Spaghetii księcia Williama
ons
Newsy

Tą potrawą Książę William skradł serce Kate Middleton. Każdy umie ją zrobić!

Pochodzący z brytyjskiej rodziny królewskiej, Książe William, postanowił zdradzić przepis na danie, które w czasach studenckich skradło serce jego obecnej żony. Jeden z polskich portali donosi, że Kate zakochała się bowiem w przygotowywanym przez męża spaghetti, a w zasadzie jego autorskim podejściu do sosu bolońskiego!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Choć Książe William nie jest zawodowym kucharzem z łatwością wymienia nazwę swojego popisowego dania. Kto by pomyślał, że jest nim właśnie, znane na całym świecie, spaghetti. Okazuje się jednak, że przygotowywany przez Księcia sos boloński nie jest zwyczajnych. Ilość składników jest naprawdę imponująca. W końcu to dzięki tej potrwie zdoby serce swojej obecnej żony.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na spaghetti Księcia Williama

Składniki:

  • 250 g makaronu typu spaghetti
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżki oliwy
  • 2 łyżek masła
  • parmezan
  • natkia pietruszki
  • przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na mieszance rozgrzanego masła i oliwy.
  2. Marchewkę i selera obierz, pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj do cebuli. Smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu.
  3. Po upływie tego czasu na patelni umieść również mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż aż do zarumienienia mięsa.
  4. Po kilku minutach do powstającego sosu dodaj wino. Duś aż do momentu, w którym alkohol wyparuje. Następnie dodaj mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową i ponownie duś aż do momentu, w którym płyn odparuje.
  5. Po kolejnych kilku minutach na patelni możesz umieścić pomidory z puszki i koncentrat. Sos dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu.
  6. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  7. Na koniec zmieszaj makaron z sosem. Całość posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Komentarze
ryba po grecku
CC Search
Newsy Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik
Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały. Najlepsza na święta Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki! Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne. Składniki: 1 kg polędwicy z dorsza 4 pieczone bakłażany 2 cukinie 4 pieczone czerwone papryki 6 pieczonych pomidorów 1 seler 2 marchewki 2 pietruszki Mąka pszenna Olej rzepakowy Oliwa z oliwek 2 pęczki pietruszki Koncentrat pomidorowy Sok z 12 cytryn Sól Pieprz Przygotowanie Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z...

Przeczytaj