którzy codziennie pochłaniają jajka na miękko lub twardo. Z kolei ci, którzy rano cieszą się nadmiarem wolnego czasu przyrządzają omlet lub naleśniki. Oprócz tego Polacy powszechnie spożywają jajka również w innych daniach. Produkt ten można przecież znaleźć między innymi w makaronach, panierkach, deserach, ale również sałatkach. Według GUS, dane dotyczące spożywania jajek w Polsce sukcesywnie maleją. Okazuje się, że jedna osoba zjada tylko ok. 150 sztuk tego produktu rocznie. Czy jajka są niezdrowe? Ten wynik to prawdopodobnie skutek mitów powstałych na przestrzeni ostatnich lat. Na pewno większość z was słyszała, że produkt ten jest szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zwiększa poziom cholesterolu we krwi.  Oczywiście to prawda, natomiast należy dodać, że jest to tak zwany dobry cholesterol, który w żaden sposób nie oddziałuje na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem. Jego spożywanie jest o tyle wartościowe, że potrafi zapełnić dzienne zapotrzebowanie na cholesterol w ludzkim organizmie. Jajka na kaca Niewielu również wie, że jajka to wspaniały lek na kaca. Bowiem zawarta w produkcie cysteina przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei regularne spożywanie rozdrobionych skorupek jaj wzmacnia kości i zęby. Jajka odgrywają również dużą rolę w dietach odchudzających. Limity w spożywaniu jajek Niektórzy eksperci twierdzą, że każdy zdrowy człowiek może spożywać nawet 15 jajek dziennie w różnej postaci i to w żaden sposób nie powinno mu zaszkodzić. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jaj...