pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy

Nie zgadniecie, co kryje się we wnętrzu tych schabowych. Farsz tak pyszny, że teściowa poprosi o przepis

To właśnie on sprawia, że schabowe pakieciki są wyjątkowo soczyste i pełne smaku. Zróbcie raz, a na pewno nie pożałujecie.

Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Choć pyszne, soczyste i z chrupiąca panierka to po jakimś czasie można mieć ich dość. Doskonałym urozmaiceniem będzie nafaszerowanie ich czymś pysznym. W naszej wersji polecamy podduszone pieczarki z podsmażoną cebulką oraz ciągnącym się topionym serkiem. 

Dzięki temu, że nadziejecie wasze kotlety, zyskają one wyjątkową soczystość i miękkość. Będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. A przecież każdemu zależy na tym, by mięso nie wyszło za suche i twarde.

Czym jeszcze można faszerować schab? Doskonałe połączenie to żółty ser i szynka, cebula, a nawet szpinak i ser feta. W zasadzie ogranicza was tylko i wyłącznie wyobraźnia.

Zobacz także
Rosół

Ten sekretny składnik sprawi, że rosół będzie klarowny i dłużej zachowa świeżość. Mało kto o tym wie!

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Do schabowych pychotek, zwanych również poduszeczkami (ze względu na specyficzny kształt), można podawać tradycyjne dodatki: tłuczone ziemniaki, mizerię, ogórki kiszone lub konserwowe albo buraczki na ciepło lub zimno. 

To nie tylko danie na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się również podczas większych uroczystości lub kolacji ze znajomymi. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Schabowa pychotka nadziewana pieczarkami – przepis

Składniki

  • 6 kawałków schabu
  • 6 plasterków topionego serka
  • 6 gałązek pietruszki
  • 250-300g pieczarek
  • 1 cebula
  • Jarzynka lub Vegeta do smaku
  • Ostra papryka w proszku
  • Słodka papryka w proszku
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Jajko
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Każdy z kotletów rozbijcie cienko, a następnie dokładnie posypcie przyprawami. Odłóżcie, aby przeszły ich smakiem na jakieś 20-30 minut.
  2. Pieczarki oczyśćcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do malaksera lub drobno posiekajcie nożem.
  3. Cebulę pokrójcie w drobna kostkę i podsmażcie na złoto na patelni. Dodajcie pieczarki, wszystko dobrze podsmażcie, aż całkowicie odparuje woda. Dodajcie do smaku sól i pieprz.
  4. Kotlety rozłóżcie na płasko na desce lub blacie. Na połowie każdego z nich połóżcie podsmażone pieczarki z cebulką, duży plaster topionego sera oraz kawałek zielonej pietruszki. Złóżcie na pół.
  5. Panierujcie kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

jak zrobić farsz farsz na pierogi ruskie
Gotujmy.pl
Newsy
Jak przyprawić farsz do pierogów ruskich? Dodajcie 1 sekretny składnik. Każdy zapyta, co to za pyszny i niepowtarzalny smak
Szukacie pomysłu na odczarowanie tradycyjnych pierogów ruskich? Pora na eksperymenty z farszem. Dodajcie do niego zioła i przyprawy, a wasze pierogi zrobią furorę!

Tradycyjny farsz na pierogi ruskie, jaki przygotowywały nasze mamy i babcie, nie ma zbyt długiej listy składników. Ziemniaki, ser biały, sól i pieprz. No może jeszcze pieprz ziołowy. I tyle. Chociaż w prostocie tkwi piękno i ideał, czasami aż prosi się, by nieco „złamać” tradycyjne receptury. Co można dodać do farszu na pierogi ruskie? Do farszu na pierogi warto dodać podsmażoną cebulką, a także posiekane świeże lub mrożone zioła. Do tego oczywiście różnego rodzaju przyprawy. Wzbudzicie nie lada sensację smakiem swoich pierogów, gdy dodacie do farszu takie dodatki jak gałka muszkatołowa czy ostra papryka. Ten smak będzie niezapomniany! Przepis na pierogi ruskie ze specjalnym farszem Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Ćwierć szklanki oleju 1 łyżeczka soli Szklanka gorącej wody Składniki na farsz: Ok. 60 dag ziemniaków 35 dag białego sera 1 cebula Pół pęczka koperku Pół pęczka natki pietruszki Gałka muszkatołowa Ostra papryka w proszku Sól Pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania farszu. Cebulę obierzcie ze skórki, pokrójcie i podsmażcie na oleju. Ziemniaki obierzcie, ugotujcie z dodatkiem soli, utłuczcie na puree i odstawcie do ostygnięcia. Wymieszajcie ostudzone kartofle z serem białym. Pokrójcie drobno koperek i pietruszkę. Dodajcie cebulkę, pokrojone zioła, posólcie i popieprzcie do smaku. Do farszu możecie dodać odrobinę ostrej papryki w proszku i gałki muszkatołowej. Przystąpcie do wyrabiania ciasta. Wysypcie mąkę na stolnicę, dodajcie odrobinę oleju. Zacznijcie energicznie wyrabiać ciasto, dolewając co chwilę do mąki odrobinę gorącej wody – uważajcie, by się nie poparzyć! Wyrobione ciasto odstawcie pod...

Pychotka schabowa
Gotujmy.pl/Henia
Newsy
„Pychotka schabowa” z niespodzianką według przepisu Heni. Jeśli znudziły się wam tradycyjne schabowe, polecamy ten unikalny przepis
Szukacie pomysłu na schab w nowej odsłonie? Ten niezwykły przepis na pewno zachwyci was przepysznymi dodatkami!

Schabowe na pewno goszczą stale na waszych stołach. To oczywiście niezawodny klasyk, ale czasem też mogą się już nudzić. Następnym razem, gdy kupicie schab, przygotujcie te kotlety. Są pyszne i na pewno zadowolą wszystkich, których nimi poczęstujecie. Zawijane schabowe Pomysł na schab, który chcemy zaprezentować, polega na zawinięciu w schab pysznego farszu. Taki kotlet jest chrupiący z zewnątrz, mięso pozostaje soczyste, a we wnętrzu kryje się aromatyczny, kremowy farsz o głębokim smaku.  Składniki na zawijane schabowe: 6 (lub tyle ile chcecie przygotować kotletów) kawałków schabu 6 (tyle samo co kotletów) plastrów sera lub sera topionego 6 (tyle samo co kotletów) gałązek natki pietruszki Składniki na farsz do schabowych: 300 g pieczarek Cebula Papryka słodka Papryka ostra Oliwa z oliwek Inne przyprawy według uznania Składniki do panierowania: Jajko Mąka Bułka tarta Przygotowanie schabowej pychotki: Schab rozbijcie na cienkie kotlety. Uważajcie, aby nie przebić mięsa. Rozbite kotlety posypcie przyprawami (solą i pieprzem) i odstawcie na kilkanaście minut. Pieczarki oczyśćcie. Zetrzyjcie je na dużych oczkach tarki. Na dużej patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek. Zeszklijcie na niej pokrojoną cebulę. Po pewnym czasie dodajcie tarte pieczarki i duście wszystko razem. Tak przygotowany farsz doprawcie solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na połowie kotleta wyłóżcie farsz pieczarkowy, plaster sera i gałązkę pietruszki. Przykryjcie kotlet drugą połową z wierzchu. Farszu nie może być za dużo. Kotlety składajcie tak, aby farsz był bezpieczny wewnątrz kotleta i nie wydostawał się z żadnej strony. Gotowe poduszeczki ze schabu oprószcie pieprzem i solą. Schabowe sakiewki panierujcie...

Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem. Doskonałe danie na obiad
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy
Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem. Doskonałe danie na obiad
Faszerowane pieczarki są hitem podczas grillowych spotkań. Nadzienie z kuskusu i warzyw jest przepyszne, całość wieńczy roztopiony ser. Palce lizać.

Pieczarki faszerowane kuskusem są doskonałym daniem z grilla dla osób, które nie jedzą mięsa. Mogą stanowić również pyszną przekąskę lub zastąpić surówkę. Wspaniale odmienią standardowe menu grillowe złożone z kiełbasy i karkówki. Nie wymagają długiej obróbki, ich przygotowanie jest czasochłonne. Gwarantujemy, że ten smak was zachwyci i przepis z pewnością zapiszecie w swoim kuchennym notesie. Przepis na pieczarki z grilla faszerowane kuskusem Składniki 12 dużych pieczarek (np. białych lub portobello) 100 g kaszy kuskus 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki koperku 1 kulka mozzarelli Sól i pieprz do smaku Żółty ser Przygotowanie Kaszę kuskus przygotujcie według zaleceń z opakowania. Można zalać ją wrzątkiem lub bulionem, który nada jej smaku. Pieczarki oczyśćcie i wyjmijcie ogonki. Do środka wsypcie odrobinę soli i pieprzu, a ogonki posiekajcie w drobną kostkę. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i podsmażcie na rozgrzanym oleju. Dodajcie ogonki i smażcie, dopóki nie odparuje cała woda. W międzyczasie posiekajcie czerwoną paprykę w kostkę i dodajcie do pieczarek i cebuli. Przesmażcie kilka minut. W misce wymieszajcie podsmażoną cebulę, paprykę i pieczarki razem z kuskusem i posiekanym koperkiem. Doprawcie farsz do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę porwijcie na małe kawałki lub posiekajcie w drobną kostkę. Żółty ser zetrzyjcie na tarce o dużych oczkach. Każdą pieczarkę nadziejcie farszem, na wierzch połóżcie mozzarellę i posypcie żółtym serem. Grillujcie na rozgrzanym grillu z pokrywą, aż pieczarki staną się miękkie, a ser się roztopi. Jeśli nie macie zamykanego grilla, możecie przykryć je tacką lub folią aluminiową. Smacznego!...

Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
Boskie w smaku kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków. Są tak pyszne, że będziecie je robić non stop
Wyraziste w smaku bezmięsne kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków, mogą stanowić osobny posiłek, przekąskę lub być pysznym dodatkiem do dania obiadowego. Te kotleciki są bardzo sycące!

Znudziły się wam tradycyjne kotlety ze schabu i mielonego mięsa? Zróbcie tak samo pyszne z kapusty i ziemniaków. Są zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu. Jeśli kochacie jeść ziemniaki i lubicie obiady w babcinym stylu, te kotleciki naprawdę wam posmakują!  Pyszne kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków na obiad Kiszona kapusta to idealny dodatek do ziemniaków. Przełamuje ich delikatny smak. Połączona z cebulą i dodana do utłuczonych ziemniaków, tworzy ziemniaczano-kapuścianą masę, z której po usmażeniu powstają niepowtarzalne w smaku kotleciki. Zapach podsmażanej masy ziemniaczanej jest również nie do opisania. Jeśli kotlety podacie z ziemniakami, sosem pieczarkowym lub gulaszem i buraczkami, to będzie to obiad pierwsza klasa.  Kotlety z kapusty kiszonej i ziemniaków Składniki: 8 ziemniaków Masło Solidna garść kiszonej kapusty 1 cebula 2 jajka Bułka tarta Olej Sól Pieprz czarny mielony Słodka mielona papryka Kminek Gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Ziemniaki obierzcie, dokładnie umyjcie i przełóżcie je do garnka. Zalejcie wodą i ugotujcie w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedźcie i w trakcie tłuczenia dodajcie do nich pół łyżki masła i szczyptę gałki muszkatołowej.  Utłuczone ziemniaki pozostawcie do wystygnięcia, a w międzyczasie obierzcie cebulę i pokrójcie ją w kosteczkę.  Na patelni rozpuście masło i podsmażcie na nim pokrojoną cebulę.  Do zeszklonej cebuli dodajcie odciśniętą z soku kapustę kiszoną i podsmażcie ją na patelni, aż zmięknie.  Kapustę i cebulę doprawcie pieprzem, kminkiem i słodką mieloną papryką.  Gdy doprawiona kapusta z cebulą przestygnie, dodajcie ją do utłuczonych...