Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni
Flickr
Newsy

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 

Niemal w każdym domu jajka są codziennym składnikiem posiłków. Dlatego produkcja odpadów po nich jest bardzo duża. Zamiast wyrzucać skorupki do kosza, wykorzystajcie je jako naturalny nawóz wapniowy. Zobaczycie, że wasze rośliny będą rosły jak szalone.

Skorupki z jajek to nieocenione źródło wapnia. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka sproszkowanych skorupek dostarcza od 800 do 1000 miligramów tego pierwiastka. W ich składzie znajduje się również cynk, fluor, siarka i krzem. Szkoda nie wykorzystać takiego potencjału. Zobaczcie, jak można użyć skorupek w waszym ogródku.  

Jakie rośliny lubią nawóz ze skorupek? 

Nawóz taki nadaje się doskonale do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i doniczkowych Jest całkowicie naturalny, a jego przygotowanie - banalnie proste.  

Jeżeli na swojej działce macie rośliny, które lubią dużo wapnia w glebie, to ten nawóz będzie wprost idealny. Z roślin ozdobnych jest to np. lawenda, oleander, tulipany, piwonie, czarny bez. Z warzyw będą to m.in. ogórki, cukinie, kapusta czy fasola. 

Unikajcie natomiast stosowania nawozu ze skorupek jajek do roślin, które preferują kwaśną glebę, takich jak: borówka amerykańska, wrzosy, różaneczniki, azalie, paprocie lub storczyki. 

Zobacz także
Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Zostały wam skorupki po jajkach? Dodajcie do nich trochę oliwy, a otrzymacie genialny kosmetyk (peeling)

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

Po co dodaje się skorupki z jajek do kawy? Będziecie w szoku

Jak przygotować naturalny nawóz wapniowy? 

Sposób 1 

Skorupki jajek należy pokruszyć i rozsypać pod roślinami. Pod wpływem wilgoci skorupki będą się powoli rozpuszczać, uwalniając wapń do gleby. W ogrodzie będzie to świetny sposób na ślimaki, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek. Dlatego warto je rozsypywać przede wszystkim pod roślinami często atakowanymi przez ślimaki. W taki sam sposób możecie to robić również pod roślinami doniczkowymi w waszym domu.  

Sposób 2 

Drugi sposób polega na wysuszeniu skorupek jajek i zmieleniu ich na drobny proszek. Możecie stosować go, wysypując bezpośrednio wokół rośliny lub mieszając z ziemią do sadzenia roślin. Ten sposób szczególnie polubią rośliny doniczkowe.  

Sposób 3 

Kolejną metodą jest przygotowanie płynnego nawozu i podlewanie nim roślin.  

Przygotowanie roztworu: 

  1. Zalejcie skorupki jajek gotującą się wodą.  
  2. Odstawcie na około tydzień, co jakiś czas mieszając.  
  3. Gdy skorupki jajek się rozpuszczą, nawóz będzie gotowy.  
  4. Przed użyciem wstrząśnijcie, aby roztwór się wymieszał.  
  5. Podlewajcie bezpośrednio na ziemię wokół roślin. 

Sposób 4 

Dodajcie skorupki jajek do kompostu. Przed dodaniem pokruszcie je, wtedy łatwiej i szybciej się przekompostują. Dzięki skorupkom uzyskacie kompost bogaty w wapń, o podwyższonym pH. Będzie doskonały również na gleby zbyt kwaśne.  

Źródło: poradnikogrodniczy.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

do czego użyć wodę po gotowaniu jajek?
Adobe Stock
Newsy
Woda po gotowanych jajkach to prawdziwy skarb. Nigdy więcej jej nie wylewajcie
Kto by o tym pomyślał? Okazuje się, że woda po gotowaniu jajek, ma naprawdę ciekawe zastosowanie.

Jeśli jesteście oszczędni i nie lubicie, gdy w waszym domu coś się marnuje, mamy dla was dobre wiadomości - dotyczą resztkach po jajkach. Słyszeliście o tym, że skorupka stanowi nawet 12% wagi całego jaja? Zamiast wyrzucać ją po ugotowaniu jajka, warto ją wykorzystać. Skorupki po jajkach są czasem wykorzystywane, jako nawóz dla kwiatów. O tym być może już słyszeliście. Dodanie do doniczki skorupek, pozwala na regulację odczynu kwasowego gleby na bardziej zasadowy, korzystny dla roślin. Co zawiera woda po gotowanych jajkach? Ale czy wiecie o tym, że także i woda po gotowaniu jaj, ma naprawdę godne dostrzeżenia i docenienia właściwości? Jej zalety są oczywiście wynikiem przenikania substancji zawartych w skorupkach podczas procesu gotowania. O jakich minerałach i składnikach odżywczych mowa? Rzućcie okiem na tę listę. Robi ona naprawdę spore wrażenie. Wapń Fluor Cynk Siarka Krzem Żelazo To wszystko zawarte jest w skorupkach i wodzie po gotowaniu jajek. Aż żal marnować takie skarby. Dlatego też od tej pory nie wylewajcie bezrefleksyjnie wody po jajkach. Taki „skorupkowy nawóz” będzie w postaci wodnej, nawet bardziej wygodny do użytkowania i lepiej przyswajalny przez rośliny. Czy nawóz ze skorupek i wodzie po jajkach można użyć do każdej rośliny? Przed użyciem zarówno skorupek, jak i wody po gotowaniu jaj, należy pamiętać o tym, że zmieniają one odczyn gleby na bardziej zasadowy. Dlatego też taki „zastrzyk” minerałów nie zrobi dobrze roślinom, które potrzebują bardziej kwasowego odczynu ziemi do poprawnego wzrostu. Wśród nich znajdziecie takie rośliny jak: Hortensja Storczyki Gardenie Azalie Odczyn zasadowy, który otrzymacie dzięki dodawaniu skorupek do doniczek, „lubią” za to takie roślinki...

Ślimaki zjadają wam rośliny? Odstraszycie je produktem, który na pewno macie w kuchni!
Pixabay
Newsy
Ślimaki zjadają wam rośliny? Odstraszycie je produktem, który na pewno macie w kuchni!
Zmagacie się z ogrodowymi szkodnikami? Wystarczy jedna tania i popularna przyprawa, aby je zwalczyć!

Szkodniki, które osłabiają i podjadają rośliny często wcale nie chcą się wyprowadzić pod wpływem chemicznych środków odstraszających… Okazuje się, że domowe metody mogą być znacznie bardziej skuteczne. Cynamon w ogrodnictwie – zwalcza ślimaki, przędziorki, mrówki Odkryliście ślimaki, mrówki czy znienawidzone przez miłośników roślin przędziorki? Spróbujcie odstraszyć je cynamonem! Ta znana, bardzo aromatyczna przyprawa o rozgrzewającej woni to podstawa w każdej kuchni: jest niezbędna do przygotowania szarlotki , ryżu zapiekanego z jabłkami czy korzennej kawy. Wystarczy rozsypać przyprawę wokół roślin doniczkowych lub ogrodowych, z którymi macie problem. Jak się okazuje, cynamon ma też bardzo szerokie zastosowanie w ogrodnictwie: może skutecznie uchronić rośliny domowe i ogrodowe przed gniciem i chorobami grzybowymi, które najczęściej występują na skutek przelania kwiatka.  Cynamon działa także jako „ukorzeniacz”, który wspomaga ukorzenienie oderwanych lub młodych pędów rośliny w oddzielnej doniczce. Aby wykorzystać przyprawę w ten sposób, rozsypcie ją na papierowym ręczniku i obtoczcie w niej końcówkę sadzonki. Następnie zróbcie dziurki w ręczniku i umieśćcie sadzonki w ziemi – nie wkładajcie małych sadzonek bezpośrednio w podłoże, żeby nie zetrzeć cynamonu z korzeni. Przy uprawie roślin, a także profilaktyce przed pasożytami, warto stosować jak najwięcej ekologicznych, naturalnych metod. Chemiczne nawozy, choć skuteczne, zawierają wiele substancji szkodliwych dla człowieka lub środowiska.  Inne zastosowania cynamonu Nie wszyscy wiedzą, że cynamon nie tylko doskonale wzbogaca smak i aromat wielu potraw, ale także działa na organizm antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Polecany jest przy...

nawóz ze skórki od banana
AdobeStock
Newsy
Zróbcie to wieczorem ze skórką od banana. Rano będziecie mieć najlepszy nawóz do kwiatów
Lubicie proste i ekologiczne rozwiązania? Wypróbujcie fantastyczny, domowy nawóz do kwiatów ze skórki od banana!

Kto by pomyślał, że bananem można nawozić kwiatki! Jak zwykle okazuje się, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. I do tego ekologiczne! Sprawdźcie, jak łatwo można zrobić domowy nawóz ze skórki od banana. Właściwości skórki od banana Pomysł na nawóz z bananów może brzmieć zaskakująco, ale gdy tylko dowiecie się jakie minerały i witaminy znajdują się w skórce od banana, natychmiast przestaniecie się dziwić. Skóra tych owoców bogata jest w witaminy i minerały , które doskonale odżywiają ziemię i wasze rośliny. Znajdziecie tam m.in.: Potas Siarkę Fosfor Magnez Wapń Kwas krzemowy Naturalny nawóz do kwiatów ze skórki od banana By wykorzystać doskonałe właściwości skórki od banana, warto zrobić z niej naturalny nawóz do roślin! Jest ekologiczny, prosty do zrobienia i przede wszystkim bajecznie tani – a właściwie darmowy, jeżeli jesteście miłośnikami bananów. Zamiast wyrzucać skórkę, wykorzystacie ją do zrobienia świetnego nawozu i zaoszczędzicie na środkach do roślin, które można kupić w sklepie. Jak zrobić nawóz ze skórki banana? Wykonanie nawozu jest bardzo proste. Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to: Słoik o pojemności 1 litra Dwie skórki od banana Ciepła woda Świeżo obrane skórki z bananów włóżcie do słoika, zalejcie ciepłą wodą i przykryjcie nakrętką. Nie zakręcajcie jej mocno! Ważne jest, żeby powietrze mogło się dostać do słoika. Słoik z nawozem należy odstawić przynajmniej na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – tyle potrzeba na fermentację skórek. Polecamy jednak pozwolić im fermentować przez co najmniej tydzień, a nawet dwa tygodnie! Po tym czasie nawóz jest gotowy...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...