Nie wyrzucajcie tej części brokuła. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego
AdobeStock
Newsy

Nie wyrzucajcie tej części brokułu. Wykorzystacie ją do zrobienia czegoś pysznego

Spróbowaliście kiedyś zjeść łodygę brokułu? Jeśli nie, to wiele tracicie - ta część też nadaje się do jedzenia, tylko trzeba ją odpowiednio przygotować.

Jedni je kochają, inni nienawidzą. Przez specyficzny zapach brokułu warzywa te nie mają wielu zwolenników, a szkoda - zawierają mnóstwo witamin i są naprawdę pyszne. Świetnie smakują zapieczone z innymi warzywami albo w zupie. 

Do przyrządzenia dań z brokułu większość osób używa tylko różyczek, a to błąd - łodygę również można wykorzystać. Sprawdźcie, co można z niej zrobić!

Sposób na wykorzystanie łodygi brokułu

Nigdy więcej nie wyrzucajcie łodygi brokułu - szkoda pozbywać się witamin i składników odżywczych, które się w niej znajdują. Można ją wykorzystać do przygotowania smacznego i zdrowego produktu, jakim jest pesto. Tradycyjne pesto przyrządza się na bazie bazylii, ale można zastąpić ją innym warzywem - na przykład łodygami brokułu. 

Wystarczy, że drobno pokroicie obraną łodygę i wrzucicie ją do blendera razem z czosnkiem, bazylią i orzechami. Do tego wlejcie oliwę, wszystko razem zmiksujcie i gotowe! Takie pesto będzie idealne do dań z makaronu. 

Zobacz także
Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie

Świetny pomysł na wykorzystanie młodych warzyw. Zróbcie ten wiosenny omlet na śniadanie

Dodajcie to do brokuła podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu

Dodajcie to do brokułów podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu

Pomysły na dania z łodygi brokułu

Pesto to nie jedyny sposób na użycie twardej części brokułu w kuchni. Łodygę można też zapiec. Wystarczy ją obrać, pokroić w paski o szerokości ok. pół centymetra, i w misce wymieszać z przyprawami i oliwą z oliwek. Następnie tak przygotowane plastry należy wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 10 minut. 

Łodygi można też usmażyć na patelni. Zamiast w plastry, pokrójcie je w drobne słupki. Takie „frytki” z łodygi brokułu posypcie przyprawami i następnie wrzućcie na dużą patelnię na mocno rozgrzany olej. Podsmażajcie na średnim ogniu, by warzywa się idealnie upiekły. Dobrze jest wrzucać je partiami.

Pozwólcie brokułom się usmażyć - zamieszajcie dopiero po chwili, aż się przyrumienią. Po usmażeniu wyłóżcie je na ręczniki papierowe i odciśnijcie nadmiar tłuszczu. Posypcie solą i gotowe!

Łodygi świetnie nadają się także do zrobienia warzywnego „makaronu” - wystarczy po obraniu zetrzeć je na specjalnej tarce. 

Źródło: toogoodtogo.pl/Instagram, cooking.nytimes.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy wiecie jakie owoce i warzywa jeść w upały? Te nawodnią was najlepiej
Flickr
Newsy
Czy wiecie jakie owoce i warzywa jeść w upały? Te nawodnią was najlepiej 
W gorące i duszne dni organizm potrzebuje solidnego nawodnienia. Odpowiednią ilość potrzebnych płynów dostarczać mu można, pijąc duże ilości wody, jedząc zupy, ale także odpowiednie owoce i warzywa. Włączenie ich do diety w upalny czas nawodni was skutecznie i dostarczy odpowiednich witamin i mikroelementów. 

Sezonowe, soczyste, pełne witamin i smaku - takie są owoce i warzywa w okresie letnim. Gdy nadciągną upały, mogą przyjść wam z pomocą. Niektóre bardziej od innych. Części z nich zapewne się domyślacie, inne będą dla was zaskoczeniem. Zobaczcie te, które zawierają najwięcej wody.  Jak uniknąć odwodnienia? W takie upały, jak obecnie ciało ludzkie poci się bardzo intensywnie. Wtedy właśnie pojawia się ryzyko, że poziom nawodnienia organizmu może niebezpiecznie się obniżyć. Ważne jest, by nie czekać, aż pojawi się pragnienie (które jest jednym z sygnałów odwodnienia) tylko regularnie się nawadniać. Pić często i małymi porcjami.  Picie wody, to nie jedyny sposób na dostarczenie odpowiedniej ilości płynów. Można również do letniej diety włączyć owoce i warzywa. Niektóre z nich są szczególnie bogate w wodę, zatem polecane na upały.   Które owoce i warzywa najlepiej was nawodnią?  Arbuz jest bardzo oczywistym wyborem, jeżeli chodzi o nawodnienie. Zawiera 92 proc. wody. Dodatkowo, ma więcej naturalnego przeciwutleniacza, czyli likopenu niż surowe pomidory. Świetnie smakuje w sałatce z rukolą czy szpinakiem albo dorzucony do wody z miętą.  Truskawki to dobre źródło wody. Zwierają jej 92 proc. Pyszne i soczyste, niestety wraz z biegiem wakacji pomału się kończą. Zawierają dużą ilość witaminy C i są niskokaloryczne. Świetnie sprawdzają się w letnich deserach i sałatkach.  Ogórek to aż 96 proc. wody. Jest bogatym źródłem minerałów. Pokrojony w plasterki orzeźwia w lekkiej lemoniadzie. Wystarczy tylko dodać bazylię i sok z cytryny. Doskonały jest także chłodnik z ogórka.  Niepozorny szpinak jest zdecydowanie mniej spodziewanym wyborem w kategorii nawadnianie. Jednak zawiera, podobnie jak ogórki - 96 proc. wody. Oprócz tego jest bogaty w żelazo, kwas foliowy, luteinę,...

stare ziemniaki przepisy
AdobeStock
Newsy
To niewiarygodne, co możesz zrobić ze starych ziemniaków. Nigdy więcej nie wyrzucisz ich do kosza
Masz stare ziemniaki w piwnicy? Nie wyrzucaj ich! Możesz je wykorzystać do wielu pysznych dań.

Ziemniak to baza większości polskich dań. Króluje na polskich stołach od kilkuset lat i jest uwielbiany przez wszystkich. Dlatego mamy mnóstwo sposobów na wykorzystanie tych warzyw do różnych potraw! To pomocne zwłaszcza wtedy, gdy ziemniaki robią się zleżałe i nie nadają się już na aromatyczne puree. Co można zamiast tego z nich zrobić? Pomysły na ziemniaki Zdarza się, że kupimy ziemniaki w sklepie z myślą o jutrzejszym obiedzie, a podczas gotowania już widzimy, że warzywa są „mączne”. Nie pachną zbyt ładnie i zdecydowanie nie będą dobrze smakować przyprawione jedynie solą i odrobiną masła. Na całe szczęście w polskiej kuchni jest mnóstwo potraw, do których można wykorzystać nawet zleżałe i niezbyt świeże ziemniaki! Oczywiście nie mamy na myśli zepsutych bulw, bo ich miejsce znajduje się tylko w koszu. Co można zrobić ze starych ziemniaków? Placki ziemniaczane – zleżałe ziemniaki są wręcz wskazane w przypadku placków ziemniaczanych, ponieważ zawierają mało wody i lepiej się smażą! Wystarczy je obrać, zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i doprawić, a następnie usmażyć na oleju. Palce lizać! Talarki – czyli plastry ziemniaków smażone na patelni. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a następnie kroimy w plastry i smażymy. Najlepiej doprawić je solą i naszymi ulubionymi przyprawami, np. papryką albo aromatycznymi ziołami. Zapiekanka warzywna – do zapiekanki najczęściej trafiają te warzywa, które już nie są pierwszej świeżości. Zapieczone smakują bardzo dobrze i co najważniejsze – nie zawierają dużo wody, więc upieczone będą chrupiące, a nie rozgotowane. Domowe chipsy – robi się je podobnie jak talarki, tylko zamiast smażyć je na patelni, pieczemy plastry ziemniaków w piekarniku. Kluski śląskie i kopytka...

Wiecie że można pic napar z rzodkiewki? Oto na co pomaga
Adobe Stock
Newsy
Wiecie, że można pić napar z rzodkiewki? Sprawdźcie, na co pomaga
Zgadniecie czy napar robi się z korzeni, czy liści? Podpowiadamy jak go zrobić.

Wiele roślin można wykorzystywać znacznie szerzej, niż to jest niż to jest robione zazwyczaj. O tym, że liści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać, i można z nich przyrządzić świetną sałatkę lub rzodkiewkowe pesto na kanapki czy do makaronu, to pewnie już wiecie. A czy wiedzieliście, że z rzodkiewek można robić zdrowotne napary? Spróbujcie Rzodkiewka – królowa nowalijek dziś dostępna jest przez cały rok Może nie pamiętacie, ale były takie czasy, gdy na rzodkiewkę ludzie czekali tak jak na inne nowalijki. Gdy wreszcie na wiosnę pojawiała się na kanapkach czy w twarożkach, wszyscy wyraźnie czuli już wiosnę. Dziś, rzodkiewka towarzyszy nam właściwie przez cały rok. Jest dostępna nieprzerwanie, warto więc przez okrągły rok korzystać z jej właściwości zdrowotnych. Z rośliny możecie wykorzystać wszystkie części, poddając je obróbkom lub nie: Surowy korzeń rzodkiewki dodawajcie do sałatek i twarożków Rzodkiewka świetnie smakuje w formie kiszonki Liści rzodkiewki możecie używać jak sałaty, lud dodawać je do innych sałat Po zblendowaniu w towarzystwie orzechów (dowolnych) i twardego żółtego sera (dowolnego) zrobicie z niej pesto na kanapki lub do makaronu Z liści można też robić napary, które pomogą m.in. na niestrawność, zaparcia i inne problemy trawienne Jak przygotować napar z liści rzodkiewki? Świeże listki rzodkiewki opłuczcie i drobno posiekajcie. Na szklankę naparu wystarczy 1 do 2 listków. Przełóżcie do naczynia i zalejcie gorącą, ale nie wrząca wodą. Odstawcie na pół godziny Do naparu, dla smaku, można dodać plasterek imbiru, łyżeczkę miodu lub sok z cytryny. Właściwości zdrowotne rzodkiewki Rzodkiewka jest niskokaloryczna. W 100 g znajduje się niespełna 16 kalorii. Jest skarbnicą witamin: C, tiamina,...

Nie wylewajcie wody po gotowanych warzywach. Żeby wykorzystać jej wartości, musicie zrobić tę 1 rzecz
Adobe Stock
Newsy
Nie wylewajcie wody po gotowanych warzywach. Zróbcie tę 1 rzecz i wykorzystajcie jej właściwości
Zdradzamy do czego można używać wody po gotowaniu warzyw i które wywary warzywne będą najlepsze?

Jeśli chcecie wykorzystać wywar po gotowaniu warzyw, należy je gotować bez soli. Ugotowane na sałatkę warzywa można posolić już w sałatce, a taki niezawierający soli wywar będzie wartościowy w kilku przypadkach. Do czego można używać wody po gotowaniu warzyw? Pochopne wylewanie wody po gotowaniu warzyw nie ma sensu. To wartościowy, pełen minerałów płyn, którego picie po schłodzeniu może łagodzić problemy trawienne. Taką wodę możecie też przelać do kostkarki do lodu i zrobić z niej wygodne, gotowe kostki rosołowe, które w zamrażalniku można przechowywać nawet 3 miesiące. Gdy będzie wam potrzebny bulion do zupy czy sosy wystarczy wyjąć jedną kostkę i rozmrozić. Taka woda jest też świetna do podlewania roślin. I to zarówno domowych czy balkonowych kwiatów doniczkowych, jak i do nawożenia roślin w ogródku warzywnym. Kwiaty domowe możecie podlewać, jeśli liście są spłaszczone i zmarniałe. W takiej sytuacji używajcie wody z warzyw do gotowania raz w tygodniu. Jeśli chcecie natomiast stosować ją profilaktycznie, wystarczy podlewać raz na dwa tygodnie. Dlaczego woda po warzywach jest wartościowa dla roślin? Rośliny, szczególnie te, których korzenie zamknięte są w niedużych doniczkach, do wzrostu potrzebują składników odżywczych, które należy dostarczać im z zewnątrz. Eksperci zalecają regularne nawożenie roślin, a sklepy ogrodnicze są pełne nawozów dostosowanych dla różnych gatunków i przeznaczone do stosowania na różne etapy wzrostu kwiatów czy różne roślinne dolegliwości. Czasem kwiat potrzebuje nawozów azotowych, żeby wzmocnić łodygę i system korzeniowy. Innym razem brakuje mu fosforu, magnezu lub witamin. Gotowane warzywa zawierają wiele cennych witamin i minerałów, między innymi witaminy z grupy B, witaminę...