
Skorupki z jajek to nieocenione źródło wapnia. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka sproszkowanych skorupek dostarcza od 800 do 1000 miligramów tego pierwiastka. W ich składzie znajduje się również cynk, fluor, siarka i krzem. Szkoda nie wykorzystać takiego potencjału. Zobaczcie, jak można użyć skorupek w waszym ogródku.
Jakie rośliny lubią nawóz ze skorupek?
Nawóz taki nadaje się doskonale do zasilania zarówno roślin ogrodowych, jak i doniczkowych Jest całkowicie naturalny, a jego przygotowanie - banalnie proste.
Jeżeli na swojej działce macie rośliny, które lubią dużo wapnia w glebie, to ten nawóz będzie wprost idealny. Z roślin ozdobnych jest to np. lawenda, oleander, tulipany, piwonie, czarny bez. Z warzyw będą to m.in. ogórki, cukinie, kapusta czy fasola.
Unikajcie natomiast stosowania nawozu ze skorupek jajek do roślin, które preferują kwaśną glebę, takich jak: borówka amerykańska, wrzosy, różaneczniki, azalie, paprocie lub storczyki.
Jak przygotować naturalny nawóz wapniowy?
Sposób 1
Skorupki jajek należy pokruszyć i rozsypać pod roślinami. Pod wpływem wilgoci skorupki będą się powoli rozpuszczać, uwalniając wapń do gleby. W ogrodzie będzie to świetny sposób na ślimaki, które nie lubią ostrych brzegów pokruszonych skorupek. Dlatego warto je rozsypywać przede wszystkim pod roślinami często atakowanymi przez ślimaki. W taki sam sposób możecie to robić również pod roślinami doniczkowymi w waszym domu.
Sposób 2
Drugi sposób polega na wysuszeniu skorupek jajek i zmieleniu ich na drobny proszek. Możecie stosować go, wysypując bezpośrednio wokół rośliny lub mieszając z ziemią do sadzenia roślin. Ten sposób szczególnie polubią rośliny doniczkowe.
Sposób 3
Kolejną metodą jest przygotowanie płynnego nawozu i podlewanie nim roślin.
Przygotowanie roztworu:
- Zalejcie skorupki jajek gotującą się wodą.
- Odstawcie na około tydzień, co jakiś czas mieszając.
- Gdy skorupki jajek się rozpuszczą, nawóz będzie gotowy.
- Przed użyciem wstrząśnijcie, aby roztwór się wymieszał.
- Podlewajcie bezpośrednio na ziemię wokół roślin.
Sposób 4
Dodajcie skorupki jajek do kompostu. Przed dodaniem pokruszcie je, wtedy łatwiej i szybciej się przekompostują. Dzięki skorupkom uzyskacie kompost bogaty w wapń, o podwyższonym pH. Będzie doskonały również na gleby zbyt kwaśne.
Źródło: poradnikogrodniczy.pl