Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać?

Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym.

Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni

Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy.

Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek:

Zobacz także:

  • Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców
  • Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym
  • Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę

Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.

Składniki

  • 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek)
  • Woda
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 6 goździków
  • 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego
  • 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie

  1. Umyte resztki dyni przełóżcie do garnka i zalejcie taką ilością wody, żeby przykryć dynię.
  2. Dodajcie przyprawy, zamieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez 40 minut.
  3. Ugotowana dynie przecedźcie przez sito. Powinno po przecedzaniu pozostać 500-600 ml płynu, jeśli jest więcej, odparujcie nadmiar, gotując bez przykrycia przez parę minut.
  4. Przelejcie syrop ponownie do garnka i dodajcie cukier.  Gotujcie z cukrem 15 minut, a na koniec odstawcie i ostudźcie.
  5. Zimny syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce przez około miesiąc.

Syrop dobrze znosi mrożenie, możecie więc zrobić go więcej i przechować znacznie dłużej. Najlepiej podzielić na porcje i zamrozić go w foremkach do lodu.

Źródło: interia.pl