Warzywa z rosołu frytki
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Niebanalny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu? Zróbcie z nich tę genialną przekąskę

Rosół to nie tylko przepyszny, aromatyczny wywar, ale jeszcze dodatkowo całkiem wartościowe pozostałości. Co z nimi robicie?

Mięso pozostałe z ugotowanego rosołu to temat na długie opowiadanie. Zastosowań takiego kawałka drobiu z kością i innych mięs, jest całe mnóstwo.

Jedne gospodynie ochoczo „obskubują” z mięsa podudzie, czy całą kurę, by potem na takiej bazie przyrządzić pyzy, pierogi czy upiec pasztet.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka zastosowań

Mięso nie sprawia zatem specjalnych problemów po zjedzeniu rosołu. Na szczęście, większość pań domu nie ma zamiaru go wyrzucać.

Gorzej z warzywami po rosole. Czasem zdarza się, że domownicy nie mają ochoty na wszystkie marchewki pływające w bulionie.

Nie wspomnimy już o pietruszkach czy o selerze, a zwłaszcza o cebuli. Te wszystkie ugotowane na miękko warzywa, nie cieszą się specjalnym uważaniem wśród fanów rosołu.

Złym zwyczajem jest wyrzucanie wciąż wartościowych pozostałości z rosołu. Jak sobie więc z nimi poradzić?

Mamy dla was trzy opcje. Po pierwsze takie warzywa spokojnie mogą znaleźć zastosowanie w sałatce jarzynowej.

Po drugie, takie oto właśnie marchewki i pietruszki wraz z selerem i mięciutką cebulą, sprawdzą się w składzie galarety.

Jako dodatek i osobne danie

Jednak najciekawszym pomysłem, zwłaszcza z myślą o najbardziej wybrednych dzieciach, jest upieczenie warzyw z rosołu w postaci frytek!

Marchewka, pietruszka i seler, które pływały w gotującym się rosole przez nawet 2 godziny są tak miękkie, że bez kłopotu połknęłoby je nawet niemowlę.

Po co więc je piec? Krótkie wstawienie pokrojonych na frytki warzyw do piekarnika sprawi, że pięknie przypieką się od zewnątrz i zyskają jeszcze ciekawszy smak.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Pieczenie powinno być niemalże błyskawiczne. Ważne jest jednak, byście nastawili swoje piece na dość wysoką temperaturę.

Kilka minut w temp. powyżej 200 st. C sprawi, że marchewka i inne warzywa z rosołu, zyskają piękny kolor i w mig staną się fantastyczną przekąską.

Tego typu warzywa można dodać także jako smaczny dodatek do drugiego dania. Świetnie skomponują się na talerzu, np. ze świeżo usmażonym kotletem schabowym albo plastrem innej pieczeni.

Przepis na frytki z warzyw z rosołu:

  1. Pozostałe z rosołu warzywa dowolnej ilości pokrójcie na podłużne paski na podobieństwo frytek.
  2. Warzywa ułóżcie na blasze.
  3. Pokropcie warzywa niewielką ilością oleju.
  4. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 200-220 st. C. przez kilka minut, do uzyskania oczekiwanego koloru.
  5. Podawajcie jako dodatek do drugiego dania lub z sosami i dipami.

 

Czy da się tak odgrzać frytki żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach
Adobe Stock
Newsy
Czy da się tak odgrzać frytki, żeby nie były gumowate? Trzeba pamiętać o tych 2 zasadach
Zostały wam frytki? Nie wyrzucajcie ich, możecie zjeść je później. Musicie jednak od razu się nimi zająć, żeby na kolejny posiłek nadal były smaczne.

Pokrojone w słupki ziemniaki smażone w głębokim tłuszczu, mogą być podawane jako przekąska, osobny posiłek lub jako dodatek do potraw. Pochodzą z Belgii, choć te oryginalne, belgijskie wyglądają nieco inaczej niż te, które dobrze znamy z fast foodów: są dłuższe i grubsze. Pierwotnie były smażone na łoju wołowym. Podpowiadamy, jak dobrze przechować gotowe frytki i jak je najlepiej odgrzać. Jak odgrzać frytki, żeby nie straciły smaku? Jeśli nie zdołaliście zjeść wszystkich frytek na raz, gdy były jeszcze świeże i ciepłe i chcecie je zostawić na później, pamiętajcie o 2 żelaznych zasadach postępowania z frytkami: Ostudźcie je szybko, żeby nie miękły, np. wystawiając w chłodne dni na balkon, przełóżcie do pojemnika i zostawcie lekko uchyloną pokrywkę. Tak przygotowane frytki przechowujcie w lodówce. Ponowne podgrzanie frytek da najlepszy efekt, jeśli to zrobicie tak, jak zostały usmażone – w głębokim tłuszczu. Najczęściej, żeby podgrzać frytki, wkładacie je do mikrofalówki lub piekarnika – każda z tych metod wysuszy przekąskę i zmieni jej smak. Jedzcie zdrowsze wersje frytek Co niezdrowego jest we frytkach, skoro to same ziemniaki? Dlaczego lekarze i dietetycy przestrzegają przed częstym jedzeniem tej potrawy? Odpowiedź jest jedna — tłuszcz. Z tłuszczem, na którym smażone są frytki jest kilka problemów: Duża ilość tłuszczu, jaka pozostaje na frytkach i dostaje się do środka powoduje, że są one wysokokaloryczne i niezdrowe Warzywa zostały przygotowane w najgorszy możliwy sposób – są usmażone W barach do smażenie frytek długo używa się tej samej frytury. Tłuszcz jest więc przepalony i staje się niebezpieczny dla zdrowia Chrupiące przekąski można przygotować w zdrowszy sposób. Najprostsza zmiana to upieczenie...

pasztet warzywny przepis
miki-dziuba/gotujmy.pl
Newsy
Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Zróbcie z nich ten przepyszny wegetariański pasztet. Palce lizać
Z jarzyn z rosołu można zrobić pyszną sałatkę jarzynową, domowe frytki albo genialny wegetariański pasztet. Wypróbujcie ten przepis!

Większość gospodyń domowych wykorzystuje rosół w całości! Z mięsa można zrobić pyszny farsz do pierogów lub pyz albo podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw i użyć na przykład do pizzy. Z kolei z warzyw najczęściej robi się sałatkę jarzynową, która genialnie sprawdza się podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu! Co można zrobić z jarzyn z rosołu? Najprostszym sposobem jest recykling, czyli użycie tych warzyw ponownie i dodanie ich na przykład do zupy pomidorowej. Nadadzą jej wspaniałego aromatu z rosołu! Sprawdzą się także jako lekki zagęszczacz do sosów – wystarczy zmiksować je z kawałkami pomidorów i wykorzystać jako sos do spaghetti. Innym pomysłem są smaczne i zdrowe warzywne frytki z piekarnika. Jarzynki trzeba jedynie pokroić, doprawić i upiec w piekarniku. Można też zrobić z nich genialny pasztet wegetariański, który będzie wspaniale smakował na kanapce. A do tego jest dietetyczny! Przepis na pasztet wegetariański Taki warzywny pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jedzony wprost ze słoiczka łyżeczką. Dzieciom na pewno bardzo posmakuje! Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 szklanki ugotowanych ziemniaków 2 cebule 60 g koncentratu pomidorowego Łyżeczka cynamonu Pół łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Oczywiście marchewka i pietruszka powinna być z rosołu. Przygotowanie Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i wrzućcie pokrojone cebule. Smażcie do zrumienienia. Odstawcie na bok, by cebule ostygły. Następnie w malakserze zmiksujcie marchewki, pietruszki, ziemniaki...

jak dużo marchewki dodawać do rosołu
Adobe Stock
Newsy
Rosół wychodzi zbyt słodki? Wszystko przez zbyt dużą ilość tego składnika
Umiar, proporcje i zdrowy rozsądek – to wszystko jest konieczne do ugotowania pysznego rosołu. Dlaczego? Choćby po to, by nie przedobrzyć z ilością pewnego warzywa.

O marchewce w rosole krążą różne legendy. Niektórzy zarzekają się, że dodanie większej ilości marchewki do zupy, poprawi jej kolor. Nie tędy droga. Złoty kolor rosołu jak z obrazka to zasługa dobrego, wiejskiego, kurzego mięsa, gotowanego na wolnym ogniu przez wiele godzin. To właśnie drobiowy tłuszcz zapewnia rosołowi nienaganny wygląd. Taki, którego nie zastąpi w żaden sposób kostka rosołowa ani tym bardziej marchewka. Alternatywnym sposobem na poprawę koloru waszego rosołu, może być dodanie do zupy cebuli w łupinie, która nada mu brązowawą barwę, podobnie jak w przypadku robienia wielkanocnych kraszanek. Ile marchewek powinno się dodawać do rosołu? Lepiej jednak nie kombinować. Ani z kostką, ani z cebulą, ani tym bardziej z marchwią. Za dużo marchewki w rosole zepsuje jego smak. Słodycz marchewki przyćmi tradycyjny, wspaniały mięsny smak ukochanej zupy wszystkich Polaków. Dlatego do rosołu powinno się dodawać 1-2 duże marchewki, maksymalnie 3-4 sztuki mniejszej wielkośći. Na słodkość rosołu wpłynie także duża dawka korzeni pietruszki. Tutaj również nie należy przesadzać z ilością tego warzywa dodawanego do wywaru. Zbyt duża dawka spowoduje zepsucie smaku tej szlachetnej zupy. Przepis na rosół Składniki: Opcjonalnie: kawałek mięsa wołowego Porcja rosołowa z kurczaka, najlepiej wiejskiego Jedna szyja indycza Jedna duża marchew lub dwie mniejsze Jeden korzeń pietruszka Kawałek selera Opcjonalnie jeden mały por Cebula opalona na gazie 2-3 liście laurowe Ok. 5 ziaren ziela angielskiego Ok. 5 ziaren pieprzu czarnego Sól Opcjonalnie: kilka suszonych grzybów Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i zalejcie najlepiej zimną, filtrowaną wodą. Gotujcie mięso na wolnym ogniu przez ok. godzinę i oczyszczajcie wywar z powstających na...

opalanie cebuli do rosołu
AdobeStock
Newsy
Opalacie cebulę do rosołu? Zróbcie tak również z tymi warzywami, a rosół będzie smakował jeszcze lepiej
Podpieczona cebula nadaje rosołowi wyjątkowego smaku. A gdyby zrobić to samo z innymi warzywami? Sprawdźcie sami!

Co to za niedziela bez rosołu ! Zanim zabierzecie się jutro za gotowanie tej fantastycznej zupy, dowiedzcie się, co można zrobić, by smakowała jeszcze lepiej. Podstawą jest naturalnie mięso – dobrej jakości, z dużą ilością tłuszczu i oczywiście nie może go być mało, ponieważ bulion wyjdzie zbyt chudy i mdły. Nie należy zapominać także o warzywach, które nadają rosołu odpowiedniego aromatu i wspaniałego smaku. Warto dobrze dobrać składniki do rosołu, dzięki czemu będzie on bardzo smaczny bez użycia kostki rosołowej i innych gotowych dodatków, które mają podkręcić smak zupy. Taki rosół będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowszy! Opalanie włoszczyzny do rosołu Pewnie wielu z was doskonale zna technikę polegającą na opalaniu cebuli , która następnie ma się znaleźć w rosole. Dzięki temu wywar smakuje znacznie lepiej! Ale czy próbowaliście opalać także inne warzywa? Okazuje się, że podpieczony czosnek , marchewka , a nawet seler smakuje doskonale! Jak robić to bezpiecznie? Przede wszystkim broń Boże nie opalajcie warzyw, nabijając je na widelec i trzymając nad włączonym palnikiem! W procesie spalania gazu ziemnego tworzy się mnóstwo trujących substancji, których z pewnością nie chcecie wprowadzać do swojego organizmu. Dlatego o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie włoszczyzny na suchą patelnię i prażenie. Możecie tak zrobić ze wszystkimi warzywami, które dodajecie do rosołu. Jak bezpiecznie opalać warzywa na rosół? Skoro kwestię opalania cebuli i innych warzyw bezpośrednio nad palnikiem mamy już wyjaśnioną, to warto dowiedzieć się jak prawidłowo opalić (a właściwie uprażyć) warzywa na rosół. Będziecie potrzebowali włoszczyzny do bulionu, której my użyliśmy w takich proporcjach: 3 marchewki 1...