Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety
Flickr
Newsy

Nie zjedliście wszystkich pisanek? Nie zmarnujcie ich i zróbcie te proste krokiety

Nie chcecie marnować jedzenia? Jajka, które zostaną wam po Wielkanocy można łatwo wykorzystać do przygotowania różnych smacznych potraw – na przykład krokietów! Sprawdźcie ten przepis.
Katarzyna Wyborska
kwiecień 03, 2021

Zdarzy się, że na Wielkanoc kupicie za dużo jajek. By się nie zmarnowały, warto je wykorzystać do zrobienia smacznych dań! Jednym z nich są klasyczne kotlety faszerowane jajkami i szczypiorkiem. Poniżej podajemy wam prosty przepis na tę potrawę oraz kilka innych pomysłów na wykorzystanie wielkanocnych jajek.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na krokiety z jajkiem

Do przygotowania smacznych krokietów potrzebne wam będą poniższe składniki:

Składniki:

  • 12 naleśników
  • 14 jaj
  • Pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Usmażcie 10 zwyczajnych naleśników. Nie dodawajcie do nich za dużo cukru, a najlepiej w ogóle – mają w końcu posłużyć do zrobienia wytrawnych krokietów.
  2. Następnie rozgniećcie widelcem 12 ugotowanych na twardo jajek.
  3. Poszatkujcie drobno szczypiorek i dodajcie do jajek. Doprawcie dwiema łyżkami majonezu, solą i sporą ilością pieprzu. Wymieszajcie.
  4. 2 surowe jajka wbijcie do głębokiego talerza i roztrzepcie widelcem.
  5. Teraz na każdy z usmażonych naleśników nałóżcie czubatą łyżkę farszu. Zwińcie boki ciasno na krokiety. Miejsce zlepienia naleśnika posmarujcie jajkiem, a następnie posmarujcie całego krokieta.
  6. Tak przygotowane krokiety obtoczcie dokładnie w bułce tartej.
  7. Na patelnię wylejcie sporą ilość oleju i rozgrzejcie. Gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć krokiety na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony tak, by miały złoty kolor.

I gotowe! Takie krokiety smakują fantastycznie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jak wam się podoba taki sposób wykorzystania wielkanocnych jajek?

Inne sposoby na jajka wielkanocne

Krokiety z jajkami to tylko jedna z potraw, do których wykorzystacie jajka! Świetnie sprawdzą się do przyrządzenia klasycznej pasty rybnej z makreli albo łososia. Dodajcie do tego trochę cebuli i ogórków kiszonych, a będzie świetnie smakowało! Jeżeli po Wielkanocy nie znudzą się wam jeszcze faszerowane jajka, to możecie je zrobić ze szpinakiem i majonezem.

A jeśli po świętach nie macie już w ogóle ochoty na jedzenie jajek, to wykorzystajcie przynajmniej ich skorupki! Pokruszone skorupki jaj będą świetnym nawozem do roślin.  

Czytaj także:

 

Komentarze