Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety
Flickr
Newsy

Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety

Nie chcecie marnować jedzenia? Jajka, które zostaną wam po Wielkanocy można łatwo wykorzystać do przygotowania różnych smacznych potraw – na przykład krokietów! Sprawdźcie ten przepis.

Zdarzy się, że na Wielkanoc kupicie za dużo jajek. By się nie zmarnowały, warto je wykorzystać do zrobienia smacznych dań! Jednym z nich są klasyczne kotlety faszerowane jajkami i szczypiorkiem. Poniżej podajemy wam prosty przepis na tę potrawę oraz kilka innych pomysłów na wykorzystanie wielkanocnych jajek.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na krokiety z jajkiem

Do przygotowania smacznych krokietów potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 12 naleśników
  • 14 jaj
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
Zobacz także
Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc

Przepis na puszysty sernik łaciaty. Lepiej zróbcie go więcej na Wielkanoc

Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc

Jajka z groszkiem w galarecie to istna rewelacja. Pyszna i prosta przekąska na zimno na Wielkanoc

Przygotowanie:

  1. Usmażcie 10 zwyczajnych naleśników. Nie dodawajcie do nich za dużo cukru, a najlepiej w ogóle – mają w końcu posłużyć do zrobienia wytrawnych krokietów.
  2. Następnie rozgniećcie widelcem 12 ugotowanych na twardo jajek.
  3. Poszatkujcie drobno szczypiorek i dodajcie do jajek. Doprawcie dwiema łyżkami majonezu, solą i sporą ilością pieprzu. Wymieszajcie.
  4. 2 surowe jajka wbijcie do głębokiego talerza i roztrzepcie widelcem.
  5. Teraz na każdy z usmażonych naleśników nałóżcie czubatą łyżkę farszu. Zwińcie boki ciasno na krokiety. Miejsce zlepienia naleśnika posmarujcie jajkiem, a następnie posmarujcie całego krokieta.
  6. Tak przygotowane krokiety obtoczcie dokładnie w bułce tartej.
  7. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju i rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć krokiety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony tak, by miały złoty kolor.

I gotowe! Takie krokiety smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wam się podoba taki sposób wykorzystania wielkanocnych jajek?

Inne sposoby na jajka wielkanocne

Krokiety z jajkami to tylko jedna z potraw, do których wykorzystacie jajka! Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia klasycznej pasty rybnej z makreli albo łososia. Dodajcie do tego trochę cebuli i ogórków kiszonych, a będzie świetnie smakowało! Jeżeli po Wielkanocy nie znudzą się wam jeszcze faszerowane jajka, to możecie je zrobić ze szpinakiem i majonezem.

A jeśli po świętach nie macie już w ogóle ochoty na jedzenie jajek, to wykorzystajcie przynajmniej ich skorupki! Pokruszone skorupki jaj będą świetnym nawozem do roślin.  

Czytaj także:

 

Jajka faszerowane
Gotujmy.pl/czarrna
Newsy
Jajeka faszerowane wędzoną rybą będą hitem na wielkanocnym stole. Znikną w kilka minut
Jajka faszerowane to prosty pomysł na smaczne, niecodzienne śniadanie. Przy wielkanocnym stole chętnie zajadać się nimi będą wasi bliscy.

Aby zrobić przepyszne faszerowane jajka nie potrzeba mieć specjalnych umiejętności. To naprawdę proste ale bardzo efektowne danie. Poznajcie na nie przepis i zróbcie je na święta dla swojej rodziny! Tak przygotowane jajka to uwielbiana pozycja na wielkanocnym stole. W końcu jajka są podstawą wiosennych, wielkanocnych świąt.  Ozdabiamy je, malujemy na piękne kolorowe pisanki. To zajęcie uwielbiane przez całą rodzinę. Jajka symbolizują nadzieję na życie wieczne. Nie może ich zabraknąć w święconce, a także podczas uroczystego śniadania wielkanocnego.  Jajkiem, tak jak opłatkiem podczas Wigilii, dzielimy się z wszystkimi domownikami i składamy im życzenia szczęścia, zdrowia i pomyślności.  Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem Do zrobienia jajek faszerowanych rybą będziecie potrzebować jajek, wędzonego pstrąga, ogórka kiszonego, cebuli, majonezu oraz maksymalnie 25 minut. Tak niewiele potrzeba, by stworzyć to pyszne arcydzieło na wielkanocny stół.  Do zrobienia jajek faszerowanych wędzonym pstrągiem będziecie potrzebować:  4 jajka 1/2 wędzonego pstrąga tęczowego 1 większy ogórek kiszony 1/2 małej cebuli 1 łyżka majonezu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Jajka umieśćcie w garnku, zalejcie wodą i ugotujcie je na twardo. W zależności od ich wielkości powinno to trwać od 6 do 10 minut.  Po upływie tego czasu ugotowane jajka odcedźcie z wrzątku i zalejcie zimną wodą. Gdy nie będą już gorące i odpowiednio przestygną obierzcie i przekrójcie je na pół Żółtka z jajek wyjmijcie, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie je widelcem. Wędzonego pstrąga wędzonego oczyśćcie z ości. Kiszonego górka pokrójcie w plasterki.  Cebulę obierzcie z łupin i posiekajcie...

jajka faszerowane przepis
Flickr
Newsy
Wielkanoc. Błyskawiczne jajka faszerowane pieczarkami, które każdemu smakują
Faszerowane jajka to jedna z pyszniejszych potraw przygotowywanych w Wielkanoc! Zróbcie je z tego przepisu.

Na wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć jajek! Na co dzień większość z was jada pewnie jajka w najprostszej formie, czyli po prostu ugotowane na twardo i podane z dodatkiem soli i majonezu. Na święta można jednak zaszaleć i przyrządzić jajka na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich są gotowane jajka faszerowane pieczarkami! Wypróbujcie sami ten przepyszny przepis. Przepis na jajka faszerowane pieczarkami Do przygotowania wielkanocnych jajek z pieczarkowym farszem potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 350 g pieczarek (12 sztuk) 8 jaj (+2 opcjonalnie) 1 cebula 1 mała czerwona papryka 4 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Szczypta soli Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Najlepiej gotować je około 9 minut. W przepisie podajemy 8 jajek, ale dla bezpieczeństwa ugotujcie przynajmniej o dwa więcej – może się zdarzyć, że któreś jajko pęknie albo źle się obierze i nie będzie ładnie wyglądało. Pamiętajcie, by jajka włożyć do zimnej wody i odmierzać czas gotowania od chwili, w której woda zacznie wrzeć. Pieczarki umyjcie i oczyśćcie z ziemi. Obierzcie cebulę i umyjcie paprykę. Posiekajcie drobno. Na patelni rozgrzejcie 4 łyżki oleju i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie na średnim ogniu tak, by się zeszkliła. Po chwili dodajcie pokrojoną paprykę. Wsypcie do warzyw pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz szczyptę soli. Wymieszajcie. Smażcie na średnim ogniu przez około kwadrans mieszając od czasu do czasu. Gotowy farsz przełóżcie do miski. Ugotowane jajka ostudźcie i obierzcie ze skorupek. Przetnijcie na pół wzdłuż każdego jajka. Wyjmijcie żółtka i włóżcie do miski z farszem. Dodajcie dwie łyżki majonezu i wymieszajcie. Na...

30 jajek za 9,99zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe
AdobeStock
Newsy
30 jajek za 9,99 zł i masło za grosze? W tym popularnym sklepie to możliwe
Zrobiliście już wielkanocne zakupy? Jeśli nie, to warto wybrać się do tego sklepu, który przygotował atrakcyjne promocje na popularne produkty.

Szykujecie się już na Wielkanoc? Na zakupy warto wybrać się do Stokrotki , która przygotowała atrakcyjne oferty i promocje na produkty, które na pewno przydadzą się podczas świątecznych przygotowań! Sprawdźcie, co można teraz kupić taniej. Wielkanocne promocje w Stokrotce W sklepach sieci od 25.03 do 31.03 obowiązują promocje na najpopularniejsze produkty. Warto skorzystać z promocji i zaoszczędzić nieco na świątecznych zakupach! Przecenione zostały poniższe produkty: Masło ekstra Łaciate 200 g: 3,39 zł za sztukę przy zakupie 3 szt. (dla porównania, jedna sztuka kosztuje aż 5,99 zł!) Olej Kujawski 1 l: 4,99 zł za sztukę przy zakupie 2 szt. (lub 7,49 zł przy zakupie jednej sztuki) Kukurydza złocista Bonduelle: 2,99 zł za sztukę przy zakupie 2 szt. (zamiast 4,19 zł za sztukę) Jaja M 30 szt.: 9,99 zł zamiast 14,99 zł (o 33% taniej!) Pamiętajcie, że obowiązują limity zakupów produktów objętych promocją! W przypadku masła przypada 9 sztuk na 1 osobę i 4 sztuki oleju na 1 osobę. Przepis na jaja faszerowane z tuńczykiem Taka ilość jajek kupionych na promocji świetnie się sprawdzi w przygotowaniach wielkanocnych! Wykorzystajcie je do zrobienia smacznych jajek faszerowanych z pastą z tuńczyka. Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 6 jaj rozmiar L 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (bez oleju) 1 czerwona cebula Szczypiorek Świeży koperek Majonez Sól Pieprz Przygotowanie: Ugotujcie jajka na twardo. Duże jajka powinno się gotować około 10 minut. Ostudźcie jajka, obierzcie ze skorupek i przekrójcie na pół. Wydrążcie żółtka i przełóżcie do miski. Obierzcie cebulę i pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Poszatkujcie szczypiorek. Przełóżcie szczypiorek, cebulę i tuńczyka...

jak zrobić jajka faszerowane na wielkanoc
Gotujmy.pl
Newsy
Wielkanocne jajka faszerowane ogórkiem i rzodkiewką. Zawsze się udają
Kiedy podacie na świąteczny stół takie jajka faszerowane, wasi domownicy będą pozytywnie zaskoczeni. Wiosna na talerzu w sam raz na Wielkanoc!

Święta Wielkanocne pod względem kulinarnym różnią się od Bożego Narodzenia. W dużej mierze chodzi tu o element świeżości na talerzu. W zależności od tego, w której części marca lub kwietnia wypada Wielkanoc, gospodynie domowe mają większe lub mniejsze pole manewru, jeśli chodzi o świeże nowalijki. Pierwsze warzywa w nowym roku często goszczą na naszych stołach właśnie w okolicach Wielkanocy. Na początku zaczyna się nieśmiało od rzodkiewki i sałaty, ale w sklepach już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się pierwsze polskie warzywa ze szklarni. Z czego można zrobić nietypowy farsz do jajek? Warto wykorzystać je właśnie do zrobienia ciekawych potraw wielkanocnych. Na czele z jajkami faszerowanymi. Zamiast ograniczać się do pieczarek czy grzybów z majonezem, polecamy wam niezwykły farsz ze świeżymi warzywami. Jesteśmy przekonani, że zachwyci on wszystkich waszych bliskich. Ważne jest jednak to, byście postarali się o jak najdrobniejsze pokrojenie warzyw. Warto także nie przesadzić z ilością ogórka – jeśli dodacie go za dużo, wasz farsz może stać się ciut za bardzo wodnisty. Przepis na jajka faszerowane z ogórkiem i rzodkiewką Składniki: 4 jajka 3-4 rzodkiewki Pół niedużego ogórka szklarniowego 1 łyżka majonezu Sól Pieprz Opcjonalnie: ok. 10 dag podsmażonych pieczarek Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo i odstawcie do schłodzenia. Obierzcie jajka ze skorupek. Pokrójcie jajka na połówki. Ostrożnie wydrążcie z jajek żółtko – przy ugotowanych na twardo jajkach nie powinno być z tym większych kłopotów. Rzodkiewkę i ogórka posiekajcie najdrobniej jak to tylko możliwe. Wymieszajcie razem żółtka, rzodkiewkę i ogórka, a także majonez. Doprawcie...