Znudziły wam się tradycyjne kotlety schabowe? Choć pyszne, soczyste i z chrupiąca panierka to po jakimś czasie można mieć ich dość. Doskonałym urozmaiceniem będzie nafaszerowanie ich czymś pysznym. W naszej wersji polecamy podduszone pieczarki z podsmażoną cebulką oraz ciągnącym się topionym serkiem. 

Dzięki temu, że nadziejecie wasze kotlety, zyskają one wyjątkową soczystość i miękkość. Będą rozpływać się w ustach przy każdym kęsie. A przecież każdemu zależy na tym, by mięso nie wyszło za suche i twarde.

Czym jeszcze można faszerować schab? Doskonałe połączenie to żółty ser i szynka, cebula, a nawet szpinak i ser feta. W zasadzie ogranicza was tylko i wyłącznie wyobraźnia.

Do schabowych pychotek, zwanych również poduszeczkami (ze względu na specyficzny kształt), można podawać tradycyjne dodatki: tłuczone ziemniaki, mizerię, ogórki kiszone lub konserwowe albo buraczki na ciepło lub zimno. 

Zobacz także:

To nie tylko danie na rodzinny obiad. Doskonale sprawdzi się również podczas większych uroczystości lub kolacji ze znajomymi. 

Schabowa pychotka nadziewana pieczarkami – przepis

Składniki

  • 6 kawałków schabu
  • 6 plasterków topionego serka
  • 6 gałązek pietruszki
  • 250-300g pieczarek
  • 1 cebula
  • Jarzynka lub Vegeta do smaku
  • Ostra papryka w proszku
  • Słodka papryka w proszku
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • Jajko
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Każdy z kotletów rozbijcie cienko, a następnie dokładnie posypcie przyprawami. Odłóżcie, aby przeszły ich smakiem na jakieś 20-30 minut.
  2. Pieczarki oczyśćcie i zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do malaksera lub drobno posiekajcie nożem.
  3. Cebulę pokrójcie w drobna kostkę i podsmażcie na złoto na patelni. Dodajcie pieczarki, wszystko dobrze podsmażcie, aż całkowicie odparuje woda. Dodajcie do smaku sól i pieprz.
  4. Kotlety rozłóżcie na płasko na desce lub blacie. Na połowie każdego z nich połóżcie podsmażone pieczarki z cebulką, duży plaster topionego sera oraz kawałek zielonej pietruszki. Złóżcie na pół.
  5. Panierujcie kotlety w mące, jajku i bułce tartej, a następnie smażcie na złoto na rozgrzanym oleju.
  6. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl