Zdarzy się, że na Wielkanoc kupicie za dużo jajek. By się nie zmarnowały, warto je wykorzystać do zrobienia smacznych dań! Jednym z nich są klasyczne kotlety faszerowane jajkami i szczypiorkiem. Poniżej podajemy wam prosty przepis na tę potrawę oraz kilka innych pomysłów na wykorzystanie wielkanocnych jajek.
Przepis na krokiety z jajkiem
Do przygotowania smacznych krokietów potrzebne wam będą poniższe składniki:
Składniki:
- 12 naleśników
- 14 jaj
- Pęczek szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- Bułka tarta
- Olej do smażenia
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie:
- Usmażcie 10 zwyczajnych naleśników. Nie dodawajcie do nich za dużo cukru, a najlepiej w ogóle – mają w końcu posłużyć do zrobienia wytrawnych krokietów.
- Następnie rozgniećcie widelcem 12 ugotowanych na twardo jajek.
- Poszatkujcie drobno szczypiorek i dodajcie do jajek. Doprawcie dwiema łyżkami majonezu, solą i sporą ilością pieprzu. Wymieszajcie.
- 2 surowe jajka wbijcie do głębokiego talerza i roztrzepcie widelcem.
- Teraz na każdy z usmażonych naleśników nałóżcie czubatą łyżkę farszu. Zwińcie boki ciasno na krokiety. Miejsce zlepienia naleśnika posmarujcie jajkiem, a następnie posmarujcie całego krokieta.
- Tak przygotowane krokiety obtoczcie dokładnie w bułce tartej.
- Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju i rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć krokiety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony tak, by miały złoty kolor.
I gotowe! Takie krokiety smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wam się podoba taki sposób wykorzystania wielkanocnych jajek?
Inne sposoby na jajka wielkanocne
Krokiety z jajkami to tylko jedna z potraw, do których wykorzystacie jajka! Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia klasycznej pasty rybnej z makreli albo łososia. Dodajcie do tego trochę cebuli i ogórków kiszonych, a będzie świetnie smakowało! Jeżeli po Wielkanocy nie znudzą się wam jeszcze faszerowane jajka, to możecie je zrobić ze szpinakiem i majonezem.
Zobacz także:
A jeśli po świętach nie macie już w ogóle ochoty na jedzenie jajek, to wykorzystajcie przynajmniej ich skorupki! Pokruszone skorupki jaj będą świetnym nawozem do roślin.
Czytaj także:
- Pyszne kotlety mielone z serowym farszem. Takich jeszcze nie jedliście
- Proste i smaczne wołowe kotlety mielone z cebulką. Pokochacie ich oryginalny smak
- Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych