Mięso pozostałe z ugotowanego rosołu to temat na długie opowiadanie. Zastosowań takiego kawałka drobiu z kością i innych mięs, jest całe mnóstwo.

Jedne gospodynie ochoczo „obskubują” z mięsa podudzie, czy całą kurę, by potem na takiej bazie przyrządzić pyzy, pierogi czy upiec pasztet.

Kilka zastosowań

Mięso nie sprawia zatem specjalnych problemów po zjedzeniu rosołu. Na szczęście, większość pań domu nie ma zamiaru go wyrzucać.

Gorzej z warzywami po rosole. Czasem zdarza się, że domownicy nie mają ochoty na wszystkie marchewki pływające w bulionie.

Zobacz także:

Nie wspomnimy już o pietruszkach czy o selerze, a zwłaszcza o cebuli. Te wszystkie ugotowane na miękko warzywa, nie cieszą się specjalnym uważaniem wśród fanów rosołu.

Złym zwyczajem jest wyrzucanie wciąż wartościowych pozostałości z rosołu. Jak sobie więc z nimi poradzić?

Mamy dla was trzy opcje. Po pierwsze takie warzywa spokojnie mogą znaleźć zastosowanie w sałatce jarzynowej.

Po drugie, takie oto właśnie marchewki i pietruszki wraz z selerem i mięciutką cebulą, sprawdzą się w składzie galarety.

Jako dodatek i osobne danie

Jednak najciekawszym pomysłem, zwłaszcza z myślą o najbardziej wybrednych dzieciach, jest upieczenie warzyw z rosołu w postaci frytek!

Marchewka, pietruszka i seler, które pływały w gotującym się rosole przez nawet 2 godziny są tak miękkie, że bez kłopotu połknęłoby je nawet niemowlę.

Po co więc je piec? Krótkie wstawienie pokrojonych na frytki warzyw do piekarnika sprawi, że pięknie przypieką się od zewnątrz i zyskają jeszcze ciekawszy smak.

Pieczenie powinno być niemalże błyskawiczne. Ważne jest jednak, byście nastawili swoje piece na dość wysoką temperaturę.

Kilka minut w temp. powyżej 200 st. C sprawi, że marchewka i inne warzywa z rosołu, zyskają piękny kolor i w mig staną się fantastyczną przekąską.

Tego typu warzywa można dodać także jako smaczny dodatek do drugiego dania. Świetnie skomponują się na talerzu, np. ze świeżo usmażonym kotletem schabowym albo plastrem innej pieczeni.

Przepis na frytki z warzyw z rosołu:

  1. Pozostałe z rosołu warzywa dowolnej ilości pokrójcie na podłużne paski na podobieństwo frytek.
  2. Warzywa ułóżcie na blasze.
  3. Pokropcie warzywa niewielką ilością oleju.
  4. Pieczcie w piekarniku rozgrzanym do temp. 200-220 st. C. przez kilka minut, do uzyskania oczekiwanego koloru.
  5. Podawajcie jako dodatek do drugiego dania lub z sosami i dipami.