Spaghetii księcia Williama
ons
Newsy

Tą potrawą Książę William skradł serce Kate Middleton. Każdy umie ją zrobić!

Pochodzący z brytyjskiej rodziny królewskiej, Książe William, postanowił zdradzić przepis na danie, które w czasach studenckich skradło serce jego obecnej żony. Jeden z polskich portali donosi, że Kate zakochała się bowiem w przygotowywanym przez męża spaghetti, a w zasadzie jego autorskim podejściu do sosu bolońskiego!

Choć Książe William nie jest zawodowym kucharzem z łatwością wymienia nazwę swojego popisowego dania. Kto by pomyślał, że jest nim właśnie, znane na całym świecie, spaghetti. Okazuje się jednak, że przygotowywany przez Księcia sos boloński nie jest zwyczajnych. Ilość składników jest naprawdę imponująca. W końcu to dzięki tej potrwie zdoby serce swojej obecnej żony.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na spaghetti Księcia Williama

Składniki:

  • 250 g makaronu typu spaghetti
  • 350 g mielonej wołowiny
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ½ szklanki mleka
  • 1 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżki oliwy
  • 2 łyżek masła
  • parmezan
  • natkia pietruszki
  • przypraw: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę i zeszklij na mieszance rozgrzanego masła i oliwy.
  2. Marchewkę i selera obierz, pokrój w kosteczkę, a następnie dodaj do cebuli. Smaż przez ok. 7 minut, pamiętając o mieszaniu.
  3. Po upływie tego czasu na patelni umieść również mielone mięso. Całość dokładnie wymieszaj i smaż aż do zarumienienia mięsa.
  4. Po kilku minutach do powstającego sosu dodaj wino. Duś aż do momentu, w którym alkohol wyparuje. Następnie dodaj mleko. Całość dopraw gałką muszkatołową i ponownie duś aż do momentu, w którym płyn odparuje.
  5. Po kolejnych kilku minutach na patelni możesz umieścić pomidory z puszki i koncentrat. Sos dopraw solą oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj i gotuj przez ok. 3 godziny na wolnym ogniu.
  6. W tym czasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu.
  7. Na koniec zmieszaj makaron z sosem. Całość posyp startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

kapuśniak przepis Kuroń
Gotujmy.pl/Babeczka35
Newsy
Niezastąpiona receptura na pyszny i zdrowy kapuśniak. Kuroń się wygadał
Nic tak nie zachęca do gotowania zup, jak mróz za oknem. Sezon jesienno-zimowy jest więc szczególnie obfity w tego typu potrawy. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć pysznego kapuśniaku! Ten z przepisu Jakuba Kuronia na pewno wam posmakuje!

Jakub to syn słynnego kucharza Macieja Kuronia. To właśnie po nim mężczyzna odziedziczył miłość do gotowania. Dania z przepisów Jakuba od lat pieszczą podniebienia Polaków. Nie inaczej jest w przypadku kapuśniaku! Przepis na kapuśniak Będziesz potrzebować 400 gramów kiszonej kapusty 400 gramów żeberek wieprzowych 2 litry wody 3 duże ziemniaki 3 ząbki czosnku Olej do smażenia Włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera Przyprawy i zioła: pieprz, sól, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, kminek, majeranek, pietruszka (najlepiej świeża, ale może być też suszona) Przygotowanie Żeberka dokładnie umyj, mięso pokrój na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i umieść pokrojone żeberka. Podsmaż na rumiany kolor z obu stron. Po kilku minutach zdejmij mięso z patelni i przełóż do dużego garnka (na razie nie wstawiaj go na ogień). Cebulę obierz i pokrój w niewielką kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której smażyłaś żeberka i zeszklij. Po minucie dodaj poszatkowanego pora, zamieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnię, na której smaży się cebula i por. Całość dopraw łyżeczką majeranku oraz kminku, zamieszaj i smaż jeszcze przez ok. 1 minutę. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i pokrój w kostkę lub, jeśli wolisz, w plasterki, a następnie umieść w garnku z żeberkami. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej dwoma litrami wody i gotuj przez ok. 35 minut. W tym czasie, w oddzielnym garnku ugotuj obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.  Do kapuśniaku dodaj usmażoną wcześniej cebulę z porem. Z kapusty kiszonej odlej wodę, a następnie ją...

zupa po węgiersku przepis
Gotujmy.pl/VioletoweKucharzenie
Przepisy
Zmarzliście? Talerz tej smacznej i pożywnej zupy z pewnością was rozgrzeje
W jesienno-zimowe, chłodne popołudnia nie ma nic lepszego od ostrej zupy po węgiersku. Ta, choć znacznie odbiega od tradycyjnie przyrządzanych dań, z pewnością od raz rozgrzeje niejednego zmarzlucha.

Zupa po węgiersku swoje rozgrzewające właściwości zawdzięcza między innymi przyprawom, ale również dodatkowi papryczki chili. Jej smak jest bardzo wyrazisty, ale nie przesadzony. Z pewnością polubią ją również ci, którzy na co dzień stronią od pikantnych dań. Przepis na rozgrzewającą zupę po węgiersku Będziesz potrzebować  500 gramów mięsa wołowego na gulasz 2 litry rosołu 300 gramów pieczarek 3 ziemniaki 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chili 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, imbir w proszku, ziele angielskie, liście laurowe Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. W małej miseczce umieść łyżeczkę pieprzu, soli, ostrej i słodkiej papryki, a następnie wymieszaj. W tak przygotowanej mieszance przypraw obtocz pokrojoną w kostkę wołowinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i umieść na niej przyprawione mięso. Smaż je przez ok. 3 minuty, a następnie przełóż do dużego garnka.  Cebule obierz i pokrój w niewielką kosteczkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oba składniki umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso i zeszklij. Tak przygotowaną cebulę i czosnek umieść w garnku z mięsem i dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 50 minut. W tym czasie zajmij się warzywami. Ziemniaki obierz i pokrój w niewielką kostkę (przed dodaniem do zupy możesz je lekko podgotować w osobnym garnku). Paprykę umyj, usuń z niej pestki i gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż przez chwilę na patelni, na której wcześniej smażyłaś mięso i cebulę. Pokrojoną paprykę, ziemniaki oraz papryczkę...

bigos z kapusty pekińskiej przepis
Gotujmy.pl/gosia p.
Newsy
Bigos z kapusty pekińskiej? Żałujemy, że nie znaliśmy tego przepisu wcześniej
Bigos z kapusty pekińskiej stanowi smaczną alternatywę dla tradycyjnego bigosu tworzonego na bazie świeżej i kiszonej kapusty. Jego przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu, a przepis jest banalnie prosty.

To danie z powodzeniem możesz serwować swojej rodzinie nie tylko od wielkiego dzwonu, na przykład na święta Bożego Narodzenia. Idealnie sprawdzi się również na co dzień. Jego przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 60 minut, a smak z pewnością powali na kolana wszystkich twoich najbliższych. Przepis na bigos z kapusty pekińskiej Będziesz potrzebować 1 główka kapusty pekińskiej 400 gramów swojskiej kiełbasy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 ml bulionu 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Na patelni rozgrzej pół łyżki oleju, a następnie umieść na niej pokrojoną w kostkę kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż do zarumienienia. Gotową kiełbasę przełóż do większego garnka i odstaw. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kosteczkę, a następnie umieść na tej samej patelni, na której wcześniej smażyłaś kiełbasę i zeszklij (wytopiony z mięsa tłuszcz doda smaku cebuli). Marchewkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę wprost na patelnie, na której smaży się cebula i marchew. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, a następnie dokładnie wymieszaj. Smaż przez ok. 8 minut aż do całkowitej miękkości marchwi. Tak przygotowane warzywa umieść w garnku z kiełbasą i zacznij podgrzewać. W tym czasie poszatkuj kapustę pekińską i dodaj ją do pozostałych składników bigosu. Całość zalej gorącym bulionem i duś pod pokrywką przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec do powstałego bigosu dodaj łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Gotowe! Tak przygotowany bigos z kapusty pekińskiej nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Z powodzeniem...

gulasz wieprzowy przepis
Adobe Stock
Newsy
Przepis na oryginalny gulasz. Wyśmienity w smaku. Mięso rozpływa się w ustach
Gulasz wieprzowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. W końcu soczyste mięso i aksamitny sos tworzą połączenie, którego po prostu nie można nie lubić. Zaserwowany w towarzystwie najzwyczajniejszej bagietki zachwyci każdego!

Każdy Polak średnio zjada ok. 40 kilogramów mięsa wieprzowego w ciągu roku. To wygrywa nawet z wydawać by się mogło popularnym drobiem. Statystyki mówią same za siebie – wieprzowina jest po prostu najpyszniejsza! A przyrządzony z niej gulasz smakuje wybornie! Przepis na gulasz wieprzowy Będziesz potrzebować  1 kilogram wieprzowiny (najlepiej szynki lub łopatki) 1 marchewka ½ pora 3 duże cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Woda lub bulion Przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka, papryka ostra, liść laurowy, majeranek  Przygotowanie Mięso dokładnie umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Kawałki mięsa nie mogą być za duże, powinny mieścić się w buzi „na raz”, tak aby dodatkowo ich nie kroić podczas jedzenia. Tak przygotowane mięso dopraw solą, pieprzem oraz papryką i odstaw. Cebulę obierz, pokrój w niewielką kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju.  Po kilku minutach do cebuli dodaj pokrojone mięso. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Marchewkę i pora obierz, a następnie pokrój w cienkie plasterki.  Tak przygotowane warzywa dodaj do smażącego się mięsa. Całość zalej wodą lub bulionem, tak aby przykryła wszystkie składniki i duś przez ok. 15 minut. Po upływie tego czasu do wywaru dodaj przyprawy: pieprz, sól, paprykę, majeranek, liść laurowy, a także obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez kolejne 30 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj przez 15 minut lub więcej, aż do miękkości mięsa i warzyw. W razie gdyby sos był zbyt rzadki możesz go zagęścić łyżeczką mąki, ale równie dobrze sprawdzi się śmietana.  Gotowe!