Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie.

Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta.

Cake pops z sernika – przepis

Składniki

  • 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta)
  • 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  • Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp.
  • Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki

Przygotowanie

  1. Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe.
  2. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut.
  3. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka.
  4. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie wymieszajcie.
  5. Wyjmijcie kulki z sernika i każdą nabijcie na patyczek do lizaków lub lodów. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać patyczki do szaszłyków i papilotki. Zamiast lizaków możecie zrobić trufle.
  6. Każdą kulkę zamoczcie w roztopionej czekoladzie, a następnie w wybranej posypce. 
  7. Patyczki wbijcie np. w jabłko lub jakiś duży, ciężki owoc lub warzywo. Poczekajcie, aż polewa stężeje.
  8. Smacznego!

Czytaj także: