do czego służy korek od szampana
AdobeStock
Newsy

Nie wyrzucajcie korka od szampana. Będziecie żałować, że nie znaliście tego triku wcześniej

Co można zrobić z korkiem od szampana? Na pewno nie znaliście tej sztuczki!

Zbliżający się Sylwester to idealna okazja do tego, by nauczyć się różnych imprezowych trików! Z pewnością zaszokujecie swoich gości popisując się sztuczkami, z których słyną barmani. Większość z nich jest trudna i wymaga wielu miesięcy ćwiczeń, ale niektórych można się nauczyć bardzo szybko. Doświadczony barman ma w zanadrzu kilka trików, które niekoniecznie muszą być efektowne, ale są bardzo praktyczne. Dziś przedstawiamy wam jeden z nich, który na pewno przyda się nie tylko w trakcie noworocznego przyjęcia, ale i innych uroczystości na których pije się szampana!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego służy kolorowa zatyczka w korku od szampana?

Być może czasami zastanawialiście się, do czego służy charakterystyczna kolorowa zatyczka w korku od szampana. W końcu reszta win ma tradycyjny korek, dlaczego więc wino musujące (czyli szampan) jest sprzedawany w butelkach z plastikowym korkiem? Odpowiedź może was naprawdę zdziwić!

Zobacz także
Jak szampan to tylko rosyjski. Władimir Putin nazywa wszystkie inne zwykłymi „winami musującymi”

Jak szampan to tylko rosyjski. Władimir Putin nazywa wszystkie inne zwykłymi „winami musującymi”

Co kradną złodzieje w sklepach

Złodzieje najchętniej kradną ze sklepów alkohol. Nie zgadniecie jaki!

Opakowania wielu produktów są wyposażone w różne udogodnienia, które mają ułatwić korzystanie z nich – choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę. Nie inaczej jest w przypadku szampana! Musujące napoje, jeśli po otwarciu nie zostaną ponownie zamknięte za pomocą nakrętki lub korka, szybko tracą bąbelki i stają się niezbyt smaczne. Jeśli pijecie napoje z plastikowej butelki, to nie jest to jakiś duży problem. Niestety, korek od szampana dość trudno wciska się do butelki i otwiera z powrotem. Wyjścia są dwa – albo wypijecie wino szybko, by od razu wyrzucić butelkę, lub wykorzystacie ten prosty trik!

Sprytny trik z zawleczką

Wiecie, do czego służy kolorowa „czapeczka” z wierzchu plastikowego korka od szampana? Do bezproblemowego otwierania i zamykania butelki! Wystarczy odciąć dolną część korka za pomocą noża, wsadzić go do butelki, a kolorową zawleczkę po prostu ściągnąć. Teraz z łatwością możecie nalewać szampana bez wyciągania korka z butelki! Dokładną instrukcję obejrzycie na filmiku poniżej.

Źródło: haps.pl

jak otworzyć wino bez korkociągu
Pixabay
Newsy
Jak otworzyć wino, gdy nie mamy korkociągu? Jest na to prosty sposób. Wystarczy...
Macie wino, ale zepsuł się wam korkociąg? Nic straconego! Dzięki tej sztuczce łatwo pozbędziecie się korka z butelki.

Pewnie nie raz zdarzyło się wam, że podczas wakacyjnego urlopu w wynajmowanym domku lub pensjonacie, nabraliście ochoty na wino, więc natychmiast wybraliście się po butelkę do sklepu. Wracacie, szukacie w szufladach korkociągu i z przerażeniem stwierdzacie, że go nie ma! Jak więc otworzyć wino w inny sposób? Na szczęście istnieje bardzo prosta sztuczka, dzięki której pozbędziecie się korka bez trudu (i bez korkociągu). Potrzebujecie jedynie noża i trochę siły! Jak otworzyć wino bez korkociągu? Jeśli zaprosiliście znajomych na kolację i okazało się, że wasz korkociąg gdzieś zaginął, to nic straconego! Istnieje sporo ciekawych sztuczek, dzięki którym otworzycie wino innymi sposobami. Najlepszy to oczywiście klasyczne zastąpienie korkociągu nożem . Poniżej opisaliśmy ten i jeszcze kilka innych trików, dzięki którym łatwo pozbędziecie się korka. Pamiętajcie tylko o tym, że każdy z tych sposobów wykorzystujecie na własną odpowiedzialność! Wyciągniecie korka wymaga sporej siły, a używanie w tym celu innych przedmiotów niż korkociąg, może być niebezpieczne, dlatego musicie być bardzo ostrożni. #1 Nóż zamiast korkociągu To chyba najbardziej znany sposób. Weźcie ostry nóż średniej wielkości i wbijcie w korek. Złapcie mocno butelkę i powolnym, mocnym ruchem wyciągajcie korek ze środka. #2 Korek do środka Po co się męczyć z wyciąganiem korka, skoro można go po prostu wbić do środka butelki? Czytelnicy pamiętający studenckie czasy na pewno doskonale znają ten sposób! Wystarczy znaleźć wąski i podłużny przedmiot – najlepiej nadaje się do tego duża, drewniana łyżka. Owińcie szyjkę butelki szmatką (na wypadek, gdyby ulało się trochę wina), oprzyjcie koniec łyżki na korku i po prostu powoli i mocno wbijajcie go do środka butelki. I gotowe! #3 Śrubokręt...

Jak otworzyć szampana? Zróbcie tak jak radzimy a nie będzie huku, wystrzałów i  piany
Adobe Stock
Newsy
Jak otworzyć szampana? Pamiętajcie o tej 1 zasadzie, a nie będzie huku, wystrzałów i piany
Skoro chcecie wznieść toast szampanem, zróbcie to mając trunek w kieliszkach, a nie na podłodze i stole. Są też inne powody, dla których warto wiedzieć, jak prawidłowo otworzyć butelkę szampana.

Kto z was nie brał udziału w uroczystościach z rozlewaniem szampana, podczas którego korek wyskakiwał z hukiem, a musujący trunek rozlewał się poza kieliszki? Tak wcale nie musi być. Strzelające korki i lejące się wino pokazują, że otwierający nie panuje nad butelką szampana. Prawidłowo i elegancko otwarty szampan to ciche pyknięcie korka, który zostaje w ręku i nie spieniony, musujący trunek, który w całości znajdzie się w kieliszkach. Przedstawiamy wam krótki kurs otwierania szampana Jak poprawnie otwierać szampana? Największą tajemnicą prawidłowego otwierania szampana jest…. temperatura szampana. Przed otwarciem butelkę z trunkiem należy schłodzić do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Można to zrobić w lodówce, wkładając butelkę na 5 minut do zamrażalnika lub zimą wystawiając na balkon. Można schłodzić go także w specjalnym kubełku z lodem. Schłodzenie jest ważne, ponieważ niska temperatura zmniejsza ciśnienie w środku, co powoduje, że płyn nie będzie starał się wypchnąć korka. Otwieranie szampana krok po kroku Schłodźcie szampana do temperatury 6-8 st. Celsjusza. Zdejmijcie folię z korka i lekko odkręćcie druciki, a następnie zdejmijcie je. W trakcie otwierania weźcie butelkę do jednej ręki, przechylcie pod kątem 45 stopni, drugą ręką chwyćcie korek mając cały czas kontrolę nad nim. Przytrzymujcie korek ręką i kręćcie butelką, a nie korkiem. Po chwili korek powinien zostać wam w ręku wydając ciche pyknięcie. Jak nalewać szampana i do jakich kieliszków? Schłodzonego szampana wlewa się do kieliszków zaraz po otwarciu, pod warunkiem, że otworzyliście go prawidłowo i piana nie wylewa się z butelki. Drugą wartością chłodzenia szampana jest to, że nie tworzy się na nim nadmierna ilość piany, a musujący płyn można bezpiecznie nalewać...

Jak szampan to tylko rosyjski. Władimir Putin nazywa wszystkie inne zwykłymi „winami musującymi”
ONS/Pixabay
Newsy
Jak szampan to tylko rosyjski. Władimir Putin nazywa wszystkie inne zwykłymi „winami musującymi”
Prezydent Rosji Władimir Putin podpisał nowelizację ustawy zgodnie z którą miano jedynego w tym kraju szampana nosi ten rosyjski. „Tylko nasz szampan jest prawdziwy” - zapewnia z dumą.

Prezydent Rosji Władimir Putin nie uznaje żadnego innego szampana, poza tym rosyjskim. Polityk podpisał właśnie nowelizację ustawy, zgodnie z którą każdy inny rodzaj wina z bąbelkami, nawet prawdziwy szampan pochodzący z północno-wschodniej Francji, to nic innego, jak tylko „wino musujące”. Jak szampan to tylko rosyjski Putin uwielbia rosyjskiego szampana i nie wyobraża sobie, by mógł pić szampana z innego kraju. Prezydent podpisał właśnie ustawę, zgodnie z którą nawet prawdziwy francuski szampan importowany do Rosji, to jedynie "wino musujące". Mimo iż początkowo francuscy dostawcy byli zaskoczeni orzeczeniem i zagrozili wstrzymaniem dostaw, ostatecznie zmienili zdanie. Jeden z nich powiedział, że dostawcy "mogą odmówić zmiany nazwy swoich win i skutecznie zakończyć import". Czy import zostanie wstrzymany? Ustawa, zatwierdzona przez prezydenta Putina mówi o tym, że francuski produkt będzie musiał być sprzedawany jako „wino musujące”. Przedstawiciele Moët Hennessy, części grupy luksusowej LVMH –powiedzieli, że zawiesili dostawy do Rosji na czas zmiany marki swoich butelek. Moskiewskie biuro firmy stwierdziło, że francuscy producenci nie są przygotowani do zmiany nazwy swojego produktu pod rynek rosyjski, dodając, że dostawa będzie wstrzymana do czasu znalezienia innego rozwiązania. Zmiana legislacyjna, która wymaga wzmianki o „winie musującym” na etykiecie z tyłu butelek szampana, prowadzi do „tymczasowego zawieszenia dostaw”, aby dostosować się z logistycznego i regulacyjnego punktu widzenia – donosi The Times. Rosja importuje około 50 milionów litrów wina musującego rocznie. Moskiewski korespondent "Le Monde" twierdzi, że nowe prawo ma ułatwić promocję miejscowych win musujących, głównie tych...

Po co dodaje się do bigosu korek od wina? Wskazówka tylko dla wtajemniczonych
Pixabay
Newsy
Po co dodaje się do bigosu korek od wina? Wskazówka tylko dla wtajemniczonych
Do bigosu warto czasem włożyć korek od wina. Może uratować wasze danie.

Bigos to jedno z bardziej klasycznych dań kuchni polskiej. Ma wielu miłośników i amatorów. Bigos dobrze sprawdza się szczególnie zimą, gdy nie ma dostępu do świeżych warzyw i owoców. W wielu gospodarstwach przygotowuje się jednak bigos przez cały rok. Jeśli uwielbiacie to danie z kiszonej kapusty z pewnością z chęcią poznacie sprytny trik na przygotowanie bigosu. Pewnie macie swoje metody dzięki którym wasz bigos wychodzi przepyszny. Mamy dla was poradę, która może uratować wasz bigos, jeśli popełnicie jeden błąd. Gotowanie bigosu Wiele osób twierdzi, że naprawdę pyszny bigos można osiągnąć tylko dzięki długiemu gotowaniu. Dwudniowe gotowanie bigosu to u niektórych norma. Inni jedzą go już pierwszego dnia po przygotowaniu, ale twierdzą, że gdy będzie odgrzany i tak będzie smaczniejszy. Przez to, że bigos gotuje się tak długo,  łatwo o przypalenie go . Chwila nieuwagi, zbyt duży ogień i cały garnek może przesiąknąć nieapetycznym smakiem spalenizny. Wiemy jak działać w takiej sytuacji. Będziecie potrzebować... korka od wina. Jak uratować przypalony bigos? Jeśli przydarzy wam się przypalenie bigosu, działajcie szybko. Zdejmijcie go jak najszybciej z ognia, przełóżcie do innego garnka (omijajcie przypaloną część przy przekładaniu) i natychmiast dodajcie do nowego garnka korek lub najlepiej - kilka korków po winie. Korek może pomóc wchłonąć zapach i przykry aromat spalenizny, który mógł wydzielić się przy przypaleniu bigosu. Gotujcie bigos z korkiem w osobnym garnku, a gdy będziecie chcieli go podawać, wyciągnijcie po prostu korek. Dodatki do bigosu Jeśli macie ochotę spróbować bigosu z ciekawym dodatkiem, mamy dla was kilka pomysłów do przetestowania. Sprawdzają się w niejednym polskim domu. Może u was też znajdą...