Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy

Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!

Zrobienie bulionu z obierek warzyw pozwoli wam zaoszczędzić, produkować mniej śmieci i wyczarować coś pysznego w kuchni.

Jedzenie wciąż drożeje, jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia. Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić z obierkami warzyw?

Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz.

Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto.

Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw?

Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie:

  • Obierki marchewki
  • Obierki pietruszki
  • Łupiny cebuli
  • Łupiny czosnku
  • Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół
  • Łodyżki i liście rzodkiewek
  • Głąby kalafiora i brokułu
  • Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki
Zobacz także
Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?

Jakie są najzdrowsze warzywa na świecie? Mamy wyniki badań! Nie uwierzycie, które zajęło 2. miejsce

Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?

Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?

Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki

Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek.

  • Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste
  • Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam dodatkowe obierki, które będą powstawać wam w kuchni.
  • Dodajcie do bulionu zwyczajowe przyprawy, takie jak do rosołu: ziele angielskie, liście laurowe, imbir, suszone pomidory, suszone grzyby

Czytaj także:

Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujcie na nich bulion
Adobe Stock
Newsy
Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujecie na nich smaczny bulion
Jak zrobić bulion z wartościowych odpadków, który wykorzystacie jako baza do zup i sosów? To bardzo proste.

Zamiast wyrzucać, przetwarzajcie, wykorzystujcie ponownie i dawajcie drugie życie resztkom. Pamiętajcie też o tym, że odpadki kuchenne, w tym obierki po owocach i warzywach to cenne źródło wartości odżywczych.  Aż szkoda po prostu wyrzucić je do śmieci. Podpowiadamy jak dobrze je wykorzystać. O czym pamiętać, gdy chcecie dawać drugie życie odpadkom? Są dwie podstawowe zasady kuchni zero waste. Pierwsza wiążę się z czystością i wynika z tego, że skoro i tak obieracie warzywa, to nie przywiązujecie wielkiej wagi do dokładnego oczyszczenia ich przed obraniem. Myjecie dla porządku, ale nie szorujecie dokładnie.  Jeśli chcecie zacząć wykorzystywać obierki, warzywa przed obraniem zawsze musicie dokładnie wyszorować. Druga zasada wiąże się z faktem, że obierki to tylko odpadki. Nie ma ich wystarczająco dużo po przygotowaniu zwykłego dania, żeby coś rozsądnego z nich zrobić. Możecie to natomiast zrobić, gdy uzbieracie większą ilość jednorodnych resztek. Odcinając zgrubiałe ogonki szparagów z 2 czy 3 pęczków, nie jest ich wystarczająco dużo na krem szparagowy. To samo dotyczy końcówek pomidora czy ilości obierek, pozostałych po obraniu jednej włoszczyzny. Dlatego odpadki należy zbierać, gromadząc je w zamrażalniku, a gdy uzbiera się odpowiednia ilość – przyrządzić nowe danie. Skórki owoców i warzyw są najbogatsze w wartości odżywcze Błonnik Tuż pod skórką i w samej skórce znajduje się największa ilość błonnika. Obieranie powoduje, stratę tego włókna pokarmowego. Dlatego jeśli tylko możemy zjadać owoce i warzywa ze skórką np. jabłka czy gruszki, zawsze warto to robić. Chrupiąc wiosną młode marchewki, także dobrze jest zachować na nich skórkę, którą tylko dokładnie oczyścicie. Oto, jak duże straty błonnika pojawiają się gdy obieramy...

obierki z marchewki i pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...
Wraca moda na kuchenny recykling. Dzisiaj wracamy do korzeni i tak jak nasze babcie staramy się wykorzystać wszystkie składniki w maksymalny sposób. Nie wyrzucamy nawet obierek!

Kiedyś problem odpadów kuchennych niemalże nie istniał. Było tak zwłaszcza na wsiach, gdzie gospodynie oszczędnie gospodarowały składnikami, a resztki zjadały kury, świnie czy psy. W obecnych czasach względnego dobrobytu, długo nie przejmowaliśmy się wyrzucaniem organicznych odpadków do śmietnika. Od niedawna modna stała się jednak kulinarna filozofia "zero waste". Ta anglojęzyczna nazwa określa ruch niemarnowania jedzenia i wykorzystywanie składników w maksymalny sposób. Pomysły na resztki Chipsy z ziemniaczanych łupin to już chyba żadne novum. Pisaliśmy o nich już w jednym z naszych artykułów. Znajdziecie go pod tym linkiem: KLIK! Ciekawym pomysłem wydaje się za to wyczarowanie czegoś z obierek po marchewkach i pietruszkach. Codziennie zużywamy do sałatek i innych dań sporo tych warzyw. Wystarczy kilka pomysłów i problem wyrzucania sterty łupin zniknie. W pierwszej kolejności warto rozważyć zamrażanie łupin. Po co zajmować miejsce w zamrażarce? Tego typu odpadki posłużą jako cenny surowiec do ugotowania bulionu czy nawet pełnowartościowej zupy. Jak z ziemniakami To właśnie pod skórką marchewki i pietruszki kryje się przecież najwięcej smaku, najwięcej wartości odżywczych i najwięcej cennych minerałów. Oprócz mrożenia, możemy także wykorzystać łupiny po marchewce i pietruszce w podobny sposób, w jaki niektórzy wykorzystują obierki po kartoflach. Chodzi nam oczywiście o chipsy. Te przygotowane z włoszczyzny będą miały niezwykle ciekawy smak. Wystarczy jedynie solidnie wyszorować brudne korzenie marchwi i pietruszki, obrać je, a łupiny oblać łyżką lub dwiema łyżkami i oliwy. Nieco soli, pieprzu i czym prędzej do piekarnika! Kilkanaście minut w piecu rozgrzanym do 180 st. C. i voila!

Łupiny, obierki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze
W dawnych polskich domach nie było mowy o marnowaniu jedzenia czy nawet jego resztek. Nasze babcie nie słyszały za to na pewno o chipsach z łupin!

Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa. Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne. Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje. Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe. Smaczny sposób na łupiny Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby. Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka. Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek ! Przygotowanie: Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi. Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min. Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.

Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu.
Adobe Stock
Newsy
Z buraków po ugotowaniu barszczu zróbcie tę sałatkę. Dodajcie 2 składniki, które macie w domu
Zrobienie tej sałatki zajmie wam chwilę. Powstanie z niej pyszne i wartościowe danie. Jest niskokaloryczne, pełne witamin i składników odżywczych

Z ugotowanych buraków nie tylko możecie zrobić sałatkę. Mało kto wyrzuciłby całą masę ugotowanych warzyw. Waszym pierwszym wyborem z pewnością będą buraczki zasmażane, podane jako jarzynka do obiadu. Innym pomysłem jest prosta sałatka z kilku składników.  Przepis na sałatkę z buraków odzyskanych z barszczu Składniki 4 ugotowane buraki 1 cebula Garść poszatkowanej natki pietruszki Garść obranych orzechów włoskich 3 łyżki oliwy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Buraki pokrójcie w kostkę Orzechy pokrójcie na drobne kawałki lub utłuczcie w moździerzu Cebulę pokrójcie w drobną kostkę Połączcie składniki, dodajcie sól i pieprz do smaku oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszajcie Jak dawać drugie życie żywności i wyrzucać mniej? Przygotowując buraczki zasmażane czy sałatkę z gotowanych buraków, w łatwy sposób możecie wykorzystywać resztki, które zostały wam w kuchni. Dotyczy to zarówno pełnowartościowych, aromatycznych, mięsistych buraków, które szkoda wyrzucić, ale także takich odpadków jak obierki z owoców i warzyw, które z reguły lądują w koszu. Inne zastosowanie resztek: Jarzyny z rosołu wielu z was z pewnością wyrzuca. No może z wyjątkiem marchewki, którą wkroicie do talerzy. A te pachnące pietruszki, seler i resztki marchewki to nie tylko żywność pełna smaku, ale też pełnowartościowe jedzenie. Zmielcie je z podsmażoną cebulą i mięsem. Zrobicie z tego wyśmienity pasztet. Obierki po warzywach zbierajcie z kilku włoszczyzn wrzucając do pudełka w zamrażalniku. Gdy uzbiera się odpowiednia ilość zróbcie z nich... zupę. Obierki po owocach zbierajcie w podobny sposób i mając odpowiednią ilość owocowych...