
Robiąc własny ketchup, mam też pewność, co jest w środku. „Ekstrakty przypraw” czy równie enigmatyczne „przyprawy” podane w składzie gotowych produktów nic mi nie mówią. Postanowiłam, że w tym roku zrobię keczup sama i inaczej. Zrobiłam sos z innego warzywa, równie pysznego co sierpniowe pomidory. Są one tu tylko dodatkiem. Główną rolę gra w moim przepisie inne warzywo. W sierpniu i wrześniu smakuje ono najlepiej.
Domowy ketchup – z pomidorów i nie tylko
Ketchup wszyscy najlepiej znamy w wersji pomidorowej, najlepiej domowej roboty - ze świeżych pomidorów. W sezonie, do września, smakują one najlepiej. Nie potrzebują wtedy nawet dodatku koncentratu pomidorowego, a jedynie przemyślanego zestawu przypraw i porządnej redukcji sosu w garnku podczas gotowania. Niektórzy taki ketchup robią z cukinii, dodając do niego koncentrat pomidorowy. Inni, zamiast cukinii, używają do niego papryki i (opcjonalnie) papryczek chili.
Ketchup można też zrobić z papryki. Ma super mocny, głęboki smak, zdecydowanie inny niż wszystkie ketchupy, które znacie. Jeśli będziecie korzystać z papryk zimowych, szklarniowych, przed rozpoczęciem duszenia z przyprawami, podpieczcie je i usuńcie z nich skórkę. W ten sposób wydobędziecie z papryki słodycz i głębię smaku. Ketchup z papryki przypomina w smaku klasyczny bałkański sos ajvar. Będzie doskonały na grilla i nie tylko. Sprawdźcie sami.
Domowy ketchup z papryki – przepis
Składniki:
- 3 kg papryki czerwonej
- 400 g koncentratu pomidorowego
- 4-7 papryczek chili (w zależności od preferowanej ostrości, możecie też całkowicie je pominąć)
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki octu
- 2 cebule
- 3 główki czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki soli
- 1 szklanka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Umyjcie oba rodzaje papryki i wykrójcie z nich gniazda nasienne. Jeśli wolicie ostre sosy, zostawcie część nasion z papryczek chili. Dzięki temu ketchup będzie ostrzejszy.
- Zmiksujcie paprykę na gładką masę i przelejcie do garnka. Dodajcie sól, cukier, ocet i koncentrat. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 25 minut.
- W międzyczasie obierzcie cebule, czosnek i posiekajcie je drobno. Wrzućcie do garnka z sosem, doprawcie oregano i gotujcie dalej przez ok. 20 minut.
- Po upływie tego czasu jeszcze raz zmiksujcie i ostrożnie rozlejcie, jeszcze gorące, do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręćcie mocno wieczka i pasteryzujcie w garnku przez 20 minut.
Do czego najlepiej pasuje ketchup z papryki?
Będzie on doskonałym smarowidłem do chleba. Pasuje również jako dodatek do kanapek, białego sera, a także do mięs, w tym m.in.:
- kotletów mielonych,
- pieczeni,
- wędlin,
- dobrej jakości parówek,
- kiełbas.
Paprykowy ketchup będzie wam smakował również jako dodatek do domowych burgerów, hot-dogów, frytek i pieczonych warzyw – jako dip. Po podgrzaniu z warzywami, będzie doskonałym sosem do pulpetów i do makaronów.