Niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo
Adobe Stock
Newsy

Jej niedobór grozi niepłodnością, chorobami serca i niewydolnością mięśni. Te produkty jedzcie na surowo

Niedobór jednej witaminy może spowodować wiele szkód. Jak tego uniknąć? Warto włączyć do swojej diety pewne produkty.

Żeby organizm funkcjonował sprawnie, musi być zaopatrywany we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wystarczy, że pojawia się niedobór niektórych z nich, a niezwykle precyzyjne urządzenie, jakim jest organizm człowieka, zaczyna szwankować. Wyjaśniamy, co się dzieje jak zaczyna brakować tej witaminy i jak ja uzupełniać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Witamina E – czym jest i dlaczego jest niezbędna?

Niektórzy mówią, że witamina E jest „witaminą młodości” inni, że jest „witaminą płodności”. I jedni i drudzy mają rację. Ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. To działanie nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też spowalnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Z powodu swoich odmładzających właściwości, witaminę często dodaje się do kremów kosmetycznych o działaniu przeciwzmarszczkowym.

Tokoferole występujące w witaminie E chronią organizm przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. Działają ochronnie na krwinki czerwone, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. W rezultacie zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego.

Niedobór tej witaminy może powodować niepłodność, zaburzenia miesiączkowania i poronienia. Pojawiają się też dysfunkcje nerwowe i nerwowo-mięśniowe.

Zobacz także
Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?

Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość jajek? Przyda wam się oliwa

Czy próbowaliście łososia gotowanego w zimnym oleju? Jest pyszny i wcale nie tłusty

Czy próbowaliście łososia gotowanego w zimnym oleju? Jest pyszny i wcale nie tłusty

Co jeść, żeby nie dopuścić do niedoborów witaminy E?

To bardzo nietrwała witamina, która łatwo ulega degradacji podczas obróbki cieplnej. Jeśli zależy wam na uzupełnieniu poziomu tej substancji, wybierajcie produkty bogate w witaminę E i spożywajcie je na surowo.

Najwięcej witaminy E znajdziecie w następujących tłuszczach. Dodawajcie je do sałatek:

  • Olej słonecznikowy
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • Oliwki

Włączcie do diety orzechy i nasiona:

  • Nasiona słonecznika
  • Nasiona dyni
  • Nasiona sezamu
  • Migdały
  • Orzechy włoskie i laskowe
  • Orzechy pistacjowe

Nie zapominajcie o warzywach. Te zielone są pełne witaminy E:

  • Brokuły
  • Brukselka
  • Szpinak
  • Sałata
  • Szparagi
  • Jarmuż

Jadajcie też owoce (jagody, jeżyny, maliny), rośliny strączkowe i kiełki.

Źródło: Interia.pl

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Ta witamina opóźnia efekty starzenia i obniża cholesterol. Jedzcie te produkty, są pełne "witaminy młodości"
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina opóźnia efekty starzenia. Jedzcie te produkty, by zapewnić organizmowi „witaminę młodości”
Starzenie się organizmu to naturalny proces, który polega na stopniowym spadku zdolności komórek do regeneracji. Na zewnątrz objawia się m.in. wiotczeniem skóry. Jaki związek z opóźnieniem starzenia ma witamina E?

Witamin nie trzeba suplementować. Przede wszystkim substancje odżywcze, w tym witaminy należy pobierać z pokarmów. Jakie produkty włączyć do diety, żeby dostarczać organizmowi duże ilości naturalnej witaminy E? I dlaczego ta witamina jest tak ważna dla zdrowia i młodego wyglądu? Dlaczego witamina E jest nazywana witaminą młodości? Witamina E bierze udział w wielu ważnych procesach w organizmie. Jest witaminą sprzyjającą utrzymaniu młodego wyglądu, ponieważ zwalcza wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in za wiotczenie skóry. Jako jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy spowalnia procesy starzenia się organizmu. Poza estetycznym efektem działania witaminy E ma ona bardzo istotne właściwości zdrowotne: Obniża poziom złego cholesterolu LDL i zapobiega powstawaniu blaszki miażdżycowej i zmniejsza ryzyko pojawienia się zakrzepów. Z tego powodu jest wykorzystywana w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego Ogranicza prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów dzięki temu, że niszczy wolne rodniki, które uszkadzają DNA komórek organizmu Zapobiega rozwojowi cukrzycy, ponieważ zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Opóźnia wystąpienie takich chorób jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera, ponieważ spowalnia procesy starzenia się mózgu Wpływa na płodność u mężczyzn, gdyż bierze udział w produkcji nasienia. Może niwelować objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, takie jak bóle głowy, obrzęk piersi i nerwowość Pozytywnie wpływa na układ odpornościowy, wspomaga jego działanie, a dzięki temu chroni organizm przed infekcjami Produkty spożywcze pełne witaminy E Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E nie jest duże i wynosi około 10-12 mg. Na przykład w 100 g oleju rzepakowego znajduje się 29 mg witaminy E. Już 1 łyżka tego...

Więcej witaminy D3? Jedzcie orzechy i nasiona, ale nie mieszajcie z tym produktem
Adobe Stock
Newsy
Cierpicie na niedobór witaminy D3? Za żadne skarby nie łączcie orzechów i nasion z 1 produktem
Czy wiecie, że w Polsce niedobór witaminy D3 jest powszechny i dotyka aż 90% Polaków? Powodem jest zbyt mało słońca, szczególnie jesienią i zimą. Podpowiadamy jak jeść, żeby podnieść poziom tej witaminy.

Większość potrzebnej nam witaminy D3 pochodzi z biosyntezy w skórze pod wpływem słońca. Możemy ją sobie także dostarczyć spożywając produkty, bogate w ,,witaminę słońca". Są nimi ryby, sery, mleko, jaja, a także grzyby , orzechy i nasiona. Jak je jeść, żeby przyswoić jak najwięcej D3? Co jeść, by uniknąć niedoboru witaminy D3? Dla uniknięcia niedoborów witaminy D3 ważne jest nie tylko to, żeby włączać do diety produkty w nią bogate, ale też to, żeby spożywać je w obecności tłuszczów. To za ich pomocą witamina przedostaje się z przewodu pokarmowego do krwiobiegu, a z niego do poszczególnych narządów. Najbogatsze w D3 są tłuste morskie ryby jak łosoś, makrela czy śledź. O ile danie rybne na obiad to nic niezwykłego, to nie zawsze mamy ochotę na tego rodzaju śniadanie. Na śniadania najlepszy będzie nabiał, często wybieramy też różnego rodzaju owsianki. I tu warto pamiętać o jednym ważnym zaleceniu: spożywając produkty bogate w witaminę D3, nie łączcie ich z pokarmami bogatymi w błonnik , jak owsianka, bo te zmniejszają poziom wchłaniania witaminy. Jeśli więc lubicie na śniadanie jeść owsiankę bogatą w błonnik, mający dobroczynne działanie na układ pokarmowy, poprawę flory bakteryjnej i zmniejszenie poziomu złego cholesterolu, to nie dodawajcie do niej bogatych w D3 orzechów i nasion. Owsiankę zjedzcie z owcami, a orzechy zostawcie na drugie śniadanie i schrupcie je kilka godzin później same.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Sylwia (@kulinarnemigawki.pl)...

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Nawet niewielki niedobór tej witaminy grozi depresją. Wiemy, jak temu zaradzić. Zacznijcie jeść tę rzecz
Według ekspertów, zbyt niski poziom witaminy D w organizmie może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Niestety, szacuje się, że aż 90 proc. Polaków zmaga się z jej niedoborem.

Jedną z najcenniejszych witamin, które każdy z was powinien regularnie dostarczać do swojego organizmu, jest witamina D, zwana również witaminą słońca. Jej niedobór możecie zaobserwować głównie jesienią i zimą. To właśnie wtedy za oknem bardzo szybko robi się ciemno, dni są krótkie, szare i ponure, a wasz organizm zaczyna wysyłać niepokojące sygnały. Objawy niedoboru witaminy D Niedobór witaminy D może objawiać się między innymi poprzez bóle mięśni i kości, ale również nadmierną potliwość skóry głowy. Eksperci twierdzą, że zbyt niski poziom witaminy D może prowadzić do częstych infekcji, a nawet wywoływać stany lękowe, depresje oraz choroby psychiczne. Dlatego tak ważne jest, by włączyć do swojej diety produkty, które ją zawierają. Postanowiliśmy stworzyć ich listę. Ryby Choć ryby nie zawierają takich ilości witaminy D jak słońce, ich jedzenie z pewnością pomoże wam się pozbyć objawów jej niedoboru. Włączcie więc do swojej diety między innymi sardynki, śledzie, makrele, dorsza, łososia czy węgorza. Starajcie się spożywać je jak najczęściej, nawet kilka razy w tygodniu.  Żółtka jaj Na szczęście dla osób, które z różnych powodów nie jedzą ryb, niedobór witaminy D można uzupełnić również poprzez spożywanie dużych ilości jajek, a w szczególności żółtek. Kury chowane na wolnym wybiegu i karmione paszą bogatą w tę witaminę, znoszą naprawdę bardzo zdrowe jajka. Warto po nie sięgnąć. Grzyby Duże ilości witaminy D zawierają także grzyby. Bynajmniej nie te świeżo zebrane w lesie. Okazuje się bowiem, że ich cenne źródło stanowią dostępne przez cały rok pieczarki. Starajcie się więc często dodawać je do sosów, zup oraz makaronów. Z pewnością lepiej się...