Jedzenie wciąż drożeje, jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia. Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu.
Co zrobić z obierkami warzyw?
Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz.
Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto.
Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw?
Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie:
Zobacz także:
- Obierki marchewki
- Obierki pietruszki
- Łupiny cebuli
- Łupiny czosnku
- Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół
- Łodyżki i liście rzodkiewek
- Głąby kalafiora i brokułu
- Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki
Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki
Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek.
- Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste
- Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam dodatkowe obierki, które będą powstawać wam w kuchni.
- Dodajcie do bulionu zwyczajowe przyprawy, takie jak do rosołu: ziele angielskie, liście laurowe, imbir, suszone pomidory, suszone grzyby
Czytaj także: