Warzywa z rosołu frytki
Gotujmy.pl/Ania321
Newsy

Niebanalny sposób na wykorzystanie warzyw z rosołu? Zróbcie z nich tę genialną przekąskę

Rosół to nie tylko przepyszny, aromatyczny wywar, ale jeszcze dodatkowo całkiem wartościowe pozostałości. Co z nimi robicie?

Mięso pozostałe z ugotowanego rosołu to temat na długie opowiadanie. Zastosowań takiego kawałka drobiu z kością i innych mięs, jest całe mnóstwo.

Jedne gospodynie ochoczo „obskubują” z mięsa podudzie, czy całą kurę, by potem na takiej bazie przyrządzić pyzy, pierogi czy upiec pasztet.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kilka zastosowań

Mięso nie sprawia zatem specjalnych problemów po zjedzeniu rosołu. Na szczęście, większość pań domu nie ma zamiaru go wyrzucać.

Gorzej z warzywami po rosole. Czasem zdarza się, że domownicy nie mają ochoty na wszystkie marchewki pływające w bulionie.

Nie wspomnimy już o pietruszkach czy o selerze, a zwłaszcza o cebuli. Te wszystkie ugotowane na miękko warzywa, nie cieszą się specjalnym uważaniem wśród fanów rosołu.

Złym zwyczajem jest wyrzucanie wciąż wartościowych pozostałości z rosołu. Jak sobie więc z nimi poradzić?

Mamy dla was trzy opcje. Po pierwsze takie warzywa spokojnie mogą znaleźć zastosowanie w sałatce jarzynowej.

Po drugie, takie oto właśnie marchewki i pietruszki wraz z selerem i mięciutką cebulą, sprawdzą się w składzie galarety.

Jako dodatek i osobne danie

Jednak najciekawszym pomysłem, zwłaszcza z myślą o najbardziej wybrednych dzieciach, jest upieczenie warzyw z rosołu w postaci frytek!

Marchewka, pietruszka i seler, które pływały w gotującym się rosole przez nawet 2 godziny są tak miękkie, że bez kłopotu połknęłoby je nawet niemowlę.

Po co więc je piec? Krótkie wstawienie pokrojonych na frytki warzyw do piekarnika sprawi, że pięknie przypieką się od zewnątrz i zyskają jeszcze ciekawszy smak.

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

Pieczenie powinno być niemalże błyskawiczne. Ważne jest jednak, byście nastawili swoje piece na dość wysoką temperaturę.

Kilka minut w temp. powyżej 200 st. C sprawi, że marchewka i inne warzywa z rosołu, zyskają piękny kolor i w mig staną się fantastyczną przekąską.

Tego typu warzywa można dodać także jako smaczny dodatek do drugiego dania. Świetnie skomponują się na talerzu, np. ze świeżo usmażonym kotletem schabowym albo plastrem innej pieczeni.

Przepis na frytki z warzyw z rosołu:

  1. Pozostałe z rosołu warzywa dowolnej ilości pokrójcie na podłużne paski na podobieństwo frytek.
  2. Warzywa ułóżcie na blasze.
  3. Pokropcie warzywa niewielką ilością oleju.
  4. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 200-220 st. C. przez kilka minut, do uzyskania oczekiwanego koloru.
  5. Podawajcie jako dodatek do drugiego dania lub z sosami i dipami.

 

pasztet warzywny przepis
miki-dziuba/gotujmy.pl
Newsy
Jak wykorzystać warzywa z rosołu? Zróbcie z nich ten przepyszny wegetariański pasztet. Palce lizać
Z jarzyn z rosołu można zrobić pyszną sałatkę jarzynową, domowe frytki albo genialny wegetariański pasztet. Wypróbujcie ten przepis!

Większość gospodyń domowych wykorzystuje rosół w całości! Z mięsa można zrobić pyszny farsz do pierogów lub pyz albo podsmażyć je na patelni z dodatkiem przypraw i użyć na przykład do pizzy. Z kolei z warzyw najczęściej robi się sałatkę jarzynową, która genialnie sprawdza się podczas wszelkich rodzinnych spotkań. Ale to nie jedyny sposób na wykorzystanie jarzyn z rosołu! Co można zrobić z jarzyn z rosołu? Najprostszym sposobem jest recykling, czyli użycie tych warzyw ponownie i dodanie ich na przykład do zupy pomidorowej. Nadadzą jej wspaniałego aromatu z rosołu! Sprawdzą się także jako lekki zagęszczacz do sosów – wystarczy zmiksować je z kawałkami pomidorów i wykorzystać jako sos do spaghetti. Innym pomysłem są smaczne i zdrowe warzywne frytki z piekarnika. Jarzynki trzeba jedynie pokroić, doprawić i upiec w piekarniku. Można też zrobić z nich genialny pasztet wegetariański, który będzie wspaniale smakował na kanapce. A do tego jest dietetyczny! Przepis na pasztet wegetariański Taki warzywny pasztet świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jedzony wprost ze słoiczka łyżeczką. Dzieciom na pewno bardzo posmakuje! Do przygotowania wegetariańskiego pasztetu potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 marchewki 2 korzenie pietruszki 2 szklanki ugotowanych ziemniaków 2 cebule 60 g koncentratu pomidorowego Łyżeczka cynamonu Pół łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżki oleju Sól Pieprz Oczywiście marchewka i pietruszka powinna być z rosołu. Przygotowanie Cebule obierzcie i pokrójcie je w kostkę. Na patelni rozgrzejcie dwie łyżki oleju i wrzućcie pokrojone cebule. Smażcie do zrumienienia. Odstawcie na bok, by cebule ostygły. Następnie w malakserze zmiksujcie marchewki, pietruszki, ziemniaki...

opalanie cebuli do rosołu
AdobeStock
Newsy
Opalacie cebulę do rosołu? Zróbcie tak również z tymi warzywami, a rosół będzie smakował jeszcze lepiej
Podpieczona cebula nadaje rosołowi wyjątkowego smaku. A gdyby zrobić to samo z innymi warzywami? Sprawdźcie sami!

Co to za niedziela bez rosołu ! Zanim zabierzecie się jutro za gotowanie tej fantastycznej zupy, dowiedzcie się, co można zrobić, by smakowała jeszcze lepiej. Podstawą jest naturalnie mięso – dobrej jakości, z dużą ilością tłuszczu i oczywiście nie może go być mało, ponieważ bulion wyjdzie zbyt chudy i mdły. Nie należy zapominać także o warzywach, które nadają rosołu odpowiedniego aromatu i wspaniałego smaku. Warto dobrze dobrać składniki do rosołu, dzięki czemu będzie on bardzo smaczny bez użycia kostki rosołowej i innych gotowych dodatków, które mają podkręcić smak zupy. Taki rosół będzie nie tylko znacznie smaczniejszy, ale przede wszystkim zdrowszy! Opalanie włoszczyzny do rosołu Pewnie wielu z was doskonale zna technikę polegającą na opalaniu cebuli , która następnie ma się znaleźć w rosole. Dzięki temu wywar smakuje znacznie lepiej! Ale czy próbowaliście opalać także inne warzywa? Okazuje się, że podpieczony czosnek , marchewka , a nawet seler smakuje doskonale! Jak robić to bezpiecznie? Przede wszystkim broń Boże nie opalajcie warzyw, nabijając je na widelec i trzymając nad włączonym palnikiem! W procesie spalania gazu ziemnego tworzy się mnóstwo trujących substancji, których z pewnością nie chcecie wprowadzać do swojego organizmu. Dlatego o wiele bezpieczniejszym rozwiązaniem jest wrzucenie włoszczyzny na suchą patelnię i prażenie. Możecie tak zrobić ze wszystkimi warzywami, które dodajecie do rosołu. Jak bezpiecznie opalać warzywa na rosół? Skoro kwestię opalania cebuli i innych warzyw bezpośrednio nad palnikiem mamy już wyjaśnioną, to warto dowiedzieć się jak prawidłowo opalić (a właściwie uprażyć) warzywa na rosół. Będziecie potrzebowali włoszczyzny do bulionu, której my użyliśmy w takich proporcjach: 3 marchewki 1...

jak dużo marchewki dodawać do rosołu
Adobe Stock
Newsy
Ile marchewek powinno się dodać do rosołu? Gdy jest ich za dużo, to rosół jest za słodki
Umiar, proporcje i zdrowy rozsądek – to wszystko jest konieczne do ugotowania pysznego rosołu. Dlaczego? Choćby po to, by nie przedobrzyć z ilością marchewki!

O marchewce w rosole krążą różne legendy. Niektórzy zarzekają się, że dodanie większej ilości marchewki do zupy, poprawi jej kolor. Nie tędy droga. Złoty kolor rosołu jak z obrazka to zasługa dobrego, wiejskiego, kurzego mięsa, gotowanego na wolnym ogniu przez wiele godzin. To właśnie drobiowy tłuszcz zapewnia rosołowi nienaganny wygląd. Taki, którego nie zastąpi w żaden sposób kostka rosołowa ani tym bardziej marchewka. Ile marchewek powinno się dodawać do rosołu? Alternatywnym sposobem na poprawę koloru waszego rosołu, może być dodanie do zupy cebuli w łupinie, która nada mu brązowawą barwę, podobnie jak w przypadku robienia wielkanocnych kraszanek. Lepiej jednak nie kombinować. Ani z kostką, ani z cebulą, ani tym bardziej z marchwią. Za dużo marchewki w rosole zepsuje jego smak. Słodycz marchewki przyćmi tradycyjny, wspaniały mięsny smak ukochanej zupy wszystkich Polaków. Dlatego do rosołu powinno się dodawać jedną dużą marchew, maksymalnie dwie małe, średnie marchewki. Przepis na idealny rosół Składniki: Opcjonalnie: kawałek mięsa wołowego Porcja rosołowa z kurczaka, najlepiej wiejskiego Jedna szyja indycza Jedna duża marchew lub dwie mniejsze Jeden korzeń pietruszka Kawałek selera Opcjonalnie jeden mały por Cebula opalona na gazie 2-3 liście laurowe Ok. 5 ziaren ziela angielskiego Ok. 5 ziaren pieprzu czarnego Sól Opcjonalnie: kilka suszonych grzybów Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso oczyśćcie i zalejcie najlepiej zimną, filtrowaną wodą. Gotujcie mięso na wolnym ogniu przez ok. godzinę i oczyszczajcie wywar z powstających na powierzchni garnka szumowin. Po godzinie dodajcie liście laurowe i ziele angielskie, a także obraną włoszczyznę. Gotujcie rosół bez przykrywania na...

Wlejcie szklankę tego płynu do frytek przed smażeniem. Będą chrupiące jak nigdy dotąd
AdobeStock
Newsy
Wlejcie szklankę tego płynu do frytek przed smażeniem. Będą chrupiące jak nigdy dotąd
Szukacie pomysłu na frytki, które są chrupiące, a jednocześnie pysznie kremowe w środku? Dzięki temu sposobowi osiągniecie ten efekt w mig. Działa zawsze. Takie frytki rozkochały w sobie wiele osób.

Próbujecie osiągnąć efekt chrupiących, ale miękkich w środku frytek? To sposób dla was! Frytki to tłusta i niezdrowa, ale pyszna przekąska, dodatek do dania głównego lub po prostu rozpustna kolacja. Są uwielbiane przez dorosłych i dzieci w każdym wieku. Najlepsze frytki to te, które są chrupiące, a jednak po przegryzieniu miękkie i kremowe w środku. Jak osiągnąć ten efekt? Doskonale wiedzą o tym Brytyjczycy. Chrupiące, ale miękkie frytki Wielu mistrzów kuchni ma swój sekret na chrupiące frytki . Niedawno podzielił się nim na przykład Robert Makłowicz . My mamy dla was metodę, dzięki której frytki będą nie tylko bardzo chrupkie, ale też mięciutkie w środku i zyskają zaskakującą nutę smakową. Specjalna zalewa do frytek Sekret tkwi w podgotowaniu ziemniaków przed smażeniem w specjalnej miksturze. Zmieszajcie ze sobą: 3 litry wody Szklankę octu Łyżkę soli Przygotowanie niezwykle chrupiących frytek. Ziemniaki na frytki przygotujcie w standardowy sposób: Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je w słupki o możliwie jednakowej grubości. Do garnka wlejcie wodę, sól i ocet. Podgrzejcie zawartość garnka, dodajcie do niego frytki. Gotujcie wszystko przez ok. 15-20 minut. Po tym czasie odcedźcie frytki i bardzo mocno odsączcie je z wody. Do odsączania możecie wykorzystać papier ręcznikowy. To bardzo ważny etap. Tak przygotowane ziemniaki możecie smażyć w oleju tak, jak robicie to zazwyczaj z frytkami. Będą one gotowe trochę szybciej niż frytki z surowych ziemniaków, bo są już podgotowane. Tak przygotowane frytki są niezwykle kruche, ale i chrupiące. Frytki o smaku octowym Przyprawianie ziemniaków octem nie jest u nas zbyt popularne, ale taki smak kocha wielu mieszkańców Europy Zachodniej. Jednym z...