O tym, że ceny wciąż rosną, wszyscy już dobrze wiemy. Wciąż jednak zaskakujące jest to, ile trzeba zapłacić za produkty, które dotychczas nie wydawały się wcale luksusowe. Na przykład pączki, bez których Tłusty Czwartek się nie obejdzie. Zobaczcie, ile będą kosztowały w tym roku. 

Ile kosztują pączki w tym roku?

Dobre pączki z cukierni zawsze miały wyższą cenę, jednak w tym roku można się nieźle zdziwić. Już teraz za jedną sztukę trzeba zapłacić nawet 3,50 zł, a to nie koniec. „Fakt” rozmawiał z cukiernikami, którzy przewidują, że ceny pączków osiągną cenę co najmniej 4 zł za sztukę, jeśli nie więcej:

– Szacuję, że pączki będą kosztowały od ok. 4 do 6 zł, choć oczywiście są już i teraz miejsca, w których sprzedaje się je nawet po 10 zł – powiedział w rozmowie z „Faktem” cukiernik Stanisław Butka z Wielkopolski.

Winne temu są oczywiście rekordowe wzrosty cen surowców. Oddajmy głos innemu specjaliście w tym temacie: 

Zobacz także:

– Jeszcze w zeszłym roku cena mąki poszła w górę o ok. 100 proc. Trzeba dodać do tego mocny wzrost tłuszczy o ok. 80 proc. i drożdży, które zdrożały o ok. 200 proc. Przy tak mocno rosnących cenach półproduktów staramy się tak kalkulować ceny naszych produktów, aby klienci się do nas nie zrazili i dalej chcieli u nas kupować – powiedział „Faktowi” Andrzej Mielnik, piekarz z Kołobrzegu.

Przy tak wysokich cenach polecamy wam wykorzystać sprawdzony przepis na domowe pączki, które wyjdą wam taniej, niż te kupowane w piekarni.

Przepis na tanie domowe pączki

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • pół szklanki cukru

  • pół kostki masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 20 g suchych drożdży

  • 1 jajko

  • 6 żółtek

  • 1 kieliszek spirytusu

  • sok z cytryny + skórka

  • dwie szczypty soli 

Dodatkowo: dowolna konfitura do nadziewania, cukier puder do posypania oraz oczywiście olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę. Wsypcie do niej suche drożdże i wymieszajcie. 

  2. Dodajcie 6 żółtek, jedno jajko, cukier, mleko, masło, cukier waniliowy, spirytus, sok z cytryny (ze skórką) i dwie szczypty soli. Wszystko wymieszajcie i wyróbcie cierpliwie, aż masa będzie elastyczna. 

  3. Z gotowego ciasta zróbcie kulę, włóżcie ją do miski, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na ponad godzinę do wyrośnięcia.

  4. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość, wyróbcie je jeszcze raz. Następnie odrywajcie z niego kawałki, uformujcie z każdego placuszek, nałóżcie konfiturę i sklejcie w kulę. 

  5. Tak przygotowane pączki odłóżcie na stolnicę na pół godziny pod przykryciem. 

  6. Rozgrzejcie w garnku olej. Wrzucajcie pączki, gdy już będzie gorący i smażcie je z obu stron na złoto. 

  7. Po usmażeniu odkładajcie pączki na kuchenne ręczniki. Posypcie cukrem pudrem.  

Źródło: fakt.pl