Żeby organizm funkcjonował sprawnie, musi być zaopatrywany we wszystkie składniki odżywcze, witaminy i minerały. Wystarczy, że pojawia się niedobór niektórych z nich, a niezwykle precyzyjne urządzenie, jakim jest organizm człowieka, zaczyna szwankować. Wyjaśniamy, co się dzieje jak zaczyna brakować tej witaminy i jak ja uzupełniać?
Witamina E – czym jest i dlaczego jest niezbędna?
Niektórzy mówią, że witamina E jest „witaminą młodości” inni, że jest „witaminą płodności”. I jedni i drudzy mają rację. Ma działanie przeciwutleniające, chroni komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. To działanie nie tylko zmniejsza ryzyko nowotworów, ale też spowalnia procesy starzenia się skóry i powstawania zmarszczek. Z powodu swoich odmładzających właściwości, witaminę często dodaje się do kremów kosmetycznych o działaniu przeciwzmarszczkowym.
Tokoferole występujące w witaminie E chronią organizm przed powstawaniem blaszek miażdżycowych i rozwojem miażdżycy. Działają ochronnie na krwinki czerwone, wykazują właściwości przeciwzakrzepowe. W rezultacie zmniejszają ryzyko chorób serca i układu krwionośnego.
Niedobór tej witaminy może powodować niepłodność, zaburzenia miesiączkowania i poronienia. Pojawiają się też dysfunkcje nerwowe i nerwowo-mięśniowe.
Zobacz także:
Co jeść, żeby nie dopuścić do niedoborów witaminy E?
To bardzo nietrwała witamina, która łatwo ulega degradacji podczas obróbki cieplnej. Jeśli zależy wam na uzupełnieniu poziomu tej substancji, wybierajcie produkty bogate w witaminę E i spożywajcie je na surowo.
Najwięcej witaminy E znajdziecie w następujących tłuszczach. Dodawajcie je do sałatek:
- Olej słonecznikowy
- Olej rzepakowy
- Oliwa z oliwek
- Oliwki
Włączcie do diety orzechy i nasiona:
- Nasiona słonecznika
- Nasiona dyni
- Nasiona sezamu
- Migdały
- Orzechy włoskie i laskowe
- Orzechy pistacjowe
Nie zapominajcie o warzywach. Te zielone są pełne witaminy E:
- Brokuły
- Brukselka
- Szpinak
- Sałata
- Szparagi
- Jarmuż
Jadajcie też owoce (jagody, jeżyny, maliny), rośliny strączkowe i kiełki.
Źródło: Interia.pl