Żeby organizm funkcjonował sprawnie, musi być zaopatrywany we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wystarczy, że pojawia się niedobór niektórych z nich, a niezwykle precyzyjne urządzenie, jakim jest organizm człowieka, zaczyna szwankować. Wyjaśniamy, co się dzieje jak zaczyna brakować tej witaminy i jak ja uzupełniać?

Witamina E – czym jest i dlaczego jest niezbędna?

Niektórzy mówią, że witamina E jest „witaminą młodości” inni, że jest „witaminą płodności”. I jedni i drudzy mają rację. Ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. To działanie nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też spowalnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Z powodu swoich odmładzających właściwości, witaminę często dodaje się do kremów kosmetycznych o działaniu przeciwzmarszczkowym.

Tokoferole występujące w witaminie E chronią organizm przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. Działają ochronnie na krwinki czerwone, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. W rezultacie zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego.

Niedobór tej witaminy może powodować niepłodność, zaburzenia miesiączkowania i poronienia. Pojawiają się też dysfunkcje nerwowe i nerwowo-mięśniowe.

Zobacz także:

Co jeść, żeby nie dopuścić do niedoborów witaminy E?

To bardzo nietrwała witamina, która łatwo ulega degradacji podczas obróbki cieplnej. Jeśli zależy wam na uzupełnieniu poziomu tej substancji, wybierajcie produkty bogate w witaminę E i spożywajcie je na surowo.

Najwięcej witaminy E znajdziecie w następujących tłuszczach. Dodawajcie je do sałatek:

  • Olej słonecznikowy
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Oliwki

Włączcie do diety orzechy i nasiona:

  • Nasiona słonecznika
  • Nasiona dyni
  • Nasiona sezamu
  • Migdały
  • Orzechy włoskie i laskowe
  • Orzechy pistacjowe

Nie zapominajcie o warzywach. Te zielone są pełne witaminy E:

  • Brokuły
  • Brukselka
  • Szpinak
  • Sałata
  • Szparagi
  • Jarmuż

Jadajcie też owoce (jagody, jeżyny, maliny), rośliny strączkowe i kiełki.

Źródło: Interia.pl