
Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Choć pyszne, soczyste i z chrupiąca panierka to po jakimś czasie można mieć ich dość. Doskonałym urozmaiceniem będzie nafaszerowanie ich czymś pysznym. W naszej wersji polecamy podduszone pieczarki z podsmażoną cebulką oraz ciągnącym się topionym serkiem.
Dzięki temu, że nadziejecie wasze kotlety, zyskają one wyjątkową soczystość i miękkość. Będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. A przecież każdemu zależy na tym, by mięso nie wyszło za suche i twarde.
Czym jeszcze można faszerować schab? Doskonałe połączenie to żółty ser i szynka, cebula, a nawet szpinak i ser feta. W zasadzie ogranicza was tylko i wyłącznie wyobraźnia.
Do schabowych pychotek, zwanych również poduszeczkami (ze względu na specyficzny kształt), można podawać tradycyjne dodatki: tłuczone ziemniaki, mizerię, ogórki kiszone lub konserwowe albo buraczki na ciepło lub zimno.
To nie tylko danie na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się również podczas większych uroczystości lub kolacji ze znajomymi.
Schabowa pychotka nadziewana pieczarkami – przepis
Składniki
- 6 kawałków schabu
- 6 plasterków topionego serka
- 6 gałązek pietruszki
- 250-300g pieczarek
- 1 cebula
- Jarzynka lub Vegeta do smaku
- Ostra papryka w proszku
- Słodka papryka w proszku
- Bułka tarta
- Mąka
- Jajko
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Każdy z kotletów rozbijcie cienko, a następnie dokładnie posypcie przyprawami. Odłóżcie, aby przeszły ich smakiem na jakieś 20-30 minut.
- Pieczarki oczyśćcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do malaksera lub drobno posiekajcie nożem.
- Cebulę pokrójcie w drobna kostkę i podsmażcie na złoto na patelni. Dodajcie pieczarki, wszystko dobrze podsmażcie, aż całkowicie odparuje woda. Dodajcie do smaku sól i pieprz.
- Kotlety rozłóżcie na płasko na desce lub blacie. Na połowie każdego z nich połóżcie podsmażone pieczarki z cebulką, duży plaster topionego sera oraz kawałek zielonej pietruszki. Złóżcie na pół.
- Panierujcie kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
- Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl