Kiszenie to metoda stara jak świat. Od lat korzystają z niej nasze babcie i mamy. Niesamowite właściwości kiszonek doceniają również lekarze i dietetycy, którzy wręcz zalecają włączenie tego typu produktów do każdej diety. 

Cenne wartości odżywcze kiszonek

Kiszonki są efektem fermentacji i zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych, które doskonale wpływają na florę bakteryjną i ludzki układ trawienny. To czyni je naturalnym probiotykiem. Kiszonki mają również niemały wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. 

Okazuje się również, że kiszonki zawierają mnóstwo witamin – B, C, E, K, są źródłem soli mineralnych, a także związków organicznych odpowiedzialnych za zdrową skórę, włosy i paznokcie. Ponadto, jedzenie sfermentowanych warzyw pomaga wchłaniać żelazo i korzystnie wpływa na ludzki układ nerwowy.

Kiszonki posiadają mnóstwo cennych właściwości. Ich regularne spożywanie zapobiega rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych, ale również chroni przed przeziębieniem czy grypą. Sfermentowane warzywa wpływają pozytywnie na pracę żołądka oraz jelit i przyspieszają metabolizm, również alkoholu, tak więc pomagają na kaca.

Zobacz także:

Kiszonki mogą łagodzić objawy koronawirusa

Pandemia koronawirusa pozwoliła naukowcom odkryć jeszcze jedną zaletę popularnych kiszonek. Udowodniono bowiem, że spożywanie sfermentowanych warzyw łagodzi przebieg COVID-19. Produkty te, dzięki dużej zawartości probiotyków, wspierają rozwój dobrych bakterii w jelitach i aktywują limfocyty T do walki z patogenami.

Te produkty też włączcie do swojej diety

Pozostałymi produktami, które również warto spożywać, aby złagodzić lub całkowicie uchronić się przed koronawirusem, są nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi, produkty pełnoziarniste, miód, cebula oraz czosnek. Koniecznie włączcie je do swojej diety.