Przepis na tanie i sycące kotlety z jajek
Gotujmy.pl/cobra85
Newsy

Nie zostało wam dużo pieniędzy do końca miesiąca? Oto jedno z najtańszych sycących dań

Koniec miesiąca zazwyczaj zwiastuje pustki, zarówno na koncie, jak i w portfelu. Na szczęście mamy dla was przepis na obiad, który przyrządzicie „za grosze”.

Rachunki i kredyty pochłaniają ogromną część wypłaty każdego Polaka. To, co z niej zostaje, w większości wydaje się na jedzenie, które z roku na rok jest coraz droższe. Pod koniec miesiąca na kontach większości z was zapewne widnieje niewielka suma, która zmusza do kreatywności w kuchni. Dlatego też śpieszymy z przepisem na bajecznie tanie kotlety z jajek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tanie i sycące kotlety z jajek

Do ich przyrządzenia potrzebujecie zaledwie pięciu składników. Zakładamy, że większość z nich macie w swojej kuchni, a to, co ewentualnie musicie dokupić, wyniesie was nie więcej niż 7 złotych. Bowiem za opakowanie 10 jajek w markecie zapłacicie ok. 5 złotych, z kolei za cebulę i świeżą natkę pietruszki ok. 2 złotych. 

Zobacz także
Ciasto z drożdży wyrabianie

Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe? Nie pomińcie tego kroku, bo nigdy nie wyrośnie

kluski leniwe

Przepis na idealne kluski leniwe. Aby nie wyszły twarde, broń Boże nie róbcie 1 rzeczy

Przepis na bajecznie tanie kotlety z jajek 

Będziecie potrzebować

  • 11 jajek
  • 1 cebuli
  • 1 pęczku pietruszki
  • Bułki tartej
  • Oliwy lub oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie

  1. Średniej wielkości garnek wypełnijcie zimną wodą do ¾ wysokości, a następnie umieśćcie w nim dziesięć jajek i ugotujcie je na twardo. W zależności od wielkości jajek powinny być gotowe po ok. 8-10 minutach od momentu, w którym woda zacznie wrzeć.
  2. Ugotowane jajka odcedźcie z wody i odstawcie na kilka minut do wystudzenia.
  3. Po upływie tego czasu zacznijcie je obierać ze skorupek. Tak przygotowane jajka podzielcie na ćwiartki i zmielcie w maszynce. Jeśli nie macie maszynki, pokrójcie je bardzo drobno, a następnie rozgniećcie przy pomocy widelca i umieśćcie w dużej misce.
  4. Świeżą pietruszkę posiekajcie drobniutko i dodajcie do jajek.
  5. Cebulę obierzcie, pokrójcie w drobną kosteczkę, zeszklijcie na oleju i również dodajcie do jajek.
  6. W misce umieśćcie także jedno surowe jajko i trochę bułki tartej. Całość wyróbcie przy pomocy dłoni na jednolitą, zwartą masę – taką jak do mielonych. 
  7. Z gotowej masy zacznijcie formować niewielkie kotlety. Smażcie je z obu stron na rozgrzanej oliwie lub oleju, tylko do zarumienienia (składniki nie są surowe, więc nie trzeba ich długo przetrzymywać na patelni).
  8. Tak przygotowane kotlety jajeczne serwujcie z tym, co macie w kuchni – może być ryż, kasza, ziemniaki, a nawet makaron. Wykorzystajcie swoje zapasy.

Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym
Adobe Stock
Newsy
Pyszne i proste w wykonaniu kotlety mielone w sosie musztardowym. Dokładka murowana
Kotlety mielone to klasyk, który z pewnością przygotowujecie dla swojej rodziny co najmniej raz w tygodniu. Ale czy kiedykolwiek zaserwowaliście je w towarzystwie sosu musztardowego? Jeśli nie, to koniecznie nadróbcie zaległości.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie musztardy powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Przepis na kotlety mielone w sosie musztardowym Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 300 ml bulionu 200 ml mleka 2 łyżek śmietany 30 proc. 3 łyżek musztardy 1 łyżki masła 1 łyżki mąki 1 czerstwej kajzerki 2 ząbków czosnku 1 cebuli 1 jajka Bułki tartej do panierowania Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, ziół prowansalskich Przygotowanie: Czerstwą bułkę podzielcie na mniejsze części, umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie). Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i czosnek, a także sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. W średniej...

mielone duszone z cebulą przepis
Gotujmy.pl/klemens
Newsy
Kotlety mielone z duszoną cebulką. Naprawdę pyszne, przepis z zeszytu babci
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie duszonej cebulki.

Jeśli kochacie cebulę, a mielone to wasz najlepszy przyjaciel, koniecznie połączcie te sympatie. Bowiem w duecie tworzą naprawdę niezwykle smakowicie i przede wszystkim aromatyczne danie. Z pewnością nie oprze mu się żaden smakosz. Przepis jest dziecinnie prosty. Do jego przygotowania potrzebujecie naprawdę duuuużo cebuli. Najprawdopodobniej czeka was więc szybka wyprawa do sklepu. Nie zapomnijcie też zaopatrzyć się w pęczek świeżego koperku. Do dzieła! Przepis na kotlety mielone duszone z cebulką Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 5 cebul 1 czerstwej kajzerki 1 jajka 3 łyżek smalcu 1 pęczku świeżego kopru 100 ml mleka Bułki tartej Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, słodkiej papryki   Przygotowanie: Czerstwą bułkę umieśćcie w niewielkiej misce, zalejcie mlekiem i odstawcie na ok. 10 minut do namoczenia. Po upływie tego czasu, odciśnijcie ją z płynu. Jedną cebulę obierzcie i posiekajcie w drobną kosteczkę. Koper umyjcie i również posiekajcie. Mięso umieśćcie w dużej misce i dodajcie do niego jajko, odciśniętą kajzerkę, posiekaną cebulę i koper, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety, a następnie obtoczcie je w bułce tartej. Na rozgrzanej patelni rozpuśćcie smalec i umieśćcie na nim kotlety. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia. Pilnujcie, by ogień nie był zbyt duży, inaczej mięso spali się z wierzchu, a w środku pozostanie surowe.  Tak przygotowane kotlety wykładajcie na ręcznik papierowy, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Resztę cebul (cztery) obierzcie, posiekajcie w pióra i umieśćcie na czystej patelni ze smalcem. Dodajcie liście laurowe i ziele angielskie. Całość...

Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym
Adobe Stock
Newsy
Kotlety mielone w zaskakującym wydaniu. Smaczna odskocznia od tych tradycyjnych
Kotlety mielone to klasyk, który przynajmniej raz w tygodniu jada się w każdym polskim domu. Jeśli chcecie, by tym razem smak mięsa zaskoczył waszą rodzinę, spróbujcie je zaserwować w towarzystwie… sosu pomidorowego.

Choć kotlety mielone zazwyczaj jada się bez żadnego sosu, dla tego na bazie przecieru pomidorowego powinniście zrobić wyjątek. Nie tylko niesamowicie podnosi walory smakowe mięsa, ale również idealnie się z nim komponuje. Ta subtelna kulinarna wariacja z pewnością pozytywnie zaskoczy waszą rodzinę. Spodziewajcie się próśb o dokładkę. Przepis na kotlety mielone w sosie pomidorowym Receptura jest tak prosta, że nawet początkujący kucharze będą w stanie perfekcyjnie ją odwzorować. Do przyrządzenia samego sosu potrzebujecie tylko 5 podstawowych składników. Z pewnością macie je w swojej kuchni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mięsa mielonego 700 ml domowego bulionu 3 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżki mąki pszennej 1 ząbka czosnku 2 cebul 1 jajka Bułki tartej Oleju do smażenia Przypraw: soli, pieprzu, suszonej bazylii Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin, a następnie posiekajcie bardzo drobniutko (możecie użyć do tego maleksera, jeśli macie) i zeszklijcie na oleju. Mięso mielone przełóżcie do dużej miski, dodajcie do niego jajko, połowę podsmażonej cebulki, sól, pieprz oraz ok. 2 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie wyróbcie przy pomocy dłoni. Z tak powstałej masy, zacznijcie formować średniej wielkości kotlety. Obtoczcie je w bułce tartej i umieśćcie na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Smażcie z obu stron, aż do zarumienienia.  Tak przygotowane kotlety wyłóżcie na ręcznik papierowy i odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu. Do pozostałej na patelni cebulki dodajcie starty na tarce ząbek czosnku. Całość podsmażcie, a następnie podsypcie mąką. W czystym garnku podgrzejcie bulion i zmieszajcie go z przecierem pomidorowym. Tak przygotowany dodajcie do zasmażki, doprawcie solą, pieprzem oraz bazylią. Sos podduście przez chwilę pod...

rolada wieprzowa z serem przepis
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Rolada z mięsa mielonego z sekretnym dodatkiem. Czegoś tak wspaniałego jeszcze nie jedliście
Ta rolada podbije serca nawet największych niejadków. Do jej przygotowania potrzebujecie zaledwie 5 składników i kilku przypraw.

Nie macie pomysłu na obiad? Serwowane do tej pory potrawy już wam się znudziły i przejadły? To najlepszy czas, by sięgnąć po przepis na roladę z mięsa wieprzowego. Choć danie jest znane, a receptura stara jak świat, wzbogacona o sekretny składnik w postaci żółtego sera, będzie smakować po prostu wybornie. Ponadto, jej przyrządzenie jest dziecinnie proste, a składniki bajecznie tanie. Do odwzorowania tego przepisu będziecie potrzebować elastycznej stolnicy, która pozwoli wam na perfekcyjne zwinięcie mięsa w rulon. Jeśli jednak nie macie takowej wśród swoich kuchennych przyborów, równie dobrze możecie wykorzystać zwykłą deskę, którą uprzednio wyłożycie folią spożywczą. W ten sposób wieprzowina nie przyklei się do spodu i łatwiej będzie ją zwinąć. Powodzenia! Przepis na roladę z mięsa mielonego Będziecie potrzebować: 1 kilograma mielonego mięsa wieprzowego Kilku plastrów szynki Kilku plastrów żółtego sera 1 czerwonej papryki 2 jajek 1 łyżki masła Przypraw i ziół: soli, pieprzu, suszonej natki pietruszki Przygotowanie: W dużej misce umieśćcie mięso, jajka, sól, pieprz i suszoną pietruszkę. Całość wyróbcie na jednolitą masę, przy pomocy dłoni. Tak przygotowane mięso, wyłóżcie i rozprowadźcie na elastycznej stolnicy. Jeśli takiej nie macie wyłóżcie na normalną, pamiętając, by rozwinąć na niej wcześniej folię spożywczą. Ułatwi to proces późniejszego zwinięcia w rulon. Paprykę umyjcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, usuńcie gniazdo nasienne i pestki, a następnie pokrójcie w niewielką kosteczkę. Na środku wyrównanego i rozprowadzonego na grubość ok. 2 cm mięsa, zacznijcie układać dodatki w kolejności – ser, szynka, papryka....