
Wielu z nas z rozrzewnieniem wspomina wakacje u babci, czyli beztroski czas, gdy można było się bawić od rana do nocy, a w domu babcia zawsze czekała z czymś pysznym do jedzenia. Do dziś nawet bardzo starsze osoby lubią powspominać wakacje u swoich dziadków, w tym obiady czy ciasta, jakie piekły ich babcie.
Najsmaczniejsze były potrawy, które wcale nie były szczególnie skomplikowane czy wykwintne. Na przykład klasyczne naleśniki z serem - klasyk, który nigdzie nie smakuje tak dobrze jak dawniej u babci. Poznajcie mało znany sekret, na zrobienie pysznego, serowego nadzienia do naleśników, które przybliży wam czasy dzieciństwa.
Jak zrobić smaczne nadzienie serowe do naleśników?
Aby ser był smaczny, trzeba go po pierwsze dobrze zmielić. Konieczny jest też solidny dodatek cukru - nie ma co się oszukiwać, że mała szczypta słodyczy podbije smak sera.
Ale jest jeszcze jedna rzecz, o której mało kto wie. Gdy następnym razem będziecie ucierać ser na naleśniki, dodajcie do niego 1 budyń (śmietankowy albo waniliowy). Sprawi on, że nadzienie będzie zwarte, kremowe i bardzo delikatne, a do tego po prostu pyszne. Sprawdźcie sami, jak to zrobić.
Ser do naleśników jak u babci - przepis
Składniki:
-
300 g twarogu
-
1,5 szklanki mleka
-
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
-
3-4 łyżki cukru
Przygotowanie:
-
Do rondelka wlejcie 1 szklankę mleka i wsypcie 2 łyżki cukru. Wymieszajcie i zagotujcie.
-
W osobnej misce wymieszajcie resztę mleka (ok. pół szklanki) z budyniem. Gdy masa już będzie jednolita, wlejcie ją do garnka z wrzącym mlekiem. Mieszajcie energicznie, żeby budyń nie przypalił się do garnka. Odstawcie i poczekajcie, aż wystygnie.
-
W czasie, gdy masa budyniowa stygnie, wy utrzyjcie ser mikserem na gładko. Później chłodny już budyń dodawajcie do sera po 1 łyżce, cały czas miksując. Na koniec możecie jeszcze dodać trochę cukru pudru, by ser był słodszy. Polecamy też dodatkowo szczyptę cynamonu dla smaku.
-
Tak przygotowany ser wystarczy teraz wyłożyć porcjami na naleśnikach, zawinąć i podać. Smacznego!