Od dziecka jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania w określony sposób. Wiemy, co można jeść, a czego nie i najczęściej każdy postępuje tak później przez całe swoje życie. Rutyna sprawia, że nikt nawet przez chwilę nie zastanowi się, czy wszystko, co robi w kuchni, ma sens – na przykład wyrzucanie naci marchwi. Wyrzucacie ją, czy jecie? W końcu skoro zjada się natkę pietruszki, to dlaczego nie natkę marchewki? Poznajcie jej wspaniałe właściwości oraz przepis na eliksir odmładzający z dodatkiem naci marchewki.

Pomysły na wykorzystanie „odpadków” w kuchni

Jedzenie natki marchewki wspaniale wpisuje się w filozofię „zero waste”, czyli gotowania z resztek. Ma to na celu zmniejszenie ilości wyrzucanej żywności – a tej marnują się co roku miliony!

Wykorzystanie zielonej części marchewki to nie jedyny ze sposobów na ograniczenie śmieci generowanych w kuchni. Z przejrzałych brzoskwiń możecie zrobić domowe przetwory, a czerstwy chleb doskonale nada się do zrobienia zapiekanek.

Właściwości natki marchewki

W natce marchewki kryją się ogromne ilości witamin i minerałów, których bardzo potrzebuje wasz organizm. Znajdziecie w niej witaminę A i K, a także wapń, magnez i karotenoidy, czyli antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się. Ponadto, regularne picie soku z natki marchewki pozwoli wam oczyścić organizm, pozbyć się nadmiaru wody oraz wzmocnić odporność.

Zobacz także:

Przepis na sok z natki marchewki

Do przygotowania eliksiru odmładzającego z dodatkiem naci marchewki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka natki marchewki
  • 2 pomarańcze
  • Kawałek korzenia imbiru

Przygotowanie:

  1. Umyjcie nać marchewki, a pomarańcze i imbir obierzcie ze skóry.
  2. Pokrójcie imbir oraz pomarańcze w mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki włóżcie do kielicha blendera i zmiksujcie na gładką masę. Możecie też użyć blendera ręcznego – potrzebne wam będzie tylko wysokie naczynie.
  4. Przygotowany sok wypijcie od razu po przygotowaniu. Smacznego!

Czytaj także: