Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujcie na nich bulion
Adobe Stock
Newsy

Nie wyrzucajcie obierek po włoszczyźnie. Ugotujecie na nich smaczny bulion

Jak zrobić bulion z wartościowych odpadków, który wykorzystacie jako baza do zup i sosów? To bardzo proste.

Zamiast wyrzucać, przetwarzajcie, wykorzystujcie ponownie i dawajcie drugie życie resztkom. Pamiętajcie też o tym, że odpadki kuchenne, w tym obierki po owocach i warzywach to cenne źródło wartości odżywczych.  Aż szkoda po prostu wyrzucić je do śmieci. Podpowiadamy jak dobrze je wykorzystać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

O czym pamiętać, gdy chcecie dawać drugie życie odpadkom?

Są dwie podstawowe zasady kuchni zero waste. Pierwsza wiążę się z czystością i wynika z tego, że skoro i tak obieracie warzywa, to nie przywiązujecie wielkiej wagi do dokładnego oczyszczenia ich przed obraniem. Myjecie dla porządku, ale nie szorujecie dokładnie.  Jeśli chcecie zacząć wykorzystywać obierki, warzywa przed obraniem zawsze musicie dokładnie wyszorować.

Druga zasada wiąże się z faktem, że obierki to tylko odpadki. Nie ma ich wystarczająco dużo po przygotowaniu zwykłego dania, żeby coś rozsądnego z nich zrobić. Możecie to natomiast zrobić, gdy uzbieracie większą ilość jednorodnych resztek. Odcinając zgrubiałe ogonki szparagów z 2 czy 3 pęczków, nie jest ich wystarczająco dużo na krem szparagowy.

To samo dotyczy końcówek pomidora czy ilości obierek, pozostałych po obraniu jednej włoszczyzny. Dlatego odpadki należy zbierać, gromadząc je w zamrażalniku, a gdy uzbiera się odpowiednia ilość – przyrządzić nowe danie.

Skórki owoców i warzyw są najbogatsze w wartości odżywcze

Błonnik

Tuż pod skórką i w samej skórce znajduje się największa ilość błonnika. Obieranie powoduje, stratę tego włókna pokarmowego. Dlatego jeśli tylko możemy zjadać owoce i warzywa ze skórką np. jabłka czy gruszki, zawsze warto to robić. Chrupiąc wiosną młode marchewki, także dobrze jest zachować na nich skórkę, którą tylko dokładnie oczyścicie.

Oto, jak duże straty błonnika pojawiają się gdy obieramy warzywa i owoce:

  • Jabłko. Ilość błonnika w całym owocu: 2 g na 100g produktu. Obrane jabłko: 1 g błonnika w 100 g
  • Ziemniak, Ilość błonnika w całym warzywie: 1,5 g na 100 g produktu. Obrany ziemniak: 1 g na 100 g

Starsze warzywa mają twardszą i mniej smaczną skórę, dlatego trudno zmuszać się do jedzenia ich w całości. Można jednak zachować więcej wartości, cienko skrobiąc warzywa skrobakiem, a nie obierać nożem, oraz wykorzystać potem powstałe obierki.

Witaminy i minerały

W trakcie dojrzewania warzyw, pod wpływem promieniowania słonecznego, powstają substancje bioaktywne. Żywność zawiera też witaminy i minerały, które zwykle usuwamy wraz ze skórką. Substancje te znajdują się co prawda także głębiej w marchwi czy selerze, ale im głębiej, tym jest ich mniej. W wewnętrznych warstwach może być nawet 50% mniej wartościowych składników niż w skórce.

Zobacz także
Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało

Zero waste, czyli gotuj tak, by nic się nie zmarnowało

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód lub syrop klonowy. Idealny do kawy i naleśników

Nie wyrzucajcie resztek dyni, zróbcie domowy syrop, który zastąpi miód. Idealny do kawy i naleśników

Prosty bulion z obierek po włoszczyźnie

Z resztek pozostałych po włoszczyźnie wykorzystajcie nie tylko wartości odżywcze zbierające się przy skórkach, ale też cały smak. W tym celu proponujemy, zanim zalejecie obierki wodą, podprażyć je na oleju z dodatkiem przypraw.

Składniki:

  • 50 dag obierek z włoszczyzny wraz z łupinami z cebuli
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 Listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzejcie olej, a gdy będzie gorący, wrzućcie obierki i przyprawy, z wyjątkiem soli. Smażcie resztki z przyprawami, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa staną się szkliste.
  2. Wlejcie do garnka przygotowana wodę, a gdy zagotuje się, posólcie wywar i zmniejszcie ogień. Gotujcie wywar pod przykryciem. Powinien się gotować powoli i długo jak rosół, lekko pyrkając.
  3. Już po godzinie bulion będzie gotowy, jednak gdy zostawicie go na małym ogniu kolejne 30 minut, będzie jeszcze smaczniejszy i bardziej esencjonalny.
  4. Zestawcie garnek z ognia, odcedźcie na sitku, jeszcze gorący przelejcie do czystych słoików i zakręćcie.
  5. Gdy ostygnie, przechowujcie w lodówce i używajcie jako baza do zup i sosów.

Źródło: bonavita.pl

jabłka
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie skórkę od jabłka? Zrobicie z niej genialne danie. Idealne dla osób na diecie
Maksymalne wykorzystywanie produktów, nie tylko przyczynia się do oszczędności i bardziej ekonomicznego życia, ale również może być powodem do rozwoju wyobraźni, kreatywności.

W ostatnim czasie coraz popularniejszy jest system zero waste, czyli styl życia mający na celu wytwarzanie jak najmniejszej ilości odpadów, a jednoczesne niezanieczyszczanie otaczającego środowiska. Idąc tym tropem, często wykorzystując różnego rodzaju warzywa czy owoce w kuchni, pozostałe obierki lądują w koszu. To jest błąd! Nie tylko jedzenie jest marnowane, ale część z tych odpadków można wykorzystać w innym celu.  Witaminowy diament  Rewelacyjnym owocem, który ma nie tylko znaczne wartości odżywcze, jest najbardziej dostępnym i najpopularniejszym w Polsce, jest jabłko. To pomocny produkt podczas odchudzania, gdyż zawiera niewielką ilość kalorii (52 kcal/100g) przykładowo w porównaniu do banana (89 kcal/100g). Ponadto, zawiera witaminę C wspomagającą odporność, kwas foliowy, wapń, fosfor czy witaminy takie jak A czy K. Jabłka są już zalecane dla dzieci od najmłodszych lat, gdyż dzięki wysokiej zawartości żelaza pomagają ominąć anemię. Klucz jest w skórce Jedząc jabłka ludzie najczęściej obierają je ze skórki i wyrzucają pozostałości do kosza. Wynika to z tego, że nie wszystkim smakuje bądź używają argument iż skórka jest spryskana opryskami. W takiej sytuacji wystarczy owoce dobrze umyć, a najlepiej wodą z sodą oczyszczoną. Mało osób zdaje sobie sprawę, że to właśnie w skórce ukryte są wszystkie właściwości i mikroelementy. Ta najzdrowsza część jabłka najczęściej ląduje w koszu. Dla każdego, kto nie przepada za skórką i, aby trzymać się zasady zero waste, obierki można wykorzystać przy produkcji przykładowo pysznej galaretki, która idealnie sprawdzi się dla osób na diecie.  Składniki: 2-3 kg obierek z jabłek 7 szklanek cukru 5 szklanek wody 1 opakowanie pektyny do dżemów Wykonanie: Drobno...

Łupiny, obierki ziemniaczane
Wikipedia Commons
Newsy
O takim wykorzystaniu skórek ziemniaka jeszcze nie słyszeliście. Super łatwy przepis, który kosztuje grosze
W dawnych polskich domach nie było mowy o marnowaniu jedzenia czy nawet jego resztek. Nasze babcie nie słyszały za to na pewno o chipsach z łupin!

Wykorzystywanie resztek warzyw, owoców i innych produktów pozostałych po gotowaniu to godna pochwały postawa. Najłatwiej o to oczywiście na wsi. W nowocześniejszych gospodarstwach instaluje się także różnego rodzaju kompostowniki na odpady organiczne. Z kolei w tradycyjnych gospodarstwach, gdzie po podwórzu spacerują sobie swobodnie kury, taki produkt jak obierki po ziemniakach na pewno się nie zmarnuje. Tego typu miejsc w naszym kraju jest niestety coraz mniej. Mimo wszystko starajmy się nie marnować jedzenia, o ile to możliwe. Smaczny sposób na łupiny Utrudnione zadanie z pewnością mają panie domu mieszkające w mieście. Są na to jednak różne sposoby. Dzisiaj podpowiemy wam, jak sprytnie i smacznie można zagospodarować ziemniaczane skórki. Co ważne, to właśnie tuż pod skórkami kryje się najwięcej wartościowych mikroelementów ziemniaka. Zróbmy więc z nich ciekawą przekąskę, czyli chipsy z obierek ! Przygotowanie: Ziemniaki przed obraniem należy solidnie wyszorować i oczyścić z ziemi. Obrane łupiny zalewamy kilkami łyżkami oleju rzepakowego, dodajemy także do naszych obierek nieco soku z cytryny i soli. Mieszamy całość dokładnie. Wykładamy przygotowane ziemniaczane skórki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 min. Chipsy z łupin będą gotowe, gdy nabiorą złotego, lekko brązowawego koloru.

Nie wyrzucajcie obierków warzyw! Wrzućcie je do zamrażalki i zróbcie z nich coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Bulion z obierek warzyw: idealny przepis zero waste. Jest pyszny!
Zrobienie bulionu z obierek warzyw pozwoli wam zaoszczędzić, produkować mniej śmieci i wyczarować coś pysznego w kuchni.

Jedzenie wciąż drożeje , jak nigdy przydają się więc kulinarne sztuczki, które pozwolą wyczarować pyszności z produktów, które normalnie wylądowałyby w śmietniku. Jest wiele metod ograniczania odpadów i marnotrawstwa jedzenia . Mamy dla was dziś świetną poradę. Zastosujcie ją siebie w domu. Co zrobić z obierkami warzyw? Nie wyrzucajcie absolutnie obierek od warzyw! Nadają się one do jedzenia, chociaż nie w postaci takiej, jakiej się spodziewacie. Obierki od warzyw szybko się psują. Najlepiej trzymać je więc w zamrażalniku i co jakiś czas, po uzbieraniu się większej porcji, zużywać wszystkie na raz. Ugotujcie bulion na obierkach warzyw. Mają one wciąż wiele smaku, a pod skórką znajduje się najwięcej witamin. Nie ma więc powodu, żebyście mieli wyrzucać obierki od warzyw. Oczywiście, może nie będziecie chcieli jeść obierek, ale już bulion z ich wykorzystaniem z powodzeniem możecie wykorzystać do zrobienia zupy, do sosu lub do risotto. Jakie warzywa nadają się do zrobienia bulionu z obierek warzyw? Bulion z obierek można robić na wielu warzywach. Na pewno zachowajcie: Obierki marchewki Obierki pietruszki Łupiny cebuli Łupiny czosnku Łodygi pietruszki, kolendry, mięty i innych ziół Łodyżki i liście rzodkiewek Głąby kalafiora i brokułu Wszystkie lekko pomarszczone warzywa, których nie chcecie jeść na surowo np. pomidory, ogórki Jak zrobić bulion z obierek warzyw? – wskazówki Ugotowanie bulionu jest banalne. Po prostu włóżcie zgromadzone obierki do wody i gotujcie ją przez jakiś czas. Dodajcie też dodatki smakowe, które wzbogacą bulion warzywny z obierek. Zawsze dokładnie szorujcie warzywa przed obraniem, żeby obierki były już czyste Trzymajcie je w zamrażalniku w pudełku z przykrywką i dorzucajcie tam...

obierki z marchewki i pietruszki
Adobe Stock
Newsy
Jak wykorzystać obierki z marchwi i pietruszki? Nie wyrzucajcie ich. Zrobicie z nich...
Wraca moda na kuchenny recykling. Dzisiaj wracamy do korzeni i tak jak nasze babcie staramy się wykorzystać wszystkie składniki w maksymalny sposób. Nie wyrzucamy nawet obierek!

Kiedyś problem odpadów kuchennych niemalże nie istniał. Było tak zwłaszcza na wsiach, gdzie gospodynie oszczędnie gospodarowały składnikami, a resztki zjadały kury, świnie czy psy. W obecnych czasach względnego dobrobytu, długo nie przejmowaliśmy się wyrzucaniem organicznych odpadków do śmietnika. Od niedawna modna stała się jednak kulinarna filozofia "zero waste". Ta anglojęzyczna nazwa określa ruch niemarnowania jedzenia i wykorzystywanie składników w maksymalny sposób. Pomysły na resztki Chipsy z ziemniaczanych łupin to już chyba żadne novum. Pisaliśmy o nich już w jednym z naszych artykułów. Znajdziecie go pod tym linkiem: KLIK! Ciekawym pomysłem wydaje się za to wyczarowanie czegoś z obierek po marchewkach i pietruszkach. Codziennie zużywamy do sałatek i innych dań sporo tych warzyw. Wystarczy kilka pomysłów i problem wyrzucania sterty łupin zniknie. W pierwszej kolejności warto rozważyć zamrażanie łupin. Po co zajmować miejsce w zamrażarce? Tego typu odpadki posłużą jako cenny surowiec do ugotowania bulionu czy nawet pełnowartościowej zupy. Jak z ziemniakami To właśnie pod skórką marchewki i pietruszki kryje się przecież najwięcej smaku, najwięcej wartości odżywczych i najwięcej cennych minerałów. Oprócz mrożenia, możemy także wykorzystać łupiny po marchewce i pietruszce w podobny sposób, w jaki niektórzy wykorzystują obierki po kartoflach. Chodzi nam oczywiście o chipsy. Te przygotowane z włoszczyzny będą miały niezwykle ciekawy smak. Wystarczy jedynie solidnie wyszorować brudne korzenie marchwi i pietruszki, obrać je, a łupiny oblać łyżką lub dwiema łyżkami i oliwy. Nieco soli, pieprzu i czym prędzej do piekarnika! Kilkanaście minut w piecu rozgrzanym do 180 st. C. i voila!