Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Choć pyszne, soczyste i z chrupiąca panierka to po jakimś czasie można mieć ich dość. Doskonałym urozmaiceniem będzie nafaszerowanie ich czymś pysznym. W naszej wersji polecamy podduszone pieczarki z podsmażoną cebulką oraz ciągnącym się topionym serkiem.
Dzięki temu, że nadziejecie wasze kotlety, zyskają one wyjątkową soczystość i miękkość. Będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. A przecież każdemu zależy na tym, by mięso nie wyszło za suche i twarde.
Czym jeszcze można faszerować schab? Doskonałe połączenie to żółty ser i szynka, cebula, a nawet szpinak i ser feta. W zasadzie ogranicza was tylko i wyłącznie wyobraźnia.
Do schabowych pychotek, zwanych również poduszeczkami (ze względu na specyficzny kształt), można podawać tradycyjne dodatki: tłuczone ziemniaki, mizerię, ogórki kiszone lub konserwowe albo buraczki na ciepło lub zimno.
Zobacz także:
To nie tylko danie na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się również podczas większych uroczystości lub kolacji ze znajomymi.
Schabowa pychotka nadziewana pieczarkami – przepis
Składniki
- 6 kawałków schabu
- 6 plasterków topionego serka
- 6 gałązek pietruszki
- 250-300g pieczarek
- 1 cebula
- Jarzynka lub Vegeta do smaku
- Ostra papryka w proszku
- Słodka papryka w proszku
- Bułka tarta
- Mąka
- Jajko
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Każdy z kotletów rozbijcie cienko, a następnie dokładnie posypcie przyprawami. Odłóżcie, aby przeszły ich smakiem na jakieś 20-30 minut.
- Pieczarki oczyśćcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do malaksera lub drobno posiekajcie nożem.
- Cebulę pokrójcie w drobna kostkę i podsmażcie na złoto na patelni. Dodajcie pieczarki, wszystko dobrze podsmażcie, aż całkowicie odparuje woda. Dodajcie do smaku sól i pieprz.
- Kotlety rozłóżcie na płasko na desce lub blacie. Na połowie każdego z nich połóżcie podsmażone pieczarki z cebulką, duży plaster topionego sera oraz kawałek zielonej pietruszki. Złóżcie na pół.
- Panierujcie kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl