Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość

Bogata w witaminy i minerały dynia, to doskonałe warzywo na jesienne chłody. Wykorzystujcie ją całą, nawet do ostatniej pesteczki.

Dynia to jedno z najbardziej jesiennych warzyw, nie tylko dlatego, że właśnie wtedy dojrzewa. Kojarzy nam się z jesienią, bo jej różnokształtne, kolorowe odmiany wyjątkowo zdobią zarówno stragany, jak i nasze domy. Rzuca się w oczy, przyciąga wzrok i natychmiast przywodzi na myśl smaczne, aromatyczne i rozgrzewające jesienne dania.

Kupujcie ją jak najczęściej i wykorzystujcie nie tylko w kuchni. Podpowiadamy do czego użyć pestek i „wąsów” dyni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie minerały i mikroelementy zawiera dynia?

Poza właściwościami zdrowotnymi, dobrym na przeziębienie i rozgrzewającym właściwościom, dynia ma jeszcze inne zastosowanie, dzięki składnikom, których jest pełna.

Zawiera bowiem duże ilości witaminy C i beta – karotenu, a przez to doskonale poprawia strukturę skóry i wspomaga produkcje kolagenu, który przywraca jej elastyczność. Z kolei zawarty w dyni cynk wpływa korzystnie na odbudowę i wzmocnienie płytki paznokcia.

Dlatego warzywo i wszystkie jego części, w tym pestki i „wąsy” jest chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Przygotowuje się z niego preparaty, które pielęgnują skórę, w tym skórę dłoni, szczególnie narażoną na działanie warunków atmosferycznych.

Zobacz także
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego

Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego

Jak zrobić maskę pielęgnacyjna na dłonie z pestek dyni

Jesienią i zimą skóra naszych dłoni ma tendencję do pierzchnięcia i pękania. Dzięki składnikom odżywczym zawartym w dyni, działającym na delikatną skórę, przygotujecie w domu kosmetyk, który pomoże ją odżywić i nawilżyć.

Sposób przygotowania maski na dłonie:

1. Pieczemy dynię w całości. Miąższ przeznaczamy do przygotowania zupy, natomiast pestki lub wąsy odstawiamy do wystygnięcia.

2. Na każdą porcję maski dzielimy pestki i wąsy tak, aby była przewaga wąsów.

3. Porcję pestek z wąsami wrzucamy do blendera i mielimy na jednolitą masę.

4. Do masy, w zależności od potrzeb, dorzucamy dodatkowe składniki odżywcze i blendujemy do połączenia się składników.

5. Układamy masę na dłoniach i utrzymujemy ją przez 10-15 minut.

Jak wzbogacić maseczkę z dyni?

Oceńcie kondycję waszych dłoni, zdecydujcie co jest ich dominującym problemem i w zależności od oceny, dodajcie do maski następujące składniki: 

  • Skóra jest zaczerwieniona i popękana – dodajcie jogurt
  • Skóra jest sucha i szara – dodajcie siemię lniane
  • Na dłoniach są widoczne przebarwienia – pomoże na to cytryna
  • Skóra jest bardzo zniszczona, przemarznięta i wymaga natychmiastowej pomocy – dodajcie do maski miód.

I na koniec, porada praktyczna: aby ułatwić sobie utrzymanie maski na dłoniach, a do tego uniknąć siedzenia przez kilkanaście minut bez ruchu, owińcie dłonie z nałożoną na nie maską zwykłą folią do żywności.

Folia pokrywająca dłonie co prawda nie umożliwi wam wykonywania precyzyjnych ruchów, ale po pierwsze pozwoli na jakąkolwiek aktywność, a po drugie wzmocni i przyspieszy regeneracyjne działanie maski.

Źródło: mamadu.pl, biotechnologia.pl, poradnikzdrowie.pl

dynia zimowa
Pixabay
Newsy
Wszystko, co należy wiedzieć o zimowych odmianach dyni. Mało kto o tym wiedział
Koniec jesieni nie oznacza, że pora zrezygnować z dyni. Wciąż możecie kupić ją w warzywniakach, tylko teraz występuje ona częściej w odmianach zimowych.

Dynia zimowa nie jest tak popularna, jak klasyczna dynia, ale warto kupić ją w lokalnym warzywniaku. Czym się różnią dynie zimowe od jesiennych dyni? Przede wszystkim tym, że owoce te zazwyczaj potrzebują więcej czasu na to, żeby dojrzeć w porównaniu do ich letnich odpowiedników. Warto również dodać, że zimowe odmiany dyni nie psują się tak szybko, jak tradycyjne, pomarańczowe dynie i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy, pod warunkiem, że trzymamy je w chłodnym i suchym miejscu. Jak rozpoznać dynię zimową? Dynia zimowa cechuje się rozmaitymi kształtami i kolorami. Do wyboru mamy owalną dynię makaronową, butelkowatą dynię piżmową czy ciemnozieloną dynię szparagową. Każda z nich nieco różni się smakiem i zawartością składników odżywczych. Zimowe odmiany dyni mają zwykle twardą skórkę i twarde nasiona. Jeśli skórka jest trochę miękka, nie nadaje się już do zbioru. Twarda skorupa tego owocu jest znakiem rozpoznawczym, że jest on gotowy do zerwania z winorośli. Korzyści zdrowotne zimowej dyni Zimowe dynie mają mnóstwo walorów zdrowotnych. Przedstawiamy tylko niektóre z nich! dynia zimowa zawiera więcej składników odżywczych niż dynia letnia ten bogaty w skrobię owoc o wysokiej zawartości węglowodanów, może być doskonałym źródłem beta-karotenu (ludzki organizm przekształca beta-karoten w witaminę A, która jest niezbędna dla utrzymania silnego układu odpornościowego i zdrowego wzroku) dynia zimowa zawiera dużą ilość witaminy C, która jest potrzebna do wzmocnienia naszego układu odpornościowego dynia zimowa zawiera sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy sytość dynia zimowa jest również pełna potasu, który może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi Jak...

Domowa Nutella
Adobe Stock
Przepisy
Pyszna i mega zdrowa domowa Nutella. Dodaj sekretny składnik, a twoje dzieci ją pokochają!
Dobrze wszystkim znana Nutella to przysmak nie tylko dzieci, ale również dorosłych. Istnieje jednak sposób na wzbogacenie jej o cenne składniki. Wystarczy, że do domowej roboty kremu czekoladowego dodasz… dynię!

Jesień to idealny czas na dyniowe kombinacje w kuchni. Okazuje się bowiem, że z tego wszechstronnego warzywa zrobisz nie tylko rozgrzewającą zupę, pyszny sernik, czy aromatyczne kotlety. Dynia idealnie sprawdzi się również jako składnik zdrowej domowej Nutelli! Przepis na domową Nutelle Będziesz potrzebować: 1 kg dyni 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego ½ puszki mleka skondensowanego słodzonego 300 g mlecznej czekolady (możesz również dodać gorzką czekoladę lub białą, jeśli lubisz) 100 g kakao Podane proporcje starczą na ok. 8 półlitrowych słoików. Przygotowanie Dynię obierz, a następnie usuń z niej pestki. Tak przygotowane warzywo pokrój na kawałki w dowolny sposób. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Środkową blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na nim pokrojoną dynię (jeśli wolisz możesz użyć dowolnego naczynia żaroodpornego, ale nie jest to konieczne). Dynię piecz przez ok. 15 – 20 minut, aż do miękkości. Po upływie tego czasu wyciągnij dynię z piekarnika i pozwól jej chwilę odpocząć. Wystudzone warzywo przełóż do blendera i zmiksuj na gładkie puree (zrób to bardzo dokładnie, tak aby nie powstały żadne nieestetyczne grudki). Tak przygotowane puree przełóż do małego garnka i zasyp cukrem i cukrem waniliowym. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 20 minut (w tym czasie cukier musi się całkowicie rozpuścić). Po upływie 20 minut do powstałej masy dodaj mleko skondensowane oraz kakao. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne ok. 15 minut. Ulubioną czekoladę, najlepiej mleczną, ale może być też gorzka lub biała, połam na kawałki i dodaj do reszty składników. Masę gotuj jeszcze przez kilka minut, nie zapominając o mieszaniu. Kiedy Nutella...

zarazki na dłoniach
AdobeStock
Zdrowie
To ohydne, jakie zarazki żyją na ludzkich dłoniach! UWAGA - możesz zwymiotować!
Jeśli ty lub ktoś z twoich bliskich zapomina myć regularnie ręce, to koniecznie przeczytajcie ten artykuł!

Podczas trwającej pandemii lekarze cały czas przypominają nam, żebyśmy myli ręce. I mają rację! Wiecie, jakie zarazki można znaleźć na naszych dłoniach? Naprawdę można się przerazić! Ludzkie dłonie – siedlisko bakterii Niektórzy ludzie z obrzydzeniem myślą o publicznych toaletach  i wykonują różne dziwne figury, żeby tylko nie dotknąć deski klozetowej. Paradoksalnie, tam wcale nie ma tak dużo zarazków. Zdecydowanie bardziej powinniśmy się bać klamek w toalecie! Przez cały dzień dotykamy różnych powierzchni, ściskamy dłonie z innymi ludźmi i głaskamy zwierzęta. Inni też to robią i dla bezpieczeństwa załóżmy, że większość z nich nie myje regularnie rąk i wszędzie roznoszą bakterie. Dlatego sami powinniśmy często myć swoje dłonie, żeby uchronić się przed różnymi chorobami! A wiecie, co znajduje się na skórze naszych rąk? Pałeczki E.Coli Normalnie bakterie E.Coli bytują w naszych jelitach. Jednak jeśli dostaną się na zewnątrz i przez nasze dłonie trafią do układu pokarmowego, to skończy się to bardzo nieprzyjemnym zatruciem. To właśnie dlatego koniecznie trzeba myć ręce przed jedzeniem, a dzieciom powtarzać, żeby nie wkładały palców do buzi. Owsiki Najczęściej zarażają się nimi małe dzieci. Owsiki atakują układ pokarmowy i wychodzą na zewnątrz przez odbyt, powodując swędzenie. Dziecko się drapie, a później rączkami dotyka różnych przedmiotów. Dlatego dzieci najczęściej zarażają się w przedszkolu od innych. Żółtaczka pokarmowa Wywoływana przez wirus WZW A. Można go najczęściej spotkać w przychodniach i szpitalach, dlatego bardzo ważne jest, aby podczas pobytu w szpitalu lub po odwiedzinach pilnować mycia rąk. Clostridium difficile Bakteria ta również występuje w placówkach ochrony zdrowia i wielu ludzi...

Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy
Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...