Zdarzy się, że na Wielkanoc kupicie za dużo jajek. By się nie zmarnowały, warto je wykorzystać do zrobienia smacznych dań! Jednym z nich są klasyczne kotlety faszerowane jajkami i szczypiorkiem. Poniżej podajemy wam prosty przepis na tę potrawę oraz kilka innych pomysłów na wykorzystanie wielkanocnych jajek.

Przepis na krokiety z jajkiem

Do przygotowania smacznych krokietów potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 12 naleśników
  • 14 jaj
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Usmażcie 10 zwyczajnych naleśników. Nie dodawajcie do nich za dużo cukru, a najlepiej w ogóle – mają w końcu posłużyć do zrobienia wytrawnych krokietów.
  2. Następnie rozgniećcie widelcem 12 ugotowanych na twardo jajek.
  3. Poszatkujcie drobno szczypiorek i dodajcie do jajek. Doprawcie dwiema łyżkami majonezu, solą i sporą ilością pieprzu. Wymieszajcie.
  4. 2 surowe jajka wbijcie do głębokiego talerza i roztrzepcie widelcem.
  5. Teraz na każdy z usmażonych naleśników nałóżcie czubatą łyżkę farszu. Zwińcie boki ciasno na krokiety. Miejsce zlepienia naleśnika posmarujcie jajkiem, a następnie posmarujcie całego krokieta.
  6. Tak przygotowane krokiety obtoczcie dokładnie w bułce tartej.
  7. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju i rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć krokiety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony tak, by miały złoty kolor.

I gotowe! Takie krokiety smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wam się podoba taki sposób wykorzystania wielkanocnych jajek?

Inne sposoby na jajka wielkanocne

Krokiety z jajkami to tylko jedna z potraw, do których wykorzystacie jajka! Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia klasycznej pasty rybnej z makreli albo łososia. Dodajcie do tego trochę cebuli i ogórków kiszonych, a będzie świetnie smakowało! Jeżeli po Wielkanocy nie znudzą się wam jeszcze faszerowane jajka, to możecie je zrobić ze szpinakiem i majonezem.

Zobacz także:

A jeśli po świętach nie macie już w ogóle ochoty na jedzenie jajek, to wykorzystajcie przynajmniej ich skorupki! Pokruszone skorupki jaj będą świetnym nawozem do roślin.  

Czytaj także: