jedzenie kiszonek łagodzi przebieg koronawirusa
Adobe Stock
Newsy

Nie zastąpią leków, ale znacznie złagodzą przebieg COVID-19. Jedzcie je codziennie

Naukowcy odkryli, że regularne jedzenie kiszonek może złagodzić przebieg COVID-19, a nawet uchronić pacjentów przed śmiercią. Dla Polaków to dobra wiadomość, w końcu kiszona kapusta, ogórki czy grzyby to podstawa naszej diety.

Kiszenie to metoda stara jak świat. Od lat korzystają z niej nasze babcie i mamy. Niesamowite właściwości kiszonek doceniają również lekarze i dietetycy, którzy wręcz zalecają włączenie tego typu produktów do każdej diety. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cenne wartości odżywcze kiszonek

Kiszonki są efektem fermentacji i zawierają w sobie mnóstwo bakterii mlekowych, które doskonale wpływają na florę bakteryjną i ludzki układ trawienny. To czyni je naturalnym probiotykiem. Kiszonki mają również niemały wpływ na prawidłowy poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. 

Okazuje się również, że kiszonki zawierają mnóstwo witamin – B, C, E, K, są źródłem soli mineralnych, a także związków organicznych odpowiedzialnych za zdrową skórę, włosy i paznokcie. Ponadto, jedzenie sfermentowanych warzyw pomaga wchłaniać żelazo i korzystnie wpływa na ludzki układ nerwowy.

Kiszonki posiadają mnóstwo cennych właściwości. Ich regularne spożywanie zapobiega rozwojowi infekcji bakteryjnych i grzybiczych, ale również chroni przed przeziębieniem czy grypą. Sfermentowane warzywa wpływają pozytywnie na pracę żołądka oraz jelit i przyspieszają metabolizm, również alkoholu, tak więc pomagają na kaca.

Kiszonki mogą łagodzić objawy koronawirusa

Pandemia koronawirusa pozwoliła naukowcom odkryć jeszcze jedną zaletę popularnych kiszonek. Udowodniono bowiem, że spożywanie sfermentowanych warzyw łagodzi przebieg COVID-19. Produkty te, dzięki dużej zawartości probiotyków, wspierają rozwój dobrych bakterii w jelitach i aktywują limfocyty T do walki z patogenami.

Te produkty też włączcie do swojej diety

Pozostałymi produktami, które również warto spożywać, aby złagodzić lub całkowicie uchronić się przed koronawirusem, są nasiona roślin strączkowych, orzechy, szpinak, szparagi, produkty pełnoziarniste, miód, cebula oraz czosnek. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Oto najzdrowsze warzywa, jedzcie je codziennie. Zajada się nimi sama Anna Lewandowska
Anna Lewandowska jest niekwestionowanym autorytetem w kwestii żywienia. Tym razem zachęca Polaków, aby włączyli do swojej codziennej diety te wartościowe warzywa. Mają zbawienny wpływ na organizm.

Regularna aktywność fizyczna, zdrowe odżywianie i właściwy wybór produktów spożywczych mają wpływ nie tylko na zgrabną sylwetkę, ale również na dobre samopoczucie oraz zdrowie. Zdaniem Ani Lewandowskiej niezbędnym dodatkiem w każdej diecie są kiszonki. Dlaczego? Anna Lewandowska poleca kiszonki Popularna trenerka, Anna Lewandowska, zaleca włączenie do codziennej diety kiszonych warzyw. Zawierają wiele wartościowych składników, które wzmacniają organizm oraz dostarczają cennych witamin. Świetnie wpływają też na pracę jelit. Są też idealnym rozwiązaniem przed sezonem na wasze ulubione warzywa. Zalety spożywania kiszonek  Kiszone warzywa mają korzystny wpływ na zdrowie: regulują metabolizm zwiększają przyswajalność żelaza wzmacniają włosy i paznokcie poprawiają stan skóry zmniejszają ryzyko wystąpienia anemii poprawiają działanie układu trawiennego zwiększają odporność. Proces kiszenia Kiszenie warzyw to jeden z popularniejszych sposobów konserwacji żywności wśród gospodyń domowych. Jest znany od wielu lat, ale jego właściwości nie zawsze są doceniane. Cały proces opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W jego wyniku cukry proste, jak sacharoza, fruktoza czy glukoza, rozkładają się na kwas mlekowy, etanol, dwutlenek węgla oraz mannitol. Jakie warzywa można kisić? Kiszone produkty można zakupić w niemal każdym sklepie spożywczym, aczkolwiek najlepsze są te przygotowane samodzielnie w domu. Dzięki temu macie pewność, że nie zawierają zbędnych dodatków. Jak się okazuje, do procesu fermentacji można wykorzystać wiele warzyw, nie tylko kapustę, czy ogórki. Spróbujcie ukisić buraki, pomidory, czosnek, cukinię, a nawet cytrynę! Odpowiednio przygotowane są prawdziwą...

Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Adobe Stock
Newsy
Pod żadnym pozorem nie jedzcie tego na pusty żołądek. Nabawicie się tylko wzdęć i bólu brzucha
Uwielbiane przez Polaków kiszonki są oczywiście bardzo zdrowe, o ile nie spożywacie ich na pusty żołądek.

Polacy uwielbiają pałaszować kiszonki. Ogórki, kapusta, marchewki, a nawet buraki, wszystko co kiszone idealnie trafia w nasze kulinarne gusta. Generalnie tego typu produkty mają bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie, a ich spożywanie rekomendują specjaliści i dietetycy . Okazuje się jednak, że dostarczane do organizmu na czczo mogą wyrządzić wiele szkód. Cenne właściwości kiszonek Regularne spożywanie kiszonek nie tylko wzmacnia apetyt, ale również pomaga w wydzielaniu soków trawiennych i wchłanianiu żywności. Dzięki nim mikroflora układu pokarmowego ulega znacznej poprawie. Osoby dostarczające do organizmu dużo kiszonek mają o wiele zdrowsze jelita od tych, którzy tego nie robią. W kiszonkach nie brakuje witaminy C, B6 oraz B12, które sprzyjają przyswajaniu cennego dla człowieka żelaza i zapobiegają niedokrwistości. Na tym jednak nie koniec. W kiszonkach znajdziecie również mnóstwo błonnika i cennych minerałów takich jak acetylocholina, która sprzyja regulacji ciśnienia krwi. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że spożywanie kiszonek poprawia odporność, korzystnie wpływa na wątrobę, śledzionę, wydzielanie żółci, hemoroidy oraz reumatyzm. Okazuje się również, że zawarty w kiszonkach kwas mlekowy nie tylko korzystnie wpływa na smak potraw, ale również wspaniale je konserwuje dzięki czemu są zdatne do spożycia przez naprawdę długi okres. Jak spożywanie kiszonek na czczo wpływa na organizm? Kiszonki są zdrowe o ile nie sięgacie po nie na czczo . Spożywane na pusty żołądek zbyt intensywnie pobudzają produkcję kawasów żołądkowych, a co za tym idzie wywołują silne bóle brzucha oraz nieprzyjemne wzdęcia. Dlatego też nigdy nie rozpoczynajcie dnia od kiszonek. Na śniadanie zjedzcie jajka, owsiankę, naleśniki, parówki lub płatki z...

Domowe ogórki kiszone
Gotujmy.pl
Newsy
Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji
Dalibyście radę jeść kiszone warzywa codziennie przez 10 dni? Taka „dieta” ma swoje plusy – sprawdźcie, jakie!

Coraz popularniejsze stają się różne dziwne diety. Niektórzy jedzą przez jakiś czas tylko mięso albo banany wierząc, że pozwoli im to oczyścić organizm i szybciej schudnąć. Jedną z takich „diet” jest kuracja kiszonkowa, która polega na jedzeniu kiszonych warzyw przez 10 dni. Sprawdźcie, jakie są potencjalne efekty takiego sposobu odżywiania. Witaminy w kiszonkach Jedząc w ten sposób na pewno dostarczycie organizmowi wiele witamin. W kiszonkach znajdziecie między innymi: Witaminę A Witaminy z grupy B Witaminę C Witaminę E Witaminę K Najwięcej w kiszonkach znajduje się oczywiście kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Wzmacnia naczynia krwionośne i podnosi odporność, dlatego warto włączyć kiszonki do swojej diety zwłaszcza wtedy, gdy nadchodzi sezon na grypę, przeziębienie i różne inne infekcje. Regularne jedzenie kiszonek polepszy także wchłanianie żelaza do waszego organizmu, a do tego wzmocni włosy i paznokcie. Kiszonki na lepsze trawienie Kobieta stosująca kurację kiszonkową szybko zauważyła, że zdecydowanie poprawiło się jej trawienie. Sfermentowane produkty świetne wpływają na zwiększenie ilości enzymów trawiennych oraz kwasu żołądkowego, dzięki czemu spożywane jedzenie jest trawione o wiele sprawniej. Jeśli często dokucza wam uczucie pełności po posiłku, warto chwilę wcześniej zjeść nieco kiszonych warzyw albo wypić z nich sok – np. z kiszonej kapusty albo wodę z kiszonych ogórków. Kiszonki na odchudzanie Kiszone warzywa są doskonałą przekąską na diecie odchudzającej! Dzięki temu, że są bogate w błonnik, na długo zapewniają uczucie sytości – nie będziecie więc podjadać między posiłkami! Pomagają też na zaparcia i poprawiają przemianę materii. A do tego mają śmiesznie mało kalorii! Jedząc kiszonki możecie łatwo...

kiszonki
Adobe Stock
Newsy
Jecie kiszonki w ten sposób? To bardzo niezdrowe, szybko tego pożałujecie
Kiszonki są zdrowe i basta. Wiedzą dobrze o tym dorośli, wiedzą o tym nawet małe dzieci. Gdzie więc kryje się pułapka? Wyjaśniamy.

Zalety kiszonek to temat na całą pracę naukową. Jeśli jecie je regularnie jako dodatek do drugich dań czy nawet jako oddzielną przekąskę, możecie być pewni, że kiszonki w pozytywny sposób wpłyną na wasz organizm. Czy to ogórki kiszone, czy to kiszona kapusta, a nawet nieco bardziej orientalne kimchi – we wszystkich tych produktach można dopatrywać się wielu korzyści zdrowotnych. Korzyści z jedzenia kiszonek Zawierają dużo łatwo przyswajalnej witaminy C Wpływają na zaostrzenie apetytu Pomagają w bardziej intensywnym wydzielaniu soków trawiennych, przez co zbawiennie wpływają na proces trawienia Poprawiają florę bakteryjną układu pokarmowo-trawiennego Zawierają liczne witaminy z gruby B – m.in. B12, B6 Pomagają w walce z niedokrwistością Pośrednio wpływają na regulację ciśnienia krwi w organizmie człowieka Dlaczego kiszonki mogą zaszkodzić? Listę korzyści płynących ze spożywania kiszonek można byłoby ciągnąć w nieskończoność. Uważamy jednak, że nawet kilka punktów z tego spisu powinno przekonać nieprzekonanych. No dobrze, wiemy już, co dobrego kryje się za kiszoną kapustą czy ogórkami. Zapytacie słusznie: a czy może stać za nimi coś złego? Same w sobie kiszonki nie powinny nigdy szkodzić organizmowi człowieka. Ważne jednak, by ludzie odpowiednio je spożywali. Zmierzamy tutaj do tego, że kiszonek po prostu nie powinno się jeść na czczo. Jeżeli przyszło wam do głowy zaplanować na śniadanie porcję kiszonych ogórków, zrezygnujcie z tego, póki jeszcze można. Jak uniknąć problemów z jedzeniem kiszonek? To ograniczenie bierze się w linii prostej z jednej z zalet kiszonek. Chodzi oczywiście o bardziej intensywnym wydzielaniu soków trawiennych przez żołądek. Kwas żołądkowy wydzielony w większych ilościach dobrze...