Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość

Bogata w witaminy i minerały dynia, to doskonałe warzywo na jesienne chłody. Wykorzystujcie ją całą, nawet do ostatniej pesteczki.

Dynia to jedno z najbardziej jesiennych warzyw, nie tylko dlatego, że właśnie wtedy dojrzewa. Kojarzy nam się z jesienią, bo jej różnokształtne, kolorowe odmiany wyjątkowo zdobią zarówno stragany, jak i nasze domy. Rzuca się w oczy, przyciąga wzrok i natychmiast przywodzi na myśl smaczne, aromatyczne i rozgrzewające jesienne dania.

Kupujcie ją jak najczęściej i wykorzystujcie nie tylko w kuchni. Podpowiadamy do czego użyć pestek i „wąsów” dyni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie minerały i mikroelementy zawiera dynia?

Poza właściwościami zdrowotnymi, dobrym na przeziębienie i rozgrzewającym właściwościom, dynia ma jeszcze inne zastosowanie, dzięki składnikom, których jest pełna.

Zawiera bowiem duże ilości witaminy C i beta – karotenu, a przez to doskonale poprawia strukturę skóry i wspomaga produkcje kolagenu, który przywraca jej elastyczność. Z kolei zawarty w dyni cynk wpływa korzystnie na odbudowę i wzmocnienie płytki paznokcia.

Dlatego warzywo i wszystkie jego części, w tym pestki i „wąsy” jest chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Przygotowuje się z niego preparaty, które pielęgnują skórę, w tym skórę dłoni, szczególnie narażoną na działanie warunków atmosferycznych.

Zobacz także
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego

Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego

Jak zrobić maskę pielęgnacyjna na dłonie z pestek dyni

Jesienią i zimą skóra naszych dłoni ma tendencję do pierzchnięcia i pękania. Dzięki składnikom odżywczym zawartym w dyni, działającym na delikatną skórę, przygotujecie w domu kosmetyk, który pomoże ją odżywić i nawilżyć.

Sposób przygotowania maski na dłonie:

1. Pieczemy dynię w całości. Miąższ przeznaczamy do przygotowania zupy, natomiast pestki lub wąsy odstawiamy do wystygnięcia.

2. Na każdą porcję maski dzielimy pestki i wąsy tak, aby była przewaga wąsów.

3. Porcję pestek z wąsami wrzucamy do blendera i mielimy na jednolitą masę.

4. Do masy, w zależności od potrzeb, dorzucamy dodatkowe składniki odżywcze i blendujemy do połączenia się składników.

5. Układamy masę na dłoniach i utrzymujemy ją przez 10-15 minut.

Jak wzbogacić maseczkę z dyni?

Oceńcie kondycję waszych dłoni, zdecydujcie co jest ich dominującym problemem i w zależności od oceny, dodajcie do maski następujące składniki: 

  • Skóra jest zaczerwieniona i popękana – dodajcie jogurt
  • Skóra jest sucha i szara – dodajcie siemię lniane
  • Na dłoniach są widoczne przebarwienia – pomoże na to cytryna
  • Skóra jest bardzo zniszczona, przemarznięta i wymaga natychmiastowej pomocy – dodajcie do maski miód.

I na koniec, porada praktyczna: aby ułatwić sobie utrzymanie maski na dłoniach, a do tego uniknąć siedzenia przez kilkanaście minut bez ruchu, owińcie dłonie z nałożoną na nie maską zwykłą folią do żywności.

Folia pokrywająca dłonie co prawda nie umożliwi wam wykonywania precyzyjnych ruchów, ale po pierwsze pozwoli na jakąkolwiek aktywność, a po drugie wzmocni i przyspieszy regeneracyjne działanie maski.

Źródło: mamadu.pl, biotechnologia.pl, poradnikzdrowie.pl

Upieczcie ziemniaka i połóżcie na dłoń. Po 15 minutach sprawdźcie co się stało
Adobe Stock
Newsy
Upieczcie ziemniaka i połóżcie na dłoń. Nie uwierzycie, co stanie się po 15 minutach 
Domowe sposoby pielęgnacji są proste i tanie, a do tego mogą być skuteczne. Wypróbujcie te sposoby na piękne dłonie

Który ziemniak będzie lepszy na dłonie: upieczony czy ugotowany? A może w ogóle nie wierzycie, że ziemniak może wpłynąć na poprawę wyglądu skóry dłoni, skoro nie działają nawet drogie kremy kosmetyczne? Zanim wydacie fortunę na kosmetyki czy zabiegi w gabinecie kosmetycznym, wypróbujcie te naturalne, domowe sposoby. Nic was to nie kosztuje. No, prawie nic. Około 2,50 zł za kilogram ziemniaków i proste dodatki. Maseczka z pieczonego ziemniaka na dojrzałe dłonie Z biegiem lat, tak samo jak zmienia się kondycja skóry twarzy, pojawiają się przebarwienia, zmarszczki oraz  starzeje się skóra na dłoniach. Czasem dłonie nawet szybciej zdradzą wasz wiek, niż zadbana twarz. To dlatego, że na dłoniach nie ma tkanki tłuszczowej, a skóra z czasem staje się cieńsza i zamiast jedwabiście gładkiej, zaczyna być cienka jak pergamin. Proponujemy domową maseczkę z upieczonych ziemniaków, która poprawi wygląd skóry dłoni już po 15 minutach. Sposób przygotowania i użycia maski na dłonie: Upieczcie jednego dużego, ziemniaka, przełamcie go, wyjmijcie ze skórki i rozgniećcie widelcem. Dodajcie 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu i 2 łyżki mleka. Wymieszajcie wszystko do jednolitej konsystencji. Nakładajcie na dłonie, pozostawcie na 15 minut, a następnie umyjcie ręce. Zabieg powtarzajcie 3 razy w tygodniu. Regeneracja dłoni po zimie przy pomocy maski z ziemniaka Delikatna skóra dłoni w czasie zimy staje się wrażliwa. Może być zaczerwieniona, podrażniona, szczypiąca, a czasem nawet pękająca. Często jest też przesuszona. Ta prosta maska z ugotowanego ziemniaka pozwoli wam zregenerować dłonie po zimie. Sposób przygotowania i użycia maski na dłonie: Ugotujcie, a następnie rozgniećcie dużego ziemniaka....

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy
Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników
Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory. Korzyści zdrowotne dyni Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich. Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć. Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny. Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez. Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom. Jak zrobić nalewkę z dyni?...

Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
AdobeStock
Newsy
Obniża ciśnienie, niweluje zmarszczki i poprawia wzrok. Właśnie trwa sezon na to warzywo
Jak połączyć przyjemne z pożytecznym? Jedzcie teraz dużo tego warzywa - jest bardzo smaczne, zdrowe i kupicie je w każdym sklepie.

Warzywa te osiągają wagę nawet 45 kg, a uprawia się je już od 10 tysięcy lat. Brzmi egzotycznie? Zdziwicie się, że chodzi tu o zwykłą dynię, która bez większego problemu rośnie w polskich warunkach i wiele osób uprawia ją w swoim ogródku. Właśnie trwa sezon na to warzywo, które nieodłącznie kojarzy się z sezonem jesiennym. Dynie wyglądają bardzo efektownie, a do tego są niezwykle zdrowe. Poznajcie ich właściwości, które dobroczynnie oddziałują na organizm. Właściwości zdrowotne dyni Na pewno ucieszą się osoby, które dbają o swoją sylwetkę. W 100 gramach dyni są tylko 34 kalorie, dlatego można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. Zawiera też całkiem dużo błonnika pokarmowego, który odpowiada za uczucie sytości. Ponadto, w dyni znajdziecie wiele witamin i składników odżywczych, jak na przykład: witamina A witamina C witamina E magnez wapń cynk selen potas niacyna kwas foliowy Co ciekawe, dawniej wierzono, że pestki dyni działają pozytywnie na… potencję. Trudno stwierdzić, ile w tym prawdy, jednak istotnie jedzenie pestek dyni ma pozytywny wpływ na organizm - zawierają one zdrowe tłuszcze, które m.in. zapobiegają miażdżycy.  Dlaczego warto jeść dynię? Bogactwo witamin i korzystny wpływ na sylwetkę to nie jedyne zalety spożywania dyni. Warzywo to działa doskonale na pracę serca - zawarty w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu, co w konsekwencji pozytywnie wpływa na serce i zmniejsza ryzyko jego chorób. Reguluje też ciśnienie krwi. Regularne spożywanie dyni pomoże także w walce z bakteriami i grzybami. Jedzenie tego warzywa może ograniczyć rozwój takich bakterii, jak Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Bacillus sphaericus i Escherichia coli. Ponadto, dynia wspaniale...

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Zamiast klasycznego schabu faszerowanego śliwkami, podajcie na świąteczny obiad pieczeń rzymską. Polejcie ją sosem z… pestek dyni!

Jedliście kiedyś pieczeń rzymską? W jej wnętrzu kryją się jajka ugotowane na twardo, dlatego po pokrojeniu na grube plastry, danie prezentuje się wyjątkowo elegancko. Doskonale nada się na uroczysty wielkanocny obiad. Pieczeń cudownie smakuje z sosem chrzanowym albo sosem z pestek dyni, na który podajemy przepis. Przepis na pieczeń rzymską Składniki 600g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Sól do smaku Przygotowanie Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (oprócz jajek ugotowanych na twardo). Wszystko wyróbcie na gładką masę. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia i na dno przełóżcie połowę masy mięsnej. Na wierzchu ułóżcie jajka ugotowane na twardo i delikatnie wciśnijcie w mięso. Przykryjcie je pozostałym mięsem i wygładźcie. Wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Przepis na sos z pestek dyni do pieczeni rzymskiej Składniki 100g pestek dyni 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki oliwy 100ml ciepłej wody 1 mały ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Przygotowanie W miseczce wymieszajcie pestki dyni z cynamonem, papryką, kuminem i solą, tak żeby przyprawy dokładnie pokryły pestki. Wsypcie pestki na rozgrzaną, suchą patelnię i uprażcie. Pilnujcie, aby się...