Nie zgadniecie, ile wyniesie cena 1 pączka w tym roku. Tego byście się nie spodziewali
AdobeStock
Newsy

Nie zgadniecie, ile wyniesie cena 1 pączka w tym roku. Tego byście się nie spodziewali

Niektórzy będą musieli się obejść smakiem i odmówią sobie pączków w tym roku. Albo nauczą się robić je samodzielnie. Dlaczego? Ceny tych wypieków mogą was nieźle zaskoczyć.

O tym, że ceny wciąż rosną, wszyscy już dobrze wiemy. Wciąż jednak zaskakujące jest to, ile trzeba zapłacić za produkty, które dotychczas nie wydawały się wcale luksusowe. Na przykład pączki, bez których Tłusty Czwartek się nie obejdzie. Zobaczcie, ile będą kosztowały w tym roku. 

Ile kosztują pączki w tym roku?

Dobre pączki z cukierni zawsze miały wyższą cenę, jednak w tym roku można się nieźle zdziwić. Już teraz za jedną sztukę trzeba zapłacić nawet 3,50 zł, a to nie koniec. „Fakt” rozmawiał z cukiernikami, którzy przewidują, że ceny pączków osiągną cenę co najmniej 4 zł za sztukę, jeśli nie więcej:

– Szacuję, że pączki będą kosztowały od ok. 4 do 6 zł, choć oczywiście są już i teraz miejsca, w których sprzedaje się je nawet po 10 zł – powiedział w rozmowie z „Faktem” cukiernik Stanisław Butka z Wielkopolski.

Winne temu są oczywiście rekordowe wzrosty cen surowców. Oddajmy głos innemu specjaliście w tym temacie: 

– Jeszcze w zeszłym roku cena mąki poszła w górę o ok. 100 proc. Trzeba dodać do tego mocny wzrost tłuszczy o ok. 80 proc. i drożdży, które zdrożały o ok. 200 proc. Przy tak mocno rosnących cenach półproduktów staramy się tak kalkulować ceny naszych produktów, aby klienci się do nas nie zrazili i dalej chcieli u nas kupować – powiedział „Faktowi” Andrzej Mielnik, piekarz z Kołobrzegu.

Przy tak wysokich cenach polecamy wam wykorzystać sprawdzony przepis na domowe pączki, które wyjdą wam taniej, niż te kupowane w piekarni.

Zobacz także
Gdy pączki tak wyglądają, lepiej ich nie kupować. Zastanówcie się 2 razy

Gdy pączki tak wyglądają, lepiej wcale ich nie kupować. Zastanówcie się 2 razy

Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Usmażcie pączki i faworki na takim tłuszczu. Nie wchłoną go ani się nie przypalą

Przepis na tanie domowe pączki

Składniki:

  • 1 kilogram mąki pszennej

  • 2 szklanki mleka

  • pół szklanki cukru

  • pół kostki masła

  • 1 opakowanie cukru waniliowego

  • 20 g suchych drożdży

  • 1 jajko

  • 6 żółtek

  • 1 kieliszek spirytusu

  • sok z cytryny + skórka

  • dwie szczypty soli 

Dodatkowo: dowolna konfitura do nadziewania, cukier puder do posypania oraz oczywiście olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Przesiejcie mąkę. Wsypcie do niej suche drożdże i wymieszajcie. 

  2. Dodajcie 6 żółtek, jedno jajko, cukier, mleko, masło, cukier waniliowy, spirytus, sok z cytryny (ze skórką) i dwie szczypty soli. Wszystko wymieszajcie i wyróbcie cierpliwie, aż masa będzie elastyczna. 

  3. Z gotowego ciasta zróbcie kulę, włóżcie ją do miski, przykryjcie i odstawcie w ciepłe miejsce na ponad godzinę do wyrośnięcia.

  4. Kiedy ciasto już podwoi swoją objętość, wyróbcie je jeszcze raz. Następnie odrywajcie z niego kawałki, uformujcie z każdego placuszek, nałóżcie konfiturę i sklejcie w kulę. 

  5. Tak przygotowane pączki odłóżcie na stolnicę na pół godziny pod przykryciem. 

  6. Rozgrzejcie w garnku olej. Wrzucajcie pączki, gdy już będzie gorący i smażcie je z obu stron na złoto. 

  7. Po usmażeniu odkładajcie pączki na kuchenne ręczniki. Posypcie cukrem pudrem.  

Źródło: fakt.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Biegnijcie do Lidla po masło za 5,65 zł zanim zniknie z półek. Tańsze nie będzie
AdobeStock
Newsy
Masło w Lidlu za jedyne 5,65 zł. Lećcie po zapas, bo na bank zaraz zniknie z półek
Oszczędzacie na maśle, bo jest za drogie? Kupcie je teraz tanio w Lidlu i zróbcie zapasy. Wystarczy je zamrozić zaraz po zakupie.

Wysokie ceny masła coraz rzadziej dziwią. Chyba przyzwyczailiśmy się już do tego, że masło jest drogie, a jego coraz wyższe ceny wywołują już tylko uczucie rezygnacji. Najmniej zarabiający musieli zrezygnować z masła na rzecz margaryny lub miksów tłuszczowych, ponieważ jest ono po prostu za drogie.  Sieci supermarketów organizują jednak od czasu do czasu atrakcyjne promocje, na których można kupić prawdziwe masło w cenach, które dla większości ludzi będą do przyjęcia. Sprawdźcie, ile kosztuje teraz masło w Lidlu.  Promocja na masło w Lidlu Jeśli i wy oszczędzacie na maśle ze względu na jego cenę, na pewno zainteresuje was najnowsza promocja w Lidlu. Tylko dziś, w piątek 9 września, masło polskie extra marki Pilos kosztuje 5,65 złotych! By skorzystać z promocji, musicie spełnić dwa warunki. Po pierwsze, musicie aktywować kupon z tą promocją w aplikacji Lidl Plus. Następnie, w sklepie należy kupić 3 sztuki masła - tylko wówczas będzie obowiązywała cena 5,65 zł za sztukę.  Tanie mięso w Lidlu Genialne promocje czekają też na dziale mięsnym. W najnowszej gazetce Lidl chwali się, że można tam kupić mięso w niższych cenach, niż we wrześniu 2021 roku. Sprawdźcie sami: Łopatka wieprzowa Rzeźnik: 12,99 zł/kg  Schab wieprzowy Rzeźnik: 13,99 zł/kg Karkówka wieprzowa Rzeźnik: 14,99 zł/kg W przypadku wymienionych wyżej produktów obowiązuje limit 3 kg na paragon. Za każdy kolejny kilogram mięsa trzeba będzie zapłacić cenę regularną.  Ponadto, po raz kolejny można „za darmo” dostać mięso mielone. Jeżeli w tym tygodniu kupicie mięso mielone z szynki za 10,99 zł za opakowanie 500 g i przy kasie zeskanujecie aplikację Lidl Plus, to na wasze konto w aplikacji wpłynie kupon rabatowy w wysokości kwoty, jaką zapłaciliście za mięso. Co ważne, kupon...

Znamy ceny pączków u Magdy Gessler. znacznie drożej niż w zeszłym roku......
ONS.pl, Instagram/U Fukiera
Newsy
Znamy ceny pączków u Magdy Gessler. Kosztują dużo drożej niż w zeszłym roku
Zastanawiacie się na ile pączków będzie was stać w tym roku? Jeśli zamiast zajadać się pączkami, będziecie mogli zjeść tylko jednego, nie martwcie się. Będzie z tego inna korzyść.

Magda Gessler prowadzi kilka restauracji w całej Polsce, jednak ta najbardziej znana, to warszawska restauracja mieszcząca się na rynku Starego Miasta, „U Fukiera”. Z powodu karnawału, restauracja od początku tygodnia promuje swoje nowe słodkości, które będzie sprzedawać do samego tłustego czwartku. Nie uwierzycie, ile kosztuje jeden pączek. Podwyżki w restauracji Magdy Gessler dużo wyższe niż inflacja Trzeba przyznać, że pączki sprzedawane przez Magdę Gessler, wyglądają zjawiskowo. Są miękkie, mięsiste i pachnące. Ciastkarze wyraźnie nie żałowali ani lukru, ani dodatków. Pączki możecie kupić w wersjach: Z wiśnią Z różą Z malinami Sprzedawane są w delikatesach przy restauracji „U Fukiera” oraz na świąteczno-noworocznym straganie. W tym roku kosztują aż 13 zł za sztukę. To dużo drożej niż w zeszłym roku, gdy można było je kupić, w zależności od wersji, w cenach od 8 do 11 zł. To oznacza, że restauratorka postanowiła podnieść ceny o 60 proc, porównując ceny do najtańszych zeszłorocznych wersji, i o 20 proc. jeśli porównamy bieżącą cenę do tej wyższej, za jaką sprzedawała w zeszłym roku. To znacznie więcej niż wynosi obecna inflacja. Przypominamy, Główny Urząd Statystyczny ogłosił, że inflacja w grudniu wyniosła 8,6 proc.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez „U Fukiera” Magda Gessler (@u.fukiera) Po ile pączków zjecie w tłusty czwartek w tym roku? O tym dlaczego pączki sprzedawane przez Gesslerów są tak drogie, opowiadała portalowi...

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...

	Czy w tym roku opłaca się samemu smażyć pączki? Możecie mieć 25 własnych w cenie kilku z cukierni
Adobe Stock
Newsy
Czy opłaca się jeszcze samemu smażyć pączki? Sprawdźcie, ile kosztuje domowy pączek
Czy kupujecie czy pieczecie sami, zawsze ważne jest jedno: cena. Ceny pączków w sklepach, cukierniach i kawiarniach są bardzo różne, a ile kosztuje domowy pączek?

Ile kosztują pączki? W dyskontach i dużych sklepach możecie je dostać nawet w cenie  kilkudziesięciu groszy za sztukę, w większości cukierni – po kilka złotych. U Magdy Gessler w tym roku będą kosztowały nawet 13-15 zł. A ile kosztuje pączek zrobiony samodzielnie w domu? Jeden z dzienników dokładnie wyliczył koszt jednego pączka. Ile kosztuje domowy pączek? Magazyn Fakt przeliczył cenę pączków przygotowywanych samodzielnie w domu. Wziął pod uwagę składniki wymienione w przepisie Lidla, dziennikarze wybierali najtańsze warianty potrzebnych produktów, według cen w sklepie internetowych Frisco.pl. Kupowali oczywiście pełne opakowania np. 10 jajek, choć do ciastek potrzebowali jedynie 8 i cenę za 8 sztuk uwzględnili w wyliczeniu. Kupiono cały litr mleka, ale do pączków zostało zużyte jedynie 200 ml mleka i właśnie koszt 200 ml został dodany. Autorzy badania z kupionych produktów przygotowali 25 sztuk pączków. Do ceny nie dodali jednak kosztów energii elektrycznej czy gazu, uznając je za drobną część kosztów, choć ci z was, którzy już zaczęli dostawać powiększone rachunki, pewnie nie zgodzą się, że to niewielka część kosztów przygotowania całego dania. W cenie pączków nie zostały też uwzględnione koszty waszej pracy włożonej w przygotowanie ciastek, ale czy idąc na zakupy z myślą o zaopatrzeniu się w produkty na obiad, doliczacie do ich ceny koszty własnej pracy potrzebnej do jego ugotowania? Ile więc kosztują pączki smażone w domu? Jak się okazało, smażąc 25 pączków, za jedno ciastko zapłacicie około złotówki. Dlaczego różnica w cenie pączków w sklepach jest tak wielka? Czy złotówka za domowe ciastko to dużo, czy mało? Jeśli porównujecie ją z cenami w dyskontach, to cena nie...