Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający
AdobeStock
Newsy

Nie wyrzucajcie natki marchewki! Zrobicie z niej pyszny eliksir odmładzający

Nać marchwi to bogate źródło witamin i minerałów, dlatego warto wykorzystać ją do przygotowania pysznego soku odmładzającego.

Od dziecka jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania w określony sposób. Wiemy, co można jeść, a czego nie i najczęściej każdy postępuje tak później przez całe swoje życie. Rutyna sprawia, że nikt nawet przez chwilę nie zastanowi się, czy wszystko, co robi w kuchni, ma sens – na przykład wyrzucanie naci marchwi. Wyrzucacie ją, czy jecie? W końcu skoro zjada się natkę pietruszki, to dlaczego nie natkę marchewki? Poznajcie jej wspaniałe właściwości oraz przepis na eliksir odmładzający z dodatkiem naci marchewki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Pomysły na wykorzystanie „odpadków” w kuchni

Jedzenie natki marchewki wspaniale wpisuje się w filozofię „zero waste”, czyli gotowania z resztek. Ma to na celu zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności – a tej marnują się co roku miliony!

Wykorzystanie zielonej części marchewki to nie jedyny ze sposobów na ograniczenie śmieci generowanych w kuchni. Z przejrzałych brzoskwiń możecie zrobić domowe przetwory, a czerstwy chleb doskonale nada się do zrobienia zapiekanek.

Właściwości natki marchewki

W natce marchewki kryją się ogromne ilości witamin i minerałów, których bardzo potrzebuje wasz organizm. Znajdziecie w niej witaminę A i K, a także wapń, magnez i karotenoidy, czyli antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się. Ponadto, regularne picie soku z natki marchewki pozwoli wam oczyścić organizm, pozbyć się nadmiaru wody oraz wzmocnić odporność.

Przepis na sok z natki marchewki

Do przygotowania eliksiru odmładzającego z dodatkiem naci marchewki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka natki marchewki
  • 2 pomarańcze
  • Kawałek korzenia imbiru

Przygotowanie:

  1. Umyjcie nać marchewki, a pomarańcze i imbir obierzcie ze skóry.
  2. Pokrójcie imbir oraz pomarańcze w mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki włóżcie do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę. Możecie też użyć blendera ręcznego – potrzebne wam będzie tylko wysokie naczynie.
  4. Przygotowany sok wypijcie od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze
nadciśnienie sposoby domowe
AdobeStock
Zdrowie Trzy przepyszne soki warzywne, które obniżają nadciśnienie! Tanie składniki, które masz w lodówce!
Jeśli twoi bliscy cierpią na nadciśnienie, przygotuj im jeden z tych soków! Są zdrowe, łatwe w przygotowaniu, tanie i przede wszystkim - przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Nadciśnienie bywa związane z wiekiem, ale najczęściej występuje wraz z innymi chorobami. Poza leczeniem farmakologicznym warto wdrożyć naturalne rozwiązania, które mogą pomóc złagodzić objawy nadciśnienia i są zdrowsze od tabletek. Przygotowaliśmy dla was trzy proste przepisy na smaczne soki, które obniżą wasze ciśnienie! Sok z buraka Buraki słyną ze swoich zdrowotnych właściwości. Szczególnie poleca się je anemikom ze względu na ogromne ilości żelaza zawartego w burakach. Również osoby cierpiące na nadciśnienie skorzystają z tego warzywa. Poza żelazem buraki bogate są także w azotany, które pomagają regulować ciśnienie krwi. Już w kilka godzin potrafią obniżyć ciśnienie skurczowe! Do przygotowania potrzebne są tylko buraki i odrobina soli. Buraki myjemy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy drobno w kostkę. Wrzucamy je do blendera i miksujemy. Uzyskaną papkę wyciskamy na sitku do słoika, miseczki lub innego naczynia i gotowe! Sok ze szpinaku Liście szpinaku większość ludzi docenia dopiero w dorosłości. To warzywo jest pysznym dodatkiem do mięs, warzyw, naleśników i sałatek. Warto też zrobić z niego sok, który doskonale pomaga złagodzić objawy nadciśnienia. Aby przygotować sok, potrzebujecie jedynie liści szpinaku i wyciskarki. Ponieważ smak szpinaku jest mało wyrazisty, polecamy dodać do niego jabłko lub marchewkę. Sok z marchwi Marchewki są doskonałym źródłem potasu, który reguluje pracę serca, a do tego pysznie smakują! Do blendera wrzuć 4 obrane, umyte i pokrojone w kostkę marchewki. Możesz dodać jeszcze jabłko do smaku. Zblenduj całość na jednolitą papkę i przecedź przez sitko. Smacznego!   Źródło: www.ndtv.com Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj
przeziębienie domowe sposoby
AdobeStock
Przepisy Wypij to NA CZCZO, a choroba cię nie dopadnie! Składniki masz w lodówce!
Przyszła jesień i czujesz się osłabiona? Wypróbuj ten przepis na prawdziwą bombę witaminową - domowy sok na wzmocnienie odporności!
Katarzyna Wyborska
listopad 09, 2020

Jesienna aura nas nie rozpieszcza. Zimno, wilgotno i ponuro – ten czas to prawdziwe wyzwanie dla naszego układu odpornościowego. Jak wzmocnić organizm jesienią i ustrzec się przed przeziębieniem? Wypróbuj ten banalnie prosty przepis na sok warzywny! Domowe soki na wzmocnienie odporności Na odporność i zdrowy organizm nie ma nic lepszego niż witaminy prosto ze świeżych warzyw i owoców. Nie ma sensu łykać multiwitaminy w tabletkach – wszystkie znajdziecie w pobliskim warzywniaku! Wystarczy wrzucić wybrane warzywa i owoce do blendera, zmiksować i już – domowy zastrzyk witamin gotowy! Dziś mamy dla was świetny i prosty przepis na witaminowy sok, idealny na jesień. Domowy sok na odporność – przepis Do przygotowania tego soku potrzebujecie: 2-3 garści świeżego szpinaku 2 duże pomarańcze 2 łodygi selera Kawałeczek imbiru (ok. 2 cm) Pomarańcze i imbir obierz, umyj seler i pokrój wszystko na kawałki. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj. Możesz dolać odrobinę wody lub mleka. I gotowe! Jeśli konsystencja gęstej papki ci nie odpowiada, to możesz wlać więcej wody do blendera lub wycisnąć mieszankę na sitku do kubka. I gotowe!

Przeczytaj
Kurkuma, napój z kurkumy
Pixabay/creatorswati
Newsy Ten napój genialnie oczyszcza wątrobę, pomaga zrzucić niechciane kilogramy i wzmacnia odporność. Pijcie codziennie
Chyba nie ma lepszego czasu na detoks niż końcówka roku albo okres pomiędzy świętami i sylwestrem. Na ten z naszego przepisu potrzebujecie dosłownie kilku dni.
Aleksandra Jaworska
grudzień 15, 2020

Detoks to potężna dawka oczyszczenia, jak również usunięcia z ciała magazynowanych zbytecznie toksyn. Jeśli to dla was nowość, ten robiony za pierwszym razem zadziała najbardziej skutecznie. Jak wytrwać na detoksie? W zależności od tego, jaki rodzaj oczyszczania organizmu wybierzecie, tak łatwo lub trudno będzie wam go przejść. Działanie polegające na pozbywaniu się toksyn zazwyczaj jest restrykcyjne i wymaga sporej dawki samodyscypliny. Detoksy warzywne i owocowe uzupełnią wasze niedobory witamin i pozwolą zrzucić kilka nadprogramowych kilogramów. Są dobrym wstępem do diety, ale i skutecznym pomysłem na tymczasowe odtrucie ciała. Jeszcze innym rodzajem detoksu jest jedzenie produktów wyłącznie roślinnych, jedynie białkowych albo pochodzenia zwierzęcego. Pomysł jakkolwiek ryzykowny, cieszy się w niektórych kręgach ogromnym powodzeniem. Najskuteczniejszym i zarazem najprzyjemniejszym rodzajem detoksu są te kilkudniowe, podczas których stawiajcie na gorące napary o prostym składzie podnoszącym odporność. Wtedy możecie mieć pewność, że niczego wam nie ubędzie. Wręcz przeciwnie, takie detoks to same korzyści! Detoks z kurkumą, imbirem i sokiem z cytryny Niektóre składniki nie potrzebują dodatkowej reklamy. Tak jest w przypadku kurkumy, imbiru oraz cytryny.   Kurkumę uzyskuje się z korzenia ostryżu , czyli rośliny z rodziny imbirowatych. Bywa często jest nazywana kuzynką imbiru, także ze względu na ostry smak. Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kulinariach, medycynie, przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Badania na szeroką skalę pokazują, że jej działanie wykazuje ogromne korzyści dla m.in. mózgu. Imbir jest stosowany na przeziębienie, odchudzanie, gardło i kaszel. Do głównych właściwości imbiru można zaliczyć rozgrzewanie, wspomaganie odporności i skuteczne...

Przeczytaj
ból wątroby domowe sposoby
AdobeStock
Newsy Domowy, detoksykujący napój na wątrobę. Działa jak balsam. Od razu poczujesz się lepiej 
Ledwo zacząłeś jeść i już cię boli brzuch? Przyczyną mogą być zbyt tłuste i obfite dania, które wymuszają wzmożoną pracę wątroby, a co za tym idzie - dokuczliwy ból i dyskomfort. Wypróbuj ten sok, który złagodzi objawy!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Zbliżają się Święta, a ciebie na samą myśl zaczyna boleć brzuch? Niestety, polskie tradycyjne potrawy wigilijne są bardzo ciężkostrawne. Kapusta, grzyby czy fasola to nieodłączny element świątecznych dań. Co zrobić, żeby nie odchodzić od stołu z męczącym bólem brzucha? Można spróbować alternatywnych dań, ale czy to będzie to samo? Czymże jest Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, bigosu czy barszczu z uszkami? Aby powstrzymać ból brzucha i wspomóc układ trawienny w tym czasie pełnym wyzwań, trzeba go czymś wspomóc – a do tego najlepiej nadaje się domowy sok na wątrobę! Dlaczego po jedzeniu boli wątroba? Choć wątroba nie jest unerwiona, to często po obfitym posiłku zaczyna kłuć i boleć. Dlaczego? Otoczona jest przez błonę surowiczą, która może być rozpierana przez obciążoną wątrobę, a to wywołuje dyskomfort i ból. Gdy jemy ciężkostrawne i tłuste potrawy, to wątroba musi wytworzyć więcej żółci, by je strawić. Poza kłuciem z prawej strony możemy odczuwać pełność w żołądku, odbijanie, wzdęcia czy dostać rozwolnienia. Przepis na domowy sok na wątrobę Aby wspomóc ten cenny narząd w trudnym, świątecznym czasie, warto spróbować domowych sposobów! Zwłaszcza podczas świąt, gdy trudno jest dostać się do apteki. Cytryna i ogórek odkwaszą organizm, a dodatkowo wspomogą wątrobę w usuwaniu toksyn. Natomiast mięta złagodzi ból brzucha. Potrzebne wam będą te składniki: 1 cytryna Kilka świeżych liści mięty 1 ogórek Litr wody Przygotowanie Wyciśnij sok z cytryny, a ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wszystkie składniki wrzuć do blendera, wlej wodę i zmiksuj.   I gotowe! Taki samodzielnie przygotowany sok będzie idealny po każdym ciężkostrawnym posiłku. Możesz go pić kilka...

Przeczytaj