Nie wyrzucajcie tej części brokuła. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego
AdobeStock
Newsy

Nie wyrzucajcie tej części brokułu. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Spróbowaliście kiedyś zjeść łodygę brokułu? Jeśli nie, to wiele tracicie - ta część też nadaje się do jedzenia, tylko trzeba ją odpowiednio przygotować.

Jedni je kochają, inni nienawidzą. Przez specyficzny zapach brokułu warzywa te nie mają wielu zwolenników, a szkoda - zawierają mnóstwo witamin i są naprawdę pyszne. Świetnie smakują zapieczone z innymi warzywami albo w zupie. 

Do przyrządzenia dań z brokułu większość osób używa tylko różyczek, a to błąd - łodygę również można wykorzystać. Sprawdźcie, co można z niej zrobić!

Sposób na wykorzystanie łodygi brokułu

Nigdy więcej nie wyrzucajcie łodygi brokułu - szkoda pozbywać się witamin i składników odżywczych, które się w niej znajdują. Można ją wykorzystać do przygotowania smacznego i zdrowego produktu, jakim jest pesto. Tradycyjne pesto przyrządza się na bazie bazylii, ale można zastąpić ją innym warzywem - na przykład łodygami brokułu. 

Wystarczy, że drobno pokroicie obraną łodygę i wrzucicie ją do blendera razem z czosnkiem, bazylią i orzechami. Do tego wlejcie oliwę, wszystko razem zmiksujcie i gotowe! Takie pesto będzie idealne do dań z makaronu. 

Zobacz także
Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie

Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie

Dodajcie to do brokuła podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu

Dodajcie to do brokułów podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu

Pomysły na dania z łodygi brokułu

Pesto to nie jedyny sposób na użycie twardej części brokułu w kuchni. Łodygę można też zapiec. Wystarczy ją obrać, pokroić w paski o szerokości ok. pół centymetra, i w misce wymieszać z przyprawami i oliwą z oliwek. Następnie tak przygotowane plastry należy wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 10 minut. 

Łodygi można też usmażyć na patelni. Zamiast w plastry, pokrójcie je w drobne słupki. Takie „frytki” z łodygi brokułu posypcie przyprawami i następnie wrzućcie na dużą patelnię na mocno rozgrzany olej. Podsmażajcie na średnim ogniu, by warzywa się idealnie upiekły. Dobrze jest wrzucać je partiami.

Pozwólcie brokułom się usmażyć - zamieszajcie dopiero po chwili, aż się przyrumienią. Po usmażeniu wyłóżcie je na ręczniki papierowe i odciśnijcie nadmiar tłuszczu. Posypcie solą i gotowe!

Łodygi świetnie nadają się także do zrobienia warzywnego „makaronu” - wystarczy po obraniu zetrzeć je na specjalnej tarce. 

Źródło: toogoodtogo.pl/Instagram, cooking.nytimes.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!
Zrobienie bulionu z obierek warzyw pozwoli wam zaoszczędzić, produkować mniej śmieci i wyczarować coś pysznego w kuchni.

Jedzenie wciąż drożeje , jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia . Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu. Co zrobić z obierkami warzyw? Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz. Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto. Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw? Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie: Obierki marchewki Obierki pietruszki Łupiny cebuli Łupiny czosnku Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół Łodyżki i liście rzodkiewek Głąby kalafiora i brokułu Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek. Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam...

liście kalafiora
AdobeStock
Newsy
Nie wiesz co tracisz, jeśli wyrzucasz liście z kalafiora. Zaskakujące
Wszyscy wiemy, że kalafior jest bardzo smaczny i zdrowy. A wiecie, że można też jeść liście kalafiora? To niesamowite, jak wiele tracimy wyrzucając je do kosza!

Czy znacie kogoś, kto nie lubi kalafiorów? Trudno znaleźć taką osobę! W końcu zupa kalafiorowa lub gotowane kalafiory z masłem i bułką tartą to przepyszne dania uwielbiane przez wszystkich. Te warzywa świetnie też nadają się do zapiekanek warzywnych lub wegetariańskich kotletów. Właściwości kalafiora Kwiat kalafiora to niezwykłe warzywo pełne cennych witamin. Zawiera ono m.in.: Witaminy z grupy B Witaminę C Kwas foliowy Żelazo Cynk Kwasy omega 3 Poza tym wykazano, że kalafior może działać przeciwnowotworowo. Obniża ciśnienie krwi, łagodzi objawy reumatyzmu i cukrzycy. Co ważne – kalafiory praktycznie nie uczulają, dlatego osoby cierpiące na alergie pokarmowe mogą spokojnie włączyć je do swojej diety. Do tego dzięki niskiej kaloryczności warzywa te są doskonałe dla osób dbających o swoją sylwetkę. Liście kalafiora Pewnie przyrządzając to warzywo jecie tylko kwiat, a liście wyrzucacie. Wielka szkoda! Można z nich wyczarować naprawdę smaczne dania, bowiem liście kalafiora są jadalne i bardzo smaczne, a do tego bogate w witaminy. Podsmażone smakują podobnie do młodej kapusty i można je wykorzystać zarówno do mięs, jak i dań wegetariańskich. Przepis na jarzynową przekąskę z liści kalafiora Z powodzeniem możecie wykorzystać liście do ciepłej, smacznej warzywnej przekąski. Potrzebujecie jedynie: Liście z kalafiora 1 porcję bulionu lub kostkę rosołową 15 g masła Świeży koperek Łyżeczkę cukru Łyżkę soku z cytryny Sól Przygotowanie Liście pokrój w wąskie paski, tak jak młodą kapustę. Włóż liście do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez pół godziny. Do odcedzonych i ugotowanych liści dodaj masło, koperek i cukier. Wlej łyżkę soku z cytryny i duś przez 5 minut. I gotowe! Tak przygotowane...

justyna żyła zupa krem
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Justyna Żyła z wczorajszego rosołu zamiast pomidorowej gotuje coś innego. Ta zupa jest o niebo lepsza
Z rosołu można przygotować nie tylko zupę pomidorową, o czym przekonuje Justyna Żyła. Celebrytka pokazuje idealny patent na zużycie bulionu pozostałego bulionu z obiadu.

Rosół to najpopularniejsza zupa w Polsce. Gości na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. Zazwyczaj kolejnego dnia, większość osób z wywaru przygotowuje pomidorówkę. Justyna Żyła proponuje inny pomysł na wykorzystanie pozostałego rosołu, gdyż na jego bazie przygotowuje pyszny i szybki krem z białych warzyw. Co można zrobić z rosołu? Wywar warzywno- mięsny sam w sobie stanowi idealną potrawę, jednak może być również wykorzystywany jako baza bądź dodatek do innych dań. Świetnie się sprawdza jako podstawa wielu zup, przykładowo pomidorowej. Niektórzy pozostały rosół dodają do przyrządzanego risotto. Bulion to również idealna baza do zup krem. Zamiast używać gotowych wywarów, kostki bulionowej czy przyrządzać dodatkowy wywar, spokojnie można wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu. Zupa krem z warzyw Justyny Żyły Takie danie to świetna alternatywa obiadu. Sprawdzi się szczególnie dla dzieci, które nie przepadają za pływającymi w zupie warzywami. Idealnie zmiksowany krem to również dobra opcja na wszelkiego rodzaju uroczystości. Goście nie mają problemu ze zjedzeniem makaronu, a krem z dodatkiem grzanek jest nowocześniejszą formą podania pierwszego dania. Poza tym jest szybki w przygotowaniu, dzięki wykorzystaniu pozostałego rosołu z innego dnia.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Przepis na zupę krem z białych warzyw Składniki: ½ główki kalafiora biała część pora 2 cebule 6 ziemniaków ¼ korzenia...