zastosowania skórki z awokado
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie skórki z awokado. To niesamowite, co możecie z niej zrobić

Nie od dziś wiadomo, że regularne spożywanie awokado bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm. Jednak, mimo że skórka owocu jest niejadalna, nie należy jej wyrzucać. Możecie ją wykorzystać, na przykład do zrobienia naturalnej maseczki do twarzy.
Weronika Kępa
styczeń 12, 2021

Awokado to jeden z niewielu produktów spożywczych, co do których dietetycy nie mają żadnych zastrzeżeń. Owoc nie tylko znakomicie reguluje ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę serca i układu nerwowego, ale również wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe oraz pozytywnie wpływa na oczy.

Ten pochodzący z Meksyku owoc możecie spożywać między innymi w formie kremowego sosu sałatkowego, pysznego smoothie, guacamole czy dodatku do drinków. Nie brakuje też tych, którzy jedzą go w niezmienionej postaci, na przykład na kanapce lub obok jajecznicy.

Niestety, większość osób nie ma pojęcia, że skórka awokado jest równie cenna co sam miąższ i wyrzuca ją do kosza. To duży błąd. Produkt, mimo że niejadalny, idealnie sprawdza się chociażby w kosmetyce. Przeczytajcie o jego niesamowitych zastosowaniach.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Maseczka

Zawarte w skórce z awokado kwasy tłuszczowe, bardzo pozytywnie wpływają nie tylko na waszą skórę, ale również włosy. Właśnie dlatego produkt idealnie sprawdzi się jako baza maseczki.  Wystarczy go rozdrobnić i zmieszać z miodem lub jogurtem, a następnie nanieść na wymagające pomocy miejsca. Po 20 minutach powinniście zmyć maź przy pomocy letniej wody i gotowe! Wasze włosy i skóra będą odżywione, jak nigdy.

Peeling

Skórka z awokado pozwoli wam się również pozbyć problemu szorstkości na łokciach, kolanach, a nawet piętach. Wystarczy, że będziecie regularnie nacierać nią wspomniane, newralgiczne miejsca. Najlepiej będzie robić to w wannie – po wpływem wody skórka wytworzy naturalny olejek. Po kilkunastu dniach poczujecie znaczną różnicę. 

Herbata

Zarówno skórki, jak i pestka z awokado, idealnie nadają się do przyrządzenia... herbaty. Wystarczy je wysuszyć, zmielić, a następnie umieścić w filiżance i zalać wrzątkiem. Tak przygotowany napój możecie dosłodzić miodem. Będzie smakować wybornie.

Komentarze
pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Przeczytaj