
Gniecione truskawki z jogurtem naturalnym są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe. Stanowią świetny pomysł na deser, który warto podać po sycącym obiedzie. Sprawdzą się także w roli lekkiego śniadania, a nawet kolacji. Ponadto są wyjątkowo proste oraz szybkie w wykonaniu.
Truskawki – z czym je podać?
Truskawki to składnik wielu deserów oraz koktajli. Wyjątkowo często łączy się je ze śmietaną bądź mlekiem. Ponadto niektórzy posypują owoce cukrem. Niestety nie jest to wyjątkowo zdrowe połączenie. Dieta bogata w cukier oraz tłuszcz zwiększa ryzyko otyłości.
Jeśli zależy wam na zdrowiu oraz pięknej figurze polecamy połączyć truskawki z jogurtem naturalnym. Świetnie sprawdzi się tutaj również maślanka lub kefir. W konsekwencji otrzymacie rewelacyjny deser, który z pewnością zachwyci nie tylko dorosłych, ale również dzieci.
Warto przygotować go latem, kiedy trwa sezon na te popularne owoce. Poniżej zdradzamy jak przygotować truskawki gniecione z jogurtem naturalnym.
Truskawki gniecione z jogurtem naturalnym – jak je zrobić?
Truskawki gniecione z jogurtem naturalnym to wyjątkowo smaczny i dietetyczny deser. Możecie wykorzystać go również do owsianki czy podać je z makaronem. Poza tym niektórzy przygotowują na jego bazie owocowe oraz warzywne koktajle. Po połączeniu z żelatyną otrzymacie jogurtowiec.
Do przygotowania deseru będziecie potrzebować kilka składników:
- 500 g truskawek,
- 250 ml jogurtu naturalnego,
- cukier do smaku
- Truskawki umyjcie pod bieżącą wodą. Następnie usuńcie z nich szypułki.
- Owoce przełóżcie do dużej miski i rozgniećcie je za pomocą widelca.
- Dodajcie jogurt naturalny i wszystko dokładnie wymieszajcie.
Truskawki gniecione z jogurtem naturalnym – inne warianty
Truskawki gniecione z jogurtem naturalnym możecie dodatkowo posłodzić swoim ulubionym miodem. Niektórzy posypują owoce słodzikiem.
Ponadto warto połączyć truskawki z innymi owocami. Rewelacyjnie pasują tutaj maliny, jagody, borówki amerykańskie, a nawet banany. W ten sposób nie tylko wzbogacicie smak deseru, ale również podniesiecie jego wartość odżywczą.
Jeśli chcecie nadać owocom delikatnej, orzeźwiającej nuty, polecamy dodać do nich liście mięty. Możecie udekorować nimi deser lub rozgnieść je z truskawkami.