Jedni je kochają, inni nienawidzą. Przez specyficzny zapach brokułu warzywa te nie mają wielu zwolenników, a szkoda - zawierają mnóstwo witamin i są naprawdę pyszne. Świetnie smakują zapieczone z innymi warzywami albo w zupie. 

Do przyrządzenia dań z brokułu większość osób używa tylko różyczek, a to błąd - łodygę również można wykorzystać. Sprawdźcie, co można z niej zrobić!

Sposób na wykorzystanie łodygi brokułu

Nigdy więcej nie wyrzucajcie łodygi brokułu - szkoda pozbywać się witamin i składników odżywczych, które się w niej znajdują. Można ją wykorzystać do przygotowania smacznego i zdrowego produktu, jakim jest pesto. Tradycyjne pesto przyrządza się na bazie bazylii, ale można zastąpić ją innym warzywem - na przykład łodygami brokułu. 

Zobacz także:

Wystarczy, że drobno pokroicie obraną łodygę i wrzucicie ją do blendera razem z czosnkiem, bazylią i orzechami. Do tego wlejcie oliwę, wszystko razem zmiksujcie i gotowe! Takie pesto będzie idealne do dań z makaronu. 

Pomysły na dania z łodygi brokułu

Pesto to nie jedyny sposób na użycie twardej części brokułu w kuchni. Łodygę można też zapiec. Wystarczy ją obrać, pokroić w paski o szerokości ok. pół centymetra, i w misce wymieszać z przyprawami i oliwą z oliwek. Następnie tak przygotowane plastry należy wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku w temperaturze 230 stopni Celsjusza przez około 10 minut. 

Łodygi można też usmażyć na patelni. Zamiast w plastry, pokrójcie je w drobne słupki. Takie „frytki” z łodygi brokułu posypcie przyprawami i następnie wrzućcie na dużą patelnię na mocno rozgrzany olej. Podsmażajcie na średnim ogniu, by warzywa się idealnie upiekły. Dobrze jest wrzucać je partiami.

Pozwólcie brokułom się usmażyć - zamieszajcie dopiero po chwili, aż się przyrumienią. Po usmażeniu wyłóżcie je na ręczniki papierowe i odciśnijcie nadmiar tłuszczu. Posypcie solą i gotowe!

Łodygi świetnie nadają się także do zrobienia warzywnego „makaronu” - wystarczy po obraniu zetrzeć je na specjalnej tarce. 

Źródło: toogoodtogo.pl/Instagram, cooking.nytimes.com