Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie pestek z dyni. Pomogą na pewną zimową dolegliwość

Bogata w witaminy i minerały dynia, to doskonałe warzywo na jesienne chłody. Wykorzystujcie ją całą, nawet do ostatniej pesteczki.

Dynia to jedno z najbardziej jesiennych warzyw, nie tylko dlatego, że właśnie wtedy dojrzewa. Kojarzy nam się z jesienią, bo jej różnokształtne, kolorowe odmiany wyjątkowo zdobią zarówno stragany, jak i nasze domy. Rzuca się w oczy, przyciąga wzrok i natychmiast przywodzi na myśl smaczne, aromatyczne i rozgrzewające jesienne dania.

Kupujcie ją jak najczęściej i wykorzystujcie nie tylko w kuchni. Podpowiadamy do czego użyć pestek i „wąsów” dyni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie minerały i mikroelementy zawiera dynia?

Poza właściwościami zdrowotnymi, dobrym na przeziębienie i rozgrzewającym właściwościom, dynia ma jeszcze inne zastosowanie, dzięki składnikom, których jest pełna.

Zawiera bowiem duże ilości witaminy C i beta – karotenu, a przez to doskonale poprawia strukturę skóry i wspomaga produkcje kolagenu, który przywraca jej elastyczność. Z kolei zawarty w dyni cynk wpływa korzystnie na odbudowę i wzmocnienie płytki paznokcia.

Dlatego warzywo i wszystkie jego części, w tym pestki i „wąsy” jest chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Przygotowuje się z niego preparaty, które pielęgnują skórę, w tym skórę dłoni, szczególnie narażoną na działanie warunków atmosferycznych.

Zobacz także
Paluszki z dyni, pieczona dynia, dynia

Obłędnie pyszna dynia w plastrach! Domownicy oniemieją z zachwytu!

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego

Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego

Jak zrobić maskę pielęgnacyjna na dłonie z pestek dyni

Jesienią i zimą skóra naszych dłoni ma tendencję do pierzchnięcia i pękania. Dzięki składnikom odżywczym zawartym w dyni, działającym na delikatną skórę, przygotujecie w domu kosmetyk, który pomoże ją odżywić i nawilżyć.

Sposób przygotowania maski na dłonie:

1. Pieczemy dynię w całości. Miąższ przeznaczamy do przygotowania zupy, natomiast pestki lub wąsy odstawiamy do wystygnięcia.

2. Na każdą porcję maski dzielimy pestki i wąsy tak, aby była przewaga wąsów.

3. Porcję pestek z wąsami wrzucamy do blendera i mielimy na jednolitą masę.

4. Do masy, w zależności od potrzeb, dorzucamy dodatkowe składniki odżywcze i blendujemy do połączenia się składników.

5. Układamy masę na dłoniach i utrzymujemy ją przez 10-15 minut.

Jak wzbogacić maseczkę z dyni?

Oceńcie kondycję waszych dłoni, zdecydujcie co jest ich dominującym problemem i w zależności od oceny, dodajcie do maski następujące składniki: 

  • Skóra jest zaczerwieniona i popękana – dodajcie jogurt
  • Skóra jest sucha i szara – dodajcie siemię lniane
  • Na dłoniach są widoczne przebarwienia – pomoże na to cytryna
  • Skóra jest bardzo zniszczona, przemarznięta i wymaga natychmiastowej pomocy – dodajcie do maski miód.

I na koniec, porada praktyczna: aby ułatwić sobie utrzymanie maski na dłoniach, a do tego uniknąć siedzenia przez kilkanaście minut bez ruchu, owińcie dłonie z nałożoną na nie maską zwykłą folią do żywności.

Folia pokrywająca dłonie co prawda nie umożliwi wam wykonywania precyzyjnych ruchów, ale po pierwsze pozwoli na jakąkolwiek aktywność, a po drugie wzmocni i przyspieszy regeneracyjne działanie maski.

Źródło: mamadu.pl, biotechnologia.pl, poradnikzdrowie.pl

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy
Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników
Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory. Korzyści zdrowotne dyni Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich. Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć. Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny. Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez. Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom. Jak zrobić nalewkę z dyni?...

Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Pieczeń rzymska z jajkiem na wielkanocny obiad. Po przekrojeniu robi wrażenie
Zamiast klasycznego schabu faszerowanego śliwkami, podajcie na świąteczny obiad pieczeń rzymską. Polejcie ją sosem z… pestek dyni!

Jedliście kiedyś pieczeń rzymską? W jej wnętrzu kryją się jajka ugotowane na twardo, dlatego po pokrojeniu na grube plastry, danie prezentuje się wyjątkowo elegancko. Doskonale nada się na uroczysty wielkanocny obiad. Pieczeń cudownie smakuje z sosem chrzanowym albo sosem z pestek dyni, na który podajemy przepis. Przepis na pieczeń rzymską Składniki 600g mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej 3 jajka ugotowane na twardo 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Sól do smaku Przygotowanie Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i drobno posiekajcie. Wrzućcie na rozgrzaną oliwę i podsmażcie. Do dużej miski przełóżcie mięso mielone, podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pozostałe składniki (oprócz jajek ugotowanych na twardo). Wszystko wyróbcie na gładką masę. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia i na dno przełóżcie połowę masy mięsnej. Na wierzchu ułóżcie jajka ugotowane na twardo i delikatnie wciśnijcie w mięso. Przykryjcie je pozostałym mięsem i wygładźcie. Wstawcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczcie przez około 40-45 minut. Przepis na sos z pestek dyni do pieczeni rzymskiej Składniki 100g pestek dyni 5 łyżek octu winnego z czerwonego wina 2 łyżki oliwy 100ml ciepłej wody 1 mały ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/4 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Przygotowanie W miseczce wymieszajcie pestki dyni z cynamonem, papryką, kuminem i solą, tak żeby przyprawy dokładnie pokryły pestki. Wsypcie pestki na rozgrzaną, suchą patelnię i uprażcie. Pilnujcie, aby się...

Młodsze dłonie w kwadrans. Składniki na tę maseczkę macie w kuchni
AdobeStock
Newsy
Młodsze dłonie w kwadrans? Składniki na tę maseczkę macie w kuchni
Zadbane dłonie to wizytówka każdego człowieka. Zastosujcie tę domową maseczkę, a będą wyglądały o wiele młodziej!

Gabinety medycyny estetycznej oferują coraz bardziej wymyślne zabiegi, które mają za zadanie odmłodzić twarz, pozbyć się zmarszczek i poprawić wasz wygląd. Jednak tym, co zawsze zdradzi wasz wiek, są dłonie – zastrzyki z botoksu w twarz nic nie dadzą, jeśli dłonie są niezadbane! Dlatego jeśli zależy wam na zachowaniu młodego wyglądu jak najdłużej, warto w codziennej pielęgnacji zaopiekować się nie tylko skórą twarzy, a także dłoni. Możecie przyrządzić prostą maseczkę, której składniki każdy ma w kuchni! Przepis na domową maseczkę z mleka i cytryny na dłonie Już Kleopatra stosowała kąpiele w mleku, które miały sprawić, że jej skóra będzie jędrna, pozbawiona zmarszczek i promienna. Wykorzystajcie jej trik to przygotowania prostej maseczki, która odmłodzi wasze dłonie! Będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 2 łyżeczki mleka Sok z połowy cytryny Przygotowanie odmładzającej maseczki na dłonie: Zimne mleko wymieszajcie z sokiem z cytryny. Posmarujcie dłonie maseczką i pozostawcie do wyschnięcia. Po około 15 minutach zmyjcie maseczkę i nałóżcie na dłonie krem nawilżający. Sok z cytryny znany jest ze swoich właściwości rozjaśniających skórę, dlatego będzie bardzo pomocny w przypadku przebarwień na dłoniach. Z kolei mleko zadziała łagodząco i spłyci zmarszczki. Uważajcie jednak jeśli na waszych dłoniach znajdują się drobne rany lub skaleczenia – sok z cytryny zadziała bardzo drażniąco! Domowe maseczki na młodsze dłonie Maseczki odmładzające dłonie można łatwo przygotować w domu z wielu różnych składników. Poznajcie przepisy na te proste mikstury: Maseczka zmiękczająca dłonie: do jej przygotowania będziecie potrzebowali jednego żółtka i odrobiny oliwy z...

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników
Została wam skóra i pestki z dyni? Nie wyrzucajcie, lepiej zróbcie z nich ten syrop. Jest idealny do napojów i dań.

Czy dynia jest dobrym produktem dla osób, które żyją w duchu zero waste i nie lubią wyrzucać dużej ilości resztek po przyrządzeniu dania? Zostaje z niej w końcu masa odpadów, ledwo mieszczących się w koszu na śmieci. Czy twardą skórę i pestki można do czegoś jeszcze wykorzystać? Podpowiadamy więc jak zrobić z resztek dyni niezwykły, gęsty syrop, który z powodzeniem zastąpi miód, a naleśniki polane nim będą równie dobre jak te z syropem klonowym. Przepis na syrop korzenno-dyniowy z resztek dyni Mamy przepis na pyszny korzenny syrop z resztek dyni. Używajcie go jak miodu, do herbaty lub kawy. Możecie nim polać twarożek lub naleśniki, jak syropem trzcinowym lub syropem z agawy. Inne pomysły na wykorzystanie korzenno-dyniowego syropu z resztek: Dodajcie go do owsianki z orzechami i kawałkami owoców Używajcie do polania budyniu lub zmieszajcie z jogurtem naturalnym Dodajcie go zamiast cukru do jabłek duszonych na szarlotkę Syrop korzenno-dyniowy nie tylko nie jest drogi jak syrop klonowy, ale jest też świetnym pomysłem na wykorzystanie dyni do ostatniej pesteczki.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Anna Zyśk | przepisy (@jedz.pysznie) Składniki 80 dkg resztek z dyni (skórki i pestek) Woda 3 łyżeczki mielonego imbiru 6 goździków 6 ziaren kardamonu lub 2 łyżeczki sproszkowanego 1 laska cynamonu lub 2 łyżeczki mielonego Pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 0,5 kg cukru Przygotowanie Umyte resztki dyni...