Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników

Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać?

Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni

Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy.

Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek:

  • Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców
  • Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym
  • Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę

Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.

Składniki

  • 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek)
  • Woda
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 6 goździków
  • 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego
  • 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 kg cukru
Zobacz także
Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Karol Okrasa radzi, co zrobić, by naleśniki wyszły idealnie. Chodzi o 1 rzecz tuż przed smażeniem

Przygotowanie

  1. Umyte resztki dyni przełóżcie do garnka i zalejcie taką ilością wody, żeby przykryć dynię.
  2. Dodajcie przyprawy, zamieszajcie i gotujcie na wolnym ogniu przez 40 minut.
  3. Ugotowana dynie przecedźcie przez sito. Powinno po przecedzaniu pozostać 500-600 ml płynu, jeśli jest więcej, odparujcie nadmiar, gotując bez przykrycia przez parę minut.
  4. Przelejcie syrop ponownie do garnka i dodajcie cukier.  Gotujcie z cukrem 15 minut, a na koniec odstawcie i ostudźcie.
  5. Zimny syrop przelejcie do słoika i przechowujcie w lodówce przez około miesiąc.

Syrop dobrze znosi mrożenie, możecie więc zrobić go więcej i przechować znacznie dłużej. Najlepiej podzielić na porcje i zamrozić go w foremkach do lodu.

Źródło: interia.pl

ketchup przepis
kurka79 / gotujmy.pl
Newsy
Przepis na prosty, domowy ketchup. Po co wydawać pieniądze? Zróbcie go za grosze w domu
Ketchup naprawdę może być zdrowy - pod warunkiem, że zrobicie go sami! Poznajcie świetny przepis na domowy ketchup.

Kto raz spróbował domowego ketchupu ten dobrze wie, że to, co dostępne jest na sklepowych półkach ani trochę nie umywa się do smaku prawdziwego ketchupu. Wersja domowa jest nie tylko smaczniejsza, ale i o wiele zdrowsza! Nie ma tam żadnych sztucznych konserwantów ani ulepszaczy. A do tego robiąc ketchup samodzielnie, macie pełną kontrolę nad tym, co się w nim znajdzie. Możecie wybrać do niego najlepsze pomidory, jakie uda się wam znaleźć, dzięki czemu będzie przepyszny! A co dopiero, gdy przyjdzie lato i świeże pomidory z ogródka… Przepis na domowy ketchup Do przygotowania ketchupu potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 kg pomidorów 1 cebula 100 ml octu jabłkowego 50 g cukru 3 ząbki czosnku Łyżka masła klarowanego 1 łyżka soli 1 łyżka goździków 1 łyżka kolendry Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki cynamonu 1 laska cynamonu 8 kulek ziela angielskiego Przygotowanie: Umyjcie pomidory i pokrójcie w ćwiartki. Pokrójcie w kostkę czosnek i cebulę. Do niewielkiego garnka wlejcie ocet i dodajcie goździki, kolendrę, laskę cynamonu i ziele angielskie. Gdy całość się zagotuje, przykryjcie garnek pokrywką i odstawcie na 25 minut. Po tym czasie przecedźcie przez sitko. W dużym garnku rozpuśćcie łyżkę masła klarowanego. Wrzućcie pokrojony czosnek i cebulę i duście przez 5 minut. Gdy warzywa zmiękną, dodajcie do garnka pomidory, pół łyżeczki pieprzu i cynamonu. Po zagotowaniu zmniejszcie gaz i gotujcie przez około 20 minut bez pokrywki. Po tym czasie wlejcie do garnka odcedzony wcześniej ocet, wymieszajcie i gotujcie przez około 30-40 minut, do momentu gdy warzywa będą się rozpadać. Następnie za pomocą sitka i łyżki przecierajcie masę z pomidorów. Wyrzućcie pestki i skórki....

Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
AdobeStock
Newsy
Przepis na słodkie pączki z… ziemniaków. Doskonały sposób na wykorzystanie resztek z obiadu
Nie macie pomysłu na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu? Ten przepis z pewnością przypadnie wam do gustu.

Ugotowaliście za dużo ziemniaków na obiad dla całej rodziny? Nie wyrzucajcie niezjedzonych resztek. Możecie zrobić z nich naprawdę pyszne danie, a właściwie wartościowy i oryginalny deser. Jak wykorzystać resztki ziemniaków z obiadu? Kluski śląskie, pyzy, kopytka, kotlety ziemniaczane lub placki. Pomysłów na wykorzystanie resztek ziemniaków z obiadu jest naprawdę mnóstwo. Ale czy słyszeliście kiedyś o słodkich pączkach, które powstają z resztek ziemniaków? Podajemy wam ten niezwykły i raczej nieznany przepis.  Przepis na pączki z ziemniaków Składniki: 200 g ugotowanych i utłuczonych ziemniaków (nie powinny być bardzo kleiste i żółte, najlepsze są mączyste) 1/2 kg mąki pszennej (warto użyć tej specjalnej do pączków - jest bardzo delikatna i lekka, dzięki czemu pączki też takie będą) 80 g roztopionego masła 50 ml mleka siedem gramów drożdży instant lub 25 drożdży świeżych trzy duże jajka (w temperaturze pokojowej) ok. 60 g drobnego cukru (można dać nieco mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo słodkie pączki lubimy i jak słodkie będzie nadzienie) laska wanilii (w oryginale: skórka starta z pomarańczy lub cytryny) łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego domowej roboty Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (najlepiej olej rzepakowy lub smalec) cukier puder do oprószenia dowolny farsz do nadziewania pączków (u nas konfitura wiśniowa) Sposób przygotowania: Mąkę przesiejcie i odstawcie. Masło zmieszajcie z mlekiem i ziarenkami z laski wanilii lub skórką startą z owoców cytrusowych. Do ciepłego (nie gorącego płynu) dodajcie świeże drożdże i pół łyżeczki cukru. Zamieszajcie i odczekajcie, aż się roztopią, a...

Kasia Dowbor
ons
Newsy
Katarzyna Dowbor zdradziła recepturę na wspaniały, domowy syrop na trawienie. Koniec z zaparciami
Gospodyni polsatowskiego show „Nasz nowy dom” nie tylko pomaga w swoich programach potrzebującym rodzinom, ale również służy radą!

Cierpicie na dolegliwości związane z trawieniem? Tabletki, drogie preparaty i inne medykamenty wypisane w receptach przez lekarzy nie pomagają? To pora, by zwrócić się w stronę medycyny naturalnej. Tak jak czyni chociażby Katarzyna Dowbor. To sekret na zdrowie znanej dziennikarki. Eliksir Kasi Dowbor 61-latka podzieliła się specjalnym przepisem na syrop z mniszka lekarskiego. Jak sama nazwa tej rośliny wskazuje, mniszek ma fantastyczne właściwości. Oprócz tego eliksir z mniszka świetnie działa na problemy z infekcjami górnych dróg oddechowych. Przepis do notesu Jeśli nie macie w swojej spiżarce butelek z syropem z mniszka, nie pozostaje nic innego jak zanotować poniższy przepis od Kasi Dowbor.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Katarzyna Dowbor (@katarzyna_dowbor_official) Na realizację receptury przyjdzie czas w maju, kiedy ta roślina zacznie kwitnąć na dobre. Przygotowany syrop będzie przydatny do spożycia nawet kilka lat. Wystarczy go zapasteryzować. Przepis na syrop z mniszka Składniki: 400 dobrze rozwiniętych kwiatów (same główki) 1 cytryna 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Zebrane kwiaty rozłóżcie na płaskiej powierzchni, by pozbyć się niechcianych gości – czyli owadów. Po godzinie podsuszania, wrzućcie kwiaty do garnka i zalejcie wrzącą wodą. Lekko przyduście kwiaty, by zredukowały objętość. Gotujcie na wolnym ogniu przez ok. 15 min. Wyszorujcie, wyczyśćcie i wyparzcie cytrynę. Pokrojoną cytrynę wrzućcie do garnka pod koniec gotowania....

Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Adobe Stock
Newsy
Ta cytrusowo-korzenna nalewka oczyszcza z toksyn i będzie świetna na prezent
Chwila przygotowania, dwa tygodnie leżakowania i macie doskonały prezent świąteczny dla kogoś bliskiego. Podpowiadamy jak go zrobić.

Pomarańcze połączone z goździkami dają cytrusowo-korzenny aromat, który koi i uspokaja. Składniki nalewki działają też prozdrowotnie pod warunkiem, że pijecie nie więcej, niż jeden kieliszek po posiłku lub przed snem. Nalewka ma piękny bursztynowy kolor i przelana do ozdobnej butelki może stanowić doskonały prezent. Tym milszy, że wykonany własnoręcznie. Podpiszcie ją, przewiążcie ozdobną wstążką i włóżcie do torebki prezentowej. Pomarańcze i goździki dobre dla zdrowia Dzięki pomarańczy, zawierającej dużą dawkę witaminy C, beta-karotenu oraz wody, nalewka z tego owocu wypłukuje toksyny. Dzięki antyutleniaczom neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwa je z organizmu. Pomaga to zapobiegać uszkodzeniom komórek, ich przedwczesnemu starzeniu się i degeneracji, a także powstawaniu komórek nowotworowych. Ponieważ zawiera wiele witamin z grupy B, pozytywnie wpływa na układ nerwowy, reguluje ciśnienie krwi i poprawia rytm serca, a także koi nerwy. Owoce są bogate w błonnik więc korzystnie wpływają na przemianę materii. Z kolei goździki mają działanie antyseptyczne, likwidują stany zapalne i wzmacniają układ odpornościowy. Działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i wykrztuśnie. Składniki nalewki pomarańczowo–goździkowej regulują funkcje układu nerwowego, koją i ułatwiają zasypianie. Nalewka pomarańczowo-goździkowa gotowa w 2 tygodnie Składniki 0,5 l wódki (można wymieszać ze spirytusem) 3 pomarańcze 1 szklanka wody (250 ml) 1 szklanka cukru 20 goździków 1/2 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie Do garnka wsypcie cukier, dodajcie goździki i zalejcie wodą. Gotujcie na średnim ogniu przez 10-15 minut, aż syrop zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Odstawcie syrop do wystygnięcia, a...