Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników

Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać?

Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni

Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy.

Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek:

  • Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców
  • Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym
  • Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę

Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.

Składniki

  • 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek)
  • Woda
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 6 goździków
  • 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego
  • 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kg cukru
Zobacz także
Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Karol Okrasa radzi, co zrobić, by naleśniki wyszły idealnie. Chodzi o 1 rzecz tuż przed smażeniem

Przygotowanie

  1. Umyte resztki dyni przełóżcie do garnka i zalejcie taką ilością wody, żeby przykryć dynię.
  2. Dodajcie przyprawy, zamieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez 40 minut.
  3. Ugotowana dynie przecedźcie przez sito. Powinno po przecedzaniu pozostać 500-600 ml płynu, jeśli jest więcej, odparujcie nadmiar, gotując bez przykrycia przez parę minut.
  4. Przelejcie syrop ponownie do garnka i dodajcie cukier.  Gotujcie z cukrem 15 minut, a na koniec odstawcie i ostudźcie.
  5. Zimny syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce przez około miesiąc.

Syrop dobrze znosi mrożenie, możecie więc zrobić go więcej i przechować znacznie dłużej. Najlepiej podzielić na porcje i zamrozić go w foremkach do lodu.

Źródło: interia.pl

sok z bzu
Gotujmy.pl
Newsy
Ten sok skutecznie powstrzymuje rozwój groźnych wirusów. Pijcie go regularnie
Szukacie czegoś na wzmocnienie odporności? Pijcie ten naturalny sok domowej roboty, a szybko poczujecie jak wracają wam siły!

W trakcie pandemii koronawirusa szczególnie martwimy się o swoją odporność. A przecież grypa, przeziębienie i inne infekcje nie zniknęły – nimi też możemy się zarazić! Dlatego w tym czasie warto zadbać o swoje zdrowie. Sprawdźcie, jak zrobić naturalny sok, który doskonale wzmacnia odporność i chroni przed sezonowymi infekcjami! Od wieków używany w medycynie Czarny bez to roślina o niesamowitych właściwościach. Owoce tego dziko rosnącego krzewu od wieków są stosowane w medycynie jako remedium na różne choroby. Egipcjanie robili z niego okłady na poparzoną skórę, a w Europie syrop z bzu miał pobudzić laktację u karmiących matek. Dziś czarny bez jest składnikiem wielu leków i suplementów, a także kosmetyków. Sok z bzu na przeziębienie Czarny, dziki bez wykazuje się doskonałym działaniem w przypadku przeziębienia i spadku odporności. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe – udowodniono, że może hamować rozwój bakterii odpowiedzialnej za infekcje górnych dróg oddechowych. Dlatego jeśli czujecie, że łapie was przeziębienie, to przygotujcie domowy sok z czarnego bzu! Składniki: Pół kilo owoców czarnego bzu 1 l wody 1 łyżki sproszkowanego imbiru 1 łyżeczki cynamonu 1 goździk 3 łyżki miodu Przygotowanie: Owoce dokładnie umyjcie i odsączcie z nadmiaru wody. Przełóżcie do garnka owoce bzu, dodajcie imbir, cynamon i goździk. Zalejcie wodą. Zagotujcie i gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmijcie garnek z kuchenki i odstawcie, aż ostygnie. Lekko ciepły sok przelejcie przez sitko. Do soku dodajcie miód wedle uznania, zależnie od tego jak słodki ma być. Pamiętajcie o tym, by nie dodawać miodu do soku, gdy będzie gorący! Wtedy miód traci swoje...

syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy
Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....

grzaniec przepis
kloruś / gotujmy.pl
Newsy
Rozgrzewający góralski grzaniec z kilku składników. Dzięki niemu poczujesz się jak w górach
Tęsknicie za górskim klimatem i romantycznymi wieczorami przy kominku? Przygotujcie pyszny, domowy grzaniec!

Na mroźne, zimowe wieczory nie ma nic lepszego, niż kubek rozgrzewającego grzańca! Dzięki aromatycznym składnikom przypomni wam klimat świąt i wprawi w doskonały nastrój. Choć picie grzańca kojarzy się raczej z górskim krajobrazem, to nie trzeba wcale jechać w góry, by go spróbować! Bardzo łatwo można przygotować grzane wino w domowym zaciszu. Wspaniale odpręża i rozgrzewa po ciężkim dniu, a także stanowi ciekawą alternatywę dla piwa czy wina pitego podczas spotkań z przyjaciółmi. Zwłaszcza zimą grzaniec w trakcie kameralnego przyjęcia zrobi prawdziwą furorę! Przepis na grzane wino Bardzo ważne jest to, jakiego wina użyjecie do przygotowania grzańca. Tak naprawdę nada się każde wino czerwone, a nawet białe! Jednak od tego, co wybierzecie będzie zależał smak grzańca. Z wytrawnego wina wyjdzie wam dość gorzki trunek, który trzeba będzie dosłodzić. Na szczęście to, czy wybrane przez was wino będzie drogie lub nieco tańsze nie ma większego znaczenia. Do przygotowania domowego grzańca potrzebne są poniższe składniki: ¾ kubka czerwonego wina 1 laska cynamonu 1 plaster pomarańczy Pół łyżeczki cynamonu Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 4 suszone goździki 2 plastry imbiru Miód do słodzenia Przygotowanie Do emaliowanego garnuszka wlejcie wino i podgrzejcie do temperatury około 50 stopni Celsjusza. Absolutnie nie doprowadzajcie do wrzenia! Gdy wino osiągnie temperaturę 50 stopni, dodajcie do niego wszystkie wymienione w przepisie dodatki. Wymieszajcie delikatnie i podgrzewajcie cały czas uważając, by temperatura nie wzrosła. Kiedy składniki się połączą, przelej wino przez sitko do kubka. I gotowe! Z podanych składników wyjdzie porcja dla jednej osoby. Możecie dowolnie zmieniać ilość dodatków zależnie od waszych preferencji....

Flaczki po warszawsku
gotujmy.pl/ziutula
Newsy
Rozgrzewające flaczki po warszawsku. Miękkie, pachnące przyprawami. Niebiański smak
Szukacie pomysłu na smaczny, ciepły obiad? Zróbcie pyszne flaczki po warszawsku - niesamowicie smakują i do tego świetnie rozgrzewają.

Choć tegoroczna zima jest dość łagodna, nie wiadomo czy jeszcze wszystkich nie zaskoczy! W końcu bywało, że w Boże Narodzenie pogoda rozpieszczała słońcem i dodatnimi temperaturami, za to w styczniu i lutym zima powracała w całej swej okazałości z mrozem, śniegiem i oblodzonymi chodnikami. Gdy na dworze zimno, nie ma nic lepszego niż gorący obiad czekający w domu. W sezonie zimowym najlepiej sprawdzają się pożywne zupy, gulasz albo flaczki! Przepis na flaki po warszawsku Idealne na chłodną pogodę są rozgrzewające flaczki przygotowywane według starej, tradycyjnej receptury. Są bardzo smaczne i wzmacniają organizm przed różnymi chorobami! Do przygotowania flaczków będziecie potrzebowali tych składników: 1 kg oczyszczonych flaków wołowych 2 l bulionu wołowego lub drobiowego 2 cebule 1 marchew 1 korzeń pietruszki Ćwierć selera 3 łyżki mąki 2 łyżki masła Gałka muszkatołowa Imbir Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Sól Pieprz Przygotowanie Pokrojone flaki (muszą być wcześniej oczyszczone i obgotowane!) zalejcie odrobiną wrzątku i gotujcie przez około 10 minut. Odcedźcie, przepłuczcie, wlejcie wrzątek i gotujcie przez 40 minut. Gdy zmiękną, ponownie je odcedźcie, przełóżcie do drugiego garnka i zalejcie 1,5 l bulionu. Gotujcie 10 minut. Następnie wszystkie warzywa obierzcie i pokrójcie w paski. Podsmażcie je na maśle i po kilku minutach wlejcie resztę bulionu. Gdy zacznie wrzeć, delikatnie rozprowadźcie mąkę i mieszajcie. Przelejcie warzywa z bulionem do garnka z flaczkami. Do garnka wsypcie przyprawy: imbir, paprykę, gałkę muszkatołową, majeranek oraz sól i pieprz. I gotowe! Flaczki najlepiej smakują podawane ze świeżym pieczywem. Pamiętajcie o tym, że jeżeli przygotowujecie to danie dla gości, używajcie przypraw...