zastosowania skórki z awokado
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie skórki z awokado. To niesamowite, co możecie z niej zrobić

Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie awokado bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Jednak, mimo że skórka owocu jest niejadalna, nie należy jej wyrzucać. Możecie ją wykorzystać, na przykład do zrobienia naturalnej maseczki do twarzy.

Awokado to jeden z niewielu produktów spożywczych, co do których dietetycy nie mają żadnych zastrzeżeń. Owoc nie tylko znakomicie reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego, ale również wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe oraz pozytywnie wpływa na oczy.

Ten pochodzący z Meksyku owoc możecie spożywać między innymi w formie kremowego sosu sałatkowego, pysznego smoothie, guacamole czy dodatku do drinków. Nie brakuje też tych, którzy jedzą go w niezmienionej postaci, na przykład na kanapce lub obok jajecznicy.

Niestety, większość osób nie ma pojęcia, że skórka awokado jest równie cenna co sam miąższ i wyrzuca ją do kosza. To duży błąd. Produkt, mimo że niejadalny, idealnie sprawdza się chociażby w kosmetyce. Przeczytajcie o jego niesamowitych zastosowaniach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Maseczka

Zawarte w skórce z awokado kwasy tłuszczowe, bardzo pozytywnie wpływają nie tylko na waszą skórę, ale również włosy. Właśnie dlatego produkt idealnie sprawdzi się jako baza maseczki.  Wystarczy go rozdrobnić i zmieszać z miodem lub jogurtem, a następnie nanieść na wymagające pomocy miejsca. Po 20 minutach powinniście zmyć maź przy pomocy letniej wody i gotowe! Wasze włosy i skóra będą odżywione, jak nigdy.

Peeling

Skórka z awokado pozwoli wam się również pozbyć problemu szorstkości na łokciach, kolanach, a nawet piętach. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać nią wspomniane, newralgiczne miejsca. Najlepiej będzie robić to w wannie – po wpływem wody skórka wytworzy naturalny olejek. Po kilkunastu dniach poczujecie znaczną różnicę. 

Herbata

Zarówno skórki, jak i pestka z awokado, idealnie nadają się do przyrządzenia... herbaty. Wystarczy je wysuszyć, zmielić, a następnie umieścić w filiżance i zalać wrzątkiem. Tak przygotowany napój możecie dosłodzić miodem. Będzie smakować wybornie.

Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Adobe Stock
Newsy
Awokado nigdy nie zbrązowieje, jeśli położycie obok niego to warzywo
Awokado to doskonałe źródło witamin i innych cennych dla zdrowia składników odżywczych. Owoc ten potrafi jednak szybko tracić świeżość, ale da się temu zapobiec z pomocą bardzo łatwego, domowego sposobu.

Awokado to prawdziwa eksplozja zdrowia. Jest polecane absolutnie każdemu, od osób na diecie po diabetyków czy osoby z problemami sercowymi lub cholesterolem. Chociaż owoc ten jest dość tłusty, zawiera praktycznie same zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-9 czy omega-6. Awokado zawiera także: Witaminę C Witaminę B6 Witaminę K Witaminę E Witaminę A Kwas foliowy (szczególnie korzystny dla kobiet w wieku rozrodczym!) Niacynę Ryboflawinę Wapń Żelazo Magnez Potas Fosfor Awokado doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy, które stają się mocniejsze, gładsze i piękniejsze. To też doskonały sposób na walkę z chorobami sercowymi. Czy awokado pozytywnie wpływa na odchudzanie? To nieco bardziej złożona kwestia, ponieważ jest ono dość kaloryczne. Jednak jeśli zastąpimy tym owocem niezdrowe tłuszcze takie jak masło, olej czy sery – z pewnością będzie to miało korzystny wpływ na dietę. W każdej, nawet odchudzającej diecie, tłuszcze są potrzebne – należy kontrolować ich ilość, jednak nie należy ich zupełnie wykluczać. Kiedy zamienimy te nasycone, niezdrowe kwasy tłuszczowe na te nienasycone – mamy przepis na dietetyczny sukces, poprawę zdrowia i urody! Jak przedłużyć świeżość awokado? Wybierając awokado w sklepie, warto delikatnie sprawdzić na jakim poziomie dojrzałości jest. Jeśli skórka jest już lekko miękka, a miejsce oderwania owocu z gałęzi zapada się do środka – awokado jest już dojrzałe i gotowe lub prawie gotowe do spożycia. Jeśli jednak jest ono nadal twarde – poleży dłużej i może dojrzeć w naszej kuchni.  Można jednak zastosować ciekawy trik: jeśli obok przeciętego na pół awokado położymy cebulę, będziemy mogli cieszyć się przedłużoną świeżością owocu! Cebula powstrzyma...

pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia
AdobeStock
Newsy
Te produkty, które trzymacie w kuchni, wyprasują zmarszczki i cofną oznaki starzenia
Szkoda pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe. W walce z oznakami starzenia świetnie spisują się naturalne produkty, które macie w kuchni!

Mówią, że dusza się nie starzeje – ale ciało niestety tak! Nie da się magicznie zlikwidować wszystkich zmarszczek i oznak starzenia, jednak istnieją sposoby, które pozwolą zdecydowanie je złagodzić. Proste, szybkie, a przede wszystkim naturalne! Wszystkie niezbędne składniki znajdują się w waszej kuchni. Maseczka z jajek To chyba najprostsza do wykonania maseczka, stosowana przez kobiety od wieków. Jajka mają wspaniały wpływ nie tylko na włosy, ale także na skórę! Będziecie potrzebowali jedynie jednego dużego jajka. Należy je dokładnie ubić i posmarować nim oczyszczoną wcześniej twarz. Gdy jajko wyschnie, umyjcie twarz letnią wodą. Skóra będzie bardziej napięta i gładka dzięki zawartym w jajku proteinom. Potas zadba o nawilżenie twarzy, a ryboflawina chroni przed szkodliwym wpływem środowiska na kondycję skóry. Herbata na cienie pod oczami Macie podkrążone oczy po nieprzespanej nocy? Poradzi sobie z tym herbata ! Najlepsza w tym celu będzie biała herbata, ale możecie również użyć zwykłej, czarnej herbaty albo rumianku . Wystarczy, że zalejecie torebki z herbatą wrzątkiem, zaparzycie i odczekacie, aż wystygnie. Następnie torebki z herbatą należy położyć na powiekach i pod oczami i odczekać około 15-20 minut. Jeśli preferujcie herbatę liściastą, to wystarczy zamoczyć w naparze waciki i użyć ich tak samo, jak torebek. Okład z herbaty wspaniale łagodzi opuchliznę pod oczami, a zawarte w niej antyoksydanty działają przeciwstarzeniowo. Awokado na odmłodzenie skóry Poczekajcie na promocję na awokado w sklepie i wykorzystajcie je do zrobienia świetnej maseczki odmładzającej! Potrzebna wam będzie połowa małego awokado oraz łyżka miodu. Rozgniećcie awokado widelcem, dodajcie miód i wymieszajcie. Następnie nałóżcie miksturę na oczyszczoną i osuszoną...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....