Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser
unsplash.com/@rabbit_in_blue
Newsy

Nie zjedliście wielkanocnego sernika? Aby go nie zmarnować zróbcie z niego ten prosty deser

Został wam po świętach sernik i nie wiecie co z nim zrobić? Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny deser.

Mazurki z kajmakiem i czekoladą, babki wielkanocne oblane polewą z lukru, serniki z pomarańczową skórką, pascha pełna bakalii… Często przygotowujemy mnóstwo ciast na Wielkanoc. Choć pyszne to zazwyczaj zostajemy z dużą ilością niezjedzonych wypieków. W końcu na stole gości jeszcze żurek z białą kiełbasą, sałatka jarzynowa, faszerowane jajka, pieczeń ze schabu, domowe wędliny… Nie da się wszystkiego przejeść w tak krótkim czasie.

Co zrobić, żeby nie marnować jedzenia, które przygotowaliście? Możecie przerobić je na coś innego. Gdy macie już dość sernika, zróbcie te proste lizaki, znane również pod nazwą cake pops. Uwielbiają je duzi i mali. Zamiast sernika możecie wykorzystać również babkę albo ciasto czekoladowe. Raz spróbujecie i już nigdy więcej nie wyrzucicie nadmiaru ciasta.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cake pops z sernika – przepis

Składniki

  • 500g gotowego sernika lub innego ciasta (np. babki piaskowej lub czekoladowego ciasta)
  • 2-3 tabliczki czekolady (najlepiej mleczna i gorzka, ale możecie wykorzystać dowolną, ulubioną czekoladę)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła
  • Dodatki: cukrowa posypka, posiekane orzechy, wiórki kokosowe itp.
  • Patyczki do lizaków lub lodów lub małe papierowe papilotki
Zobacz także
mleko do kwiatów

Nie wylewajcie resztek mleka. Połączcie je z wodą, a będziecie przecierać oczy ze zdumienia po tym, co ujrzycie

Jak odświeżyć ciasto drożdżowe

Zostały wam resztki ciasta drożdżowego? Mamy sposób na jego odświeżenie. Będzie jak świeżo upieczone

Przygotowanie

  1. Sernik podzielcie na porcje i uformuje w kulki wielkości lizaka lub nieco większe.
  2. Kulki ułóżcie na dużym talerzu lub płaskim półmisku i włóżcie je do zamrażalnika na 25 minut.
  3. W międzyczasie połamcie czekoladę na kawałki i przełóżcie do miski lub garnka.
  4. W drugim garnku zagotujcie małą ilość wody i połóżcie na wierzchu miskę z czekoladą (Uwaga! Nie może dostać się do niej woda, bo czekolada straci połysk). Roztopcie czekoladę w kąpieli wodnej i dodajcie olej kokosowy albo masło i dokładnie wymieszajcie.
  5. Wyjmijcie kulki z sernika i każdą nabijcie na patyczek do lizaków lub lodów. Jeśli ich nie macie, możecie wykorzystać patyczki do szaszłyków i papilotki. Zamiast lizaków możecie zrobić trufle.
  6. Każdą kulkę zamoczcie w roztopionej czekoladzie, a następnie w wybranej posypce. 
  7. Patyczki wbijcie np. w jabłko lub jakiś duży, ciężki owoc lub warzywo. Poczekajcie, aż polewa stężeje.
  8. Smacznego!

Czytaj także:

Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki
Newsy
Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Zróbcie z nich 3 smakołyki
Nie wyrzucajcie i nie marnujcie żywności. Jeśli macie dość świątecznych dań to przeróbcie je na coś wyjątkowo pysznego. Nie pożałujecie!

Mazurki, wielkanocne babki z lukrem, jajka z majonezem, żurek z kiełbaską, sałatka jarzynowa, pieczony, faszerowany schab... Czasem ciężko zjeść wszystko, co przygotowaliśmy na święta. Nie marnujcie żywności, lepiej przeróbcie ją na inne, pyszne dania.  Co zrobić z kiełbasy? Nie wykorzystaliście całej zakupionej kiełbasy do wielkanocnego żurku? Możecie ją zamrozić albo dodać do leczo, zapiekanki makaronowej lub z ziemniakami albo do gulaszu. Polecamy zapiec ją z sosem chrzanowym i podać na obiad. Tak dobra, że palce lizać! Co zrobić z ugotowanych jajek? W święta wielkanocne zużywamy całe góry jajek – dodajemy je do żurku, do świątecznych wypieków, faszerujemy, podajemy z majonezem, dodajemy do sałatek… Czasem z rozpędu ugotujemy ich zbyt dużo, a przecież nie mogą leżeć w lodówce w nieskończoność. Z łatwością przerobicie je na prostą i szybką do zrobienia pastę jajeczną. Oprócz jajek możecie wykorzystać również inne zalegające składniki jak np. resztki wędlin, więdnący szczypiorek, koperek czy natkę pietruszki. Najprostszy przepis to posiekanie jajek w drobną kostkę i wymieszanie ich z majonezem i musztardą. Doprawcie solą i pieprzem i gotowe! Przepis możecie dowolnie modyfikować w zależności od swoich upodobań oraz zawartości lodówki. Doskonałym pomysłem na wtorkowy obiad będą sycące jajeczne kotlety. Zrobicie je dosłownie w 10 minut! Przepis na jajeczne kotlety Składniki 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku lub natki pietruszki (w dowolnych proporcjach) 1 kopiasta łyżka bułki tartej + bułka tarta do panierki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Jajka na twardo drobno posiekajcie lub rozdrobnijcie za pomocą widelca w misce. Dodajcie surowe jajko, bułkę tartą oraz...

Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Flickr
Newsy
Pyszne kanapki na ciepło z resztek wędlin. Gotowe w 10 minut
Nie wyrzucajcie wędlin po świętach – zrobicie z nich smaczne grzanki.

Po świętach zawsze pojawia się w każdym domu dokładnie ten sam problem – co zrobić z resztkami jedzenia? Większość po trzech dniach jedzenia schabu i białej kiełbasy, nie może już na te pyszności patrzeć, bez względu na to jak smaczne by one nie były. Konieczna jest jakaś alternatywa, by odpocząć od monotonii. Dlatego warto wykorzystać resztki wędlin po świętach do zrobienia pysznych i chrupiących grzanek z piekarnika! Mięso się nie zmarnuje, a wy wreszcie dla odmiany zjecie coś innego. Wykorzystajcie ten prosty przepis! Przepis na grzanki z piekarnika z wędliną Ciepłe grzanki z resztkami wędlin po świętach, to pyszna przekąska na kolację. Do jej przygotowania potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Kromki jasnego pieczywa lub bułki Wędliny różnego rodzaju Ser żółty lub mozzarella Masło Pomidor Cebula Oregano Bazylia Sól Pieprz Przygotowanie: Pokrójcie chleb w kromki lub, jeśli używacie bułek, w połówki. Polecamy wykorzystać białe pieczywo, które jest znacznie delikatniejsze i po upieczeniu będzie chrupkie i dość miękkie. Ciemny chleb może się okazać zbyt twardy. Pokrójcie pomidora w plastry, a cebulę poszatkujcie w piórka. Posmarujcie chleb masłem. Na każdej kromce połóżcie wędlinę i plasterek pomidora. Posypcie cebulą i z wierzchu połóżcie plaster mozzarelli. Doprawcie każdą kromkę solą, pieprzem oraz oregano i bazylią. Możecie użyć dowolnych, ulubionych ziół. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia i ułóżcie na niej przygotowane kromki. Wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez około 10 minut. Smacznego! Inne sposoby na wykorzystanie wędlin Jeśli nie jesteście amatorami grzanek z piekarnika, możecie zużyć świąteczne wędliny...

Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Newsy
Czekoladowy mazurek Ani Starmach zachwyci gości. Bardzo prosty do zrobienia
Mazurek to podstawa wśród wielkanocnych wypieków. Ten z przepisu Ani Starmach jest bardzo łatwy i robi się szybko. Koniecznie wypróbujcie!

Tradycyjny mazurek piecze się najczęściej z kruchego ciasta i nadziewa masą kajmakową, orzechową, czekoladową albo migdałową. Zazwyczaj używa się prostokątnej lub kwadratowej formy, ale zdarza się, że ciasto ma kształt owalny i przypomina jajko. Czasami wierzch dekoruje się tworząc wzór kratki z ciasta, ale znacznie częstsze jest posypywanie nadzienia posiekanymi migdałami, orzechami laskowymi i suszonymi owocami. Wiele osób lubi układać piękne wzory i napisy na powierzchni mazurka. Przepis na czekoladowego mazurka z orzechami Ani Starmach Składniki na ciasto 200g mąki 1 jajko 150g masła 70g cukru 100g zmielonych orzechów (włoskich albo laskowych) Szczypta soli  Składniki na nadzienie mazurka 100g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) 200g mlecznej czekolady (2 tabliczki) 150ml śmietany kremówki 150g śliwkowych powideł Opcjonalnie: orzechy lub migdały do dekoracji Przygotowanie Mąkę wysypcie na stolnicę, dodajcie jajko, zimne masło w kawałkach oraz cukier i zmielone orzechy. Całość szybko zagniećcie i uformujcie w kształt kuli. Zawińcie ją w folię spożywczą i włóżcie do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na około 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie ciasto i rozwałkujcie je. Przełóżcie do prostokątnej formy i uformujcie po bokach wyższy rant. Dno nakłujcie widelcem. Formę wstawcie do lodówki na 15-20 minut, aby ciasto ponownie się schłodziło. Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni, wstawcie ciasto i pieczcie przez około 35-40 minut, aż wierzch i boki staną się złociste. Jeśli macie metalowe lub ceramiczne kulki możecie obciążyć nimi ciasto w trakcie pieczenia, aby zbytnio nie wyrosło. Ostudźcie ciasto przed nałożeniem nadzienia. Czekoladę połamcie na kawałki. W garnku podgrzejcie śmietankę i wrzućcie do niej...

Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
AdobeStock
Newsy
Tego twarogu nie kupujcie w sklepie. Specjalista od żywienia powiedział dlaczego
Czy wiecie, jak rozpoznać dobry biały ser? Sprawdźcie, jak wybrać dobry twaróg i po czym poznać, że już się nie nadaje do jedzenia.

Ser twarogowy przydaje się do zrobienia wielu przekąsek, potraw i ciast. Wykorzystajcie go do zrobienia serowych placuszków , dietetycznych kulek z twarogu oraz oczywiście sernika! Zanim jednak weźmiecie się do pracy koniecznie sprawdźcie, jak rozpoznać dobry twaróg w sklepie.   Jak wybrać dobry twaróg? Smaczny twaróg jest podstawą każdego sernika i innych potraw, które opierają się na tym składniku. Dietetycy przypominają, na co należy zwrócić uwagę przy kupowaniu twarogu: Twardość: twaróg powinien być miękki (świadczy to dużej ilości serwatki). Jeśli jednak jest zbrylony albo ma konsystencję drobnej kaszki oznacza to, że ser został przegrzany. Takiego nie kupujcie! Smak: każdy ser twarogowy jest delikatnie kwaśny, ale nigdy nie powinien smakować tak, że aż wykręca wam język! Jeśli twaróg jest bardzo kwaśny, to najprawdopodobniej się zepsuł. Kolor: dobry ser biały będzie, zgodnie z nazwą, biały albo kremowy. Absolutnie nie powinien być żółty. Pomysł na ciasto z twarogu: Przepis na sernik na zimno z białą czekoladą Twaróg możecie wykorzystać do zrobienia wielu ciast, przede wszystkim serników! Do zrobienia smacznego sernika na zimno z dodatkiem białej czekolady potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 300 g półtłustego, trzykrotnie zmielonego twarogu 200 g białej czekolady 150 g herbatników lub ciasteczek owsianych 50 g masła 300 ml śmietany 36% 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Pokruszcie ciastka i wymieszajcie z roztopionym masłem. Tak powstałą masę umieśćcie na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Połamcie białą czekoladę i rozpuśćcie w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudźcie, by nie była gorąca. Następnie do...